levensstijl

TikTok legt uit: Is de app geschikt voor kinderen en andere nuttige informatie voor ouders

De TikTok-app zorgde voor een megahype onder Generatie Z. Jongeren van over de hele wereld zijn er enthousiast over en kijken uren naar de geposte filmpjes. Het platform is zo populair geworden dat het vorig jaar zelfs Instagram van de top van de download-hitlijsten heeft weten te krijgen. Terwijl TikTok alle records breekt, vragen de meeste ouders zich af waar de app over gaat en of TikTok geschikt is voor kinderen. TikTok legt uit: we vatten alles samen wat het kan doen, waarom het zo populair is bij tieners en hoe je je kinderen op internet kunt beschermen.

TikTok legt uit: een gids voor ouders

TikTok-instructies en tips voor ouderlijk toezicht instellen

Wat is TikTok en hoe werkt de app?

TikTok is een kort sociaal videoplatform. Gebruikers kunnen nummers toevoegen aan video’s die ze hebben gemaakt en deze uploaden. De clips kunnen worden gedeeld met andere gebruikers en worden beoordeeld door de abonnees. Er zijn ook livestreams. Volgens de TikTok About Us-pagina is de missie van de app om “het leven van mensen te verrijken en een positieve ervaring te bieden”. Dus het was voornamelijk ontworpen voor entertainment.

De volgende inhoud is bijzonder populair: korte dans- en lipsynch-clips, evenals video’s over onderwerpen als schoonheid, fitness en komedie. De gebruikers kunnen de video’s opnemen met hun mobiele telefoon, uploaden en vervolgens direct op TikTok bewerken. Er zijn talloze effecten en filters om uit te kiezen. Ook de zogenaamde duetfunctie is erg populair.

Iedereen die ouder is dan 13 jaar kan zich in principe inschrijven. In het echte leven wordt zelden gecontroleerd of de gebruikers echt 13 jaar of ouder zijn. Eén ding is zeker: de meerderheid van de abonnees is tussen de 16 en 24 jaar oud.

TikTok gratis downloaden

Bedien de TikTok-app en een overzicht van beveiligingsinstellingen

Omdat TikTok een app is, is het te vinden in de meeste app-winkels, vergelijkbaar met Instagram, Facebook en Viber. De basisversie van de app is gratis te downloaden in de Play Store. Ook het registreren of aanmaken van een profiel is gratis. Hetzelfde geldt voor de video-effecten.

Ouders moeten echter voorzichtig zijn, want er zijn talloze manieren om geld uit te geven aan TikTok. Het platform heeft een eigen munteenheid, de “munten”, die als betaalmiddel dienen. Volwassen gebruikers kunnen deze munten via de App Store kopen en vervolgens weggeven. Het kan voorkomen dat kijkers tijdens een livestream worden gevraagd om munten te doneren. En dat kan al snel duur worden. Hoewel gebruikers onder de 18 jaar de felbegeerde munten momenteel alleen kunnen kopen met toestemming van hun ouders, is misbruik theoretisch mogelijk.

TikTok legt uit: Hoe goed is TikTok geschikt voor kinderen?

TikTok legt uit hoe je instelt en controleert hoe je instelt en controleert voor ouders

TikTok kan in theorie alleen worden gebruikt door mensen ouder dan 13 jaar. De realiteit is echter anders, omdat de leeftijd van de gebruiker niet strikt wordt gecontroleerd. Ouders moeten daarom goed nadenken of ze de app willen toestaan ​​en vooral onder welke voorwaarden. Omdat er verschillende punten zijn die de volwassenen storen:

Is TikTok geschikt voor kinderen? Gevaren op internet

TikTok legt uit hoe goed TikTok geschikt is voor kinderen

1. gegevensbescherming. Om zich op TikTok te registreren, moet de gebruiker een telefoonnummer of een e-mailadres opgeven. Zoals bij de meeste apps, kun je je optioneel registreren bij TikTok met je Facebook-account.

2. Auteursrechten. Video’s worden geüpload naar TikTok en vervolgens begeleid door muziek van andere artiesten. Volgens de app-exploitant zijn alle beschikbare nummers gelicentieerd. Desalniettemin is het onduidelijk of de video’s ook op andere platforms kunnen worden gedeeld. Als je aan de veilige kant wilt zijn, moet je alleen op TikTok . posten.

3. Ongepaste inhoud. Zoals op alle sociale platforms is er ook op TikTok een content check. Als het op moderatie aankomt, houd je je aan bepaalde regels. Elke korte film wordt geclassificeerd en, als deze niet aan de regels voldoet, verwijderd. Zoals met alle sociale media, kan ongepaste inhoud worden afgespeeld ondanks zorgvuldige screening.

4e. Cybercriminaliteit zoals pesten of sexting. Dit omvat bijvoorbeeld instructies voor het testen van moed die gevaarlijk zijn. Tieners worden bekritiseerd vanwege hun lichaam of zelfs gevraagd om zelfmoord te plegen. Hoewel de operators van het platform zeer snel reageren op cybercriminaliteit, blijven dergelijke daders opduiken.

TikTok ouderlijk toezicht: de belangrijkste instellingen in één oogopslag!

TikTok Oudermodus Tips instellen en beheren

Zoals bij alle sociale netwerken, zijn er een paar dingen waar kinderen rekening mee moeten houden bij het gebruik van TikTok. De ouders moeten in ieder geval de eerste jaren de online activiteiten van de kleintjes in de gaten houden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ouders kunnen het beste vanaf het begin twee accounts aanmaken – een voor het kind en een voor zichzelf. Download en installeer hiervoor gewoon TikTok. De volgende stap is om de instellingen te wijzigen van “openbaar” in “privé”. Hier is een stapsgewijze handleiding:

1. Account privé maken. Roep eerst het menu “Instellingen” op, tik vervolgens op “Ik” en klik vervolgens op het driepuntsmenu en activeer “Privé-account”. Dit zorgt ervoor dat alleen goedgekeurde gebruikers de kinderen kunnen volgen.

2. Ga naar het menu “Beveiliging” en stel het profiel als volgt in:

  • “Wie kan u directe berichten sturen” – klik op “Niemand”
  • “Wie kan een steek of duet uitvoeren met je video’s” – klik op “Niemand”
  • “Wie kan de video’s zien die je leuk vindt” – tik op “Alleen ik”

Draai TikTok-video's en download de app gratis

3. Reactie-instellingen voor video’s veranderen als volgt:

  • Ga naar het menu “Privacy en beveiliging” en klik op “Wie mag reacties plaatsen”. Selecteer hier “Vrienden” (vrienden zijn gebruikers met wie je vrienden bent op TikTok) of deactiveer de reacties met “Uit”.
  • Er zijn twee handige reactiefilters onder “Privacy en beveiliging”. De eerste heet “het filteren van spam en aanstootgevende opmerkingen”. Het is automatisch en hoeft alleen te worden geactiveerd. De tweede heet “Trefwoorden filteren”. Bij het activeren moet u bepaalde trefwoorden opgeven. Opmerkingen die deze woorden bevatten, worden dan niet aan het kind getoond.

4e. Schakel “begeleide modus” in (nog steeds bekend als oudermodus). Het koppelt het TikTok-account van de ouder aan het account van het kind. De volwassenen kunnen onder meer een dagelijkse tijdslimiet instellen. De verbinding tussen de twee apparaten wordt gemaakt met behulp van een QR-code. Hier zijn instructies voor de instellingen:

  • Stel de mobiele telefoon van het kind in: Ga naar het menu “Privacy en beveiliging”, tik op “Digitaal welzijn”, selecteer “Begeleide modus”. Op de vraag wie het account gebruikt, antwoord “tieners”.
  • Stel de mobiele telefoons van de ouders in: Scan de QR-code, activeer de beperkte modus.

Is TikTok geschikt voor kinderen: de voordelen van de app

TikTok Vermijd gevaren Oudergids voor tieners

Als ouders met hun kinderen uitgebreid bespreken hoe ze de app kunnen gebruiken, dan kan TikTok heel handig blijken te zijn. Omdat de app creativiteit bevordert en jongeren de mogelijkheid biedt om hun persoonlijkheid, wensen en hoop te uiten. Omdat het netwerk zich richt op de interesses van de gebruikers, kunnen de kinderen daar relaties aangaan met gelijkgestemden. Daarnaast is er het feit dat de meeste influencers en contentmakers op TikTok ook tieners zijn. Charli D’Amelio, waarschijnlijk de bekendste TikTok-danser, is pas 16 jaar oud. De jongeren zijn min of meer onder elkaar, omdat hun ouders liever op Facebook browsen. Er is ook het leerpotentieel van het platform, want de tieners zijn constant op zoek naar nieuwe computerprogramma’s en filters. Je leert op een creatieve manier problemen op te lossen en verhalen te vertellen. TikToks zijn in veel gevallen een momentopname van de tienerrealiteit van Generatie Z. En zeker in Corona-tijden hebben jongeren dit gevoel van onderdeel zijn van een gemeenschap nodig. Het geeft hen steun en helpt bij het vinden van antwoorden op belangrijke vragen en het vergroten van het gevoel van eigenwaarde. TikTok stimuleert ook vriendschappen over de grenzen heen. Het is een platform dat echt veel te bieden heeft als het verstandig wordt gebruikt.

TikTok legt uit: geschiedenis, concurrenten en toekomstperspectieven

TikTok geschikt voor kinderen vanaf welke leeftijd

TikTok: de Chinese app bestaat sinds 2012

TikTok is vooral populair bij tieners uit de VS en Europa. De app is ontwikkeld in China, maar is daar niet beschikbaar. Er is daar een Chinese versie genaamd DouYin. Het grootste verschil tussen de twee platforms is dat de inhoud op DouYin kan worden gecensureerd. Verder hebben de twee apps niet alleen visueel veel gemeen, ze zijn ook door hetzelfde bedrijf ontwikkeld. De 36-jarige Zhang Yiming richtte in 2012 de ByteDance-groep op.

Wordt TikTok verbannen??

TikTok is verbannen en de app wordt verkocht aan Microsoft

De app is praktisch de enige uit China die zich echt op de internationale markt heeft weten te vestigen. De regeringen van verschillende landen, waaronder India en Australië, hebben TikTok nu om veiligheidsredenen verboden. Ook de VS vreest dataspionage. Trump maakte onlangs bekend de app in de Verenigde Staten te willen verbieden. Dat zou het einde betekenen voor TikTok, zoals de meerderheid van zijn sterren zoals Charli D’Amelio uit de VS post. Volgens geruchten wil Microsoft de app kopen.

Kan Instagram concurreren met TikTok met de Reels-app??

Ook Instagram probeert de concurrentie aan te gaan met de populaire app. Reels biedt gebruikers een nieuwe functie. Je kunt korte video’s maken, er muziek aan toevoegen en ze vervolgens uploaden. Hoe vergelijkbaar ze ook zijn, er is nog steeds een cruciaal verschil: op de “For You” -pagina of startpagina speelt Instagram alleen inhoud af van influencers die je al volgt. TikTok daarentegen speelt inhoud af van gebruikers die niet worden gevolgd. Kortom: Instagram biedt de mogelijkheid om je aanbevelingen tot op zekere hoogte te sturen. Ouders kunnen bijvoorbeeld alleen beveiligde accounts volgen op Instagram, terwijl dit op TikTok . onmogelijk zou zijn.