Knutselideeën

Zo kun je een kerstmanzak maken van verschillende materialen – ideeën & instructies

De laarzen schoonmaken zodat de Kerstman ze kan vullen met snoep en cadeautjes is echt een mooie traditie waar niet alleen de kinderen blij van worden. Maar vooral als de kinderen nog heel klein zijn en dus ook de laarsjes passen er eigenlijk niet veel in. Volwassenen daarentegen doen het zonder de laarzen en geven zichzelf de cadeautjes zomaar of op een Sinterklaasbordje. Maar dat is nogal saai, vind je niet? Wat dacht je ervan als je in plaats daarvan een zak voor de kerstman maakt en de cadeautjes erin wikkelt??

Maak een Nikolaussack met en zonder naaien en van verschillende materialen

Een kerstmanzak is een geweldig alternatief voor de traditionele kerstmanlaars, omdat hij nog steeds verbonden is met de heilige, mooi is om naar te kijken en een beetje guller in volume. Ook voor volwassenen is het leuk om de cadeaus origineel en feestelijk in te pakken. Maar hoe maak je een kerstmanzak? Er zijn verschillende opties, waarvan we er enkele graag aan u voorstellen.

Tinker a Nikolaussack – de klassieke jutezak van jute

Maak een kerstmanzak van jute en met print - Eenvoudige instructies voor beginners

Een tas van linnen of jute ziet er bijzonder authentiek uit, omdat het een constante metgezel is van Sinterklaas. Om deze reden beginnen we graag met instructies waarmee je precies zo’n sinterklaaszak kunt maken. Je zult versteld staan ​​hoe gemakkelijk het is!

  • jute
  • naaimachine
  • garen
  • schaar
  • Pinnen
  • optioneel: stencils, een stuk karton dat in de zak past en acrylverf

Een jute maken als alternatief voor de laars van de kerstman - jute knippen en aan elkaar naaien

Knip twee gelijke stukken uit de jute en leg ze op elkaar. Gebruik vervolgens de pinnen om de twee lange en een van de korte kanten aan elkaar vast te pinnen. Deze naai je vervolgens aan elkaar en het is zo eenvoudig dat zelfs beginners het zonder problemen kunnen. Je kunt desgewenst ook een zoom aan de bovenkant toevoegen. Keer de afgewerkte zak binnenstebuiten zodat de naad naar binnen komt en je zak klaar is.

Knutselen met de zak van de kerstman en ontwerp het met kleur - ideeën voor kerstmotieven

Als je de zak van de kerstman maakt, kun je deze ook individueel met kleur ontwerpen. Het is aan jou of je iets uit de vrije hand tekent of een stencil gebruikt. Plaats eenvoudig het karton in de zak (om de achterkant te beschermen tegen de kleur terwijl u de voorkant ontwerpt), plaats het sjabloon op de voorkant en breng het ontwerp in elke gewenste kleur over op de stof. Zodra de verf is opgedroogd, kun je de zak vullen met verschillende dingen.

Twee kleuren idee

Maak een Nikolaussack van jute in twee kleuren - beige en bruin belletje als decoratie

Je kunt ook twee kleuren jute combineren, zoals in dit voorbeeld. Om dit te doen, naait u eerst de twee helften in de twee kleuren aan elkaar, herhaalt u dit met het andere stuk en naait u de resulterende voor- en achterkant aan elkaar zoals in de bovenstaande instructies. We vinden het idee om een ​​belletje aan het lint toe te voegen ook heel mooi.

Maak een kerstzak van vilt

Kleine vilten kerstmanzak met ster en strik

Omdat het zo gemakkelijk is om met vilt te werken en het tegelijkertijd een heel mooi materiaal is om naar te kijken, is het enorm populair als materiaal voor handwerk. Geen wonder dus dat we het je ook graag willen aanraden als je een kerstmantas wilt maken. Er zijn een paar verschillende manieren om een ​​kerstmanzak te maken van vilt. Het is het beste om een ​​zachter vilt te gebruiken.

Naai vilten tassen

Een variant is om het vilt te naaien zoals beschreven in de instructies voor de jute zak en deze vervolgens binnenstebuiten te keren. Een zichtbare naad staat ook erg mooi op vilt. Als je recht kunt naaien, kun je een gekleurde, decoratieve of normale naad kiezen, alle kanten aan elkaar naaien en vervolgens de zak gebruiken zonder hem binnenstebuiten te keren. Probeer maar eens welke variant van deze praktische kerstdecoratie jij het mooist vindt.

Lijm voor de zak stof in plaats van te naaien en versier met motieven van vilt

Maak een kerstmanzak van vilt zonder te naaien

Een groot voordeel van vilt is dat het ook nog eens makkelijk aan elkaar te lijmen is. Dus als je instructies zoekt waarmee je een kerstmanzak kunt maken zonder te naaien, dan is vilt bijzonder geschikt. Waar de naad zou komen, breng gewoon hete lijm aan op de binnenkant en lijm beide stukken aan elkaar. Je hebt al een tas voor de Sinterklaascadeaus.

Versier met motieven van vilt

Je kunt ook mooie motieven uit vilt knippen en ze vervolgens naar wens op de zak plakken of naaien als decoratie en het nog interessanter en mooier maken.

Maak een kerstmanzak van stof zonder te naaien

DIY-tas voor de kerstman om weg te geven voor de kerstman

Gebruik je liever mooie kerststof in plaats van vilt, maar bespaar je jezelf naaien, gebruik dan gewoon lijm. Aangezien de tas later niet meer meegedragen wordt en niet permanent een zwaar gewicht hoeft te weerstaan, is dit geen probleem. In het bovenstaande voorbeeld is de stof uitgesneden met een zigzagschaar, wat de afgewerkte tas nog interessanter maakt en voorkomt dat de stof gaat rafelen.

Instructies voor het maken van een kerstmanzak van stof en met hete lijm

Knip twee stukken stof van dezelfde maat uit of een lang stuk dat twee keer zo lang is als wat later de totale hoogte zal zijn. Als u bijvoorbeeld wilt dat de zak 30 cm hoog is, knipt u een stuk stof van 60 cm lang uit. Vouw het dan dubbel en lijm de twee lagen aan beide kanten op elkaar. De onderkant is al gesloten dankzij de vouw. U kunt de stof vervolgens ontwerpen met vilt of andere decoraties.

Kersttassen voor cadeaus voor de kerstman ontworpen met maretak

Jute tassen met dennenbomen als motief

Dennenbomen als motief Idee voor kleine kerstmanzakjes

Maak kleine rouwgewaden van rouwgewaad

Vintage kerstmantas met een stoffen strik om te strikken en initialen