landschapsarchitectuur

Een bloemperk creëren in de landhuistuin: zo creëer je een oase met cottage-charme!

De landhuistuin straalt landelijke charme uit en combineert de ontwerpprincipes van de Franse cottage-tuin met die van de klassieke Engelse landschapsarchitectuur. De focus van de landhuistuin is natuurlijkheid. Kleurrijke vaste planten, weelderig bloeiende klimplanten en bomen maken net zo goed deel uit van een harmonieus totaalbeeld in de landhuisstijl als bloembedden. Een bloembed in landelijke stijl ziet er natuurlijk uit en scoort tegelijkertijd punten met een doordachte planning. Wij bieden u verschillende tuinplannen aan en leggen uit hoe u de planten vakkundig kunt combineren.

Een bloembed creëren in de tuin van het landhuis: de basisprincipes van het ontwerpen van een oase in de Engelse cottage-stijl

Een bloembed creëren in een landelijke stijl Bloemen combineren

De landhuistuin is een van de meest populaire vormen van tuinontwerp. Net als bij de klassieke Engelse tuin wordt groot belang gehecht aan een duidelijke indeling van de buitenruimte in verschillende zones. Deze zekere formaliteit wordt versoepeld door de organische vormgeving van de afzonderlijke elementen. Kleurrijke sierperken met weidebloemen en weelderige struiken dragen bij aan de charme van de tuinstijl. Uiteindelijk ziet de huistuin er speels, vrij en natuurlijk mooi uit. Het grootste voordeel van de landhuistuin is overigens dat deze zowel op kleine als grote kavels kan worden gerealiseerd. De hobbytuinier moet echter bij het planten rekening houden met een aantal zaken. Dit zijn de belangrijkste tips voor het maken van een bloembed in landelijke stijl:

Een bloembed maken in de landhuistuin Tips voor hobbytuiniers

 • Kies voor weelderig groeiende en bloeiende bloemen en planten. Dit doe je met een simpel trucje: Plant de bloemen van één soort dicht bij elkaar. Kies middelhoge tot hoge bloemen die de afzonderlijke delen in de tuin visueel van elkaar scheiden.
 • Combineer planten in pastelkleuren of planten uit hetzelfde kleurenpalet om een ​​harmonieus totaalbeeld te creëren.
 • Let bij het ontwerpen op de bloeitijden van de verschillende planten en plan het bloembed zo dat er gedurende het hele tuinseizoen een pracht van bloemen is.
 • Vertrouw op snelgroeiende klassiekers zoals rozen of goudsbloemen.
 • Vergeet niet om een ​​stijlvolle rand voor het bed toe te voegen. Het vervult meerdere functies tegelijk: het kan het bloembed scheiden van het gazon of van het tuinpad, waardoor tuinieren veel gemakkelijker wordt. Het geeft het bloembed ook structuur en brengt het in de gewenste vorm. Zorg er echter voor dat de rand van het bed er zo natuurlijk mogelijk uitziet. U kunt hiervoor natuurlijke materialen zoals steen of hout gebruiken.
 • Plant niet alleen visueel aantrekkelijke soorten, maar ook geurige planten en snijbloemen.

Een bloembed ontwerpen in een landhuistuin: natuurlijkheid staat voorop

Creëer een landelijk bloembed en kies bloemen die je zelf zaait

Bij het ontwerpen van een bloembed in landelijke stijl gelden niet dezelfde regels als gewoonlijk. De hoge bloemen hoeven niet automatisch achteraan geplant te worden, ze worden gelijkmatig in het bloembed verdeeld. Het doel: het bloembed moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Vertrouw op eenjarige bloemen zoals weidemadeliefjes die zichzelf zaaien. Deze verrassende gasten zijn welkom in de landhuistuin en zorgen voor een harmonieus totaalbeeld. Daaronder vallen overigens ook de siermand, de Byzantijnse Siegwurz en de wikke. Met deze weidebloemen komt romantiek gegarandeerd in de tuin.

Margrieten en weidebloemen in het bloembed naast het tuinpad

Vergeet ook de ontwerpprincipes van moderne landschapsarchitectuur. In de cottage-tuin is natuurlijkheid erg belangrijk. Tuinpaden en bloemperken met duidelijke lijnen zijn daarom niet op hun plaats. Als je de tuin wilt structureren, kun je buxus planten op de rand van het bloembed.

Als u een kleine landelijke tuin wilt creëren, kunt u het gazon achterwege laten en in plaats daarvan siergras in het bloembed planten. Laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp een bloembed direct op het tuinhek.

De heuveltuin vormt een grote uitdaging voor de meeste hobbytuinders. In plaats van het heuvelperceel in verschillende niveaus te verdelen, zoals vaak het geval is bij de minimalistische tuin, probeer een natuurlijke overgang tussen de planten te creëren.

Een bloembed creëren in de landhuistuin: zo combineer je de bloemen voor een harmonieus totaalbeeld

Een bloembed creëren in landelijke stijl Tips voor hobbytuiniers

Om een ​​effectief bloembed te creëren, kiest u eerst een aantal planten die passen bij het karakter van de landhuistuin en accentueert met hun vorm. Overvloedig bloeiende vaste planten zoals hortensia’s kunnen de hoofdrol spelen in het ensemble. De boerenhortensia “Altona” is compact, scoort met een lange bloeiperiode van juli tot oktober en geeft oudroze tot hemelsblauwe bloemen. De bolhortensia “Anabelle” is een absolute klassieker in de landhuistuin. Ze is vooral populair vanwege de grote, bolvormige bloemen in het wit en de lange bloeitijd van juni tot september. De pluimhortensia “Vanille Fraise” is een echte blikvanger in de cottage-tuin. De bloemen verkleuren in de loop van de zomer van roze naar donkerrood.

Plant het bloembed in de landhuistuin met lavendel aan de rand

Een ander belangrijk designelement in het bloembed zijn de geurende planten. Een lavendelhaag, bijvoorbeeld van de “blauwe” variant, aan de rand van het bloembed vervult meerdere functies: het omkadert het tuinpad optisch, is een prachtig gezicht en houdt tegelijkertijd bladluizen weg van de andere bloemen. De perfecte combinatiepartner voor de lavendelhaag zijn overigens rozen.

Een bloembed creëren in de tuin van het landhuis

Rozen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een bloembed in landelijke stijl. In het tuincentrum is een grote keuze aan soorten verkrijgbaar. Vaste planten zoals de variëteit “Getrude Jekyll” en “Munstead Wood” of “Madame Hardy” zijn zeer robuust en perfect voor een groot bloembed. De klimroos “Kiftsgate” is ook een echte blikvanger, vooral wanneer het bloembed rond een hoge boom is aangelegd. Het ras “The Albrighton Rambler” heeft een compacte groeiwijze en is daarom perfect voor een klein bloemperk, bijvoorbeeld naast het terras. Ook bloeit hij meerdere keren per jaar en zorgt daardoor het hele tuinseizoen voor de juiste landhuistuinlook.

Een bloembed creëren in de bodembedekker van de landhuistuin

Vaste planten zijn ideaal voor de hoeken van het landelijke bloembed. Met bloemen zoals ridderspoor, toorts, anjer, kroonanjer en sterscherm kun je lacunes opvullen en kleuraccenten aanbrengen.

De tuinkraanvogel “Ann Folkard” snijdt een mooi figuur aan de rand van het bloembed. De bloem scoort met een sterke groei en een mooie paarse bloei met een blauw oog.

Bloemen zoals de anjervariëteit “Totallly Tangerine”, die de hele zomer bloeit en ook geschikt is als snijbloem, en de weidestraat “Black Stockings” voegen afwisseling toe aan het bloemenensemble.

Vergeet tot slot niet enkele laatbloeiende planten aan het arrangement toe te voegen. De dahlia, die wordt beschouwd als de koningin van de landhuistuin, de zonnehoed, die met zijn heldere bloemen voor een vrolijke stemming zorgt, en de pseudo-zonnehoed, die een echte magneet voor vlinders is, bloeien tot oktober. De herfstcyclaam kan het herfstensemble effectief completeren.

Creëer een bloembed in landhuisstijl: deze bloemen zijn perfect als accenten in de landhuistuin

Een bloembed creëren in landelijke stijl Tips en trucs

Het bloembed in landelijke stijl bestaat voornamelijk uit seizoensbloemen, geurige planten en planten die bijen en vlinders aantrekken. Voor de afwisseling kun je plantenbakken en rozenbogen aan de rand van het bloembed neerzetten. Houd u aan de vuistregel: de tuin moet er weelderig uitzien. Deze planten komen in aanmerking:

 Dahlia’s

Rustiek bloembed van bloemdahlia

De dahlia’s behoren tot degenen die van de zon houden. Ze gedijen het beste in de volle zon en hebben een humusrijke, waterdoorlatende grond nodig. De juiste tijd om te planten kan variëren, afhankelijk van de variëteit, maar voor de meesten is het eind mei. Dahlia’s zijn perfect als snijbloem en geven een zachte geur af die bijen en vlinders naar de tuin trekt.

Begonia’s

Creëer een landhuistuin met begonia's in het bed

De begonia’s zijn perfect voor de kleine tuin. Ze gedijen zowel in de schaduw als in de halfschaduw. De begonia’s behoren tot de meest populaire potplanten, in het bloembed in de landhuistuin snijden ze een goed figuur als border aan de rand.

Gladiool

Gladiolusbloemen planten in de tuin van het landhuis

De verscheidenheid aan vormen is bepalend voor een stijlvolle landelijke tuin. De gladiolen groeien in de hoogte en kunnen daardoor voor spannende contrasten zorgen. Combineer ze met rododendrons en kleine plantjes. De gladiolen groeien snel op een zonnige plek. Ze zijn geschikt als snijbloem. In de landhuistuin zien ze er bijzonder goed uit aan de rand van het bloembed.

Tuberozen

Maak een bloemperk in de tuin van het landhuis

De tuberozen verspreiden een sterke geur en lokken vlinders en bijen naar de tuin in huis. Ze houden van zonnige en schaduwrijke locaties en zijn de perfecte partner voor de gladiolen.

Een bloembed maken in de tuin van het landhuis: voorbeeld van een prachtige combinatie van bloemen

Landelijke tuinontwerpideeën voor plantcombinaties

Zodat u een beter idee krijgt van hoe u de individuele bloemen in de landhuistuin effectief kunt combineren, bieden wij u een ontwerpidee in de cottage-stijl. De planten houden van een zonnige tot schaduwrijke standplaats en een losse, humusrijke grond met een goede afwatering. Dit zijn de bloemen en planten op een rij:

Maak een bloembed naast het tuinhek in landhuisstijl

 • De rode anjer van de variëteit “Clifford Moor”. De weidebloem is vooral populair vanwege zijn roze bloemen en wordt daarom vaak gevonden in natuurlijke tuinen. Het heeft een zeer lange bloeitijd en kan bloemen produceren tot de eerste nachtvorst.
 • De voorjaarsanjer van het ras “Firewitch” is een bloem met een compacte groei en diep ingesneden bloemen. De veeranjer trekt bijen en vlinders naar de natuurlijke tuin.
 • De geursteenrijk is de perfecte metgezel voor de anjers in de landhuistuin. De plant vormt kleine witte bloemen die een zoete geur afgeven in de tuin.
 • De phlox is een van de meest populaire vaste planten in de landhuistuin. Tegenwoordig is er een breed scala aan verschillende soorten flame bloem cultivars beschikbaar. In de tuincentra vind je een grote variëteit van vroegbloeiende tot vorstbestendige phlox-soorten.
 • De Californische klaproos zorgt in de zomermaanden voor bloeiende pracht. De bloemen schitteren in goudgeel en trekken automatisch de aandacht.

Een bloembed maken in de landhuistuin Tips voor hobbytuiniers

Leg voor het planten een drainagelaag van geëxpandeerde klei. Verdeel de bloemen vervolgens in groepjes van drie in het bed. De optimale afstand tussen de groepen is 30 cm. Bemest de bloemen met een organische meststof in vloeibare vorm. De planten hebben minimaal 6 uur per dag direct zonlicht nodig en moeten het eerste jaar om de drie dagen water krijgen. In het tweede jaar kun je ze één keer per week water geven. Snijd de verwelkte bloemen regelmatig af. Zo zorg je ervoor dat de bloemen snel nieuwe bloesems vormen en verleng je de bloeitijd.