Knutselideeën

Maak zomerse lantaarns – 3 knutselinstructies met glazen, schelpen en blikjes

Voor een gezellige avond op het terras mogen kaarsen niet ontbreken. Naast solarlampen en andere subtiele lichtbronnen creëren ze een gezellige sfeer waardoor we nog beter kunnen genieten van de warme zomeravonden. Een zelfgemaakte lantaarn is nog beter! We hebben een paar ideeën op een rijtje gezet waarmee je zomerse lantaarns kunt maken om je terras, balkon of woonkamer mee te decoreren.

Maak zomerse lantaarns met een exotische flair – ananasglazen

Maak zelf geurkaarsen in het glas voor zelfgemaakte lantaarns

De ananas doet ons dromen van exotische landen en wordt direct geassocieerd met de zomer. Creëer een vrolijke sfeer in je buitenruimte met deze schattige modellen. Als je zelf cadeaus wilt maken, zijn de grappige vruchten in de vorm van kaarsen ook geschikt. Je hebt de volgende dingen nodig:

 • gele wasvlokken
 • lont
 • kleine glazen potten (in het voorbeeld 170 g / 6 oz)
 • dun, groen vilt
 • hete lijm
 • zwarte en groene acrylverf en penseel
 • optioneel: ananas geurende olie

Exotische flair met een lantaarn in het glas in ananas-look

Zo wordt de lantaarndecoratie gemaakt:

Doe een druppel hete lijm in het midden van de pot en lijm de lont daar vast. Zorg er bij het snijden voor dat het niet te kort is. Je kunt het ook later op elk moment inkorten. Smelt de wasvlokken in een waterbad onder voortdurend roeren en voeg 20-30 druppels ananasaroma toe aan de was. Giet de was voorzichtig in de potten. Houd de pit recht. Laat de was koud en hard worden in het lantaarnglas.

Gele kaars en groene deksel met een kroon van bladeren gemaakt van vilt voor de ananas

In de tussentijd kun je de deksels schilderen en bladkronen maken voor zomerlantaarns. Verf de deksels groen en laat de verf drogen (je kunt als optie ook groene deksels kopen). Neem een ​​strook vilt, knip een zigzagpatroon in het midden, rol de zigzagstrook samen en lijm het uiteinde van de strook op de rol met hete lijm. Ontvouw de resulterende bladeren voorzichtig en plak de kroon van bladeren op een gedroogd deksel. Gebruik zwarte verf om kleine “V”‘s op de glazen te schilderen en de DIY-decoratie is klaar.

Maak zomerse lantaarns in edele, moderne kleuren

Maak zomerse lantaarns met doosjes in wit en goud

Deze theelichthouders zijn oorspronkelijk gemaakt voor een oogstfeest, maar zijn net zo geschikt voor een zomerse decoratie. Het zijn vooral de kleuren die ons aanspreken. De combinatie van neutraal en chique wit en fijn goud ziet er gewoon prachtig uit. De gouden kleur binnenin kan ook het licht van de kaars reflecteren en een bijzonder mooie sfeer creëren. U kunt alle letters, cijfers of motieven in de blikken ponsen en zo individuele en gepersonaliseerde zomerse lantaarns maken. Als je de decoratie zelf wilt maken, heb je nodig:

 • Blikjes
 • inleiding
 • goud en witte spuitverf (of een andere kleur; alternatief ook acrylverf)
 • rijst
 • water
 • duct tape
 • sjabloon

Zomerse lantaarns maken van blikjes - instructies met hamer en spijker

Zomerlantaarns knutselen als decoratie-ideeën:

Een sjabloon kan u helpen bij het ontwerpen van patronen. Op internet zijn tal van motieven te vinden die u hiervoor kunt gebruiken (zoek op “tin-knijppatroon”). Je kunt natuurlijk ook je eigen ontwerpen bedenken, deze op een vel papier tekenen en vervolgens met een spijker en een hamer in het blik overbrengen. Hoe dan ook, de procedure is hetzelfde als je zomerlantaarns wilt maken:

Verwijder de bliklabels en lijm. De lijm is eenvoudig te verwijderen met een mengsel van olijfolie en bakpoeder. Vul vervolgens de blikken met rijst en water en vries alles in. Dit maakt het blik stabieler en voorkomt dat de zijkanten buigen tijdens het hameren. Haal het eerste blikje uit de vriezer, plaats het sjabloon ergens en plak het op zijn plaats. Omdat de tape niet aan het bevroren oppervlak kan blijven plakken, moet je hem eenmaal om het hele blikje wikkelen en aan beide kanten op het papier bevestigen.

Maak zomerse lantaarns en perforeer dozen met teksten, letters of motieven

Sla nu de gaten in het blik volgens de sjabloon. Verwijder vervolgens de rijst en het ijs en zodra de oppervlakken droog zijn, schilder ze eerst met de primer, laat ze drogen en spuit vervolgens de binnenkant van de blikken met de gouden verf. Laat de verf drogen en draai de blikken ondersteboven. Nu kunt u de buitenkant wit spuiten, de laag laten drogen en indien nodig een tweede aanbrengen. Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je er echte kaarsen in doet.

Maak je eigen decoratie met schelpen – maritieme kandelaar

Tinker kandelaars voor theelichtjes met schelpen en glitter

Het is typisch voor handwerkideeën in de zomer om de schelp als decoratie te gebruiken. Dus als je nog wat van je laatste vakantie hebt, kun je ze meteen gebruiken, of je kunt er gewoon wat kopen. Deze kandelaar was oorspronkelijk bedoeld voor een grote kaars, maar kan net zo goed gebruikt worden voor theelichtjes. Zo maak je zomerse lampionnen:

 • Houten basis
 • schaaldieren
 • hete lijm
 • Borstel en duidelijke lijm
 • Glitter
 • optioneel: houtvernis voor de basis

Lijm schelpen op een klein houten bordje en versier met glitter voor een lantaarn

Zelf een tafeldecoratie maken met schelpen:

Als je zomerse lantaarns maakt, kun je de basis in elke kleur schilderen, maar je kunt het ook naturel laten. Als je aan het schilderen bent, laat de verf dan goed drogen voordat je verder gaat. Begin met het lijmen van een rij schelpen langs de rand van de basis. Lijm op de volgende rij de mosselen verschoven ten opzichte van de vorige, d.w.z. altijd tussen twee mosselen. Lijm dan de mosselen niet meer aan het hout, maar aan de mosselen in de vorige rij.

Maritiem DIY windlicht doet denken aan een strandvakantie en siert het terras

Je kunt zo doorgaan totdat de lantaarn hoog genoeg voor je is. Zorg er echter voor dat een theelichtje in het midden past en dat je het er makkelijk in en er weer uit kunt halen en aansteken. Nu kun je de lantaarn versieren: doe wat transparante lijm op de randen van de schelpen en bestrooi ze met glitter. Laat de lijm drogen en je kunt de tafel en andere dingen versieren met de decoratie.

Tinker zomerse lantaarns - ideeën met geperforeerde blikjes, schelpen en ananas