Knutselideeën

Creatief kneden met kinderen in de herfst – ideeën voor herfstfoto’s en dieren

Zo veelzijdig als boetseerklei is, is het geen wonder dat het zo populair is als tijdverdrijf voor kinderen. Kinderen werken graag met hun handen en door de zachte textuur van de boetseerklei kunnen ze allerlei figuren en zelfs afbeeldingen maken. Of je nu zelf speeldeeg maakt voor het thema herfst of liever vooraf gekochte deegwaren gebruikt – met behulp van onze suggesties kun je in de herfst geweldige dingen met kinderen kneden. Maak herfstfiguren en -motieven of ontwerp creatieve afbeeldingen om in de juiste herfststemming te komen.

Kneden met kinderen in de herfst - plaatjes ontwerpen en figuren maken

Kneed foto’s met kinderen in de herfst

Afbeelding kneden met kinderen in de herfst - tak met bladeren in rood, oranje en geel

Je hebt vast vaak mooie herfstfoto’s gemaakt met acryl of aquarel. Maar is het ooit bij je opgekomen om plasticine te gebruiken om mooie foto’s te maken? Klinkt interessant, niet? En dat is het. Als je in de herfst op deze manier met kinderen wilt kneden, heb je alle elementen in 2D-vorm nodig, die je eerst van plasticine maakt. Rol hiervoor een dun laagje boetseerklei uit en snij de vormen vervolgens uit met een bot mes, een spatel of iets dergelijks. Zelfs koekjes uitstekers voor koekjes met herfstmotieven zijn ideaal.

Leg vervolgens de voltooide motieven op een vel papier. Sommige elementen kun je met de kinderen ook uit de vrije hand kneden – takken en twijgen bijvoorbeeld. De kinderen kunnen heel creatief worden bij het maken van dergelijke afbeeldingen. U bent van harte welkom om een ​​paar suggesties op internet te zoeken waar de kinderen ideeën van kunnen leren.

Herfstboom met ronde kroon

Creatief kneden met kinderen in de herfst - een herfstboom maken van ballen

Voor het kneden met kinderen in de herfst, maak je eerst kleine balletjes van rode, oranje en gele klei. Neem hiervoor heel kleine stukjes van elk van de drie kleuren voor elke bal en rol ze tussen je handen tot balletjes. Dit zorgt voor een interessant marmereffect. Leg de bolletjes even opzij en vorm een ​​lange rol voor de stam van de bruine boetseerklei. Druk vervolgens de rol plat op een vel papier (normaal papier is geschikt, maar golfpapier zoals in het voorbeeld ziet er effectiever uit en de plamuur plakt beter).

Instructies voor kneden met kinderen in de herfst - mooie herfstfoto met een boom

Plaats nu de ballen in een cirkel rond de punt van de stam, met kleine ruimtes ertussen. Vervolgens worden de bolletjes ook platgedrukt met een vinger zodat je ovaalvormige bladeren krijgt. Herhaal dit vervolgens binnen de cirkel: je plaatst de ballen verschoven ten opzichte van de vorige rij, d.w.z. altijd tussen de bladeren en bij het platdrukken moet elke nieuwe rij de vorige overlappen. Ga zo door tot halverwege.

Kneed mozaïekfoto’s met kinderen in de herfst

Kneed een mozaïekfoto met kinderen in de herfst - eenvoudige instructies voor jong en oud

Ongeacht de motieven zien afbeeldingen in mozaïekoptiek er altijd geweldig uit. En een simpele variant om zo’n look te krijgen is boetseerklei. Als je in de herfst met kinderen op deze manier wilt kneden, maak dan dunne rolletjes, druk ze plat en knip kleine stukjes af met een schaar. Verzamel deze gesorteerd op kleur in kleine containers. Teken vervolgens met potlood elke gewenste afbeelding op papier. Verspreid vervolgens de plasticine op het motief om een ​​gekleurde afbeelding te krijgen.

Loofbladeren met sjabloon

Idee om in de herfst met kinderen te kneden - print het vel en ontwerp met klei

Print een blaadje blaadjes op papier en ga in de herfst met kinderen ‘kleuren’ en kneden. Leg hiervoor een stuk plasticine in een willekeurige herfstkleur op het motief, druk het plat en trek of duw de plasticine in verschillende richtingen terwijl je drukt. Neem dan een andere kleur en herhaal op een aangrenzende plek. Het uit elkaar trekken zorgt voor interessante overgangen tussen de kleuren die erg lijken op die van echte bladeren. Hieronder vindt u een sjabloon om af te drukken.

Zelfgemaakte foto's met boetseerklei voor peuters thuis of op de kleuterschool

Vel plasticine en eikels

Kneden met kinderen in de herfst en het bevorderen van de fijne motoriek met bladeren van plasticine en eikels

Dit is een geweldig idee dat ook de motoriek van peuters bevordert. Kies een geschikte ondergrond, zoals een bakplaat, groot vel papier of bakpapier, en plaats deze op het werkvlak. Vorm vervolgens een dunne, lange rol uit boetseerklei, waarmee je elk motief kunt ontwerpen. Je bepaalt zelf of het een blad, een appel of een ander typisch herfstmotief is.

Leuk knutselidee voor kleine kinderen met natuurlijke materialen en plasticine

Het kind kan dan de eikels (of kleine kastanjes, droge bessen, peulvruchten, enz.) verdelen over de lijnen die op deze manier zijn ontworpen.

Dieren gemaakt van dennenappels en plasticine

Kneed met kinderen in de herfst en maak dieren met dennenappels

Met een beetje handigheid kun je in de herfst zelfs schattige dieren en andere karakters met kinderen kneden, met dennenappels als basis. De schalen zijn perfect om de afzonderlijke elementen op hun plaats te bevestigen en op deze manier gezichten, armen en benen toe te voegen.

Maak zelf vos en uil van plasticine en dennenappels als decoratie in de herfst

Vos en uil

Deze sympathieke vos en uil zijn echt schattig en ook gemakkelijk gemaakt. Rol de boetseerklei uit en knip vervolgens de afzonderlijke elementen uit. Voor de gezichten en benen kunnen hartvormige koekjes uitstekers worden gebruikt. Met de vos druk je eenvoudig de rondingen van een van de harten een beetje tegen elkaar om puntige oren te krijgen. Daarna sleutelen aan de andere kleine elementen, ze in elkaar zetten en vastmaken aan de dennenappel.

Kneden met kinderen in de herfst – slakken maken

Schattige slakken op kartonnen bladeren

Wat dacht je van zulke slakken als idee om in de herfst met kinderen te kneden? De herfst gaat meestal hand in hand met veel regenachtige dagen. Natuurlijk komen slakken in overvloed voor. Daarom zijn ze ook een leuk motief voor handwerk in de herfst. Maak een basis in de vorm van een vel papier of karton en beschilder deze. Vervolgens vorm je rollen die je één keer in een spiraal samenvouwt voor het slakkenhuis, terwijl een tweede rol wordt gebruikt voor het slakkenlichaam.

Grappig idee met kegels en plasticine - kleurrijke slakken voor regenachtige dagen

Spin met kastanjes

Herfsthandwerk met kastanjes en plasticine - spin voor Halloween als decoratie

Wie graag aan natuurlijke materialen sleutelt, vindt hiervoor in het najaar tal van mogelijkheden. Kastanjes zijn er daar één van. Net als bij de kegels kan de kastanje het lichaam van een dier voorstellen, terwijl je in de herfst de rest van de elementen met kinderen kneedt. In het bovenstaande voorbeeld zie je een heel snel en gemakkelijk idee dat ook geweldig is voor kleuters: een spin. Het is het perfecte motief voor Halloween.

Vorm de poten van plasticine van elke kleur door ze in rollen tussen de handpalmen te vormen. Buig het dan gewoon en bevestig het onder de kastanje. Omdat de laatste een zeer glad oppervlak heeft, zal de stopverf niet erg goed hechten. Daarom zijn dergelijke figuren alleen geschikt om te staan.

Egels in spijkerjurk kneden met kinderen in de herfst

Kneden met kinderen in de herfst - egels met rietjes, wattenstaafjes en dennennaalden

De plasticine is niet het belangrijkste materiaal voor dit idee, maar het biedt de beste basis voor het maken van de puntige jurk van de egel door de materialen in de plasticine te steken. Zo kneed je in de herfst toch nog met kinderen. Teken een egel op een stuk papier of print er een uit. Je kunt het vervolgens inkleuren met kleurpotloden, acrylverf of aquarelverf. Smeer vervolgens een laag boetseerklei in elke gewenste kleur op het gebied van de puntige jurk. Nu kun je de spikes maken en in de klei plakken. In het voorbeeld zie je drie varianten:

Knutselen met rietjes voor een herfstegel

Ideeën voor te ontwerpen materialen

  • Rietjes: Snijd de rietjes in kleinere stukjes. U moet een van de twee uiteinden schuin afsnijden. Dit geeft de stekels een nog aantrekkelijker uiterlijk.
  • wattenstaafje: Snijd de stokjes doormidden en gebruik de watten om de uiteinden te kleuren met acryl, water of voedselkleuring. Gebruik hiervoor typische herfstkleuren zoals rood, oranje, geel, bruin en paars. Laat de verf drogen en verdeel daarna de wattenstaafjes in de boetseerklei.
  • dennennaalden: Heeft u nog kerstversieringen die u niet gebruikt en die gemaakt zijn van kunstdennennaalden, dan kunt u deze ook gebruiken. Snijd ze gewoon af en druk ze vervolgens in de klei. Echte naalden zijn ook heerlijk geschikt.

Handwerkinstructies als suggestie voor egels met gekleurde oorstokken

Welke van de varianten je ook kiest, begin met de bovenste rij en werk dan naar beneden. Voeg na elke rij een nieuwe laag plasticine toe en plak de volgende rij. In het voorbeeld met de oorstokjes is goed te zien wat er bedoeld wordt. U bent van harte welkom om met andere materialen te komen. Je kunt ook extra decoraties toevoegen, zoals zelfgemaakte appels, bladeren als achtergrond, regendruppels en andere.

Egels gemaakt van hout of op papier met plasticine en echte of kunstmatige dennennaalden

Herfstfoto met afdrukken van bladeren

Afdrukken van bladeren in kleurrijke herfstkleuren als achtergrond voor een foto met een egel

Gebruik echte bladeren voor herfstfoto’s

Maak zelf creatieve herfstfoto's om muren te decoreren met egels, bladeren en fruit

Gratis sjabloon voor egels

Afdruksjabloon voor een egel om te versieren met rietjes, wattenstaafjes of dennennaalden

Esdoornblad om te ontwerpen

Print het esdoornblad uit en kleur in of vul in met plasticine

Bladeren en eikel

Mooie herfstmotieven om uit te printen en te vullen met plasticine - bladeren en eikels

In plaats van in te kleuren, maak het kleurrijk met boetseerklei

Sjabloon voor een blad om te ontwerpen met boetseerklei

Berk om uit te printen – maak bladeren van plasticine in herfstkleuren

Maak een berkenboom met bladeren van plasticine - sjabloon voor stam en takken

Boomstam naar ontwerp met bladeren van plasticine

Gratis sjabloon voor een boom - maak een kroon van plasticine

Eikenblad sjabloon

Blad van een eik om samen met kinderen te ontwerpen in het kleurrijke seizoen

Spin gemaakt van plasticine, pijpenrager en bobbel

Bal van plasticine met pijpenragers en pompons versieren voor een spin

Ballen plasticine voor bomen

Idee voor kleine kinderen - knutselen met loofbomen op papier met ballen van plasticine