landschapsarchitectuur

Winterharde siergrassen – het roze Texas gras Muhlenbergia capillaris zorgt voor kleuraccenten in de herfsttuin

hardy ziergraeser roze trap tuinontwerp

Door alleen spleetvullers en een aantrekkelijke achtergrond – kleurintensieve winterharde siergrassen creëren enkele van de mooiste tuinbeelden in de herfsttuin en kunnen ze de vaste planten en laatbloeiers gemakkelijk bijhouden wat betreft kleurspatten. Tegelijkertijd laat de bestaande verscheidenheid aan vormen een zekere ontwerpvrijheid toe – ze worden zowel als accenten in het bloembed als als solisten in de rotstuin gebruikt. Vooral populair is tegenwoordig het filigrane Texaanse gras Muhlenbergia capillaris, dat in de herfst een roze kleur krijgt en zo voor een vleugje kleur in de tuin zorgt. In de VS heeft de onderhoudsvriendelijke plant bewezen een allround talent te zijn. In het artikel leest u waar u op moet letten bij het planten en verzorgen en welke arrangementen mogelijk zijn.

Winterharde siergrassen als accent in de tuin

hardy ziergraeser huis zwembad corten stalen gevel

Winterharde siergrassen zijn een populaire toevoeging aan het tuinbeeld in de VS – ze kunnen stijlvol worden geënsceneerd samen met vaste planten en bomen, vormen de perfecte achtergrond voor creatieve bloembedontwerpen en geven zowel de discrete en eenvoudige minimalistische tuin als de maritieme tuin ontwerp een frisse toets. Ze geven ook pit in de rotstuin en voegen de finishing touch toe aan de cottage-tuin. Het brede scala aan toepassingen hangt in ieder geval af van de grote verscheidenheid aan variëteiten die op de markt te vinden zijn. Hobbytuinders maken onderscheid tussen eenjarige en meerjarige siergrassen – de eenjarige planten hebben slechts één jaar nodig van ontkieming tot training en zaadvorming en sterven dan. Meerjarige siergrassen daarentegen zijn zeer persistent – ze trotseren probleemloos wind, regen en vorst en zorgen voor vele jaren buiten voor kleuraccenten.

 Texas gras Muhlenbergia capillaris heeft een mooie roze kleur

winterharde ziergraeser haagplanten groenblijvende vaste planten

Het Texas gras Muhlenbergia capillaris (nog steeds roze haargras genoemd) behoort precies tot de tweede groep – zoals de naam al doet vermoeden, komt de plant uit de VS (maar is nu ook wijdverbreid in Mexico) en werd later naar Europa gebracht. Hij heeft een zonnige standplaats nodig, maar kan ook in halfschaduw groeien. De planttijd begint in januari en eindigt in april, het siergras wordt geleverd in potbollen. De plant reproduceert zich later door te zaaien. Een licht leemachtige, egaal natte grond met neutrale pH-waarden en een toplaagdikte van ca. 25 cm zijn de perfecte omstandigheden voor een snelle groei. Het Texas gras wordt geplant in groepen van 4-5 planten, de afstand tussen de individuele planten moet ongeveer 100 cm . zijn.

winterharde ziergraeser roze haar gras vaste plant vaste plant

Het feit dat het roze haargras uitlopers vormt en zich op deze manier snel kan verspreiden, speelt een bijzonder belangrijke rol bij het planten. Daarom raden de experts aan om een ​​zekere afstand te houden tot andere planten en buren en jaarlijks te controleren op uitlopers. De gebogen overhangende vaasvormige groeivorm maakt zowel een directe aanplant in het bloembed als een opstelling in de bloempot mogelijk. Het siergras groeit tussen april en eind juli en bereikt een maximale hoogte van 100 cm, maar is meestal rond de 80 cm hoog – en kan daarom ook worden gebruikt als privacyscherm voor het terras of balkon. Het uiterlijk is, vooral in de herfst, gewoonweg spectaculair – de haardunne oren fascineren met een felroze tint die automatisch de aandacht trekt. De roze kleur is te zien vanaf half augustus, in het voorjaar en aan het begin van het zomerseizoen is het siergras met langwerpig blad groen – en daardoor goed te combineren met vroegbloeiende bloemen. De bloeitijd begint dan vanaf eind september en kan duren tot begin december.

Winterharde siergrassen – het roze haargras is zeer gemakkelijk te verzorgen

winterharde ziergraeser tuinpoort smeedijzeren houten tuinmuur

Wat de verzorging betreft, wordt het haargras als zeer gemakkelijk te verzorgen beschouwd. In principe kan het een jaar na het planten snoeien in het voorjaar verdragen. In de winter is de plant bestand tegen temperaturen tot -20 graden Celsius, maar vorst kan ze slechts beperkt verdragen – om Muhlenbergia capillaris te laten groeien heeft ze minimaal 15 vorstvrije weken per jaar nodig. Daarom wordt de plant als winterhard beschouwd, maar overwinteren in een kas kan onder bepaalde omstandigheden zinvol zijn.

winterhard siergras achtergrondkleur bloemperk vaste planten

Optioneel kan de plant in de wintermaanden worden omwikkeld met vlies, mits dit lucht doorlaat. In het noorden van Duitsland kan het siergras bijvoorbeeld in bloempotten worden geplant – hiervoor heb je potten nodig met een inhoud van minimaal 50 liter. De planten moeten ook elke drie weken worden bemest met speciale meststof voor grassen. De hobbytuinier moet wateroverlast liever vermijden – omdat het siergras dit niet verdraagt. Anders wordt het roze haargras beschouwd als behoorlijk tolerant voor het stadsklimaat en is daarom de perfecte keuze voor de stadsvilla, het dakterras of voor het balkon op het zuiden.

Zet winterharde siergrassen op de juiste plek

winterharde ziergraeser texasgras grindpad cactussen

In de lente en zomer lijken de siergrassen meer op structurele planten – ze creëren contrasten met bloeiende bloemen en bomen en vormen de perfecte achtergrond voor fantasierijke bloemstukken. Ze slaan ook een goed figuur rond de tuinvijver – op voorwaarde dat de vijverbak goed wordt afgedicht zodat er geen wateroverlast optreedt. Pas later, aan het einde van de zomer, komen haargrassen zoals Muhlenbergia capillaris naar voren en worden het hoogtepunt in de buitenruimte. Tegen die tijd heeft de plant meestal al zijn maximale hoogte bereikt en kan hij het beste als solist worden opgevoerd, omringd door stenen en grind.

winterharde ziergraeser roze haar gras bauerngarten maritim gazon

Laatbloeiende bloemen mogen in het bloembed aanwezig zijn, maar hun kleur moet passen bij de roze-paarse nuance van de filigrane plant. Overigens wordt in de VS Texas gras vaak gevonden in de rotstuin (het komt goed tot zijn recht tegen een donkere achtergrond zoals granietgrind), in Italië en Portugal vervangt het lavendel in de cottage garden en geeft het een exotisch tintje aan het land -stijl tuin in Mexico is het de enige plant die in de minimalistische tuin wordt gebruikt vanwege zijn sculpturale vormentaal. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en hangen nauw samen met uw eigen voorkeuren, de tuinoriëntatie en de overige inrichtingselementen.

winterharde ziergraeser texasgrass bloembed herfsttuin

winterharde ziergraeser muhlenbergia capillaris grindpad betonnen muur tuin

winterharde ziergraeser grindpad haagplanten staptuin

winterharde ziergraeser haargras cactussen muhlenbergia capillaris