Knutselideeën

Knutselen met kinderen in de zomer – 6 knutselideeën met ijslollystokjes

Knutselen met kinderen -zomerijsstokjes-kleuren-kleuren-kleurrijk

In de zomer hebben de kinderen meestal veel te veel vrije tijd, dan komt het neer op de bekende verveling en pijn in de kont. Om alle onzin te onderdrukken, komen fantasierijke handwerkideeën te hulp. Maar om de kinderen te besmetten met creativiteit, heb je ook wat inspiratie nodig voor Knutselen met kinderen Raap op. Je vindt het hier!

Knutselen met kinderen in de zomer – piraten spelen met ijslollystokjes

handwerk-kinderen-zomer-ijs-sticks-piraten-spel-instructies

Voor knutselen met kinderen worden goedkope of idealiter gerecyclede materialen gebruikt die gemakkelijk te verkrijgen zijn en ook gemakkelijk door kinderhanden kunnen worden verwerkt. Een heel goed idee, vooral in de zomer, is om iets te maken met de ijslollystokjes die overblijven van het eten van ijs. Als alternatief kun je wat kopen bij de plaatselijke ambachtswinkel.

Knutselen met kinderen in de zomer – piratenschepen bouwen van ijslollystokjes

Knutselen met kinderen -zomerijsstokjes-piraten-spelende-houten-wasknijpers-bootjes

Ons eerste knutselidee gaat over het thema ‘piraten’. De producten kunnen ook gebruikt worden als decoratie voor kinderfeestjes of verjaardagsfeestjes. Hiervoor zijn zoveel mogelijk ijslollystokjes nodig, waaronder kleurpotloden en desgewenst stickers met piratenschedels. Met meer oefening en toewijding kunnen deze uit wit kopieerpapier worden gesneden.

Knutselen met kinderen in de zomer – maak je eigen piratenvlag van ijslollystokjes

Knutselen met kinderen -zomerijsstokjes-piraten-speelvlag

De piratenvlag is een geschikte taak voor beginners en peuters. Daarbij worden 4 of 5 ijslollystokjes kruiselings op elkaar bevestigd. Hier kunt u dubbelzijdig plakband gebruiken of met transparante lijm plakken. De vlag wordt dan in zwart en rood gekleurd of helemaal zwart met kleurpotloden en het handelsmerk van de piraat – een schedel – wordt eraan vastgemaakt.

Knutselen met kinderen in de zomer – piratenvlot gemaakt van ijslollystokjes

knutselen-kinderen-zomer-ijs-sticks-piraten-spelen-piratenschip

Een piratenvlot wordt volgens hetzelfde principe gemaakt. Je hebt de vlag al, dan moet alleen nog aan het vlot gesleuteld worden. Je bouwt er één uit meerdere, bijv. 5-6, afhankelijk van de grootte of breedte, ijslollystokjes en zet je aan beide kanten vast met een ander stokje. Indien gewenst kan het product ingekleurd worden.

Knutselen met kinderen in de zomer – vis van ijslollystokjes

handwerk-kinderen-zomer-ijs-sticks-instructies-vis-grappig-kleurrijk

‘… Fischers Fritz vist verse vis’ en in die zin zijn vissen geschikte motieven voor het knutselen met kleine kinderen. Met welke ijslollystokjes kun je prachtige maanvissen (zeilvissen) maken en deze vervolgens in felle kleuren schilderen.

Knutselen met kinderen in de zomer – handige materialen

knutselen-kinderen-zomer-ijs-stokjes-instructies-vismaterialen

Je zoekt alleen kindvriendelijk naar de materialen die je nodig hebt, zeker als je te maken hebt met kleine kinderen die alles in hun mond kunnen stoppen. De ijslollystokjes zijn geheel van hout, zonder toevoegingen en daardoor geschikt voor kinderen. Gelverven zijn de laatste tijd erg populair geworden onder ouders, omdat ze rechtstreeks uit de tube op de gewenste plek kunnen worden aangebracht, zonder extra hulpmiddelen zoals kwasten of andere. Ze zijn ook eetbaar en gemakkelijk te verwijderen van textiel.

Knutselen met kinderen in de zomer – ijslollystokjes aan elkaar plakken

knutselen-kinderen-zomer-ijs-stick-instructies-lijm-vis

Je moet de lijm ook heel zorgvuldig kiezen als het gaat om knutselen met kinderen. Maar dit is niet goedkoop, vooral als je bedenkt dat kinderen niet besparen op handwerk en vlekken. Een eetbare lijm kan heel snel en gemakkelijk thuis worden bereid. Neem een ​​pot met schroefdop of bij voorkeur een applicatorflacon gemaakt van haarkleuring en de volgende ingrediënten:

  • 125 g maizena (maïszetmeel, aardappelzetmeel of andere)
  • 1 theelepel zout
  • 1 el witte azijn, maar geen vervanging
  • 500 ml heet water

Knutselen met kinderen in de zomer – gebruik alleen geschikte knutsellijm voor kinderen

handwerk-kinderen-zomer-ijs-sticks-instructies-vis-lijm

Voeg de azijn, het zout en nu het zetmeel toe aan het hete water, langzaam roerend tot het oplost en een melkachtige vloeistof wordt. Als er klontjes zijn, verwarm het water dan weer iets en roer tot het mengsel egaal wordt. Bij knutselen met kinderen kan de zelfgemaakte lijm met de vingers of een kwast worden aangebracht. Het ziet er het beste uit en lijkt op een echte lijm uit een winkel in een bestelfles.

Schilderen, blotten, knutselen met kinderen in de zomer

knutselen-kinderen-zomer-ijs-sticks-instructies-vis-kleur-kleuring

Verzegel de zelfgemaakte pasta goed om de duurzaamheid te vergroten. Maar als het na verloop van tijd harder wordt, kun je het verdunnen met een beetje heet water onder het vuur. Eetbare gelkleuren kunnen op dezelfde manier worden geproduceerd. Gebruik kleurstof die je mengt met maizena en water.

Schilderen en knutselen met kinderen in de zomer – gebruik alleen eetbare kleuren

knutselen-kinderen-zomer-ijs-sticks-instructies-viskleuren-kleurrijk

Het is een goed idee om dergelijke kleuren zelf te maken, omdat dit de enige manier is om te weten dat alle toevoegingen het kind niet storen. Daarnaast is een praktische truc om de reeds gebruikte kleuren aan te vullen.

Knutselen met kinderen in de zomer – grappige vissen met googly eyes

knutselen-kinderen-zomer-ijs-sticks-instructies-vis-wiebel ogen

De ijslollystokjes moeten kruiselings aan elkaar worden bevestigd om de typische structuur van een scalair te reproduceren. Vervolgens wordt de vis naar wens aan beide zijden beschilderd en worden een googly eye en vissenbek op hun plaats gelijmd. Als alternatief kunnen deze ook met kleurpotloden worden getekend.

Grappige vis voor knutselen met kinderen in de zomer

knutselen-kinderen-zomer-ijs-sticks-instructies-maak-vis-zelf

Knutselen met kinderen in de zomer – vin gemaakt van ijslollystokjes die ook kan zwemmen

knutselen-kinderen-zomer-ijs-stokjes-speelinstructies-boot

Knutselen met kinderen is erg leuk als ze er later mee kunnen spelen. En wat kun je in de zomer spelen dan in de andere seizoenen? – met water! Nou, misschien zouden jongens ons volgende knutselidee spannender vinden dan meisjes, maar dat hoeft niet per se. Boten en vinnen kunnen worden gesleuteld met alle recyclingmaterialen en restanten. Deze keer onthullen we hoe je het zelf kunt maken met ijslollystokjes van het stijlijs dat je in de zomer hebt gegeten.

Knutselen met kinderen in de zomer – vin gemaakt van gerecyclede materialen 

handwerk-kinderen-zomer-ijs-sticks-boot-wijn-kurk-kleuren

Gebruik hete lijm om enkele ijslollystokjes horizontaal of verticaal naast elkaar te bevestigen. Lijm aan de kant die je bepaalt als de onderste twee wijnkurken over elkaar. Daar bovenop maak je in het midden de mast. Je steekt een houten spies in een gehalveerde wijnkurk. Je knipt een zeil uit karton of verpakkingen uit melk of sap. Lijm met het hete lijmpistool.

Knutselen met kinderen in de zomer – een vin bouwen van ijslollystokjes en wijnkurken

knutselen-kinderen-zomer-ijs-stokjes-speelinstructies-bootkurken

Indien gewenst kunnen de ijslollystokjes in elke gewenste kleur worden gekleurd. Kleurpotloden, aquarellen of gelkleuren kunnen allemaal fantasierijk worden gebruikt. Als de houten stokjes helemaal droog zijn, kun je overgaan tot lijmen. Anders blijft de pasta natuurlijk niet plakken. Er blijft nu maar één ding over: de vin en de boten laten drijven.

Knutselen met kinderen in de zomer – kleurrijke vin gemaakt van ijslollystokjes

knutselen-kinderen-zomer-ijs-stokjes-water-spelletjes-boot-wijnkurken

Knutselen met kinderen in de zomer – maak zelf een eenvoudig vogelhuisje van ijslollystokjes en karton

knutselen-kinderen-zomer-ijs-sticks-vogelhuis-gekleurd-karton

Van gerecyclede materialen, zoals verpakkingen en ijslollystokjes, kunnen prachtige vogelhuisjes of voederplekken met een klein volwassen kind worden gemaakt. Let bij het knutselen op de grootte van de vogel, zodat deze niet krap aanvoelt en probleemloos in en uit kan vliegen.

Knutselen met kinderen in de zomer – maak zelf een geweldige voederplaats voor vogels

knutselen-kinderen-zomer-ijssticks-vogelhuis-voederplaats-kleurrijk

* De volledige instructies voor ‘een vin maken van ijslollystokjes’ vind je op  Creatieve Joodse moeder

* De volledige instructies voor de knutselideeën met ijslollystokjes ‘Fish’ en ‘Pirates’ zijn te vinden op  Gelijmd aan mijn ambachten