Kupke, saune i bazeni

Kako ispravno upariti metlu?

Oh, i naporan je posao – kuhati metlu kad se osjećate nevoljko! Ali za parno kupatilo, da sa parom, da uz lov na hladno pivo? Tada ćemo ispravno učiti, i što je najvažnije, pametno spariti metle, jer zapravo taj proces nije toliko kompliciran, već čak ugodan i vrlo mirisan. Iako, ako zaronite dublje u džunglu, onda svaka vrsta metle ima svoju tajnu kuhanja na pari, a ako ne poznajete te tajne, teško da ćete od pravog zadovoljstva posjetiti “mokro i vruće mjesto”.

Sadržaj:

Vrste metli i njihove karakteristike

Koliko naroda, toliko tradicija! Dakle, u Rusiji je bilo uobičajeno parno kupatilo brezove metle. Oni su izdržljivi, fleksibilni, udobni i izuzetno mirisni. Osim toga, lišće breze djeluje ljekovito – bogato je vitaminima skupina A i C, eteričnim uljima i taninima, koji blagotvorno djeluju na kožu..

Hrastove metle koristi se zajedno s brezom. Listovi hrasta prilično su široki, gusti, lako puše paru i imaju blago osušenu strukturu, što znatno olakšava polaganje. Juha preostala nakon parenja hrastove metle može se koristiti za liječenje kožnih bolesti ili s jakim znojenjem nogu i ruku..

Metla od eukaliptusa Bijelci se već dugo pare, a sada se koristi i u ruskim kupkama. Rusi su naučili kako spariti metlu od eukaliptusa od svojih susjeda, a to je iskustvo već vrlo uspješno. Infuzija lišća eukaliptusa, poprskana po stijenkama kade i vrućeg kamenja, pretvara parnu sobu u ogroman inhalator – lako i slobodno dišete i cijelo tijelo osjeća ljekovito djelovanje takvog postupka. Metla od eukaliptusa ima i nedostatak: grane su joj pretanke pa morate potrošiti dodatnu energiju zamahujući rukama, a u kadi trebate uštedjeti energiju pa iskusni kupači preferiraju kombinirane metle: tradicionalnim se dodaje nekoliko grana eukaliptusa grane breze ili hrasta – i prikladno je kuhati na pari. a ljekovito djelovanje je prisutno.

Četinarske metle od jele, bora i smreke. Takve metle mogu se klasificirati kao “žilave” ili čak “okrutne” – udarci trnovitih grana previše su bolni. Ako je vaša koža prilično osjetljiva, bolje je odbiti četinarsku metlu..

Metla od koprive nedavno je postala velika potražnja. Ispostavilo se da lišće koprive ne samo da može opeći kožu, već i izliječiti mnoge bolesti, međutim, ako znate pravilno spariti metlu iz ove biljke. Ako je sve učinjeno ispravno, tada možete pripremiti svoje “okoštale” zglobove i donji dio leđa za nove osjećaje za njih. Kopriva je dobra za giht, išijas i reumu..

Metla od smreke savršeno masira kožu, pretvarajući postupke kupanja u pravu akupunkturnu sesiju. Istina, takva zabava za osobe s osjetljivom kožom može završiti jako loše – koža će izgledati poput kože leoparda (bit će isto pjegava) i bit će peckanje i svrbež.

Osim toga, postoje i vrlo specifične metle. Na primjer, metla od pelina ili metla od lipe. Postoje metle od rovana, i javor, i lijeska, i tansy. Općenito, izbor je ogroman, ali o tome kako pariti metlu u kadi, čitajte dalje.

Kako spariti metlu za kupanje?

Brezova metla

Ruskinja uči kako pravilno kuhati brezovu metlu gotovo u djetinjstvu. Ipak bi! To je tradicija! Ali ne znaju svi da postoji nekoliko metoda kuhanja na pari..

Prvi način

Uzmite dva lavaboa i u jedan ulijte hladnu, a u drugi toplu vodu. Prije postupka, metlu malo isperite pod mlazom vode, a zatim je spustite 2-3 minute u “hladan” umivaonik.

Nakon naznačenog vremena metlu stavite u „topli“ umivaonik i ostavite je tamo 5 minuta. Nakon toga ulijte kipuću vodu u kutlaču i prelijte je preko metle izravno u posudi u kojoj se nalazi. Pokrijte posudu ručnikom ili poklopcem i pričekajte 7-10 minuta. Ova metoda kuhanja na pari dobra je po tome što se temperatura vode postupno povećava do maksimuma, a grane omekšavaju istom brzinom s povećanjem stupnja. Listovi također dobivaju elastičnost te postaju mekani i podatni..

Prije nego što stavite ruku preko tijela ili tijela svog “kolege” u kadi, držite metlu 10-15 sekundi nad štednjakom. E, sad se brinite za svoje zdravlje!

Drugi način

Ako volite pravilnost i jasnoću u svemu, tada će vam se drugi način kuhanja metlice od breze više svidjeti nego prvi. Osim toga, ova vam tehnika omogućuje očuvanje najveće količine hranjivih tvari u lišću..

Približno 12-15 sati prije posjeta kadi namočite metlu u hladnu vodu, a prije ulaska u parnu sobu izvadite metlu iz “ledenog zatočeništva”, zamotajte je u vlažni ručnik i ostavite 10-12 minuta na donja polica za “navikavanje”.

Treći način

Dan prije kupanja umotajte suhu metlu u mokar ručnik – grane i lišće upijat će vlagu sami, i to točno u količini u kojoj im je potrebna. Kasnije, u parnoj sobi, rasklopite metlu, opecite je kipućom vodom i možete započeti postupke.

Sada znate sve o tome kako popariti brezovu metlu, što znači da nećete biti pobijeđeni, već budite zdravi.

Hrastova metla

Hrastovo lišće nešto je gušće od lišća breze, pa hrastovu metlu morate pariti drugačije.

Metoda 1

Suhu hrastovu metlu najprije se kuha u kipućoj vodi 15-20 minuta, zatim je treba staviti u hladnu vodu na 5 minuta. Nakon toga se ponovno umoči u kipuću vodu 2-3 minute, a zatim možete kuhati na pari.

Metoda 2

Ako ne znate pravilno isparavati hrastovu metlu, možete upotrijebiti “hitnu” metodu. Umočite metlu u zdjelu s vrućom vodom, a zatim je stavite na vruće kamenje u štednjaku. Para koja se diže trenutno će ispariti metlu, a nakon 5-7 minuta možete uživati ​​u ugodnom postupku, međutim, prije nego što je započnete, ponovite gore navedene manipulacije 2-3 puta.

Metoda 3

Ova se metoda može nazvati klasičnom, jer su na taj način naši djedovi, pradjedovi i pradjedovi pradjedova također parili metle. U to vrijeme nisu razmišljali o tome kako pariti hrastovu metlu – uzeli su je i parili, a metoda za to bila je najjednostavnija i najbrža.

Stavite hrastovu metlu u zdjelu s kipućom vodom na 12-15 minuta, a zatim je stavite “na buket” (stabljike završavaju prema dolje) u vruću vodu na 15-20 minuta. Dok se metla pari, imat ćete vremena 2-3 puta posjetiti parnu sobu, što znači da će vaše tijelo biti spremno za “snažnu salvu” hrastovih grana.

Jelovina metla

Prisutnost jelove metle u kadi već daje vrlo postojan učinak aromatizacije. Ne možete ih čak i okupati, već jednostavno udahnuti miris borovih iglica, ali ako se odlučite “udariti” trnovitim grančicama, tada biste trebali znati spariti jelovu metlu.

Poželjno je da četinarska metla bude svježa, a ne suha – iglice će tada biti elastične i ne tako bodljikave, a takva će se metla puno manje mrviti. Jelovu metlu morate kuhati u vrućoj vodi 15-20 minuta, ne morate raditi nikakve prethodne manipulacije. Ušli smo u parnu sobu, bacili metlu u posudu s vodom i dok se kosti naviknu na toplinu, vaše će se metle pravilno pripremiti.

Tijekom postupka eterična ulja sadržana u iglicama prodiru u pore kože. Učinak je kao da se na kožu nanese zagrijavajući balzam – koža postaje mekana i dobiva ugodnu aromu jele. Nakon uporabe metle možete je zamrznuti i ponovno upotrijebiti prilikom sljedećeg odlaska u saunu..

Metla od smreke

Pariti s metlom od kleke, pareno ne tehnologijom, ali svejedno, pravo je mučenje. Stoga, kako bi proces donio zadovoljstvo, a ne bol, trebali biste znati pariti metlu od smreke.

Prvi i, možda, najvažnije pravilo – metla mora biti svježa. Naravno, možete osušiti grane smreke, ali na kraju nećete dobiti metlu, već hrpu šipki. Stoga je jedini prihvatljiv način skladištenja takvih metli zamrzavanje.

Drugi: Metlu je potrebno pravilno vezati. Ogranak do grane. Čvrsto. Tako da ni jedna grančica ne strši. Kad je ventilator gust, njegova će se masa koncentrirati na mali volumen, što znači da će metla plutati, a ne bezumno bičevati.

Treći: potrebno je dugo vremena za paru brinove metle. Ovdje je princip: što duže, to bolje. Ako se metla kuha 30 minuta u vrućoj vodi, tada će joj iglice omekšati do te mjere da neće ostaviti tragove na koži i neće se bockati. Pa, ako ste ljubitelj “začinjenog”, tada se metla od smreke može potpuno popariti, međutim, u ovom slučaju cijelo tijelo bit će prekriveno crvenim mrljama i točkicama, kao da je od injekcija.

Metla od eukaliptusa

Kako popariti metlicu eukaliptusa kako bi se nakon toga sačuvala ljekovita infuzija? Jako jednostavno! Metlu stavite u posudu s vrućom vodom na 25-30 minuta. Nakon toga možete kuhati na pari, a dobivena juha može se upotrijebiti za aromatiziranje saune: posipati zidove i peć. Aroma u parnoj sobi bit će nevjerojatna i dobra je za vaše zdravlje.!

U pravilu se metle od eukaliptusa ne koriste za kuhanje na pari – previše su tanke i slabe, ali grančice eukaliptusa utkane u brezovu ili hrastovu metlu omogućuju vam unošenje novih emocija i dojmova u postupak. Takva je metla mnogo prikladnija, a njezina ljekovita svojstva pojačana su nekoliko puta..

Metla od koprive

Sama metla od koprive prilično je mekana pa je nema potrebe kuhati na pari 20-30 minuta. Glavna stvar je lišiti ga se "ismijavanje". Da biste to učinili, namočite ga u vrućoj vodi 2-3 minute, a zatim ga brzo bacite u zdjelu s hladnom vodom. Ponovite postupak 2-3 puta i možete kuhati na pari.

Za one koji vole oštrije, postoji još jedan način kuhanja metlice od koprive: metlu stavite u kipuću vodu na 3-4 sekunde i odmah počnite kuhati na pari. Listovi se još nisu omekšali i tart će ostati u njima. Pa, tako da tijelo "se nije pobunio", prije nego što poparite, idite u parnu sobu na 5-7 minuta, ili još bolje, za početak se poparite brezovom ili hrastovom metlom.

Sada znate kako pariti metlu za kupku, kako to učiniti ispravno i koje metode postoje za svaku vrstu zasebno. Odmori se!