landschapsarchitectuur

Creëer je eigen rotstuin in een paar simpele stappen

creëer-je-eigen-rotstuin-hout-pergola-heuvel-landhuistuin

Tussen de betonnen muren van de grote stad dromen we heel vaak van de frisheid van de bergen en het groen van de weilanden. Tuinontwerpers hebben al een manier bedacht om je thuis goed te laten voelen, wat nu volledig mogelijk is met behulp van een rotstuin. Vandaag willen we u enkele algemene stappen voorstellen, zoals u die van uzelf kunt doen eigen rotstuin thuis kan creëren. Dit geeft niet alleen een beetje alpine flair aan de buitenkant van uw tuin, maar zorgt ook voor vele aangename en ontspannende uren buitenshuis.

Stap 1 naar je eigen rotstuin: Bepaal wat je precies wilt creëren

ontwerp-je-eigen-rotstuin-stenen-grind-boulder-waterpartij

Hier hebben veel mensen keuze te over, want een echte rotstuin is eigenlijk een vrij grote tuin, voor het ontwerp waarvan stenen van verschillende groottes worden gebruikt. Er groeien vorstharde alpenbloemen en droogteresistente planten. Natuurlijk kun je op je eigen binnenplaats een kleinere tuin creëren, waar je ook op een kleinere oppervlakte verschillende soorten planten kunt kweken en de Japanse charme terug in huis kunt halen..

Allereerst moet u de locatie van uw rotstuin bepalen

ontwerp-je-eigen-rotstuin-japan-tuin-grind-hark-boulder-zand

Een goede start is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het gehele project. Het is dus essentieel dat de planten gedijen in de rotstuin, precies waar deze zich bevindt. Denk daarom goed na over de ligging van je rotstuin, kies de juiste plek in de tuin die je wilt omtoveren tot rotstuin. Je kunt de rotstuin ook op vlak terrein aanleggen, maar geef de voorkeur aan een licht heuvelachtig landschap. Je kunt ook een kleine heuvel bouwen door een back-up van aarde te maken. En dan nog iets belangrijks: je rotstuin moet op een zonnige plek staan. Halfschaduw is in principe ook mogelijk, maar volle schaduw is niet wenselijk. De planten voor rotstuinen houden van zonnige plekken!

Wat is een rotstuin zonder stenen?ontwerp-je-eigen-rotstuin-vijver-tuindecoratie-siergras-droogte

Nadat u de locatie van uw rotstuin al heeft bepaald, kunt u doorgaan naar de volgende stap in de realisatie van uw project. Je hebt nu het achtergrondmateriaal nodig – stenen en aarde. Stenen kunnen licht zijn, ze vallen meer op dan donkere. In principe neemt men niet veel stenen, ze worden gekozen op basis van de grootte van de rotstuin. De kleinste steen moet de grootte van een vuist hebben. Het is beter om één soort stenen te gebruiken! Ze zien er beter uit in de tuin!

Het tweede dat niet mag worden onderschat, is bodemgrond. Je kunt er alleen maar versteld van staan ​​hoeveel ervan tussen de stenen verdwijnt. Je moet dus een voldoende grote hoeveelheid grond krijgen. Binnenkort plant je er alpenbloemen in.

Wat kun je nog meer in je eigen rotstuin maken om het er interessanter uit te laten zien??

ontwerp-je-eigen-rotstuin-trapjes-stenen-platen-stenen-mos

Als je veel meer en meer terrein hebt, dan heb je misschien een paar paden door je rotstuin nodig. Dit kan het beste gemaakt worden van kleine steentjes, bijvoorbeeld steen of grind.

paden-design-tuinstenen-keien-gazon-hangmanden

Je rotstuin wordt buiten een echte blikvanger als je daar ook een beekje laat stromen. Hiervoor heb je ronde rivierkiezels of andere ronde of afgeplatte stenen nodig.

ontwerp-ideeën-eigen-rotstuin-maken-deco-figuren-vijver

Als je echt een bijzonder hoogtepunt wilt geven, denk dan aan een trap op de helling – zoiets ziet er interessant uit, volledig natuurlijk aangelegd! En om het ontwerp van uw rotstuin helemaal af te ronden, kunt u daar ook kleine figuren plaatsen, die ook veel afwisseling in het totaalbeeld brengen.

Winterharde bloemen en vaste planten voor je eigen rotstuin

achtertuin-landschapsideeën-rotstuin-ontwerp

Als de tijd daar is en je je eigen rotstuin wilt aanleggen, dan heb je het meeste werk gedaan, nu heb je het leuke: bloemen en planten uitzoeken en planten. Deze stap van het ontwerp van de rotstuin is net zo belangrijk als de andere, omdat het harmonieuze beeld sterk afhangt van je bloemenkeuze. Planten die in de bergen te vinden zijn, zijn kenmerkend voor uw kleine, exotische landschap. Deze hebben zich daar goed aangepast aan de klimatologische omstandigheden, ook kunnen ze met weinig water rond. Bij het kiezen van bloemen hoef je niet zonder mooie bloeiende planten voor je rotstuin.

Zoals we al hebben benadrukt, moet de rotstuin op een zonnige locatie liggen, dus er wordt gezegd dat de ideale locatie zou zijn als deze op het zuiden of zuidwesten zou zijn georiënteerd. Voor uw beplanting kunt u kiezen uit meerjarige alpenplanten en vaste planten voor rotstuinen. Zo creëer je echt een geweldig plaatje in je rotstuinoase.

Selectie van vaste planten voor de rotstuin

Landscaping-tuin-design-rotstuin-muur

Er zijn zoveel verschillende soorten bloemen en winterharde planten voor de rotstuin verkrijgbaar in de bloemenwinkels en ook in online aankopen dat je absoluut de juiste plant naar jouw smaak kunt vinden. Deze planten zijn meerjarig, ze kunnen goed buiten overwinteren, dus over de verzorging hoef je je nauwelijks zorgen te maken. Maar elk jaar krijg je opnieuw hun gloed van kleur!

tuin-design-stenen-plant-locatie-kiestips

Wil je de juiste keuze maken, kies dan direct voor de gestoffeerde heester. Dit is de klassieker onder de rotstuinplanten. Dit is een meerjarige, kruidachtige plant, kan tot 30 centimeter hoog worden en oogt zeer compact. Maar misschien wil je wat hogere planten in je rotstuin? Dan kunnen wij u de prachtige sedumplant aanraden! Je kunt ze planten of zelfs dwergbomen – beide zijn zeer geschikt voor jouw doel!

tuin-steen-koi-vijver-planten-maken-tuinpaden

De volgende bloemen zijn ook erg populair voor de rotstuin: kattenpootjes, anjer, alpenaster, kleinere klokjesbloemsoorten, gentiaansoorten en fuchsia’s.

Enkele van de rotstuinstruiken die bijzonder populair zijn bij hobbytuiniers in rotstuinen, moeten hier ook worden vermeld. Deze omvatten het stenen zakje, het stenen kruid, de candytuft, evenals het blauwe kussen en de Karpatische klokjesbloem.

tuin-ideeën-steen-fontein-kiezels-ontwerp

Uw rotstuin wordt het hele jaar door een echte eyecatcher als er interessante groenblijvende planten groeien. Zet in op dwergconiferen en je zult niet fout gaan. Ze zijn groen in de winter en zorgen ervoor dat je rotstuin er altijd mooi uitziet.

En wat dacht je van een paar kleuraccenten daar? Deze zullen het hele uiterlijk van uw rotstuin opfleuren. In het vroege voorjaar kun je primula-hybriden planten, hun lichtroze bloemen zullen je lang bekoren met hun prachtige aanblik! Levermossen zijn ook een geweldig kleurrijk hoogtepunt in de rotstuin, dus deze tip kun je ook overwegen, ja?

Wij wensen u veel succes en succes bij het ontwerpen van uw rotstuin!

Rotstuin op heuvelachtig landschap

Rotstuin-landschapstuin-trappen-creëren

Creëer een rotstuin op vlak terrein

rotstuin-japanse-stijl-kiezelsteen-rots-ideeën-framing

Japan-tuin-rots-tuin-creëren-heuvelachtig-terrain

rotstuin-ideeën-stenen-verschillende-maten

Creëer-je-eigen-rotstuin-in-japanse-stijl

droge-japan-rotstuin-creëer-mos-plant-tips

ideeën-achtertuin-terras-design-stenen-terras-metalen-stoelen

aanplant-rots-tuin-tuin-vijver-ideeën-soorten planten

eigen-rotstuin-ontwerp-waterval-natuur-look