landschapsarchitectuur

Oosterse tuin: een magisch mooie oase midden in de woestijn

oosterse tuinplantpotten baueme tegelvloer woestijnplanten

Een oosterse tuin kan niet worden beschreven – de magisch mooie oase lijkt op een paradijs met zijn weelderige exotische planten, geurige kruiden, bloemen en vele waterpartijen. En ook al lijken de vele bloemen, struiken en bomen op het eerste gezicht chaotisch buiten te groeien, toch zijn ze volgens strikte regels georganiseerd. De ontwerpprincipes van de Oriënt zijn door de eeuwen heen geperfectioneerd. We geven je een overzicht – ga met ons mee op reis naar de Oriënt!

Oosterse tuin: oorsprong van de exotische tuinvorm

oosterse tuintrap blauwe tegels

Een oosterse tuin is een echt kunstwerk – tegenwoordig is de exotische tuinvorm niet alleen gebruikelijk in de Arabische landen. Van India in Azië tot Saoedi-Arabië in het Midden-Oosten tot Marokko in Afrika – het zogenaamde Riyadh-design mag in geen enkel welvarend huis ontbreken. De kleine oase van rust en sereniteit werd sterk beïnvloed door de bouwstijl – in tegenstelling tot Europa en Amerika, waar de tuin traditioneel voor de huisingang is aangelegd, zijn in de Oriënt de gebouwen gebouwd vergelijkbaar met kastelen met een binnenplaats.

oosterse tuin overdekt terras klimplanten latwerk

De riad is afgesloten van de straat en komt uit op de tuin – ruime balkons en royaal glazen gevels zorgen voor een vrij uitzicht op het buitengebied vanaf elke verdieping. Het kleine groene eiland is zo ontworpen dat het uitzicht van bovenaf en van alle kanten even goed oogt. Een mooie uitdaging voor elke landschapsarchitect.

oosterse tuin bloempotten verschillende maten tuinpad

Bovendien bepaalt de manier van leven van de mensen het tuinbeeld sterk – woestijnlandschappen zijn niet ongewoon in de Arabische landen. Kleine oases met water en groene planten staan ​​daarom symbool voor hoop, oneindigheid en een nieuw begin. Water is dus een fundamenteel element van de oosterse tuin – het staat altijd in het midden van de tuin en is het uitgangspunt voor het ontwerp.

oosterse tuin cipressen bodembedekker vaste planten rood zichtbeton pad

Fundamenteel voor het ontwerp is nog steeds de beschrijving van het paradijs zoals vastgelegd in de Koran – een klein eiland van rust, een geschenk van God voor de mensen. Daarom onthult de Arabische tuin zich niet in één keer, maar kan stap voor stap worden ontdekt. Geen wonder dat de stoelen niet midden in de tuin staan, maar aan de rand van de tuin – de mens is slechts een waarnemer. Het doel – om het landschap er zo weelderig en natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Oosterse tuin – basisprincipes

oosterse tuin waterpartijen exotische planten

De basisprincipes van tuinontwerp in de oosterse stijl zijn gebaseerd op de geometrische vormen – de individuele ontwerpelementen worden volgens strikte regels met elkaar gecombineerd. Zoals eerder vermeld zijn de waterpartijen (meestal fonteinen) in het tuincentrum geplaatst. De tuin heeft altijd een rechthoekige vorm en is omgeven door hoge stenen muren. Twee tuinpaden of twee grachten komen precies in het midden samen en verdelen zo de buitenruimte in vieren.

oosterse tuin prieel vijver waterplanten

De symmetrie is terug te vinden – er staan ​​bijvoorbeeld twee bloempotten van hetzelfde formaat aan weerszijden van het tuinpad. Overigens zijn overal in de tuin plantenbakken te vinden – kruiden, vaste planten en tal van geurplanten worden daar uitgestald. Ook verhoogde bedden spelen een belangrijke rol in het ontwerp – ze herbergen vooral woestijnplanten en zetten accenten. Talrijke sierfonteinen, ook aan de rand van de tuin, zorgen voor een gezellige sfeer.

oosterse tuin tuinvijver waterlelies

De kleurstelling is – typisch voor de oosterse tuin – opvallend en kleurrijk. Sterke kleuren zoals blauw, geel, roze, smaragdgroen en oranje zorgen voor aantrekkelijke arrangementen. Fonkelende mozaïektegels en tegels met uitgebreide geometrische patronen sieren het tuinpad, trappen en zelfs scheidingswanden in de tuin.

De individuele designelementen van de oosterse tuin in één oogopslag

oosterse tuin potplanten muur design trap tegels

Hier zijn de vijf belangrijkste designelementen in de oosterse stijl in één oogopslag:

Plantenpotten en bloempotten omringen de tuiningang. Ook worden ze als decoratie langs het tuinpad geplaatst. In de oosterse buitenruimte ontbreken, in tegenstelling tot de formele Engelse tuin of de Aziatische tuin, beelden en sculpturen. Accenten worden daarom gezet met bloempotten.

oosterse tuin potplanten mozaïektegels sierfontein

Betegelde tuinpaden of trappenhuizen zijn niet ongewoon – ze zijn rijkelijk versierd en creëren met hun sterke kleuren aantrekkelijke contrasten met de groene planten.

Op de binnenplaats mag zeker één hoge boom niet ontbreken – hij zorgt voor schaduw en verkoeling voor het hele gezin. Traditioneel wordt hij aan de rand van de tuin geplant, zodat er direct onder een gezellige zithoek met zitkussens, zachte tapijten en een lage salontafel kan worden geplaatst.

oosterse tuin verhoogd bed beton woestijnplanten

Overal in de tuin is water aanwezig – hoe meer waterpartijen, sierfonteinen en tuinvijvers, hoe beter.

Het uitzicht van bovenaf moet goed zijn – de tuin is niet dicht beplant met vaste planten, bomen en bloemen – de afzonderlijke elementen zijn op afstand van elkaar geplaatst zodat het buitenterrein er ook van bovenaf goed uitziet.

Oosterse tuin – welke bloemen, vaste planten en bomen zijn mogelijk?

oosterse tuin geurige planten terras

Moeilijk te geloven, maar waar – de delicate irisbloem voelt zich thuis in Marokko. Verder sieren narcissen, lelies, meerbloemige fritillaria, sieruien, klimrozen en agaveplanten het buitenterrein. Jasmijn- en cipressen zijn geen inheemse planten, maar zijn in Spanje met succes in het ontwerp geïntegreerd. Palmbomen spelen een belangrijke rol bij het geven van schaduw en als symbool van de oase. Talrijke kruiden verspreiden aangename geuren en ontspannen de zintuigen.

Oosterse tuin – zo kun je het concept implementeren

een oosterse tuin maken tips

Als je het idee van het kleine groene eiland op de binnenplaats leuk vindt, kun je de look imiteren. Omring je oosterse tuin met een woestijntuin met cactussen en vetplanten – net als in de natuur, waar de kleine oase zich midden in het woestijnlandschap bevindt. Verf de tuinmuur of schutting in een accentkleur – bijvoorbeeld hemelsblauw. Versier plantenbakken met mozaïektegels en hang ze rond de tuiningang. Een fontein in het midden van de tuin oogt bijzonder elegant en luxueus. Bovendien kunnen twee of drie kleinere tuinvijvers met lelies het element water in het ontwerp verwerken. Plaats een tuinbank met houtsnijwerk aan de rand van de tuin of langs het tuinpad – zo geniet je van je persoonlijke paradijs. Laat u inspireren – we hopen dat u geniet van tuinieren!

oosterse tuinfontein cactuspalmen

oosterse tuin cactussen woestijnlandschap

oosterse tuin cactussen blauw bloembed zand

oosterse tuin Marokkaanse stijl