landschapsarchitectuur

Onderhoudsvriendelijke tuin het hele jaar door – tips voor hobbytuiniers

Onderhoudsvriendelijke tuin groenblijvende planten vaste planten tuin

De droom van een eigen tuin zit bij veel mensen diep geworteld. Wie geen woning heeft met een bijhorende groenstrook, stapt vaak over naar de volkstuinverenigingen om hun tuinperceel te onderhouden. Velen onderschatten echter de inspanning die gepaard gaat met tuinieren. Omdat onderhoudsvriendelijke tuin het hele jaar door is geen gemakkelijke taak.

Onderhoudsvriendelijke tuin – zo tover je de buitenruimte om tot een groene oase

onderhoudsvriendelijke tuin belangrijke informatie tips lente

Om ervoor te zorgen dat de groene oase op elk moment van het jaar een mooie indruk maakt, is het noodzakelijk om er bijna elke dag voor te zorgen: het gazon moet worden gemaaid, bedden moeten worden bewaterd, planten gesnoeid en fruit of groenten moeten worden geoogst. Velen van hen verliezen hun verlangen na een korte tijd – de tuin begint wild te worden. Als het zover is, kost het veel meer moeite om de green weer op orde te krijgen. De veel betere optie om altijd een mooie tuin te hebben, is daarom ervoor te zorgen dat deze gemakkelijk te onderhouden is.

Onderhoudsvriendelijke tuin het hele jaar door – bestrating van zithoeken

Bestrating van de onderhoudsvriendelijke tuin het hele jaar door

Het gazon moet vaak worden gemaaid, in ieder geval in de zomer. Dit werkt snel als er niets aan de oppervlakte is en er slechts korte tijd met de maaier over gereden hoeft te worden. Moeilijker wordt het wanneer tafels of stoelen eerst van het oppervlak moeten worden verwijderd – of er zelfs omheen moeten worden gemaaid. Als individuele stelen blijven staan, ziet het er niet goed uit en moet het met de hand worden bijgewerkt met een schaar. Het is daarom aan te raden om de zithoek in de tuin te bestrating. Dit verkleint de grootte van het gazon, zodat de maai-inspanning in het algemeen wordt verminderd. Het is echter belangrijk dat er een stabiele onderconstructie is – anders kan het gebeuren dat afzonderlijke panelen optillen en struikelen.

Onderhoudsvriendelijke tuin – kies planten zonder te snoeien

Onderhoudsvriendelijke tuinplanten zonder gemaaid gras bloemen

Lente en herfst zijn de seizoenen waarin planten gesnoeid kunnen worden. Daardoor moeten ze in de volgende bloei krachtiger uitlopen en ook mooier groeien. Dit trimmen kost echter enige tijd. Met de juiste planten is het te redden. Er zijn plantensoorten die niet gesnoeid hoeven te worden, maar zonder deze zorg prachtig groeien en jaarlijks veel bloemen produceren. Volgens weltdesgartens.de omvatten onder andere deze soorten:

  • toverhazelaar
  • Steenpeer
  • Magnolia’s
  • Krabappelboom

Onderhoudsarme tuin – groenblijvende planten

Onderhoudsvriendelijke tuin groenblijvende planten vaste planten haagplanten

Om het hele jaar door wat groen in de tuin te hebben, zijn met name coniferen en winterharde vaste planten aan te raden. Winterjasmijn en herfstkrokus bloeien bijvoorbeeld op elk moment van het jaar zonder veel moeite, beschrijft build.de. Eenmaal geplant heeft de tuinier bijna geen omkijken meer naar deze vaste planten. Coniferen hebben ook het voordeel dat ze van nature in een bijzondere vorm groeien en daarmee een blikvanger in de tuin zijn. De kleuren van de groenblijvende planten variëren ook via een verbluffend kleurenpalet – van geel tot groene tinten tot blauwtinten. Dit betekent dat er zelfs in de winter geen sombere kleur in de tuin is – hoewel de eigenaar van de groene ruimte daar niet veel moeite voor hoeft te doen.

Onderhoudsvriendelijke tuin – schuttingen in plaats van hagen

Onderhoudsvriendelijk tuinhek in plaats van ideeën voor haagplanten

Heggen worden vaak gebruikt als erfafscheiding voor uw eigen tuin. Dit betekent echter ook regelmatig onderhoud: de haag stopt niet zomaar met groeien. Het moet zo nu en dan worden bijgesneden, zodat het zijn gewenste vorm behoudt. Als dit teveel moeite voor je is, kun je terugvallen op hekken. Dit hoeft niet het gaashekwerk te zijn waar tuinbezitters vaak een hekel aan hebben. Ook kan er een mooie houten border gemaakt worden, waar klimplanten zoals klimop of klimspindels zich omheen kunnen wikkelen. Dit resulteert ook in een groene barrière – maar de inspanning is veel minder dan bij een haag.

 Onderhoudsvriendelijke tuin – geef de voorkeur aan kamerplanten boven exotische planten

Onderhoudsarme tuin selecteer inheemse bloemen vaste planten planten

Aanplant passend bij de standplaats is belangrijk zodat de planten niet vergaan en er geen speciale verzorging nodig is. Het is daarom raadzaam om exotische planten te mijden. Huishoudelijke vaste planten, zoals bollen en knolgewassen, hebben de voorkeur boven de meer bijzondere cultivars. Het risico dat deze planten in de winter afsterven is ook lager: omdat ze gewend zijn aan de lokale temperaturen, is het heel goed mogelijk dat ze het koude seizoen goed zullen overleven. Maar als planten doodgaan of ziek worden, moeten ze uit de bedden worden gehaald, zodat de rest gezond blijft.

 Kies geen bedden die te groot zijn

onderhoudsvriendelijke tuin kleine bloembedden plant lente tuinieren

De meeste inspanning wordt veroorzaakt door te grote bedden: wanneer drie rijen sla drie rijen aardbeien ontmoeten, heeft de tuinman bijna niets anders te doen dan water geven en oogsten. Zelfs een moestuin hoeft niet te verworden tot dit werk: in plaats daarvan kunnen kleinere bedden worden geplant en verzorgd, zodat er in één middag geoogst kan worden. Als er te veel producten uit hun eigen tuin zijn, weten velen niet hoe ze ze moeten verwerken – dus minder is meer in dit geval. Voor sierheesters is het ook de moeite waard om alleen kleine bedden te maken – één rozenbed is bijvoorbeeld voldoende en maakt indruk op gasten, het hoeven er niet twee of drie te zijn.

Voortuin idee

onderhoudsvriendelijke-tuin-moderne-groene-planten-bomen-grind-decoratie

Het is niet zo moeilijk om een ​​redelijk onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen als je op de hier genoemde punten let. Maar één ding is ook belangrijk: een zekere mate van nonchalance. Als het gazon niet altijd nauwkeurig gemaaid hoeft te worden en er een paar droge bladeren aan een struik kunnen hangen, is het meestal veel makkelijker om van de tijd in je eigen tuin te genieten.

Verhoogde bedden

onderhoudsvriendelijke tuin verhoogd bed-steen-buesche-wilg

Verhoogde bedden komen goed tot hun recht, vooral als ze zijn ontworpen met een mooie bedrand. Plant daar maar een paar bloemen, struiken, heesters of grassen, zodat een onderhoudsvriendelijke tuin gegarandeerd is. Het enige waar je je nog zorgen over hoeft te maken is af en toe het onkruid wieden en de planten water geven op warme dagen.

Tuinpaden en zitjes

onderhoudsvriendelijke tuinbedden-graeserstruiken-tuinpad-voortuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan ook onderhouden worden met behulp van tuinpaden of terrassen of zitjes. Deze zijn vaak gebouwd met steen, beton of andere vaste materialen. Dit verkleint de oppervlakte van de te onderhouden delen van de tuin, zodat u een esthetisch mooie buitenruimte krijgt die niet veel van uw vrije tijd in beslag neemt.