Knutselideeën

Geluksstenen schilderen – wat je nodig hebt, waar de trend vandaan komt & ideeën met instructies

Ben jij een van die vele mensen die tijdens hun jeugd graag stenen verzamelden? Als je met een lach op je gezicht terugdenkt aan die mooie tijden, is het waarschijnlijk tijd om weer op zoek te gaan naar mooie stenen. Want nog mooier dan verzamelen tijdens een gezellige wandeling is de latere vormgeving van de unieke vondsten. Ooit gehoord van de zogenaamde geluksstenen of dat er op geluksstenen geschilderd kan worden??

Geluksstenen schilderen en labelen - ideeën en instructies

Zo niet, doe het dan snel, want net als mandala’s heeft het een kalmerend en stressverlichtend effect als je zelf geluksstenen ontwerpt. In de volgende regels zullen we uitleggen waar de traditie vandaan komt, waar je deze sympathieke en vooral persoonlijke geluksbrengers voor kunt gebruiken en wat je nodig hebt als je geluksstenen wilt schilderen..

Geluksstenen schilderen – de trend

Volwassen matroesjka en regenboog op platte kiezelstenen

Zoals zoveel andere dingen komt het idee om stenen te schilderen uit de VS. Van daaruit verspreidde de trend zich naar Engeland en uiteindelijk naar Duitsland. Maar waar gaat het over? Het is gewoon een hobby waarbij stenen naar believen en met de meest uiteenlopende motieven en patronen of zelfs woorden worden beschilderd en geëtiketteerd en dan ergens in de open lucht weer worden “belicht”. De kleurrijke stenen moeten dan een glimlach op de gezichten van de vinders toveren en mogen beide weer verborgen en bewaard worden.

Verf zwarte geluksstenen met stippen voor libellen

Er zijn verschillende Facebook-groepen waarin de gevonden stenen worden getoond. En door de unieke motieven weet je dan ook hoe ver de respectievelijke gelukssteen heeft gereisd, mits gepubliceerd in de groep. Een interessante trend die mensen min of meer bij elkaar brengt en aanzet tot verzamelen en zelf doen, weggeven en verstoppen.

Gebruik zelfgemaakte geluksbrengers om mensen te motiveren als cadeau-idee

En het beste van alles: je hoeft geen kunstenaar te zijn of een bijzonder talent voor schilderen te hebben. Er zijn geen regels voor de motieven en patronen, dus iedereen kan het een keer proberen. Durf je! Ook kinderen hebben veel plezier met dit knutsel- en schilderidee, dus je kunt het kiezen voor een middagje samen, als activiteit op een kinderverjaardagsfeestje of voor de kleuterschool. Of het nu voor Pasen, Kerstmis of gewoon zo is – er zijn talloze variaties.

Stenen label op bruiloften

Verf en schrijf geluksstenen in plaats van het gastenboek op een bruiloft

De Ieren hebben ook een interessante traditie op bruiloften. Daar is het gebruikelijk dat de gasten worden voorzien van stenen, die ze vervolgens labelen met wensen. De gelabelde stenen worden vervolgens in het water gegooid om te worden vervuld. Omdat het een heel mooie gewoonte is, gebruiken veel bruidsparen het idee tegenwoordig als alternatief voor het gastenboek of als aanvulling daarop. De gasten moeten stenen schilderen voor de bruiloft, die de bruid en bruidegom als een herinnering voor het leven zullen bewaren.

Bruiloftsgasten kunnen wensen op stenen schrijven die de bruid en bruidegom als aandenken zullen bewaren

Maar er is nog een andere manier om geluksstenen te gebruiken voor een bruiloft: de bruid en bruidegom kunnen vooraf zelf geluksstenen schilderen en ze vervolgens gebruiken als cadeau voor gasten. Voor elke gast kun je iets heel persoonlijks en persoonlijks bedenken of je kunt ze gewoon labelen met je naam en de datum van de bruiloft. Als gastgeschenk wordt de geluksbrenger in ieder geval goed ontvangen.

Geluksstenen om weg te geven

Verf geluksstenen en geef ze weg of verstop ze in de natuur

Over het algemeen zijn dergelijke geluksbrengers een geweldig cadeau-idee. Iedereen kan een beetje extra geluk gebruiken en aangezien onze samenleving behoorlijk bijgelovig kan zijn en in geluksbrengers gelooft, zul je zeker een hit scoren met het cadeau-idee. Als je de geluksstenen zelf maakt, kun je ze prachtig aanpassen aan de gelegenheid en vooral aan de persoon en ze bijzonder plezierig maken.

Maar hoe kun je geluksstenen schilderen, welke kleuren en pennen heb je nodig en geschikt, en welke motieven passen daar het beste bij?

Geluksstenen schilderen en schrijfstenen – welke pennen en kleuren?

Verf geluksstenen met kleurrijke harten voor vrienden en familie

Er zijn tegenwoordig echt goede dekkende kleuren, maar als je niet zeker weet of de jouwe erbij hoort, kun je op veilig spelen en de zijkanten die je wilt schilderen voor de geluksstenen wit schilderen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren goed tot hun recht komen en daarna gloeien. Gebruik hiervoor gewoon witte acrylverf en een kwast, of witte muurverf. Zodra de witte achtergrond is opgedroogd, kun je de geluksstenen zelf maken door erop te schilderen en te schrijven.

Cadeau-idee voor een geboorte of eerste verjaardag - babyschoentjes schilderen op stenen

Voor het schilderen kunt u het beste acrylverf gebruiken. Met een dun potlood kun je vooraf het gewenste patroon of motief schetsen. Een retoucheerpen is zeer geschikt om op te schrijven of contouren te tekenen. Vooral als je je werk op het einde met acryllak of nagellak wilt verzegelen, moet je geen waterdichte fineliner gebruiken, omdat de lak het weer oplost.

Leuk cadeau-idee - vis gemaakt van stenen op een geverfde houten plank om op te hangen als wanddecoratie

Extra items kunnen ook van pas komen bij het schilderen van geluksstenen. Eenvoudige oorstokjes en tandenstokers zijn bijvoorbeeld geschikt voor punten, rietjes voor kleine cirkels of de rand van karton voor rechte lijnen. Je kunt op zijn beurt een spons gebruiken om gelijkmatige overgangen van de ene kleur naar de andere te maken door voorzichtig op de kleuren te deppen.

Geluksbrengers maken van stenen – instructies en inspiratie

Versier de tuin met beschilderde stenen - Grappige bijen en bijenkorf

Voor alle beginners hebben we nu een paar eenvoudige instructies waarmee je prachtige geluksstenen kunt schilderen, labelen en ontwerpen. Ook inbegrepen is een origineel idee met bladmetaal waar je gegarandeerd verliefd op wordt. In de video zie je nog eens hoe een mooie mandala getekend kan worden. Alle stenen dien je vooraf schoon te maken en daarna goed te laten drogen. Veel plezier met kopiëren en wees creatief!

Geluksstenen schilderen – regenboog met boom

Boom met regenboogkroon als idee om te imiteren en weg te geven

  • POSCA-markering
  • Stenen

Begin met het schilderen van de kleurstroken voor de regenboog met stippen op de steen. Allereerst mogen de punten niet te dicht bij elkaar liggen. Even hier en daar deppen zodat je de steen beter en gelijkmatiger kunt breken. Vergeet in het onderste gedeelte niet voldoende ruimte te laten voor de boomstam. Als u dit merk pennen gebruikt, drukt u slechts lichtjes, anders worden de punten erg nat en drogen ze langzaam.

Stippenpatroon voor een regenboog met een boomsilhouet

Nadat u de regenboogstrepen hebt gemarkeerd, kunt u meer punten toevoegen en dichter bij elkaar trekken. Laat de verschillende kleuren ook in elkaar overlopen door de stippen aan de kleurranden te overlappen. De verf moet nu goed drogen voordat u verder gaat met de boom. Teken met een geschikte dunne fineliner een driehoek op het vrije gedeelte onderaan en begin van bovenaf de takken naar de driehoek te tekenen. Naar de bodem toe laat je ze dikker worden. Verleng ten slotte de zijhoeken van de driehoek en schilder deze in.

Kiezels met marmereffect

Ontwerp stenen als geluksbrengers met marmereffect - eenvoudige instructies met acryl

Als je dit ontwerp zo mooi vindt en op deze manier geluksstenen wilt schilderen, heb je alleen acrylverf en een paar andere dingen nodig. Hoe je de kleuren voor dergelijke doeleinden kunt mengen en welke andere materialen je nodig hebt, hebben we al uitgelegd in een ander artikel.

Zelf mooie gemarmerde stenen maken met acrylverf

Volg gewoon de instructies daar (je kunt de haarolie voor de stenen ook weglaten), behalve dat je de kleuren in kleinere hoeveelheden mengt in een papieren beker. Spreid shish kebabspiesen uit op een plastic wegwerpkom (zoals een grillrooster), leg de stenen erop en bedruip ze met de kant-en-klare kleur. Nadat je geluksstenen op deze manier hebt geverfd, kun je ze niet alleen weggeven, maar er ook bloempotten en bloembedden in huis en tuin mee decoreren. De beste manier om uw ontwerp te verzegelen is met vernis.

Stenen schilderen als geluksbrenger – bedrukte motieven op stenen overbrengen

Knutselen met natuurlijke materialen - stenen schrijven en schilderen met kinderen

Op de foto hierboven zie je heel simpele engelen die je zeker ook zelf kunt schilderen. Indien nodig kunt u ook een engel (of een ander motief) uitprinten en met calqueerpapier op de steen overbrengen. Het werkt als volgt:

Gebruik overtrekpapier en potlood om elk motief op de steen over te brengen

  • Leg het calqueerpapier op je sjabloon en trek het motief over.
  • Draai het overtrekpapier om zodat het onderwerp naar beneden is gericht en wrijf erover met een zacht potlood.
  • Plaats deze pagina met de krabbel op de steen en trek het motief opnieuw over met een hard potlood. De deeltjes op de gekrabbelde kant worden overgebracht naar de steen.
  • Trek het motief over met een geschikte fineliner (bijv. POSCA).

Als je het motief eenmaal hebt overgezet, kun je het met acrylverf naar wens vormgeven. Er werd onder andere mooi goud gebruikt voor de engelen.

Verf eenvoudige schapen

Verf geluksstenen met schattige schapen van stippen voor de schapenwol

Wat dacht je van zulke schattige schapen? Schilder eerst een willekeurige achtergrond (als je wilt) en als de verf is opgedroogd, schilder je een hoofd op de steen. Laat ook dit drogen, waarna je de schapenvacht op de kiezelsteen beschildert met witte stippen van verschillende grootte (vergeet je ogen niet). Tot slot zijn er nog een paar poten. Als je wilt, kun je de geluksstenen ook schilderen door gras en bloemen toe te voegen.

Idee voor schapen op stenen met spiralen als wol

U kunt zelfs punten maken met eenvoudige huishoudelijke artikelen. Grote punten kunnen bijvoorbeeld worden verkregen met de gum van een potlood, middelgrote punten kunnen bijvoorbeeld worden getekend met wattenstaafjes en vooral kleine punten met de spitse kant van een kleurpotlood of potlood (u kunt de verf dan afwassen en doorgaan met gebruiken het potlood zoals normaal) of met tandenstokers. In plaats van de stippen kun je ook kleine spiralen schilderen.

Breng gouden en koperen bladeren naar de stenen

Bladmetaal als decoratie voor kiezelstenen en andere motieven - eenvoudig knutselidee

Hoewel in het voorbeeld als motief is gekozen voor bladeren, kun je natuurlijk ook aan andere silhouetten denken. Zorg er wel voor dat het een motief is dat dan te herkennen is. Harten, sterren, bloemen en vele andere dingen zijn ideaal. Het is het beste om een ​​sjabloon voor te bereiden voor het geval u niet zeker genoeg bent om het motief zelf te tekenen. Print de afbeelding uit, knip hem uit en breng hem over op de steen door de omtrek over te trekken. Anders heb je nodig:

  • Bladmetaal, bijv. bladgoud, bladzilver of koperblad
  • Bladmetaallijm (toepassing melk)
  • Blanke lak voor afdichting
  • meerdere borstels

Maak zelf mooie geluksbrengers met bladgoud, koperblad of ander bladmetaal

Als je deze interessante geluksbrengers wilt maken, moet je, zoals gezegd, eerst het motief op de steen tekenen met een potlood. Schilder het vervolgens in met de lijm en plaats het bladmetaal erover. Gebruik vervolgens een droge, dikke verfkwast om het plaatwerk te strijken om het op de lijm te drukken. Het deel dat niet op de lijm zit, moet eraf vallen. Als dat niet het geval is, trekt u het er voorzichtig met de hand af.

Als je ontwerp scheuren of gaten heeft die je niet leuk vindt, kun je deze opvullen met kleine stukjes plaatwerk. Verzegel de steen vervolgens met de blanke lak en laat hem goed drogen. Tip: Je onderwerp ziet er nog interessanter uit als je twee soorten plaatwerk combineert.

Meer ideeën als inspiratie en om te kopiëren

Verf gebroken geluksstenen zoals M & M's en verstop ze buiten of gebruik ze om te spelen

Kleuren mengen met een spons

Verf regenboog geluksstenen met een spons om de kleuren te mengen

Maak spellen van geverfde stenen – lieveheersbeestjes voor Tic Tac Toe

Verf lieveheersbeestjes op stenen en gebruik ze op een leisteen voor boter-kaas-en-eieren

Gestreepte katten

Grappige gestreepte katten op stenen doen denken aan de Cheshire Cat

Grappig groen gezicht

Groen gezicht als idee voor het ontwerpen van stenen

Zeilboot in de zee

Geschilderde steen met zee- en zeilboot voor een maritieme flair

Geluksstenen schilderen met kinderen – superhelden als motiefidee

Geluksstenen schilderen met kinderen - superhelden zoals Spiderman, Iron Man, Superman, Captain America en Batman

Laat een foto opvallen van geverfde stenen als cadeau

Maak fotostandaards met draad van geverfde stenen

Grappige vogel met kleurrijke veren

Grappige vogel met kleurrijke veren als motief voor platte stenen

Stenen geschilderd door kinderen

Speels ontwerpidee voor kinderen - smiley, auto en ster

Belettering stenen – gezegden en wensen

Stenen in een mand bij een huwelijksreceptie - wensen van de gasten voor de bruid en bruidegom

Handtekeningen van de gasten van een bruiloft

Label stenen en smeer ze op mos - een idee voor een alternatief voor het gastenboek op bruiloften