Knutselideeën

Recycling knutselen met kinderen – 13 creatieve ideeën voor elk seizoen

Recycling knutselen kinderen-creatieve-ideeën

Je kunt prachtige nieuwe dingen maken van verpakkingsmateriaal, huishoudelijke artikelen en veel dat anders achteloos in de prullenbak wordt gegooid. Bij het knutselen met recycling leren kinderen dat afval ook op een bijzonder creatieve manier kan worden omgezet in iets waardevols nieuws. Dit is niet alleen erg leuk, maar wekt ook het milieubewustzijn van de kinderen. In dit artikel geven we je enkele ideeën voor materialen die ook ideaal zijn als knutselmateriaal: oude cd’s, wc-papierrollen, plastic zakken, wijn- en kroonkurken, plastic en glazen flessen, eierdozen, kranten, papieren borden en gloeilampen.

Recycling knutselen met petflessen

Recycle handwerk kids-plastic-fles-boeket-vaas

De meeste plastic flessen komen terecht in de statiegeldautomaten en worden gerecycled. Maar er zijn PET-flessen zonder statiegeld die perfect zijn voor creatieve recycling. Het materiaal is transparant of kleurrijk, makkelijk verwerkbaar en overal verkrijgbaar. Een van de dingen die kinderen van plastic flessen kunnen maken, zijn prachtige bloemen. Deze PET-bloemen verwelken niet en geven heel lang plezier!

Wil je een heel boeket maken, dan zijn er verschillende bloemmaten, kleuren en vormen. Edele en elegante bloemen kunnen zowel van de bodem als van het bovenste deel van de plastic fles worden gemaakt.

Recycle ambachten kids-pet-fles-bloem-vormen

Eerste variant: 

Snijd de bodem van de plastic fles af met een mes. De snijrand loopt iets boven de uitstulpingen uit. Kleinere kinderen hebben mogelijk nog steeds uw hulp nodig bij de incisie. Na het snijden kunnen de randen worden verwarmd met een aansteker. Zodra de bloem gevormd is, kan deze worden geverfd met acryl- of raamverf.

Tweede variant:

Snijd de plastic fles bij de inkeping af. Snijd 5 of meer gelijkmatig verdeelde sneden in de hals van de fles. In hoeveel stroken de fles is verdeeld, hangt af van het aantal bloembladen dat de bloem moet hebben. Buig nu de bladeren vanaf de hals van de fles naar buiten en knip ze vervolgens met de schaar in de gewenste bladvorm. Als je de hals van de fles inclusief deksel wilt verbergen, kun je een piepschuimbol in het midden van de bloem lijmen. Als je wilt, kun je ook een houten of metalen stok door de hals van de fles in de bal duwen zodat de bloem in een vaas kan worden geplaatst.

Recycling knutselen met glazen flessen

Recycling knutselaar kinderen-glazen flessen-vazen-snijbloemen

Van glazen flessen kunnen geweldige vazen ​​worden gemaakt! Soms zijn een beetje kleur en eenvoudige instructies voldoende. Juist omdat deze methode zo eenvoudig is, nodigt ze uit tot experimenteren! Kleuren mengen is aan de orde van de dag!

Verwijder eerst etiketresten en lijmresten netjes van de glazen flessen. Om dit te doen, worden de flessen eenvoudig enkele seconden onder heet water gehouden. Je kunt helpen met nagellakremover.

Recycling handwerk -kinder-glazen-flessen-vazen-acrylverf

U kunt normale acrylverf gebruiken. Ze moeten dik zijn en goed bedekken. Giet de gewenste kleur in de fles om deze van binnen te kleuren. Als je wilt, kun je ook een spuit gebruiken. Nu wordt de fles langzaam gedraaid om de kleur gelijkmatig te verdelen. Draai ten slotte de fles ondersteboven om te drogen. Een bakrooster is hier bijzonder geschikt voor.

Recycling knutselen met plastic zakken

recycling-knutselen-kinderen-plastic-tassen-pompons-bloemen

Moe van zoveel plastic tassen in huis? Recycling-fans kwamen op het briljante idee dat je kunt haken met plastic zakjes. Hierdoor ontstaan ​​bijzonder interessante boodschappentassen en manden. Maar als je iets creatiefs met kinderen wilt doen, gebruik dan deze plastic zakjes om mooie pomponbloemen te maken – prachtig als cadeau of decoratie voor een verjaardag!

Garen maken van plastic zakken

recyclen-knutselen-kinderen-maken-plastic-zakken-ballen

Allereerst moet het garen worden bereid uit plastic zakken:

Trek de zak recht en knip de handvatten en de onderkant recht af. Vouw de zak twee keer in de lengte dubbel en snijd in reepjes van 2 cm breed. Knoop de resulterende plastic lussen aan elkaar zodat er een draad ontstaat.

Laten we nu verder gaan met de pompons. Bepaal hoe groot je pompons wilt hebben en knip vervolgens een stuk karton uit over de gewenste breedte. Je kunt de pompons altijd kleiner maken als ze groter worden dan nodig is. Aanbevolen afmetingen voor het karton: 15 cm, 10 cm en 5 cm.

Wikkel het garen ongeveer 20 keer om het karton door verschillende kleuren naar keuze te combineren. Haal het garen uit het karton en knoop een touwtje om het midden. Voor de kleinere pompons moet je dit van tevoren doen. Je kunt ook eerst het touwtje op het karton leggen en dan het garen er omheen wikkelen. Knip de lusjes door met een schaar en knip de uiteinden een beetje af zodat de pompon er mooi rond uitziet. compleet!

Knutselen met toiletrollen voor carnaval – superheldenmanchetten

recycling-knutselen-kinderen-toiletrol-carnaval-superheld-kostuums

Van toiletrollen kunnen mooie dingen gemaakt worden. Dieren zoals uilen en paashazen zijn erg populair. Maar wie had gedacht dat je er geweldige accessoires van kunt maken? Deze superhelden armbanden bijvoorbeeld garanderen de allerkleinsten veel plezier!

Snijd de wc-rol door. Knip met de schaar de twee kartonnen rollen aan de lange kant open. Verkort indien nodig de lengte van de rol zodat deze goed om de arm van het kind past. Rond de hoeken af ​​met de schaar. En nu komt het leuke gedeelte! De rollen zijn geschilderd en passend gedecoreerd. Om dit te doen, kunt u acrylverf, zelfklevende films, glitter en strassteentjes gebruiken. Laat de kinderen experimenteren!

Knutselen met eierdoos

recycling-tinker-kids-eierdoos-kever

Eierdoosdieren kunnen niet alleen voor Pasen worden gemaakt. Een of meer eierdozen kunnen worden gebruikt om geweldige lieveheersbeestjes, spinnen, rupsen, bijen en nog veel meer te maken. Het knutselen aan deze recyclingprojecten is allesbehalve moeilijk en ook leuk voor kleinere kinderen! Zet pijpenragers, googly eyes en acrylverf klaar om te schilderen en de kinderen kunnen ermee aan de slag!

recycling-tinker-kids-eierdoos-eierdopjes

Dit idee is ook perfect voor Pasen – maak paaskippen als eierdopjes! Knip een ingesprongen punt uit een eierdoos. Laat je kind de kip schilderen met een penseel en verf. Laat het daarna kort drogen. Knip de ruitvormige snavel uit geel bouwpapier, buig hem in het midden en lijm hem aan de voorkant vast. Maak met het mes een klein sneetje in de bovenkant van de eierdoos en steek de kam erin. De kam kan gemaakt zijn van papier of rode pijpenrager. Het lieveheersbeestje kan op dezelfde manier worden gesleuteld.

Recycling knutselen met krantenpapier

recycling-knutselen-kinderen-krantenpapier-papier-maché-technologie

Papier-maché is een interessante techniek die een beetje geduld vereist, maar werkt goed als creatieve activiteit voor kinderen. Oude strips, inpakpapier, tijdschriften of kranten kunnen worden gebruikt om geweldige kunstwerken van papier-maché te maken die ook een praktisch doel kunnen dienen. Zoals deze papier-maché schaal! Er zit vast iets tussen dat uw kinderen kunnen regelen. Als vormgevend element kan een glazen schaal of een ballon worden gebruikt. Vet het voorwerp in met een beetje frituurolie zodat het er later makkelijker uit te halen is.

recycling-tinker-kids-krantenpapier-paas-vogelnest

Papieren borden als knutselmateriaal

recycling-knutselen-kinderen-halloween-papieren-borden-weven-spinnenwebben

Dit is een eenvoudig knutselproject voor kinderen van 2 tot 9 jaar dat je samen kunt doen voor Halloween. Knip een cirkel uit in het midden van het bord. U kunt hiervoor een groot sjabloon gebruiken. Gebruik vervolgens de schaar om in het midden van de cirkel te boren en uit te knippen. Pons 12-14 gelijkmatig verdeelde gaten rond de binnenste cirkel.

Om het spinnenweb te maken, lijm je het uiteinde van een lang stuk garen aan de achterkant van de plaat en bind je het andere uiteinde aan een schuifspeld. Dit helpt peuters naaien. Laat de kinderen de draad van links naar rechts kruisen om het spinnenweb te maken. Als ze klaar zijn, lijm je het uiteinde van de draad terug op de achterkant van de plaat. Dan wordt er een spin op het spinnenweb gefixeerd.

Recycling knutselen met cd’s

recycling-tinker-kinder-cd's-tuin-windspiel

Oude cd’s zijn tegenwoordig in bijna elk huis te vinden. Omdat ze gemaakt zijn van het waardevolle materiaal polycarbonaat, mogen ze niet bij het restafval terechtkomen. Met oude cd’s kun je nog veel doen, bijvoorbeeld een mooie kopjesonderzetter of een klokje maken. Als je een tuin hebt, hang dan een mooie windhond in de bomen. Als vogelafweermiddel of gewoon als boomversiering wiebelen de cd’s in de wind en geven ze reflecties.

Zeilboten knutselen met wijnkurken en ijslollystokjes

recycling-knutselen-kinderen-wijnkurken-zomer-zeilboten

Voor kinderen is het altijd spannend om te ontdekken dat wijnkurken kunnen drijven. Ze bevatten lucht en zijn daarom ideaal voor het maken van vinnen en zeilboten. Een geweldig speelgoed voor kinderen in de zomer of voor in bad!

Lijm de kurken samen met je kind met een heet lijmpistool. Als alle kurken goed vasthouden, steek je een tandenstoker op de middelste kurk als mast. Driehoeken van papier of een groot groen blad uit de tuin kunnen als zeilen dienen. Twee parallel gelijmde ijsstokjes zorgen voor meer stabiliteit.

Kerstboomversiering gemaakt van gloeilampen

recycling-knutselen-kinderen-gloeilampen-kerst-kerstboomversieringen

Of het nu als decoratie, bloemenvaas, terrarium of kandelaar is – oude gloeilampen hebben verrassend veel potentieel! Ze vervangen ook met succes de traditionele kerstballen. Deze keer worden ze in de kerstboom gelegd in plaats van bij het gevaarlijk afval! Het enige wat je nodig hebt is verf, touw en wat glitter. Maar er zijn veel kerstmotieven die je met je kinderen kunt maken. Zoals dit schattige rendier bijvoorbeeld.

Bind een touwtje om de lamphouder. Dit is ook praktisch bij het schilderen: hang de gloeilamp op, verf hem met bruine acrylverf en laat hem bungelend in de lucht drogen. Zodra de basiskleur helemaal droog is, plak je een pompon voorop als neusje en twee googly eyes erop. Het gewei wordt uit de pijpenrager gebogen en met hete lijm vastgelijmd.

Magneten gemaakt van kroonkurken

recycling-knutselen-kinderen-kerst-flesdop-motieven

De gebruikte kroonkurken die overal rondslingeren, kunnen ook gemakkelijk worden geüpcycled tot iets nuttigs, bijvoorbeeld kroonkurkmagneten. U kunt uw gewenste materiaal gebruiken om de crown coke op smaak te brengen. Papier, servetten, stof of foto’s zijn perfect!

Leg het materiaal gewoon voor je op tafel en teken met potlood de omtrek van de kroonkurk. Knip nu de cirkels uit die je hebt getekend. Lijm de cirkel in de dop van de fles met lijm. Bevestig tot slot een magnetische plaat aan de achterkant. En klaar!

Veel plezier met recyclen met je kinderen!