Knutselideeën

Leesbotten naaien – gratis tips, instructies en patronen

Nekkussen-bot-vorm-naaien

Als je veel leest, is dit project iets voor jou: een leesbeen naaien! Wat is een leesbeen? Dit is een nekkussen in botvorm dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Hoe naai ik een leesbeen? Lees gewoon verder! Dit project is absoluut geschikt voor beginners. Dan durf je! Waarom naai je geen comfortabel nekkussen voor je moeder voor Moederdag?

Hoe een leesbeen te gebruiken??

na-kussen-comfort-naaien

Heel wat mensen dromen van een eigen bibliotheek waarin ze zich kunnen terugtrekken. Helaas faalt deze wens simpelweg omdat er niet genoeg ruimte is in je eigen vier muren. Een kleine leeshoek is vaak een mooie compromisoplossing. Een comfortabele fauteuil met een plank voor je voeten, een bijzettafel, een vloerlamp met beweegbare kop, een boekenkast aan de muur – de leeshoek moet veel gezelligheid uitstralen. Om het echt comfortabel te maken ontbreekt er nog een klein nekkussentje.

bone-rits-wasbare-stof lezen

Het leesbeen biedt ondersteuning in minimaal drie verschillende standen: als accountantskussen, wigkussen of nekkussen. Als perfecte rugsteun zorgt het bot ervoor dat je rechtop in bed of op de bank kunt zitten. Zeer comfortabel om te lezen of tv te kijken.

Het bot voorkomt spanning in de nek en biedt tevens een goede bescherming tegen pijnlijke knieën als kniekussen. Het bot is een geweldige ondersteuning voor boeken en tablets. Als je niet de hele tijd een dik boek in je hand wilt houden, leun je het boek er gewoon tegenaan.

Omdat de leesbotten er geweldig uitzien, zijn ze ook perfect als sierkussen op de bank in de woonkamer. Het design is heel persoonlijk en kan natuurlijk ook een leuk zelfgemaakt cadeau zijn voor boekenwurmen.

Een patchwork quilt naaien – eenvoudige instructies voor beginners

Patchwork tapijt als decoratief accessoire – 30 kleurrijke & neutrale ideeën

Deurstoppers naaien van stof – eenvoudige instructies voor praktische decoratie

kussen-nek-lezen-naaien

Uw vragen beantwoord en uitgelegd!

Hoe groot is een leesbeen?? Het standaard leesbeen is 40 cm lang en 20 cm hoog. De afmetingen kunnen uiteraard individueel verschillen. Bijvoorbeeld 45 cm lang en 22 cm hoog. De maat 38 cm x 25 cm is ook welkom.

Hoeveel materiaal heb ik nodig voor een leesbeen?? Je kunt voor elke kant drie verschillende stoffen gebruiken, maar ze moeten ook goed op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld: 50 cm x 35 cm effen katoenen stof, 50 cm x 35 cm katoenen stof met een geometrisch patroon en 50 cm x 35 cm katoenen stof met bloemen. Dus ongeveer 3 stukken stof met de afmetingen 50 cm x 35 cm of één groot stuk – 1,50 m.

Het is het beste voor beginners om katoenen stoffen te gebruiken. Als je wilt, kun je ook een kant van het kussen ontwerpen met een gezellige fleece-stof. Fleece rafelt niet.

Patchwork leesbotten

Houd je van kleur en brutale ontwerpen die kunnen overtuigen met gevarieerde patronen? Dan mag je de huidige patchwork-trend niet missen. De term patchwork komt uit het Engels en betekent “patchwork”. Met deze techniek kunnen stofresten van verschillende materialen, patronen en kleuren worden gebruikt die er even goed uitzien in een team. De patches worden naast elkaar (mozaïek patchwork) en op elkaar (appliqué) aan elkaar genaaid om een ​​nieuw textiel te creëren. Als je een specifiek motief op je kussen wilt maken, kun je de applicatietechniek gebruiken.

Met het patchwork leesbeen naai je eenvoudig afzonderlijke stukken stof aan elkaar zoals je wilt. Bijvoorbeeld: Knip 15 vierkanten van 10 × 10 cm per stuk stof en naai ze aan elkaar. Je hebt in totaal 3 stukken stof nodig, d.w.z. 45 vierkanten van verschillende stoffen.

Deze variant kost meer tijd en is eerder ongeschikt voor beginners.

Vulmateriaal voor het lezen van botten

lezen bone-vulling-polyester-wasbaar

Het is het beste om hypoallergene fillers te gebruiken. Het materiaal mag niet te zacht of te hard zijn en moet ook zijn vorm behouden. Synthetische watten, die meestal gemaakt zijn van 100 procent polyester, zijn zeer geschikt. Het is erg zacht en het kussen blijft ongelooflijk licht. Deze watten kunnen ook in de wasmachine gewassen worden. Een trucje: je kunt ook een paar goedkope IKEA-kussens gebruiken als vulling. Knip het gewoon open, haal het vulmateriaal eruit en stop het in je kussen.

Hoeveel watten voor het lezen van botten?? Het kussen moet goed gevuld zijn zodat het de gewenste vorm aanneemt. Houd er echter rekening mee dat als het kussen te strak is gevuld, het misschien niet zo comfortabel is als verwacht.

Leesbeen met rits

Als je wilt, kun je ook drukknopen of een rits aan het kussen toevoegen. De hoes kan dus gemakkelijk worden verwijderd en gewassen. Terwijl de hoes in de wasmachine zit, kan de watten gewoon tijdelijk in een tas worden opgeborgen. Er zijn trouwens prachtige decoratieve ritsen op de markt in alle denkbare kleuren die niet per se verstopt hoeven te worden. Gewoon aannaaien in plaats van ingenaaid! Met bijvoorbeeld een filigrane kantpatroon zijn ze een absolute blikvanger! Dus de rits kan ook in het midden van het kussen zitten.

Naai-instructies voor het lezen van botten

Lees-bot-naai-instructies-materialen-tools-patronen

Benodigd materiaal:

 • Katoenen stof (3 x 0,5 m of 1,5 m)
 • Bijpassend naaigaren
 • Patroon om af te drukken
 • Fiberfill
 • Schaar, spelden, plakband, markeerstift
 • naaimachine
 • Optioneel: tape in bijpassende kleur voor handgrepen – 60 cm lang en 2 cm breed

Het patroon moet 4 keer uitgeprint worden. Knip de sjabloon uit en lijm ze aan elkaar. Je hebt dan 3x stoffen botten nodig.

Je kunt ook fleece op alle stukken stof lijmen en een paar seconden instrijken.

Lees-bot-naai-instructies-snijpatronen-vrij

Het sjabloon is klaar

Lees-bot-naai-instructies-snijpatroon-bot-vorm

Leg alle drie de stoffen op elkaar, bevestig het sjabloon met naalden en knip het op maat. Knip links en rechts, waar de sterretjes zijn gemarkeerd, nog een kleine V uit de stof.

Lees-bot-naai-instructies-snijpatroon-v-cut

Lees-bot-naai-instructies-pinnen

Nu worden twee steenpuisten met de goede kanten op elkaar geplaatst en wordt de ene helft van V naar V genaaid. Gebruik spelden om aan te geven waar u wilt beginnen en stoppen met naaien. Normaal gesproken wordt een naadtoeslag van 1 cm aanbevolen.

Lees-bot-naai-instructies-snij-stof

Vouw vervolgens de ene helft van de stof omhoog, leg het derde stuk stof erop, ook met de goede kant naar beneden, en naai de andere helft weer van V naar V.

Lees-bot-naai-instructies-stof

Bij het aan elkaar naaien van het derde stuk stof kunnen ook de linten worden vastgenaaid. Neem de tape twee keer en plaats deze tussen de stoffen – in het midden op een V-markering, met de open uiteinden naar buiten gericht, de lus naar binnen gericht.

botten-naai-instructies-handvatten lezen

Plaats nu de twee zijkanten die nog open zijn en naai ze dicht. Laat in de derde naad een ca. 5 cm lange keeropening in het midden. Of het nu gaat om een

aan de zijkant of aan de onderkant zoals je wilt.

Draai de schil van het leesbeen om en vul het met polyfill tot het bot mooi vol is. Naai vervolgens de omkeerbare opening dicht met een laddersteek.

Lees-bot-naai-instructies-omslag-klaar

Dus nogmaals kort de instructies in een paar stappen:

 • Print het patroon uit, knip het uit en plak het aan elkaar
 • Knip met behulp van de sjabloon 3 stukken stof
 • Naai 2 stukken stof halverwege aan elkaar
 • Naai het derde stuk stof halverwege aan één kant
 • Naai de laatste open zijde dicht en laat een keeropening vrij
 • omdraaien
 • dingen met polyfill
 • Sluit de draaiopening

Leesbot is nu klaar!

lees-bot-naai-instructies-

Alternatief voor het leesbot voor boeken, e-books, tablets en mobiele telefoons

Een van de voordelen van het leesbeen is zijn veelzijdigheid. Het kussen is voor veel doeleinden geschikt. Er is één nadeel: het leesbeen moet een boek kunnen vasthouden en moet daarom stevig worden opgepakt. Een te hard of te zacht nekkussen kan al snel leiden tot spanning en pijn in de nek. Maar wil je het leesbeen alleen als neksteun gebruiken, dan hebben we een alternatief voor lezen voor je klaar staan: boekensteun in zitzak-look! U kunt deze online kopen of zelf naaien. Gedetailleerde instructies vind je hier.

kussen-lezen-ebook-boekensteun-zitzak

Deze ondersteuning is ook een leuk cadeau voor mensen die graag eBooks lezen, want een e-reader past er net zo makkelijk in als een papieren boek. Je kunt de e-reader in staand en liggend formaat plaatsen. In een kleiner formaat kan de zak ook worden gebruikt als houder voor een mobiele telefoon. Voor grotere apparaten moet de snede individueel worden aangepast.