landschapsarchitectuur

Voordelige tuinpaden: deze doe-het-zelfprojecten maak je in één weekend af!

Tuinpaden dienen zowel een praktisch als een esthetisch doel in de tuin. Ze bieden een veilige en gemakkelijke manier van en naar huis en tuin en geven je de mogelijkheid om de twee visueel te combineren. Tuinpaden helpen ook om het buitengebied af te bakenen en kunnen het pand als geheel verfraaien. Er zijn veel opties om uit te kiezen voor het materiaal en de vormgeving van een tuinpad. Van straatstenen tot stapstenen tot eenvoudige mulch, er is iets voor elk budget. En het mooiste is dat je er vrij goedkoop een tuinpad kunt maken.

Maak goedkoop een tuinpad, eenvoudig doe-het-zelf-project

Afhankelijk van het gekozen materiaal en de topografie van de tuin, is het maken van een tuinpad een heel eenvoudig doe-het-zelf-project dat zelfs voor beginners geschikt is en niet veel tijd kost. In dit bericht hebben we enkele ideeën verzameld voor eenvoudige doe-het-zelfprojecten die in een weekend kunnen worden voltooid.

Een tuinpad aanleggen: algemene tips die succes garanderen

Tips Maak je eigen tuinpad voordelig van grind

Of je nu stenen gaat leggen of grind bestrooit, er zijn een paar algemene tips die je zullen helpen om je tuinpadproject tot een succes te maken.

  • Lijn je pad uit met spuitverf of een tuinslang voordat je aan het werk gaat.
  • Zorg ervoor dat het trottoir breed genoeg is zodat een volwassene er comfortabel op kan lopen.
  • Vergeet niet om het gebied waterpas te maken, zodat uw materialen goed zijn en uw tuinpad veilig is voor gasten en familie om op te lopen.
  • Harde materialen zoals bakstenen of straatstenen moeten met een helling van 2 cm per meter van uw huis worden gelegd om een ​​goede afwatering te garanderen.
  • Vergeet niet een onkruidscherm (bijv. onkruidvlies) onder het pad te plaatsen om de noodzaak van onderhoud in de toekomst te minimaliseren.
  • Zelfs als je geen verlichting wilt installeren bij het maken van je tuinpad, is het een goed idee om een ​​netsnoer boven de grond te leggen, zodat je later verlichting kunt toevoegen als dat nodig is..

Maak een goedkoop tuinpad: 7 simpele projecten voor het weekend

Zelfgemaakt tuinpad goedkoop in het weekend gemaakt van schorsmulch

Hieronder hebben we enkele van de beste ideeën voor aantrekkelijke en betaalbare tuinpaden verzameld. Lees verder om goedkope doe-het-zelf-projecten voor het weekend te ontdekken.

Tuinpad van grind of grind

Tuinpad gemaakt van grind of grind goedkoop

Grind is misschien wel het goedkoopste van allemaal en makkelijk zelf te leggen. Dit komt mede doordat de losse stenen waterdoorlatend zijn en geen problemen geven met de afwatering. Daarnaast is het grindtuinpad onderhoudsvriendelijk: naast het wieden hoeft het grind wellicht maar één keer per jaar te worden bijgevuld. Zorg er wel voor dat u een rand voor de stenen aan weerszijden van het pad aanbrengt. Houd er ook rekening mee dat grind niet de beste keuze is als het pad moet worden geruimd na een sneeuwval. Het is misschien ook niet de beste optie voor steile hellingen.

Gedecoreerde stapstenen van beton

Versier goedkoop tuinpad gemaakt van betonnen stapstenen met kleur en sjabloon

Aangepaste stapstenen van beton zijn een perfect zomerproject voor kinderen, maar dit mooie ontwerp is helemaal volwassen! Alles wat je nodig hebt zijn kant-en-klare betonnen stapstenen, een sjabloon en spuitverf om van een gewoon pad een rustiek juweeltje te maken – zonder dat je beton hoeft te mengen!

Goedkoop trottoir gemaakt van europallets

Tuinpadideeën goedkoop doe-het-zelfproject gemaakt van houten europallets

Een kort rustiek tuinpad zou wel eens de volgende pallet DIY op je to-do-lijst kunnen zijn! Zorg ervoor dat u de planken van tevoren behandelt, zodat ze jarenlang meegaan en bestand zijn tegen vocht en weersomstandigheden die anders tot houtrot zouden kunnen leiden. De installatie is heel eenvoudig: je moet een vlak pad graven en de pallets verplaatsen. Je kunt de klus zeker in een weekend klaren.

Een goedkoop tuinpad van oude bakstenen

Een goedkoop tuinpad van oude bakstenen

Kies je voor gerecyclede stenen, dan geef je je landschap in een mum van tijd een versleten charme en – afhankelijk van de afspraak – geld besparen op de aanleg van het tuinpad. Heb je geen oude stenen bij de hand? Ga dan naar uw plaatselijke autokerkhof voor gebruikte materialen of zoek gewoon naar speciaalzaken die gerecyclede stenen verkopen.

Maak snel en voordelig je eigen tuinpad van mulch

Maak in het weekend snel, gemakkelijk en goedkoop een tuinpad van mulch

Mulch staat bekend om zijn ondersteunende rol in goed onderhouden tuinbedden, maar heeft ook zijn eigen kracht als goedkoop materiaal voor trottoirs. De bastmulch is een natuurlijke onkruidverdelger, dus de onderhoudsinspanning is relatief laag: voeg elk jaar nieuw schaafsel toe en baken het pad af met perkplanten of stenen om alles netjes te houden.

Goedkoop en rustiek: maak een tuinpad van houten schijfjes

Tuinpad gemaakt van houten schijven snel en goedkoop

Als het gaat om het ontwerpen van een rustieke buitenruimte, gaat er niets boven de uitstraling van echt hout. Hier worden dwars doorgesneden boomstammen naast elkaar geplaatst om een ​​beloopbaar kunstwerk te creëren. Deze goedkope doe-het-zelfzaak wordt nog voordeliger als je door storm beschadigde takken gebruikt. En het beste is dat het helemaal niet ingewikkeld is om te installeren. Om een ​​egaal oppervlak te creëren, plaatst u de houten schijven op de vlakke vloer en vult u ze met aarde, waarbij u tussen de stukken veegt om de gaten op te vullen. Wel dient u de boomroosters vooraf te behandelen.

Zelfgemaakte betonnen loopbrug

Maak een voordelig betonnen tuinpad, straatsteenlook

Denk je dat betonnen trottoirs verleden tijd zijn? Maar integendeel! Betonnen bekisting in verschillende vormen en stijlen kan helpen het saaie cement naar nieuwe hoogten te brengen. Op de foto hierboven is de betonnen loopbrug gecamoufleerd als klassieke straatstenen. Als je besluit een handje te helpen, gebruik dan een sjabloon om het tuinpad te plannen en aan te passen voordat je aan de slag gaat.