Knutselideeën

Hoe maak je prachtige vlindervleugels als accessoire voor zelfgemaakte kostuums

Veel DIY-kostuums zijn pas compleet met de juiste accessoires. Zo is het ook met de vlinder. Zonder de juiste vleugels mist het vlinderkostuum de belangrijkste dingen. Daarom laten we je vandaag zien hoe je zelf verschillende soorten vleugels kunt maken. Of het nu gemaakt is van karton, stof of perkamentpapier met bloemen, met onze instructies kun je geweldige vlindervleugels maken waar je dochter verliefd op zal worden!

Maak vlindervleugels van karton

Maak vlindervleugels van papier of karton

Of je nu de vlindervleugels maakt voor een kinderverjaardagsfeestje met een motto, Mardi Gras, Halloween of gewoon om in je vrije tijd te verkleden, met modellen van karton krijg je voldoende stabiele varianten die snel gemaakt en hersteld kunnen worden op elk moment als de oude de geest geven.

 • groot stuk karton
 • potlood
 • stanleymes
 • kleur
 • kwast
 • plakband

Maak vlindervleugels van karton - kinderen schilderen de vleugels zelf

Pak het karton en teken beide vlindervleugels. U kunt hiervoor ook een sjabloon van een vleugel nemen, deze eerst overzetten, het papier omgekeerd op de eerste vleugel leggen en een andere vleugel markeren. Knip vervolgens de omtrek uit met het mes. Je kind kan dan zelf de vleugels schilderen en je helpen de vlindervleugels te maken.

Tinker vlindervleugels - eenvoudige instructies voor kinderkostuums

Ten slotte heb je de riemen nodig om de vleugels om te kunnen doen. Snijd de vleugels een keer doormidden aan de boven- en onderkant. Door deze gaatjes steek je vervolgens de gesneden stroken. Ze kunnen iets langer zijn en naar achteren hangen. Dit geeft de vleugels een bijzondere charme. Knopen zijn niet per se nodig, zolang je de spleten niet te groot maakt, want dan kun je de vleugels comfortabel aanspannen.

Tip: Je bent ook welkom om dit idee voor vlindervleugels van papier te maken. Dan kun je ook een simpele schaar gebruiken om het uit te knippen. Maar houd er rekening mee dat de vleugels dan niet zo stabiel zijn en snel kunnen scheuren, zeker op een kinderfeestje.

Maak zelf vlindervleugels met echte bloemen

Echte bloemen om je eigen vlindervleugels te maken

Natuurlijk kun je een vlinder opmaken, maar echte vleugels zijn veel beter, nietwaar? Bijzonder romantisch zijn deze unieke vlindervleugels, waarvoor je o.a. chloorbromide zilverpapier en droogbloemen nodig hebt..

 • echte bloemen of bladeren
 • magnetron
 • Keukenpapier
 • Ovenschaal van glas of keramiek (ca. 22 x 22 cm of klein genoeg om in de magnetron te passen)
 • Chloorbromide zilverpapier (2 stuks, elk 60 cm)
 • Perkamentpapier (ca. 60 cm)
 • Edding
 • een dik stuk hout, liefst met een platte kant
 • hete lijm
 • duct tape
 • Elastiekje

Droog de bloemen in de magnetron en gebruik ze om de vleugels te ontwerpen

Droog de bloemen

Voordat je de vlindervleugels kunt maken, moet je eerst de bloemen drogen. Je kunt dit doen op de klassieke manier, waarbij ze in boeken worden geperst, of op de snellere manier in de magnetron, als volgt:

Spreid de bloemen uit op keukenpapier en leg dan over elk een ander vel papier, zodat je een soort boterham krijgt. Als de bloemen veel vocht bevatten, kun je het papier in twee lagen verdelen. Plaats de eerste partij bloemen recht in de magnetron en de ovenschaal erop om aan te drukken. Alle bloemen moeten bedekt zijn. Zo niet, verander dan de vorm na elk interval.

Voorzichtigheid! De mal wordt heet!

Zet de magnetron 15 tot 30 seconden aan, verplaats de pan indien nodig en zet hem nog 15 tot 30 seconden aan. Vervang nu het papier door een droog exemplaar en verwarm de bloemen zoals beschreven met tussenpozen tot ze volledig droog zijn. In totaal zou anderhalf tot drie minuten voldoende moeten zijn. Verwijder de laatste keer de bovenste laag papier en verwarm de bloemen onbedekt.

Handwerkinstructies met chloorbromide zilverpapier en bloemen

Knutselen met de vlindervleugels

Pak het bakpapier en vouw het dubbel. De vouw is het gebied waar de vleugels elkaar raken en het vlinderlichaam. Teken een vleugel met een pen, draai het papier om zoals het is (niet ontvouwen) en trek de omtrek van de eerste vleugel weer over op de achterkant van het papier. Zo krijg je twee identieke vlindervleugels als je het papier weer openvouwt.

Plak de vier hoeken aan de tafel vast met tape zodat er niets weg kan glijden. Lijm er op dezelfde manier een stukje chloorbromidezilverpapier overheen met de plakzijde naar boven. Nu kun je de plakzijde met de bloemen naar wens versieren. Laat voldoende afstand tot de rand.

Als je klaar bent, kun je het werk afdichten door nog een stuk chloorbromidezilverpapier op de vleugels te lijmen, maar deze keer met de plakzijde naar beneden. Om dit te doen, werk je geleidelijk heen en weer om luchtbellen te voorkomen. Knip dan de vleugels uit.

Origineel accessoire voor kostuums voor kinderen en volwassenen

Tinker vlindervleugels voor kinderen – vlinderlichamen en elastische banden

Lijm tot slot een stuk hout in het midden van de twee vleugels om het vlinderlichaam te krijgen. Licht drijfhout is ideaal. Lijm vervolgens de elastische band aan beide uiteinden van het lijfje, waarvan je de maat van tevoren bij je kind opmeet. Nu kunnen de vleugels worden aangedraaid.

Maak je eigen zwarte en gele vlindervleugels van vilt

DIY monarchvlinder gemaakt van vilt als accessoire voor het vlinderkostuum

Als je wilt dat kinderen de vleugels dragen, kun je beter lichtgewicht materialen gebruiken. Vilt is niet alleen geweldig, maar ook perfect voor beginners. Met zijn hulp kun je aantrekkelijke en kleurrijke vlindervleugels maken. In klein formaat kunnen ze ook gebruikt worden om in het voorjaar te decoreren.

 • zwart vilt
 • geel vilt
 • Stof of hete lijm
 • krijt
 • schaar
 • duct tape
 • draad
 • Elastiekje

Maak zelf vleugels met geel en zwart vilt en draad

Gebruik een sjabloon naar keuze om de vlindervleugels en patronen op het vilt over te brengen. Een geschikte vind je hieronder. Je hebt twee van de zwarte vleugels nodig. Gebruik voor het overbrengen het krijt voor het zwarte vilt en een eenvoudig potlood voor het geel. Knip alle elementen uit, schik de gele op een van de zwarte vilten vleugelelementen en lijm ze op hun plaats.

Je hebt nu een stuk zwart vilt dat niet met geel is versierd. Plaats nu de draad ongeveer twee centimeter van de rand en maak hem vast met plakband. Lijm nu de vilten vleugels met het gele patroon erop. Nu kun je de vleugels in het midden doorknippen zoals in de eerste instructie en ze voorzien van elastiek of banden om aan te spannen.

Sjabloon om af te drukken hier.