landschapsarchitectuur

Winterharde sierbladeren voor de tuin: ideeën voor zonnige en gedeeltelijk schaduwrijke locaties

Vaste sierplanten voor in de tuin Hosta Ideas Landscape

Met hun filigrane bladeren en hun aantrekkelijke kleur zijn de sierbladheesters echte blikvangers. Ze geven structuur aan de tuin en kunnen zowel in ensembles als als solist effectief worden opgevoerd. Zelfs in de wintermaanden voegen veel groenblijvende soorten een vleugje kleur toe aan het vaste plantenbed. We leggen je uit welke winterharde sierbladeren geschikt zijn voor de tuin en geven je handige verzorgingstips.

Siervaste planten voor de tuin: Abelie “Caleidoscope”

winterharde sierbladeren voor de tuin Abelie Caleidoscope roodoranje tuinontwerpideeën

Geen enkele andere struik vervult de taken van privacybescherming en decoratie in de buitenruimte beter dan de Abelia. De vaste plant heeft ovale, glanzende bladeren met puntige uiteinden. De groene kleur met een lichte rode tint maakt het ras “Kaleidoscope” een echte blikvanger in de tuin. De groenblijvende plant bereikt een groeibreedte van 100 cm tot 150 cm en een groeihoogte van 120 tot 180 cm. Van eind juni tot begin september vormt het geurige witte bloemen die vogels en vlinders de tuin in trekken.

Wat de verzorging betreft, is de Abelie niet veeleisend. Hij gedijt net zo goed in de zon als in de halfschaduw, heeft losse, doorlatende en voedselrijke grond nodig en moet regelmatig worden bewaterd. Bovendien moet u van begin mei tot eind september elke twee weken vloeibare mest geven.

De Abelie is snij-compatibel. Als je haar wilt snoeien, doe dat dan in het voorjaar voor de bloei begint.

Siervaste planten voor in de tuin: Abelie “Confetti”

Siervaste planten voor in de tuin Confetti Abelie in bloei Opvallende zonnige standplaats

De Abelia van de variëteit “Confetti” heeft smalle, kleine en puntige bladeren die in het voorjaar groen kleuren. In de herfst kleurt het blad roodbruin. Een locatie in de halfschaduw blijkt voor hen optimaal te zijn. Verder stelt hij vergelijkbare eisen aan bodem en bemesting als de Abelia “Caleidoscope”.

De twee planten zijn ondiepe wortels en zijn daarom zowel geschikt als accenten in het vaste plantenbed als in de kuiptuin. Je trotseert zonder problemen wind en sneeuw en tolereert temperaturen tot -20 graden Celsius. Voor de zekerheid kunnen de wortels van de plant met stro tegen vorst worden beschermd.

Siervaste planten voor de tuin: Westerse levensboom “Fire Chief”

Sier vaste planten voor de tuin winterharde arborvitae Fire Chief variëteit

De groenblijvende westerse levensboom “Fire Chief” trekt automatisch ieders aandacht met zijn aantrekkelijke kleur. In het voorjaar kleuren zijn naalden goud, in de zomer vormt het de perfecte achtergrond voor gezellige bloemen met zijn ronde groene kroon en in de herfst betovert hij met zijn roodoranje naaldpunten. De vaste plant verspreidt een aangename, licht kruidige geur die muggen en vliegen weghoudt.

Hij stelt weinig eisen, kan zowel in halfschaduw als in de zon, heeft normale potgrond nodig met een pH-waarde tussen 4,4 en 5,5 en moet om de twee of drie weken worden bewaterd. Winterbescherming is meestal niet nodig.

Siervaste planten voor de tuin: “Juliette” volumineuze heester

Vaste sierplanten in de tuin Volgroeide heester juliette winterhard

De struik “Juliette” heeft glanzende, elliptische bladeren. Hun kleur varieert van licht tot donkergroen en ze hebben een gelige rand. Als de struik in de felle zon staat, kunnen de bladeren rood worden. Een licht zure grond en een zonnige standplaats bieden de beste omstandigheden voor een snelle groei. De volumineuze struik moet elke twee weken worden bewaterd. In het voorjaar kunt u hem ook langdurig van mest voorzien. De plant is groenblijvend, maar geeft geen bloemen. Hij is bij uitstek geschikt als accent in het vaste plantenbed in de voortuin, maar kan ook meerdere jaren als kuipplant gedijen. In de regel bereikt de volumineuze struik een hoogte van maximaal 3 meter.

Siervaste planten voor de tuin: indoor aralia “Spider Web”

Siervaste planten in de tuin Zimmeraralie Spider Web zonnige locaties

De kameraralia “Spinnenweb” is een snelgroeiende heester met filigrane bladeren die zowel als kamerplant als als vaste plant in de tuin uitstekend geschikt is. Een lichte standplaats en een doorlatende humusbodem bieden de beste omstandigheden voor een snelle groei. De groenblijvende vaste plant geeft geen bloemen. Het verdraagt ​​​​een vormsnoei in het voorjaar. In de zomermaanden dient u regelmatig te controleren of de grond vochtig is. Het mag nooit helemaal uitdrogen. Ook in de herfst- en wintermaanden kan een matige toevoeging van water nodig zijn.

Siervaste planten voor de tuin: druivenmirte “Burning Love”

Vaste sierplanten voor in de tuin Burning Love Grape Myrtle Verzorging voor zonnige standplaatsen

De druifmirte “Burning Love” is een bossige struik die inspireert met zijn aantrekkelijke blad. In het voorjaar kleuren de nieuwe scheuten rood, terwijl de oude bladeren heldergroen worden. Daarnaast vormt de groenblijvende plant begin mei witte bloemen. De bloeiperiode duurt twee maanden.

Een locatie die de helft van de dag in de zon en de andere helft in de schaduw staat blijkt optimaal te zijn. De vaste plant heeft een humusrijke, goed doorlatende en lichtzure grond nodig. In de zomer moet het matig worden bewaterd. Wateroverlast moet je zeker vermijden. Wateroverlast kan leiden tot rot en rot maakt de plant vatbaar voor ongedierte. De winterharde sierheester verdraagt ​​een vormsnoei.

Vaste sierplanten voor in de tuin: winterharde lavendel “Meerlo”

Siervaste planten tuinhard lavendel merlo blad

De lavendel van de variëteit “Meerlo” inspireert met zijn gemarmerde, sterk ingesneden filigrane bladeren. De evergreen is de enige op onze lijst die slechts gedeeltelijk winterhard is. Hij kan gedijen bij temperaturen tot -6 graden Celsius en kan daarom ook in de herfst buiten blijven staan. In de wintermaanden moet je ze echter in de kas of het tuinhuis zetten. De wintergroene lavendel heeft een zonnige plek en goed doorlatende grond nodig. Voordat u in het voorjaar plant, kunt u speciale vloeibare meststoffen op de grond aanbrengen. De vaste plant trekt met zijn aangename geur vogels en vlinders de tuin in.

Winterharde vaste planten voor in de tuin: Sticky “Mojo”

Siervaste planten tuinharde kleverige Mojo-variëteit

Het kleverige zaad “Mojo” is een sierheester met gemarmerde bladeren. De groenblijvende struik gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen. Het heeft verse tot licht vochtige, leemachtige grond nodig, heeft weinig water en bemesting nodig en heeft geen winterbescherming nodig.

Siervaste planten voor de tuin: Weigela “Shining Sensation”

Siervaste planten in de tuin Weigela verzorgingsplaatstips

De “Shining Sensation” weigela presenteert een spannende kleurencombinatie van intens gekleurde roze bloemen en donker blad. De bloeiperiode begint in mei en duurt twee maanden. Ook daarna is de weigela een echte blikvanger in de tuin. Een voedselrijke bodem en een gedeeltelijk schaduwrijke standplaats zorgen ervoor dat de vaste planten gedijen.

Siervaste planten in de tuin Weigela Shining Sensation roodbruin blad

Siervaste planten voor de tuin winterharde ideeën creëren bed