Liefde & familie

20 binnenactiviteiten voor kinderen van 1 jaar – Hoe u uw kind thuis bezig kunt houden op regenachtige dagen

Is het slecht weer en kun je niet met je kleintje buiten wandelen? In plaats van opnieuw naar een kinderfilm te kijken, kun je iets creatiefs met het kind doen. Onze suggesties voor binnenactiviteiten voor 1-jarige kinderen zijn niet alleen leuk voor de kleintjes, maar helpen ook bij hun ontwikkeling.

binnenactiviteiten Kinderen van 1 jaar met slecht weer

Eenjarigen zijn geen baby’s meer, maar ook geen peuters. Op deze leeftijd ontwikkelen de vaardigheden van het kind zich in een enorm tempo, mits ze worden aangemoedigd. Op dit moment zijn sommige binnenactiviteiten bijzonder nuttig voor eenjarigen om de coördinatie, fijne motoriek en de zintuigen van de kleintjes te ontwikkelen.

Binnenactiviteiten voor uw 1-jarige

indoor activiteiten jarige kinderen vaardigheden

Iedereen die op zoek is naar creatieve binnenactiviteiten voor hun baby, moet bedenken dat knutselen met kinderen van 1 jaar lastig kan zijn. Er zijn een paar belangrijke punten om in gedachten te houden. Niet het eindresultaat telt, maar het hele proces! Het aanbrengen van materialen op lijm ontwikkelt de fijne motoriek, het werken op een verticaal oppervlak helpt bij de bilaterale coördinatie en het aanspreken van de zintuigen helpt kinderen informatie te onthouden en te onthouden. Daarom zijn zelfs de eenvoudigste activiteiten van groot belang voor de ontwikkeling van je baby.

Activiteiten voor eenjarigen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Hieronder hebben we een lijst samengesteld met suggesties die u op een regenachtige dag samen met uw kind kunt uitproberen. We wensen je veel plezier!

1. Lees en bekijk babyboeken

binnenactiviteiten voorlezen aan babyboeken van 1 jaar

Volgens een recent onderzoek beginnen ouders te laat met het voorlezen van boeken aan hun kinderen. Er zijn echter ook babyboeken beschikbaar voor kinderen jonger dan één jaar en zijn geweldige binnenactiviteiten voor jou en je kind.

2. Speel met speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd

1 jaar oud kind dat binnenactiviteiten speelt

Als het eerste verjaardagsfeestje al voorbij is, heeft het kind waarschijnlijk veel speelgoed cadeau gekregen dat precies geschikt is voor deze leeftijd. Als het buiten slecht weer is of je thuis werkt, kun je de kleine er gewoon mee laten spelen. Het meeste speelgoed is speciaal ontworpen voor de capaciteiten van de eenjarige en kan een activiteit zijn van enkele uren.

3. Bouw een grot in de woonkamer

indoor activiteiten 1 jaar oude kinderen grot bouwen woonkamer

Als buiten spelen niet mogelijk is, maak dan binnen een kleine speelruimte voor je baby. Met lakens en dekens kun je bijvoorbeeld een grot bouwen onder de eettafel of naast de bank. Breng dan het kinderspeelgoed en de knuffels mee en speel er samen in.

4. Bouw een speelhuisje van karton

binnenactiviteiten jarige kinderen bouwen kartonnen speelhuisje

Een oude kartonnen doos biedt een breed scala aan binnenactiviteiten voor 1-jarige kinderen. Snijd gewoon een grote opening als een deur aan de ene kant en een klein stukje aan de andere kant en je hebt een speelhuis voor het kind en zijn vrienden – het pluche speelgoed. In het kartonnen speelhuisje kun je samen koekoek of theater spelen, schilderen of stickers plakken. Het plezier is gegarandeerd.

5. Maak zelf een ballenbad

binnenactiviteiten voor kinderen van één jaar doen hun eigen ballenbad

Het ballenbad is een van de meest populaire faciliteiten in de binnenspeeltuin voor kinderen. Je kunt ook een peuterbad en veel kleurrijke ballen gebruiken om thuis zelf een ballenbad te maken.

6. Activiteitenbord voor kinderen van 1 jaar

binnenactiviteiten voor peuters maak zelf een activiteitenbord

De meeste baby’s en peuters spelen niet met hun eigen speelgoed, maar maken liever van huishoudelijke artikelen speelgoed. Hier komt het idee van het Activity Board vandaan. Zo’n speelbord kun je eenvoudig zelf bouwen en ontwerpen met verschillende voorwerpen.

7. Zelfgemaakte spinnenweb-ontdekkingsmand

indoor activiteiten 1 jaar oud kind spinnenweb ontdekkingsmand

Eenjarigen houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken, dus dit idee is geweldig om te doen. Het is ook heel gemakkelijk te gebruiken: doe speelgoed of middelgrote voorwerpen in een mand en span er een touwtje of wat wol over om een spinnenweb. Het kind moet dan proberen een speeltje uit de mand te halen.

8. Speel met sensorische babyflessen

binnenactiviteiten baby's sensorflessen van 1 jaar diy

Heb je ooit een sensorische fles voor je baby gemaakt? Zo niet, dan is een regenachtige dag de perfecte gelegenheid om dat te doen. Probeer meerdere flessen met verschillende materialen te vullen voor een lang spelplezier.

9. Versla doe-het-zelf-drums

indoor activiteiten jaarlijkse diy op de trommel slaan

Ook kun je van twee melkbussen een muziekinstrument voor je baby maken, namelijk de bij kinderen populaire trommel! Plak eenvoudig gekleurd papier op de blikken en zorg voor twee stokjes om op te kloppen. Het drumstel kan worden aangevuld met een ronde bakplaat en een keukenrolhouder.

10. Verf met vingerverf

indoor activiteiten activiteiten jaarlijkse vingerverven

Alle baby’s en peuters zijn dol op vingerverven! Zelfs de rommel die ontstaat tijdens het schilderen is erg leuk voor de kleintjes en soms zijn de resulterende foto’s zelfs geschikt voor de fotowand of de koelkast.

11. Schilderen met 1 jaar oud kind zonder rommel

binnenactiviteiten 1 jaar oud kind schoon schilderij idee

Als de rommel bij het schilderen je teveel wordt, kun je een alternatieve methode overwegen. Met een rits- of ritssluitingszak, een vel papier en wat acrylverf kan de kunst van de kleintjes ook schoon zijn. Doe gewoon wat kleur op het papier, stop het in de zak en sluit het. Het kind kan nu creatief worden zonder zichzelf en zijn huis te vervuilen.

12. Verf op gekleurd papier met water

binnenactiviteiten jarige kinderen schilderen met water

Wist je dat je ook met water kunt schilderen? Om dit te doen, heb je dun gekleurd papier, een kom met water en een tekengereedschap nodig – bijvoorbeeld een spons of een borstel. Dit soort schilderen voor kinderen is zonder twijfel een van de schoonste binnenactiviteiten.

13. Spelen met boetseerklei

binnenactiviteiten jaarlijks spelen met eetbare klei

Kinderen spelen graag met klei en de eenjarigen zijn geen uitzondering. Je kunt ook zelf thuis goedkope en volledig niet-giftige plasticine maken en geweldige handwerkjes maken met het kind.

14. Zelfklevende muur voor eenjarige kinderen

binnenactiviteiten Kinderen van 1 jaar maken zelfklevende muur

De 1-jarige kinderen kunnen met behulp van een plakwand verschillende vormen, kleuren en materialen ontdekken. Hiervoor plakt u eenvoudig een zelfklevende folie, indien mogelijk transparant, met schilderstape op de muur, met de zelfklevende zijde van de folie naar u toe. Geef het kind vervolgens verschillende kleine materialen en voorwerpen om op de plakmuur te plakken.

15. Plaats de pompons

indoor activiteiten spelletjes fijne motoriek zak pompons

Om de fijne motoriek van je kleintje te ontwikkelen, kun je deze eenvoudige spelletjes proberen als binnenactiviteiten thuis. Neem voor de eerste activiteit een blikje met een plastic deksel en knip een paar gaten in het deksel. Het kind moet dan kleine pompons in de gaatjes steken, die in het blikje vallen.

16. Sluit kleurrijke pijpreinigers aan

binnenactiviteiten peuters rijgen spel pijpenrager kleurrijk

U kunt hetzelfde doen met pijpenragers. Om de taak moeilijker te maken, versier je elk gaatje met een andere kleur, zodat je kind de passende pijpenrager kan vinden.

17. Rijgspel voor kinderen van 1 jaar

indoor activiteiten games 1 jaar oude kinderen threading game

Rijgspellen zijn zeer geschikt voor kinderen van 1 jaar. Hoe groter de objecten die moeten worden geregen, hoe gemakkelijker het spel.

18. Pluk snoeren uit de doos

jaar oude kinderen indoor activiteiten koordplukdoos

Dit spel is het tegenovergestelde van het plug-in spel. Hiervoor heb je een kartonnen doos en linten van verschillende breedtes nodig. Maak een paar gaten rond de doos en rijg een lint in elk gat zodat het eruit hangt. Leg vervolgens een knoop aan elk uiteinde van de linten. Het kind kan ze nu naar binnen en naar buiten plukken en hun fijne motoriek verbeteren.

19. Maak zelf een knikkerbaan van papierrollen

binnenactiviteiten jaar oud kind marmeren rol papierrollen

Je kunt een eenvoudige knikkerbaan maken voor je 1-jarige kind van lege wc-papierrollen en keukenrollen. Plak de papierrollen eenvoudig met plakband op een geschikt bord en zorg voor kleine balletjes of pompons. Deze gaan dan de “tunnels” in en vallen op de grond, wat erg leuk is voor de kleine.

20. Schep suikerhagelslag of noedels

binnenactiviteiten spelletjes voor fijne motoriek 1 jaar oude kinderen schep suikerhagelslag

We eindigen onze suggesties voor binnenactiviteiten voor 1-jarige kinderen met nog een fijne motorische oefening. Dit houdt in dat verschillende materialen uit de ene kom worden geschept en naar een ander vat worden overgebracht. Je kunt de oefening proberen met kleine dingen zoals suikerhagelslag, maar ook met grotere voorwerpen zoals pasta.

het ontwikkelen van baby's promoten binnenactiviteiten noedels scheppen