levensstijl

Gezonde feestdagen: gezonder en leuker tijdens de kerstperiode

Zodra Kerstmis voor de deur staat, lokken overal zoete verleidingen: koekjes en dominostenen vinden hun weg naar supermarkten en eetzalen. Daarnaast zijn de andere gerechten in de winter ook hartiger. Tegelijkertijd nodigen koude winterdagen niet per se uit tot te veel beweging. Toch hoeft de kerstperiode niet ongezond te zijn en extra kilo’s op de weegschaal te brengen. Met simpele trucjes kom je fit en gezond de kerstperiode door zonder dat je het zonder hoeft te doen.

Kerst – de tijd van genieten

Kersttraktaties Stollen raamkoekjes met jam

Het kerstseizoen gaat niet alleen over het maken van cadeaulabels en het versieren van het appartement in trendy kerstkleuren. Dit hoort ook bij de feestdagen. Voor de meeste mensen komt de echte kerststemming alleen door gezelligheid en bekende kersttraktaties. Kunstaas dat bij het festival past Lidl, Kaufland of Aldi zuid daarom met kerstspecialiteiten en kortingsacties.

Het is geen verrassing dat veel mensen een paar kilo aankomen tijdens de kerstvakantie. We eten immers niet alleen het liefst tijdens de feestdagen en in de aanloop naar de kerst, maar bewegen ook vaak minder. Als je bedenkt dat een klassieke kerstmaaltijd ongeveer 1500 calorieën bevat, is het extra kerstgewicht niet verrassend.

Er zijn echter enkele krachtige trucs die u kunt gebruiken om tijdens de kerstperiode gezond en fit te blijven. Natuurlijk hoef je het kerstgenot niet te missen – alleen het ruwe ontwaken op de weegschaal komt niet na de vakantie.

Slim kerst bakken

gezonde kerstkoekjes met havermout

Heerlijke koekjes horen gewoon bij de kerstperiode. Veel kerstkoekjes bevatten echter veel vet en suiker. Natuurlijk kun je jezelf nog steeds met mate trakteren op de lekkernijen. Het kan echter geen kwaad om gezondere opties op te nemen bij het bakken van koekjes.

De populaire kokosmakronen behoren tot de gezondere soorten koekjes. Je kunt zonder vet. Kaneelsterren of peperkoek zijn echter ook niet te versmaden. Ze bevatten gezonde noten en metabolisme-stimulerende kruiden zoals over kaneel. Ze kunnen dan ook zonder problemen tot de gezondere soorten koekjes worden gerekend.

Aan de andere kant moet je alleen met mate genieten van koekjes waarin alcohol, marsepein, chocolade of crème vullingen zijn gebruikt. Vaak zijn deze koekjes niet alleen caloriebommen, maar bevatten ze ook nauwelijks gezonde ingrediënten.

Ook handig: je kunt veel bekende koekjesrecepten gemakkelijk op een gezonde manier aanpassen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door volkoren in plaats van tarwebloem te gebruiken om te bakken. In tegenstelling tot tarwebloem bevat volkorenmeel veel gezonde vezels en vitamines. Bovendien kan het suikergehalte van veel koekjesrecepten worden verlaagd zonder in te boeten aan smaak. Meestal zijn de koekjes nog zoet genoeg met wat minder suiker.

Als de koekjes klaar zijn, kun je ze ook zonder ze te decoreren met glazuur of chocolade. Qua smaak maakt de waiver niet veel uit, maar het scheelt wel veel calorieën.

Verminder de verleidingen van Kerstmis

Geniet van gebakken appels met kaneel en honing voor Kerstmis

De kerstperiode wordt altijd geassocieerd met genieten, wat je jezelf natuurlijk niet mag onthouden. Niets is er echter tegen om bewust en met mate te genieten van kerstspecialiteiten. Dat betekent: het tot de rand gevulde koekenbord met verleidelijke zoetigheden hoeft niet de hele dag op tafel te staan. Uiteindelijk verleidt het je om er de hele dag onbewust toegang toe te krijgen.

Het is beter om bewust te genieten van peperkoek, koekjes en chocolade, bijvoorbeeld na het eten of bij de koffie. Dit vermindert het genot niet, maar voorkomt ongecontroleerd snacken.

Trouwens: Koekjes en chocolade zijn niet de enige dingen die goed zijn voor een kerstsnack. Ook gezonde noten, gebakken appels, mandarijnen en gedroogde abrikozen smaken naar kerst.

Maak het kerstdiner gezonder

Maak het kerstdiner gezonder

Een echt kerstmenu mag tijdens de feestdagen voor de meeste mensen niet ontbreken. Je hoeft het natuurlijk niet zonder te doen om gezonder de kerstperiode door te komen. Wel is het de moeite waard om te kijken of het kerstmenu ook gezonder en makkelijker kan.

In plaats van een vetrijke gans, kun je op de feestdagen bijvoorbeeld kiezen voor een ovengekookte kalkoenbraadstuk. Daarnaast zijn koudwatervissen zoals snoekbaars, zalm of forel een echt vakantiealternatief.

Bij een lichter vakantiemenu speelt timing ook een grote rol: Voordat je aan de zwaardere, calorierijke gerechten begint, serveer je een lichte salade of een

Soep. Deze voorgerechten stillen de eerste honger al en voorkomen dat het hoofdgerecht te ver gaat.

Omdat het gevoel van volheid echter pas na ongeveer 15 minuten begint, is het ook de moeite waard om even te wachten tussen de afzonderlijke gangen. Trakteer uzelf gedurende deze tijd op een groot glas water. Dit is een andere manier om te voorkomen dat je meer eet dan goed voor je is.

Beweging in de kerstperiode

Buiten sporten - een waar genoegen, zelfs in de winter.

Vervelende kerstkilo’s kun je meestal op een simpele maar effectieve manier voorkomen: Zorg ervoor dat je tijdens de kerstvakantie regelmatig beweegt. Het hoeft natuurlijk geen dagelijkse marathon te zijn. Zorg ervoor dat u na het eten rondloopt tijdens een wandeling. Op deze manier kan een verhoogd energieverbruik gemakkelijk en op een aangename manier worden bereikt.

Wie niet van wandelen houdt, kan natuurlijk ook een arrensleetocht, schaatsen met het gezin of een sneeuwballengevecht in de dagelijkse routine opnemen..

Geniet met mate van alcoholische dranken

Geniet met mate van alcoholische dranken tijdens de kerstperiode

Mousserende wijn, glühwein of een glas wijn – net als koekjes – horen gewoon bij de kerstperiode. Om gezondheidsredenen mag alcohol alleen met mate worden geconsumeerd in de aanloop naar Kerstmis en Kerstmis.

Als je af en toe te goede glühwein of mousserende wijn proeft, denk er dan aan om bij elke alcoholische drank een glas water te drinken. Met deze simpele truc drink je over het algemeen minder alcohol. Tegelijkertijd helpt de extra vloeistof het lichaam om alcohol af te breken. Het is ook een goed idee om alcohol vlak voor een maaltijd te vermijden. Wijn en dergelijke wekken immers ook de eetlust op.

Vermijd stress

Vermijd stress over klusjes tijdens de kerstperiode

Niet alleen te veel snoep of te weinig bewegen tijdens de kerstperiode is ongezond. Stress kan je ook ziek maken en het vernietigt ook de kerstsfeer. Laat je daarom tijdens de kerstperiode niet onder druk zetten door afspraken en vermeende verplichtingen. Kerstmis gaat tenslotte over samen zijn met het gezin – een perfecte boom en superlatieven in de kerstversiering zijn slechts bijzaak.