Liefde & familie

10 tips om naar school te gaan en succesvol naar school te gaan na de vakantie

Het schoolleven voor kinderen voorbereiden na de schoolvakanties

Het einde van de kleuterschool en de start van een nieuw schooljaar gaan hand in hand met veel nieuwe indrukken, ervaringen en uitdagingen voor kinderen. Ze leren, socialiseren en kunnen alleen in het weekend uitslapen. Een goede voorbereiding en ondersteuning van ouders zijn essentieel. Met deze tips voor een succesvolle start naar school wordt het voor de kleintjes makkelijker om het schoolleven te beginnen.

Hoe kunt u het als ouder gemakkelijker maken voor uw kinderen om naar school te gaan??

Succesvolle start naar school Tips om het schoolleven gemakkelijker te maken

Om de kinderen voor te bereiden op school, is het raadzaam om voor aanvang van de schooltijd de nieuwe situatie aan te pakken. Anticipatie kan bijvoorbeeld ontstaan ​​wanneer de eerste schoolbenodigdheden binnen zijn. Aangezien etuis, gymtassen en schooltassen nog een paar jaar in gebruik zijn, dient u deze samen met het kind te kiezen. Dus het kan volgens uw eigen interesses en voorkeuren zijn kies een tas, die elke ochtend vreugde brengt. Dit samen met het kind inpakken voordat de school begint, kan veiligheid bieden en vreugdevolle anticipatie opwekken.

Als je kind graag uitslaapt, kan het handig zijn om te oefenen met vroeg opstaan. Zo lukt de eerste dag zonder al te moe te zijn in de ochtend. Het gewijzigde dagritme kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​paar spannende excursies te maken voordat ze naar school gaan. Dit kan een goede afleiding zijn voor opgewonden kinderen.

Je kunt de aankomende scholieren spelenderwijs voorbereiden op de situatie in de klas. Concentratie speelt daarbij een grote rol. Om dit te stimuleren zijn er verschillende concentratietips en oefeningen. Lang stilzitten en aan een taak werken is daarna misschien wat makkelijker.

Angst en opwinding voordat je naar school gaat: een goede voorbereiding is belangrijk

Terug naar school tips goede voorbereidingstaken

Het zelfvertrouwen van kinderen je kunt verbeteren met kleine leersuccessen voordat de school begint. Misschien willen uw kroost van tevoren leren hun eigen naam te schrijven. Maar pas op: zet het kind niet onder druk, probeer op een speelse manier cijfers en letters te integreren in het dagelijks leven.

Alles is al eerder gebeurd: de eerste schooldag komt eraan en een kind valt om of braakt van pure opwinding. Zelfs met minder dramatische symptomen van opwinding kunnen kinderen baat hebben bij grotere broers en zussen of oudere kennissen. Door precies uit te leggen wat het kind te wachten staat, kunnen ze spanning en angst verlichten.

Om terughoudende of onzekere kinderen een succesvolle start op school te geven, is het raadzaam dat u als ouders de kleintjes niet onnodig onder druk zet. Je plek vinden in de klas en in de sociale omgeving van de school kan snel gaan, maar het kan ook even duren. Moedig uw kind aan om de leerkracht te raadplegen als het niet zeker is of vragen heeft. Dit zijn belangrijke mensen om mee om te gaan en zouden de mogelijkheid moeten hebben om te helpen bij problemen.

Hoe kun je kinderen helpen verbinding te maken??

Schoolkinderen meisjes terug naar school schrijven potlood klasgenoten

Bepaalde gewoonten aan het begin van de school zijn gewoon onmisbaar en tegelijkertijd nuttig: het maakt niet uit of je er een bent Maak je eigen schoolkegel of wilt kopen, is het een kans om in een vroeg stadium in contact te komen met andere schoolkinderen en om te integreren in de klasgemeenschap door de inhoud te ruilen of te delen.

Als het contact van uw kinderen in het begin wat hobbelig is, kan het helpen om speelafspraakjes met de andere ouders te maken. Ook de leerkrachten spelen een belangrijke rol, zij kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kind een buur op de bank heeft die het al kent. Ook schoolpsychologen kunnen kinderen ondersteunen wanneer ze last hebben van uitsluiting. Aarzel niet om hulp te zoeken, want als een kind zich niet op zijn gemak voelt op school, kan dit van invloed zijn op zijn leergierigheid.

En voor de ouderen: Motivatietips om te starten na de schoolvakanties

Als de kinderen eenmaal succesvol zijn begonnen, zullen er binnenkort nieuwe uitdagingen zijn om het hoofd te bieden. Om de kinderen na de vakantie gemotiveerd aan het nieuwe schooljaar te laten beginnen, dient u rekening te houden met de volgende aspecten:

Ontbijt als belangrijkste maaltijd: Met een gezond ontbijt hebben je kleintjes de tijd om wakker te worden en zich sterk te maken voor de komende dag. Dit vroege ochtendritueel bevordert de concentratie en productiviteit.

Terug naar school klasgenoten weer voetbal jongens zien

Over rituelen gesproken: Niet alle vakantie-activiteiten dienen van de kalender te worden geschrapt zodra het schooljaar weer begint. Sportactiviteiten en tijd om te spelen met familie of vrienden zijn een geweldige manier om dingen in balans te brengen. Het dagelijks leven bestaat niet alleen uit school en leren, maar de kinderen kunnen zich ‘s morgens vroeg op iets verheugen.

Versterk de sociale omgeving: Eindelijk je klasgenoten weer zien kan ook een motiverende injectie zijn. Hiervoor zijn er (regelmatige) bijeenkomsten met klasgenoten. In de frisse lucht en met voldoende beweging kan dit een goede manier zijn om veel zitten tijdens schooltijd te compenseren. Zo is er een speelruimte die kinderen voor zichzelf hebben en waar ze hun creativiteit en energie kunnen uitleven. Een goede relatie met klasgenoten kan ook de motivatie voor school vergroten.

© FamVeld_shutterstock.com

© Mohd KhairilX_shutterstock.com

© SunKids_shutterstock.com

© CC0 Rawpixel.com

© CC0 pxhier.com