landschapsarchitectuur

Zelf compost maken – snelle tips voor hobbytuiniers

Maak zelf een doos meststof

Zelf compost maken is een vrij gemakkelijke taak. Je hebt niet veel voorkennis nodig om te leren composteren. We geven je enkele tips en adviezen die je misschien nuttig vindt.

Zelf compost maken – eerste stappen

Mengmeststof afgewerkte herfstbladeren

Voor jou Zelf compost maken, je moet de juiste kist vinden op basis van persoonlijke behoeften. Standaard compostbakken van kunststof zijn zeer functioneel, hoewel ze niet echt indruk maken met het ontwerp. Wil je een stijlvolle toevoeging aan de tuin, dan kun je kiezen voor de houten kisten. De tweede stap is de juiste mix voor de compost. Te veel gras in de compost kan leiden tot onaangename geurtjes. Te veel hout zal te langzaam rotten. De combinatie van 50% hout en 50% gras is dan ook optimaal gebleken. Als er in de herfst veel boombladeren vallen, kun je kaarten, kranten of tijdschriften toevoegen om de balans in evenwicht te brengen. Rollen toiletpapier kunnen in dit geval ook helpen. Op de composthoop is geen plaats voor vlees, botten en vet. Indien nodig kunt u een klein beetje water gieten. Boombladeren kunnen onaangename geruchten onderdrukken.

Zelf compost maken – mogelijke toepassingen

Tuinieren vruchtgroenten compost zelf ideeën maken

WHO Zelf compost maken willen, zullen niet alleen de natuur beschermen, maar ook de organische resten en afval uit de tuin kunnen hergebruiken. Vaak kunt u de compost gebruiken als meststof. Vooral bloembedden zullen baat hebben bij compost – u hoeft de compost alleen maar regelmatig uit te strooien. Als je veel compost maakt, kun je die gebruiken om de hele tuin te bemesten. In ieder geval is het belangrijk om de juiste mengeling te hebben – wie twijfelt wat wel en niet op de composthoop hoort, kan altijd terecht in de tuinwinkel. We hebben enkele ontwerpen bijgevoegd voor compostbakken van het Engelse bedrijf all4gardening.

Composteren vergt geduld

fabricage instructies stap beginner

50% gras en 50% droge delen van bomen, tijdschriften

Maak je eigen compost instructiedoos

Houten compostbak

Compost gazon bemesten tuin tips

Grote compostbak – maak je eigen meststof voor de tuin

compost instructies ideeën foto's

Stijlvol en functioneel – houten kist voor compost

Zelf compost maken Instructies

Deze houten kist verbergt de compost

Een krat hout goed composteren

Je kunt de compost later gebruiken om de bloemen te bemesten –westmount ontwerp

Tips voor beddengoedbemesting