levensstijl

Wijnopslag in vaten en tanks – aangezien beide worden gebruikt voor het maken van wijn

Wijnbewaarvat-rode wijn-smaak-rijping

Bekend zijn de afbeeldingen van wijnkelders, waarin machtige vaten met het heerlijke druivensap worden bewaard. Of wijn nu in een vat of in een tank wordt bewaard, deze containers gaan over meer dan alleen opslag. Beide worden ook gebruikt voor het maken van wijn, maar op heel verschillende manieren. Hieronder leest u wat voor smaak rode wijn heeft die in een vat van hard eikenhout wordt bewaard.

Wijnopslag in vaten en tanks geeft de wijn een heel andere smaak

Wijnopslag rode wijn-rijping-stalen tanks-vat

Kortom, het rijpt Wijn zowel in een ton als in een tank. Maar in een eikenhouten vat ontstaat een heel andere smaak dan in bijvoorbeeld een stalen tank. Experts spreken in dit verband van “barrique”, wat verwijst naar een vat dat hoogwaardige rode wijnen een zeer fijne vanillesmaak geeft. Hij is gemaakt van hard eikenhout en heeft een inhoud van precies 225 liter. Deze criteria werden in 1866 in Bordeaux vastgelegd en worden nog steeds nageleefd. Als een barrique meer dan drie jaar oud is, heeft het vat, dat ongeveer 700 euro per stuk kost, zijn smaak volledig opgegeven.

Wijnopslag in houten vaten

rode wijn-glas-druiven-wijn opslag

Fijne barriquewijnen komen uit de regio Limousin. Maar niet alle barriques zijn hetzelfde, daarom maken wijnkenners onderscheid tussen Frans hout en Amerikaans hout. De bekendste Spaanse rode wijn, bijvoorbeeld Rioja, rijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten. Het hout is niet de enige bepalende factor voor de smaak, want de binnenkant van het vat wordt praktisch geroosterd boven een open vuur. Dit zorgt voor een individuele smaak van toast naast het vanillearoma, dat minder of intenser is.

Wijnopslag in tanks 

wijnopslag-stalen-tanks-fermentatie-proces

Roestvrijstalen tanks zijn vooral bekend van raffinaderijen of grote zuivelfabrieken. Maar ook in de wijnwereld worden ze veelvuldig gebruikt. Het koelsysteem dat erin wordt gebruikt, is grotendeels computergestuurd en zeer geavanceerd. De tanks zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van enkele liters tot een inhoud van 20.000 liter. Een groot voordeel van deze bewaring is dat de wijn in de tanks nauwelijks in contact komt met zuurstof en daardoor een zeer fruitige toon behoudt. In Australië of Nieuw-Zeeland staan ​​ze buiten opgesteld, terwijl ze in Europa in gebouwen te vinden zijn.

Waarom drijft fijngehakte eik in de tanks??

rode wijn-opslag-vat-tanks-beïnvloeden-smaak

Soms zitten er ook zogenaamde chips in de tanks. Dit is eikenhout dat fijn wordt gehakt en bedoeld is om de wijn de fijne barriquesmaak te geven. Voordat het kan worden gebotteld en verkocht, wordt de wijn gefilterd. Dit zorgt ervoor dat de klant niets merkt van de chips.

Fans en kenners kunnen in veel Europese teeltgebieden nog een andere variant vinden van hoe wijn kan worden bewaard en gerijpt. We hebben het over ondergrondse betonnen tanks, die door de constant lage temperatuur onder het aardoppervlak meestal geen extra koeling nodig hebben.

Rode wijn voor echte kenners

rode-wijn-glas-diner-genieten