Knutselideeën

7 boetseerklei-ideeën voor de herfst – DIY-decoraties voor kinderen en volwassenen

Als u op zoek bent naar een veelzijdig materiaal voor handwerk en design dat zowel kinderen als volwassenen zal bekoren, dan zult u waarschijnlijk een geweldige keuze maken met boetseerklei. Of het nu gaat om gips, boetseerklei, ambachtelijke klei of papier-maché, de massa’s kunnen prachtig worden omgevormd tot verschillende dingen zoals figuren, schalen en afbeeldingen. En vooral nu in de herfst, wanneer het slechte weer het vaak niet toelaat om buiten te zijn, zijn een paar van dit soort knutselideeën zeer welkom, nietwaar? Bekijk enkele creatieve boetseerklei-ideeën om hieronder te vallen waar je op elk moment aan kunt sleutelen.

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst - knutselen met boetseerklei en klei

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst – kleine bladvormige kommen gemaakt van ambachtelijke klei

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst voor volwassenen - decoratieve bladeren gemaakt van ambachtelijke klei in koper

Bladeren zijn een van de meest populaire motieven voor herfstdecoraties en handwerk. Daarom beginnen we onze lijst met boetseerklei-ideeën voor de herfst met dit motief. Om precies te zijn, zullen we je laten zien hoe je mooie kommen kunt maken van eenvoudige ambachtelijke klei, wat de perfecte herfstdecoratie zal zijn. De schaaltjes zijn ook leuk om weg te geven. Gebruik klei die in de open lucht droogt of klei die uithardt in de oven, als je wilt. Zo maak je de kommen zo eenvoudig:

 • Ambachtelijke klei
 • alle bladeren
 • Deegroller of houten stok om de knutselklei uit te rollen
 • mes
 • Bowl (een vuurvast model voor ambachtelijke klei om te bakken)
 • Spray paint (in het voorbeeld koper)
 • Huishoudfolie

Maak kleine kommen met klei in de vorm van bladeren en ontwerp met spuitverf in koper

Neem ongeveer een handvol klei, vorm er een bal van, druk deze plat met je hand en rol de klei enkele millimeters dik uit met de deegroller. Neem nu een blad van gebladerte en druk het lichtjes in de klei. Verwijder het vel voorzichtig weer. In de klei zou de afdruk nu idealiter samen met de bladnerven moeten worden overgebracht. Gebruik het mes om de vorm van het blad langs de omtrek uit te snijden.

Gebruik herfstbladeren als sjabloon voor mooie decoraties gemaakt van ambachtelijke klei

Bekleed vervolgens de voorbereide kom met huishoudfolie en plaats het vel erin. Duw het voorzichtig in de uitstulping zodat het de vorm van de kom aanneemt. Als je klei gebruikt die in de oven gebakken moet worden, gebruik dan een kom die geschikt is voor de oven en bak de klei zoals deze in de kom ligt volgens de instructies op de verpakking. Luchtdrogende klei blijft gewoon in de kom om ongeveer 24 uur te drogen (of zoals gespecificeerd door de fabrikant). Vervolgens kunt u de bladeren besproeien met de geselecteerde kleur. Dit dient buiten in de frisse lucht en op een mat te gebeuren. Maar als je van een minimalistische look houdt, kun je de bladeren ook wit laten.

Idee van boetseerklei met pompoen en zelfgemaakte versieringen van klei

Romantische tafeldecoraties met zelfgemaakte pompoenen en koper

Net als de bladeren mogen de pompoenen in de herfst niet ontbreken in de decoratie. En deze keer bedoelen we niet de enge Halloween-grimas. Gebruik in plaats daarvan echte of kunstmatige pompoenen en versier ze met elementen die je eerder zelf van ambachtelijke klei hebt gemaakt. Deze maak je met behulp van siliconen mallen voor pralines, die inmiddels in allerlei varianten verkrijgbaar zijn. Zo worden de pompoenen gemaakt als boetseerklei-ideeën voor de herfst:

Vintage herfstdecoratie met kunstmatige of echte pompoenen - idee voor individuele pompoendecoratie

 • pompoen
 • Ambachtelijke klei
 • Chocolade snoepvormen
 • Verven voor het schilderen van de pompoen (bijv. acryl- of spuitverf) en penselen
 • Lijm

Maak vormen met ambachtelijke klei met siliconen chocoladevormen en versier pompoenen

Neem een ​​klein stukje ambachtelijke klei en verdeel dit over de eerste pralinevorm. Je kunt nog steeds krachtig drukken zodat er geen gaatjes ontstaan. Veeg overtollige klei eenvoudig met uw duim weg. De klei moet een plat oppervlak vormen met de vorm, zodat je hem gemakkelijker op de pompoen kunt bevestigen. Maak zoveel vormen als je wilt. Haal vervolgens voorzichtig de klei uit de mal en bedek de gladde kant helemaal met lijm. Versier de pompoen ermee. Ontwerp ten slotte de afgewerkte pompoen met elke gewenste kleur, laat hem drogen en je kunt het huis versieren!

Pompoen maken met kinderen en boetseerklei

Ideeën voor het boetseren van de herfst voor kinderen - pompoenen knutselen met boetseerklei of klei

Nu we het toch over “pompoenen” hebben: zou je met je kinderen zulke schattige pompoenen willen maken? Dan kun je hiervoor het goede oude deeg gebruiken, maar knutselklei, die je gekleurd kunt kopen of daarna kunt verven, is ook geschikt. Er zijn speciale gereedschappen waarmee je allerlei figuren kunt maken van plasticine. Indien nodig zijn ook gewone huishoudelijke artikelen geschikt. Van boetseerklei kun je kleine pompoenen maken als boetseerklei Ideeën voor de herfst:

 • oranje plasticine
 • groen deeg
 • Vormgereedschappen

Instructies voor het maken van pompoenen in de herfst met boetseerklei

Neem wat sinaasappeldeeg en vorm er een gladde bal van. Dan moet je een holte maken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een pen met een afgerond uiteinde of een deksel gebruiken, of iets anders dat u maar kunt bedenken. Neem dan wat groene boetseerklei, vorm een ​​steel en steek deze in de holte. Met de botte kant van een mes, spatel of iets dergelijks kun je vervolgens spleten aan de zijkanten van de pompoen maken om de typische golfvorm na te bootsen. compleet!

Kleine witte pompoenen gemaakt van ambachtelijke klei, versierd met bladeren in herfstkleuren

Of wat dacht je van de variant uit de afbeelding hierboven? Maak gewoon witte balletjes, vorm de sleuven zoals hierboven beschreven en versier de pompoen met kleine blaadjes in herfstkleuren. Je kunt natuurlijk ook grotere pompoenen maken. Houd er echter rekening mee dat hoe volumineuzer het beeld is, hoe langer de klei moet drogen.

Maak samen met kinderen monsters van plasticine

Handwerk in de herfst voor Halloween - monsters gemaakt van plasticine of ambachtelijke klei

Herfsttijd is ook Halloween-tijd. Daarom zijn zulke monsters een goed idee voor kinderen tijdens de Halloweenweek, toch? Het enige wat je nodig hebt is plasticine in verschillende kleuren, googly eyes, pijpenragers en een paar pompons. Van de klei kan een willekeurig aantal monsterlichamen en hoofden worden gemaakt. Hoe ongebruikelijker, hoe beter! Lijm tot slot een of meerdere ogen, afhankelijk van het monster, snijd de pijpenrager in kleine stukjes, lijm een ​​bobbel aan een van de twee uiteinden en plak het andere uiteinde in de kop van het monster. Je maakt twee van dergelijke sensoren voor elk monster.

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst – hangers voor een ketting

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst - hangers voor kettingen in bladvorm

Deze mooie hanger bestaat uit verschillende zelfgemaakte blaadjes en kan naar wens een ketting of armband sieren. Ze zijn gemaakt van ambachtelijke klei en vertegenwoordigen een heel eenvoudig knutselidee.Je kunt natuurlijk ook andere vormen proberen en een beetje experimenteren. Je hebt in ieder geval de volgende materialen nodig:

 • Klei in elke kleur maken
 • Vernis voor boetseerklei
 • platte borstel
 • dunne ketting
 • klein stukje draad (dun genoeg om door de kettingschakels te passen)
 • Oogjes voor hangers
 • ketting
 • Draadknipper, rondbektang
 • tandenstoker
 • optioneel: koperkleur

Maak kleine vellen gekleurde ambachtelijke klei en maak gaten

Vorm kleine blaadjes uit de ambachtelijke klei. Prik vervolgens met een tandenstoker gaatjes door een van de uiteinden (test of ze groot genoeg zijn voor de ketting) en gebruik de punt om de nerven van het blad vorm te geven. Daarna kun je de bladeren bakken of aan de lucht laten drogen als je voor dit soort knutselklei hebt gekozen. Trouwens, je kunt ook witte ambachtelijke klei gebruiken en deze schilderen met acrylverf nadat deze is opgedroogd, als je geen klei kunt vinden in de kleuren die je wilt.

Verf bladeren en doe er kettingen op voor een mooie herfsthanger

Als de klei is opgedroogd, kun je hem schilderen. De variant waarbij de helft van het blad koperkleurig is ziet er erg mooi uit, maar je kunt natuurlijk ook je eigen ontwerpen bedenken. Zodra ook de verf is opgedroogd, verzegelt u ze met de blanke lak (pas op dat u de gaten niet bedekt met de lak) en laat u de lak drogen. Knip vervolgens korte kettingen voor elk blad (een andere lengte voor elk blad) en rijg ze door de gaten.

Neem nu een stuk draad en rijg het door de uiteinden van de ketting. Voordat u de draad met een tang vastschroeft om deze te sluiten, kunt u de opstelling van de bladen controleren. Als je de manier waarop ze vallen niet leuk vindt, verwissel ze dan zoals je wilt. Sluit de draad af en vorm ook het andere uiteinde in een oogje. Bevestig er dan het oog voor aanhangers aan.

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst – sleutelhangers met bladprints

Ideeën van boetseerklei voor de herfst - sleutelhangers met gekleurde bladeren van bladeren

Zulke sleutelhangers zijn echt geweldige ideeën gemaakt van boetseerklei, vind je niet? Je kunt niet alleen je sleutelhanger versieren, maar ook die van je vrienden en familie als je ze weggeeft. Ben je op zoek naar boetseerklei-ideeën voor het najaar voor beginners, maak dan de perfecte keuze met deze, want ze zijn echt heel gemakkelijk te maken en kunnen ook individueel worden ontworpen. Jij hebt nodig:

 • Ambachtelijke klei
 • kleine bladeren
 • Acrylverf en penselen
 • Sleutelhangers en kettingen
 • optioneel: blanke lak voor afdichting en extra decoraties zoals kleine kwastjes
 • Deegroller of ander voorwerp om uit te rollen
 • ronde koekjes uitsteker of een glas
 • tandenstoker

Bladhangers voor aan de sleutelbos om weg te geven in felle kleuren

Rol de klei uit en steek er cirkels uit met een koekjes uitsteker of de open kant van een glas. Neem een ​​vel papier en druk het voorzichtig op de cirkel om de afdruk over te brengen en verwijder het vel. Prik een gat ergens onder de rand. Droog nu de hangers (in de oven of in de lucht, afhankelijk van de ambachtelijke toon). Vervolgens kun je de bladvormen schilderen. Je kunt de enigszins versleten look krijgen als je de acrylverf mengt met een beetje water. Laat de verf drogen en verzegel ze desgewenst met blanke lak. Bevestig dan gewoon een sleutelhanger, ketting en eventueel een extra versiering en je bent klaar.

Creatief idee met boetseerklei voor Halloween - sleutelhanger met monster

Tip: In plaats van de prints kun je de plaatjes gewoon met de hand beschilderen met acrylverf als je creatief bent. Kies eenvoudig herfstmotieven die bij het thema passen. Of wat dacht je van een ander idee voor Halloween? De grappige zombies van de foto hierboven zijn echt geweldige boetseerklei-ideeën voor de herfst en Halloween, je denkt het niet?

Ideeën voor boetseerklei voor de herfst – knutselen met egels

Instructies met video voor een stekelige egel gemaakt van klei of plasticine

Egels zijn erg interessant voor kinderen, maar ook volwassenen vinden ze leuk. Dus wat dacht je ervan om ze te maken van boetseerklei of ambachtelijke klei om bij de herfst te passen? Ze kunnen dan worden gebruikt als decoratie of gewoon om je kinderen een leuke middag te bezorgen. Of je de variant uit de afbeelding hierboven kiest of liever je eigen egel maakt, is aan jou. In de videozelfstudie vindt u echter enkele nuttige suggesties voor het maken van elk van de elementen die u voor dit doel kunt gebruiken.

Eenvoudig idee voor egels om in de herfst met kinderen te knutselen

De puntige jurk ziet er erg interessant en effectief uit, zelfs met zo’n decoratief figuur. Als spikes te complex voor je zijn, kun je eenvoudig een glad oppervlak maken en het vervolgens ontwerpen met een tandenstoker of gewoon op de spikes schilderen.

Egel met een puntige jurk

Maak zelf schattige egeltjes van plasticine of klei voor mooie herfstdecoraties