landschapsarchitectuur

Schanskorfverlichting: Met deze ideeën zet je de stenen manden in het zonnetje!

In de tuin is de juiste verlichting niet alleen functioneel, het zorgt ook voor sfeervolle accenten. Als je hebt besloten om schanskorven in de tuin te bouwen, laat ze dan ‘s avonds niet in het donker achter. In plaats daarvan kun je verschillende lichtbronnen gebruiken om de schanskorven weer te geven. Maar welke mogelijkheden zijn er voor schanskorfverlichting? We beantwoorden deze vraag in de volgende regels:.

Zet lichtaccenten in de tuin met schanskorfverlichting

Verlicht kleine schanskorven in de tuin

Schanskorven kunnen op veel manieren in de tuin worden gebruikt: van hele muren tot kleine sierzuilen tot zitmeubels zoals banken. Al deze designelementen zien er overdag modern en aantrekkelijk uit, maar verdwijnen ‘s avonds in het donker. Met de juiste lampen en lampjes zet je de stenen manden in het zonnetje. We laten je nu zien hoe je dit het beste kunt doen.

Schanskorfverlichting: Er zijn deze mogelijkheden

Schanskorfverlichting van onderaf met vloerspots

Wat tuinverlichting betreft, zijn er veel verschillende varianten om uit te kiezen. Met solarlampen, kerstverlichting of vloerspots kunt u de entree, zitting, wand en decoratieve elementen verlichten. Om accenten te leggen op de schanskorven in de tuin zijn vooral lampen, spots en LED-buizen geschikt. De verlichte schanskorven zien er nog mooier uit als ze (deels) gevuld zijn met gekleurde glazen brokken. Dit zorgt niet alleen ‘s avonds voor prachtige lichteffecten, maar ook overdag. Hieronder worden alle mogelijkheden voor schanskorfverlichting nader bekeken.

Schanskorfverlichting van onderaf

Vloerspot voor het verlichten van schanskorven van onderaf

Als je schanskorven die al in de tuin zijn ingebouwd wilt accentueren, dan zijn grondspots hier perfect voor. Ze kunnen achteraf worden gemonteerd en worden dan direct op de schanskorf gericht. Zo’n ontwerp zorgt voor een romantische sfeer in de tuin, het doet namelijk denken aan oude verlichte stadsmuren op een heuvel.

Schanskorfbank en trap verlichten met LED's

Maar ook kleine stenen mandblokjes, schanskorven of een schanskorfbank kunnen door middel van verlichting van onderen worden weergegeven. Als u ‘s avonds graag in uw tuin wilt ontspannen, moet u dergelijke verlichting zeker niet verwaarlozen.

Verlichtingsideeën voor de schanskorf wandinbouwspots

Voor verlichting van onderaf kunt u kiezen tussen solarlampen en elektrische lampen. Bij dat laatste moet je er echter voor zorgen dat ze geschikt zijn voor buitengebruik. Zonnelampen daarentegen zijn meestal ontworpen voor gebruik buitenshuis en zijn ook goedkoper.

Schanskorfzuilen verlichten van onderaf met LED-spots

Gebruik klassieke tuinverlichting voor schanskorven

Aansluitende installatie van schanskorfverlichting Zonnelampen

In de handel verkrijgbare tuinlampen kunnen ook worden gebruikt als verlichting voor schanskorven. Deze kunt u met behulp van een klem direct op de steenkorven monteren, zodat de schanskorven van bovenaf glanzen. Is het een hele schanskorfwand of wand, dan moet je meerdere lampen gebruiken zodat de wand ’s avonds een echte eyecatcher wordt.

Schanskorfverlichting van bovenaf met solarlampen

Een schanskorf met verhoogd bed kan ook profiteren van zonne-verlichting. Zo kun je ook ‘s avonds een accent leggen op de mooie beplanting in het verhoogde bed. Verder geven verlichte verhoogde bedden de tuin structuur in de avonduren.

Hoe kun je schanskorven binnen verlichten??

Gabion kolomverlichting LED binnen

Schanskorfverlichting van binnenuit is een van de mooiste ideeën om de grijze stenen manden te verlichten. In de schanskorf zijn led-elementen geplaatst, die de stenen van binnenuit laten schijnen en een interessant lichtspel creëren. Bijzonder geschikt hiervoor zijn lichtkettingen of lichtbuizen, die bij het vullen van de schanskorf eenvoudig worden ingebouwd. Je kunt ook kiezen tussen een enkelkleurige LED-buis en een RGB- of RGBW-optie, afhankelijk van het soort effect dat wordt bereikt.

Schanskorven gevuld met glasstenen en verlicht

Als je de draadmand vult met transparante of gekleurde glazen stenen of brokken, zorgt de verlichting voor een nog interessanter effect.

Zelf schanskorven bouwen met verlichting: zo werkt het!

Ideeën voor schanskorfverlichting RGB met LED-slang

Een schanskorf met verlichting is niet zo moeilijk om zelf te bouwen, maar je moet wel op een paar dingen letten. We vatten nu de belangrijkste stappen samen.

1. Bepaal het ontwerp van de schanskorfmuur:

Schanskorfwand met gebroken glazen pilaren blauw

Plan eerst zorgvuldig de afmetingen en stijl van uw schanskorfmuur. Bepaal of je de hele schanskorf wilt verlichten of slechts een deel (bijvoorbeeld een strook) ervan. Kies de kleur voor de lichtbron of vertrouw op een RGBW LED buis, waarmee je de kleuren naar wens kunt veranderen.

2. Pak de stenen manden

Schanskorfwand met verlichting als tuinhek

Een schanskorfmuur kun je zelf zonder veel moeite bouwen, maar je moet de manden kant-en-klaar kopen of bestellen. Omdat deze veel gewicht moeten dragen, moeten ze van hoogwaardige materialen zijn gemaakt en moeten worden getest.

3. Selecteer het vulmateriaal

Maak een schanskorfomheining verlicht met stukjes glas

Er zijn veel opties om uit te kiezen voor het vullen van de schanskorven. Of het nu gaat om stenen (breuksteen, riviersteen, leisteen, zandsteen, enz.), beton, glas, aarde, mosselschelpen of een ander ongewoon idee, alles is toegestaan. De verlichte schanskorven zien er heel mooi uit als je er glasstenen of brokken glas in verwerkt. Door hun lichttransmissie zijn ze het beste materiaal om het lichteffect van de LED te ontketenen.

4. Installeer de manden en stel de LED-verlichting in

Ronde schanskorf van binnenuit verlicht

Begin met het opzetten en vullen van de manden met de materialen die je hebt gekozen. Maak na het eerste deel van het vulproces voldoende ruimte om de LED-lampjes op te stellen. Plaats de LED buis op de stenen en sluit deze aan op de elektriciteit. Test na het instellen van de lichten of ze goed schijnen. Er is niets vervelender dan verlichting die niet oplicht.

5. Vul tot het einde en verlicht

Zelf schanskorfverlichting maken met een LED slang

Ga door met het vullen van de manden met de rest van de brokken glas en/of stenen. Plaats de materialen voorzichtig op de LED-buis en sluit ze goed af als de manden vol zijn. De schanskorfwand met verlichting is klaar! Nu hoef je alleen nog maar te wachten op zonsondergang, de lichten aan te doen en te genieten van de geweldige sfeer.