Knutselideeën

Tinker opvangbekers – 4 instructies met papier, plastic, yoghurtbekers en toiletrollen

Natuurlijk zijn er tegenwoordig talloze kinderspellen, en ze zijn ook allemaal handig en snel te vinden in de winkel of online. Maar wat als je zin hebt om een ​​spelletje te spelen of geen zin hebt om onnodig geld uit te geven? Dan kun je natuurlijk zelf een spel maken. Vandaag willen we je een spel aanbieden dat je gegarandeerd uit je eigen kindertijd kent. Het is de vangbeker. Je kent het vast al… die mok met een bal eraan vastgebonden en die moet met de mok worden opgevangen. Heb je zin om te spelen? Zoek dan de benodigde materialen en je kunt je eigen vangbekers maken.

Vangbekers maken met plastic bekers of papieren bekers

Tinkervangbekers met plastic bekers en kleurrijke acrylkleuren

De gemakkelijkste manier om vangbekers te maken is met papieren bekers of plastic bekers. Deze kunnen worden ontworpen zoals je wilt (of je kunt gewoon gekleurde of gedessineerde kopen) en vervolgens voorzien van ballen, bollen of parels. Dit heb je nodig als je een vangbeker met mokken wilt maken:

 • Papieren of plastic bekers
 • lijn
 • parel
 • Houten stokken
 • hete lijm
 • optionele viltstiften, acrylverf en penselen

Tinker cup maken instructies

Verf de kopjes met acrylverf en viltstiften en verander ze in kinderspelletjes

Verf de kopjes naar wens met acrylverf en laat de verf drogen. Dan kun je met viltstiften leuke patronen tekenen en dan de vangbeker maken. Prik met een puntige schaar of een ander geschikt stuk gereedschap een gaatje in de bodem van de mok en steek er een houten stokje in. Bevestig het vervolgens met hete lijm. Knip een stuk van ongeveer 12 cm lang van het koord en knoop het aan de kraal. Bind het andere uiteinde aan de houten stok en het spel kan beginnen!

Tinker met yoghurtbekers

Vangbekers maken met een yoghurtbeker en washi-tape

Heb je net yoghurt aan de kinderen geserveerd? Gooi de bekers daarna niet weg, want je kunt ze ook gebruiken om opvangbekers te maken nadat je ze goed hebt gewassen. Dit is hoe het werkt:

 • Yoghurtpotten
 • een grote houten kraal en een kleine
 • lijn
 • Houten stok of spies
 • optionele washi-tape

Zo maak je kinderspel met mokken:

Zelf games maken van gerecyclede materialen voor kinderen

U gaat in principe te werk zoals bij de eerste variant: eerst ontwerpt u de buitenkant naar uw idee. Prik het houten stokje door de bodem van de beker (je kunt vooraf een klein gaatje prikken met een schaar). Knip een stuk touw van elke lengte (in het voorbeeld 30 cm) en knoop het ene uiteinde vast aan de grote kraal. Steek het andere uiteinde door het voorbereide gat in de beker, waarna je het aan het kleine kraaltje knoopt. Op deze manier kan de draad er niet meer uit glijden.

Prik nu twee gaten in de zijwanden van de mok. Deze moeten tegenover elkaar staan. Steek er een houten stokje doorheen (deze is aan één kant langer zodat hij op zijn plaats gehouden kan worden) en zet hem vast met hete lijm. Je kunt de stick ook ontwerpen met washi tape. Als je een spies gebruikt in plaats van een stokje, knip dan de punt af nadat je deze door de beker hebt gestoken.

Tinker vangbekerspel met toiletrollen

Ideeën knutselen met felgekleurde wc-papierrollen en houten kralen

Toiletrollen zijn enorm populair voor handwerk en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Geen wonder dus dat het materiaal ook gebruikt kan worden als je een opvangbeker wilt maken. Nog een geweldige manier om iets te recyclen en opnieuw te gebruiken voor geweldige dingen. Hoe de rollen te gebruiken voor het Catcher Cup-spel:

 • Rol toiletpapier
 • Viltstiften, verf, stickers, washi-tape of andere dingen om te ontwerpen
 • String (bijv. wol)
 • parel

Maak het leuke vangspel

Als je deze vangbekers wilt maken, laat de kinderen dan eerst de rollen ontwerpen zoals ze willen. Knip nu een langer stuk touw af en knoop het ene uiteinde aan de kraal. Steek het andere uiteinde door de rol en knoop deze aan elkaar. Als alternatief kunt u een gat in een opening slaan met een perforator en het vrije uiteinde van het touwtje daar vastbinden. Hoe dan ook, de draad moet lang genoeg zijn om comfortabel te worden opgevangen met de opening van de rol.

Tinker vangbekers met tafeltennisbal

Bekers met stokken om aan vast te houden en tafeltennisballen

Natuurlijk zijn niet alleen parels geschikt als je catchcups wilt maken. Onder andere zijn ook pingpongballen geschikt, omdat ze niet te zwaar zijn en ook relatief eenvoudig van een gat kunnen worden voorzien. Om de draad door de gaatjes te kunnen rijgen, heb je ook een grote naald nodig met een naaldoog dat groot genoeg is om de draad door te laten. Prik een gaatje door de onderkant van de cup, rijg de draad ook door dit gaatje, leg een dikke knoop zodat het uiteinde van de draad er niet doorheen kan glippen en knoop ook het andere uiteinde vast aan de bal.

Je kunt de bal naar wens ontwerpen – bijvoorbeeld als een basketbal in het voorbeeld (het is het beste om meteen oranje tafeltennisballen te krijgen) of wat dacht je van een klassieke voetbal? Zoals je kunt zien, zijn er geen grenzen aan je fantasie bij het maken van een vangbeker.

Tinker-vangbekers - ideeën met plastic en papieren bekers, toiletrollen en pingpongballen