Knutselideeën

Zelf sokdieren maken – instructies voor konijnen, olifanten, katten en apen

Of je nu oude, gescheurde sokken wilt recyclen of nieuwe wilt kopen, sokdieren zijn het perfecte alternatief voor het pluchen speelgoed dat je hebt gekocht. Nog los van het feit dat ze heel leuk zijn om te maken en dat je dit samen met de kinderen kunt doen, krijg je knuffels die met liefde worden gemaakt – ze zijn tenslotte zelfgemaakt! Maar dieren gemaakt van sokken zijn niet alleen zeer geschikt voor persoonlijk gebruik. Als je nieuwe, pluizige sokken koopt, kun je ze ook gebruiken om knuffels als cadeau te maken en iemand bijzonder gelukkig te maken: niemand anders heeft zo’n knuffeldier! Vandaag laten we je zien hoe je zelf sokdieren kunt maken. Voeg een aap, kat, konijn of olifant toe aan de knuffelcollectie van je kinderen!

Maak zelf sokdieren met en zonder naaien - katten, apen, konijnen, olifanten en beren

Zelf sokdieren maken – knutselaap

Maak zelf sokdieren - aap van twee sokken in elke kleur

Met deze tutorial sokdieren kun je niet alleen apen maken, maar ook andere dieren. Het enige wat je hoeft te doen is de sokkleuren aan te passen en de vorm van de oren te veranderen, afhankelijk van het dier. Je zult ook een beetje moeten naaien, maar dit is niets ingewikkelds, zodat zelfs beginners het kunnen wagen. Jij hebt nodig:

 • 2 lange sokken
 • Fiberfill
 • 2 knoppen
 • Stof schaar
 • naald en draad

Instructies voor sokdieren om te knutselen voor kinderen

Als je zelf apen als sokdier wilt maken, pak dan de eerste sok en leg deze voor je neer. De hiel moet naar boven wijzen. Knip aan de open kant de sok in het midden en iets onder de hiel door. Je krijgt de twee benen die je aan de zijkanten en binnenstebuiten naait, maar laat een klein gaatje open. Keer de stof binnenstebuiten door het gaatje. Vul vervolgens de benen en het andere deel van de sok dat het lichaam zal zijn met polyfill en sluit het gat af.

Naai alle delen aan elkaar

Handwerk met sokken - maak dieren om weg te geven

Neem nu de andere sok en knip deze af zoals de andere sok, maar deze keer tot aan de hiel. Je krijgt de twee armen die je hebt afgesneden. Knip van de rest van de sok de hiel af (dit wordt de mond). Dan heb je een lang stuk nodig voor de staart en vier even grote stukken voor de oren. Naai het stuk voor de staart en de armen binnenstebuiten, met uitzondering van kleine openingen voor de vulling, en vul ze met de watten. Naai de oren aan elkaar, de linker kanten op elkaar. Als je alle elementen hebt gevuld met watten, kun je ze aan je lichaam bevestigen. Naai vervolgens de afgesneden hiel voor de mond en de knopen voor de ogen. De eerste knuffel is klaar. Nu kun je zelf nog een paar sokdieren maken!

Tip: Als de aap bedoeld is voor kleine kinderen of baby’s, is het raadzaam de knoppen niet te gebruiken, omdat deze kunnen worden ingeslikt. In plaats daarvan is het beter om de ogen te schilderen met stoffen potloden of kindveilige drukknopen te gebruiken.

Knutselen met rijst en sokken – konijnen zonder naaien

Vul het lichaam van het konijn met rijst en maak een figuur om op te zetten

Een bijzonder snel en eenvoudig project is dit schattige konijntje, dat meer bedoeld is om te spelen of te staan ​​dan om te knuffelen. Maar dat maakt hem niet minder sympathiek! Hieronder lees je hoe je je eigen konijntjes als sokdieren kunt maken.

 • sok
 • rijst
 • Textielpen
 • garen
 • schaar
 • brede pakkettape (optioneel)
 • Textielschaar
 • decoratieve tape

Eenvoudige handwerkinstructies

Maak dieren van sokken - eenvoudige konijnen met rijst

Vul de sok met rijst tot aan het begin van de hiel (je kunt ook een ander opvulmateriaal gebruiken). U kunt deze taak gemakkelijker maken door de sok in de tapering te plaatsen en deze over de randen te vouwen. Hierdoor blijft de sok open (of je kunt een trechter gebruiken). Bind vervolgens de sok samen met touw op 2/3 van de vulling. Een deel van de rijst moet naar boven schuiven. Dit deel moet kleiner zijn dan de onderkant en zal het hoofd zijn, de hiel is het gezicht. Bind de sok ook boven het hoofd. De rest van de sok, die nu naar boven uitsteekt, verandert in de oren.

Leuke decoratie voor Pasen - maak konijnen van sokken zonder te naaien

Knip hiervoor het uitstekende uiteinde van de sok doormidden. U kunt dan de oren knippen en vormen zoals u wilt en zelf de lengte, breedte en vorm bepalen. Gebruik vervolgens de textielpen om ogen, neus en mond te tekenen en versier de hals met een mooi lint. Als je wilt, kun je een klein gedeelte aan de achterkant van het lichaam afbinden om een ​​staart te maken. Maar hiervoor kan ook een bobbel gelijmd of genaaid worden.

DIY sokdieren – katten gemakkelijk met de hand naaien

Maak zelf katten als sokdieren - knutselidee voor kinderen en volwassenen

Net als bij de aap, moet je een beetje naaien voor deze schattige, liggende kat. Hier is het echter nog makkelijker. We laten je zien hoe je zelf katten kunt maken als sokdieren!

 • sok
 • Bijpassende naald en draad
 • Vulling of normale watten
 • Textielschaar
 • Knopen of zwarte parels voor de ogen
 • Draad of stoffen pen voor de neus

Zelf sokdieren maken - Liggende kat uit een lange sok en polyfill

Plaats de sok voor je, hiel omhoog. Teken vervolgens de poten. De ene kant moet iets dichter bij de hiel zijn dan de andere. Naai vervolgens met een eenvoudige rugsteek langs de lijnen die u hebt getekend. Laat echter de naad tussen een van de twee paar poten weg om het lichaam te kunnen vullen met de polyfill. Knip nu de vorm op een kleine afstand van de naad uit en keer deze binnenstebuiten. Dan kun je ze vullen met de watten.

Vorm het lichaam en teken het hoofd met kattenoren

Neem vervolgens een grote hoeveelheid watten, verdeel deze in twee gelijke hoeveelheden en vorm ze met je handen grofweg tot balletjes. Hiermee vul je allereerst de achterpoten. Vul vervolgens het lichaam en de voorpoten met een nog grotere bal. Gebruik je handen om het hoofd ruwweg van buitenaf te vormen. Naai vervolgens het gat dicht met de zogenaamde matrassteek, ook wel magische naad genoemd. Als je gewoon katoen hebt gebruikt en er zit nog veel pluisjes op de stof, dan kun je deze met gewoon plakband verwijderen.

Maak zelf sokdieren – sleutel aan je hoofd

Knip de kop van de kat uit de sok en vul deze met watten

Vervolgens kun je het hoofd voor katten zelf als sokdieren maken. Neem hiervoor de tweede sok en teken kattenoren direct boven de hiel. Naai nogmaals met dezelfde naad langs de lijnen, knip de oren uit en keer de stof binnenstebuiten. Dan neem je twee kleine bolletjes watten en vul je de oren ermee en dan de rest van het hoofd met een grotere bol, die je nu in vorm kunt vormen.

Knutselinstructies met naaien voor beginners - DIY sokkenkat

Knip vervolgens het overtollige deel van de stof bij de hals af. Sluit nu het gat met een eenvoudige naad rond de rand van deze opening. Naai het hoofd aan het lijf door eerst door de stof van het hoofd te prikken, dan door dat van het lijf en weer terug. Ga door tot je in de buurt bent.

Maak de staart en het gezicht

Maak zelf sokdieren - knip de staart uit en naai het gezicht

Naai vervolgens de staart van het teengedeelte van de sok. Nogmaals, schets het uit, naai langs de lijn, knip de staart uit en vul deze met de watten. U kunt hiervoor een eetstokje (bijvoorbeeld een eetstokje) gebruiken. Rijg de draad door een kraal en leg een knoop. Trek de draad door de kraal naar de knoop. Steek nu de naald door de plek waar je het oog wilt hebben.

Verder naar rechts, waar het tweede oog moet komen, leid de naald weer uit de kop van de kat. Trek de eerste kraal strak, rijg dezelfde draad door de tweede kraal en zet deze vast met een knoop op de kop. Beide ogen zijn dus verbonden met één en dezelfde draad. Dan kun je een strik om de nek binden. Compleet! Zou je niet zelf andere sokdieren willen maken??

Maak zelf olifanten als sokdieren

Zelf sokdieren maken - olifant van sok en vilt zonder te naaien

Als je schattige dieren wilt maken van sokken die je niet hoeft te naaien, dan kun je ook kiezen voor zo’n olifant. Hoewel de klassieke olifant grijs is, kun je natuurlijk elke andere kleur en zelfs grappige patronen voor de sokken kiezen. Hoe kleurrijker, hoe beter en kindvriendelijker! Zo maak je zelf deze grappige sokdieren:

 • lange sokken
 • Fiberfill
 • voelde
 • Rijst of bonen
 • Rubbers
 • Google-ogen
 • hete lijm

Maak armen, benen en lichaam voor de olifant

Heeft de olifant je dat aangedaan en wil je nu zelf zulke sokdieren maken? Vorm dan eerst twee ballen uit de polyfill, leg de eerste in de onderkant van de sokken en knoop een bal vast met het elastiek. Herhaal dit voor de andere bal aan de andere kant. Dit zijn de twee achterpoten van de olifant. Vul nu het gebied tot aan de hiel met veel polyfill om een ​​donzig olifantenlichaam te creëren. Vorm links en rechts twee ballen voor de voorpoten met behulp van elastiek en polyfill. Vervolgens heb je een grotere bol watten nodig voor het hoofd, die je ter hoogte van de hiel in de sok vult. Bind de overgang tussen lichaam en hoofd vast met een ander elastiek.

Maak je eigen olifanten als sokdieren - ontwerp je hoofd en slurf

Trek de uitstekende rest van de sok naar voren in het gezicht van de olifant, waar je de slurf vormgeeft met behulp van een rubberen band. Knip de manchet (elastisch) van de sok af, rol de stof op en fixeer de rol met hete lijm. Markeer de plaatsen voor de ogen en lijm daar de googly eyes. Om het dier van sokken oren te geven, knip je ze uit het vilt zoals aangegeven in de instructies en plak je ze op de achterkant van het hoofd van de olifant met hete lijm. En omdat het zo makkelijk was, kun je ook zelf een paar van deze sokdieren maken.

Ideeën knutselen met sokken – Teddybeer

Maak zelf teddysokdieren - snel en gemakkelijk idee

De teddybeer is een klassieker als het om knuffeldieren gaat. Daarom mag het niet ontbreken in onze lijst. Als je zelf sokdieren wilt maken, kun je kiezen voor deze eenvoudige beer. Zo naai je de sokkendieren:

 • sok
 • Fiberfill
 • naald en draad
 • schaar
 • pincet
 • klein stukje witte stof
 • Toetsen
 • Parels
 • Viltstift
 • potlood

Instructies voor kopiëren - knip het hoofd en lichaam uit

Teken eerst de contouren van de beer voor het hoofd, de benen en de armen op de sok en knip deze uit. Vul vervolgens de kop met polyfill en naai de opening dicht. Naai vervolgens een ovaal stuk witte stof op het gezicht, evenals kralen voor de ogen (zie instructies voor de kat) en een knoop voor de neus. Je kunt de mond naaien of schilderen met een stoffen pen. Vul dan het lijfje op en naai het dicht. Vul vervolgens de armen en naai ze en het hoofd aan het lichaam.

Knutselen met sokken voor dieren

Vul het hoofd van de beer met watten, naai het op het lichaam en creëer een gezicht

Maak dieren van sokken – sokdieren Instructies voor een konijn als paascadeau

Maak zelf konijnen als sokdieren - cadeau-idee voor Pasen