Knutselideeën

Knutselen met bladeren in de herfst – grappige ideeën voor de kinderen

knutselen met bladeren in herfst-gebladerte-kleurrijke-foto-vogelnest

Hoe kun je in de herfst beter knutselen dan met natuurlijke materialen, die je ook tijdens een wandeling zelf kunt verzamelen? De tijd is weer aangebroken dat je veel tijd kunt besteden aan knutselen met de kinderen. Het weer is slecht en dus moet de juiste bezigheid binnenshuis worden gevonden. Zodat je ook voor het volgende regenachtige weekend van wat ideetjes bent voorzien, hebben we een aantal instructies samengesteld die je kunt gebruiken knutselen met bladeren in de herfst kan. Bereid je dus alvast voor en verzamel wat felgekleurde blaadjes met je kinderen.

Tinker met bladeren in de herfst – een masker gemaakt van bladeren

knutselen met bladeren in herfstmasker-esdoorn-rood-papieren-plaatkostuum

De herfst is ook de tijd van het jaar waarin Halloween wordt gevierd. Voor deze gelegenheid kun je een origineel masker maken met herfstbladeren en er een kostuum van maken. Verzamel bladeren en knip een masker uit een papieren bord. Bind een elastiekje en plak dan de bladeren op het masker. Esdoornbladeren zijn bijzonder geschikt vanwege hun mooie vorm. Je kunt natuurlijk ook andere vellen gebruiken.

Knutselen met bladeren in de herfst – mooi schilderen

verf-katten-kevers-uilen met bladeren in de herfst

Als uw kind graag schildert, kunt u dit idee gebruiken als u in de herfst met bladeren wilt knutselen. Koop acrylverf en laat je kind de bladeren schilderen zoals ze willen. Insecten, vogels of zelfs katten – de nieuwe bladeren zien er geweldig uit en kunnen worden gebruikt om muren of ramen te versieren. Je kunt ook zelfgemaakte wenskaarten versieren.

Maak kleurrijke foto’s

maak foto's-verf-print-acrylverf met bladeren in de herfst

Als je eenmaal verschillende soorten bladeren hebt verzameld, kun je mooie foto’s maken met je kinderen. Het is het beste om lichte acrylverf te gebruiken bij het knutselen met herfstbladeren, zodat je vriendelijke foto’s krijgt. Je hebt ook een pad, een borstel en een vel papier van elk formaat nodig.

Afdrukken van bladeren

met herfstbladeren knutselen met kleurrijke muurpersen

Elk blad is afzonderlijk bedekt met verf. Draai het vel vervolgens om op het vel en druk stevig aan. Zorg ervoor dat het niet wegglijdt tijdens het proces. U kunt het blad nu verwijderen. Als de verf is opgedroogd, kan het volgende vel worden toegevoegd. Maak monochrome prints als je aan het knutselen bent met herfstbladeren of kleurrijke. We raden echter kleuren aan die typisch zijn voor de herfst.

Pons bladeren

folder-herfst-tinker-punch-motieven-vlinder-album-decoratiekaart

Ponsen worden aangeboden met een grote verscheidenheid aan motieven en kunnen prachtig worden gebruikt als je in de herfst aan bladeren knutselt. Pons eventuele motieven uit de bladeren. Hiermee kun je een album ontwerpen of foto’s en wenskaarten maken. Ze kunnen ook op tafel worden uitgespreid en creëren zo een originele tafeldecoratie.

Handwerk met kleurrijke bladeren in de herfst

bladeren-herfst-tinker-ondertapijt-tafelmat-verzamelen-bladeren-knutselen-idee

Een ander leuk idee voor op tafel is een tafelmat waar je de borden op legt. Voor de placemat heb je naast blaadjes ook een voldoende groot vel knutselpapier, Mod Podge lijm, transparante, zelfklevende folie, kwast en schaar nodig. Verdeel eerst de vellen papier zoals je wilt op het papier. Je kunt ook overlappen en over de rand uitsteken.

Maak zelf herfstdecoraties

folder-herfst-tinker-lijm-kleurrijk-designpapier

Lijm vervolgens de bladeren goed vast en laat de lijm drogen. Als je dit idee met herfstbladeren aan het knutselen bent, raden we aan om opnieuw een mat te gebruiken, zodat je de tafel niet verpest met lijm. Gebruik vervolgens de Mod Podge servetlijm om het vel papier met de bladeren te bedekken. Laat deze lijm weer goed drogen.

Voeg beschermende film toe

folder-herfst-tinker-folie-laminaat-waterdichte-mat-tafeldecoratie

Knip een voldoende groot stuk folie uit en leg het papier met de blaadjes erop zoals afgebeeld. Druk het papier stevig op de folie. Als alles goed vastzit, kun je de afgewerkte mat omdraaien. Controleer nu of alles goed vastzit en druk de folie weer stevig aan.

Knip de tafelmat uit

bladeren-herfst-tinker-tafel-versieren-seizoen-tafelmat-make-yourself

Het overtollige folie aan de rand knip je dan eenvoudig af met een schaar. De uitstekende bladeren geven de mat een originele vorm die een decoratief effect op tafel creëert. De tafelmat kan gemaakt zijn van eenkleurige bladeren of gekleurd zijn zoals in dit voorbeeld.

Versier de feesttafel

bladeren-herfst-tinker-diner-decoratie-borden-herfst-design

Met deze tafelmat kun je de tafel nu voor elke gelegenheid decoreren en een herfststemming creëren. Dankzij de folie kan de tafelmat ook na het afdekken probleemloos worden afgeveegd, zodat je knutselidee lang meegaat. Het tafelkleed is ook zeer geschikt als cadeau. Het kan ook worden aangepast met een bericht of een groet.

Tinker mannetjes

bladeren-herfst-knutselen-maennchen-esdoorn-plakken-muurdecoratie-idee

Je kunt in de herfst zulke schattige en grappige mannetjes met bladeren maken zonder dat je speciale materialen nodig hebt. Naast bladeren en knutselpapier in herfstkleur heb je ook een Edding of zwarte viltstift en googly eyes nodig. De vellen worden eerst op het papier gerangschikt en vervolgens verlijmd. Verf dan de mond en lijm de googly eyes erop.

Tinker met bladeren in de herfst – idee voor foto’s

bladeren-herfst-tinker-inspiratie-afdruk-bladeren-penseel-acryl

Dit voorbeeld, dat je kunt toepassen als je in de herfst met bladeren wilt knutselen, is ook een origineel idee voor een foto. Spreid de bladeren opnieuw uit op een stuk papier. Gebruik vervolgens acrylverf om de gebieden rond het blad in te kleuren. De vorm van het blad blijft wit. Laat de verf drogen en je kunt de foto ophangen in de kinderkamer of een andere kamer.

Herfst wenskaart

folder-herfst-tinker-wiggle-eyes-turkey-do-it-yourself-festivalkaart

Wil je iemand een fijne herfst toewensen? Of ken je iemand wiens verjaardag in de herfst valt? Maak hem blij met een zelfgemaakte en tevens herfstige wenskaart. Gebruik dit idee als je in de herfst aan bladeren wilt sleutelen. Naast bladeren heb je ook wit, bruin en oranje kraftpapier en googly eyes nodig.

Maak een staart van bladeren

bladeren-herfst-tinker-ideeën-stimulatie-dier-bladeren-wenskaart-ontwerp

De bladeren imiteren de staartveer van een kalkoen. Leg ze op een stuk wit papier voor de kaart zoals afgebeeld en plak ze vervolgens op hun plaats. Als je aan herfstbladeren sleutelt, kun je voor dit idee het beste donkere kleuren gebruiken. Indien nodig zijn natuurlijk ook andere bladkleuren geschikt. Neem nu het bruine en oranje bouwpapier bij de hand.

Tinker lichamen

folder-herfst-tinker-wenskaart-idee-turkey-paper

Knip het lijfje uit het bruine papier. Een cirkel kan je hierbij helpen. Teken een grote en een kleine cirkel die elkaar kruisen en knip deze vorm uit. De snavel maak je van een drakenvorm, die je in het midden vouwt. Bevestig tot slot de googly eyes en je originele wenskaart is klaar. Als je een wenskaart maakt met herfstbladeren, kun je ook andere motieven bedenken.

herfst boom

folder-herfst-tinker-boom-muur-deur-design-kinderen-lijm

Wil je graag je eigen loofboom in huis halen en zo een herfstsfeertje creëren? Met dit idee kun je dat doen en tegelijkertijd je kinderen veel plezier bezorgen. Zodat ze in de herfst de boom met bladeren kunnen maken, moet je op zijn minst de boom voor hen schilderen. De kinderen knippen dit vervolgens uit en plakken dubbelzijdig plakband op de achterkant. Kies een deur om de boom aan te lijmen.

Lijm de bladeren erop

folders-herfst-knutselen-dubbelzijdig-tape-boomtop-stam

Dubbelzijdig plakband komt ook op elk blad van bladeren. Nu kunnen de kinderen in de herfst knutselen met bladeren en de boom ontwerpen. De bladeren komen tot aan de kruin en de grond. Vergeet ook niet wat vallende bladeren. De dubbelzijdige tape kan later gemakkelijk worden verwijderd zonder je deur te verpesten.