Liefde & familie

Buitenactiviteiten voor kinderen in de lente en zomer – 5 ideeën met instructies

buitenactiviteiten kinderen lente zomer kleur kleurrijke ideeën

Het is vooral belangrijk voor kinderen om elke dag minstens een of twee uur buiten door te brengen. Hoewel kinderen graag buiten zijn en zelfs bij regenachtig weer in de plassen springen, geven ze de voorkeur aan het knusse huis. In het voorjaar, wanneer de temperaturen langzaam stijgen, nodigen tuinen en pretparken je uit voor creatieve en leuke buitenactiviteiten. Afhankelijk van hoeveel tijd er gepland is, moet je altijd voorbereid zijn met een passend idee. Bovenal zijn er activiteiten nodig die de kinderen niet in huis mogen doen en kunnen ze hen tegelijkertijd iets nieuws leren tijdens het spelen.

Zomerse buitenactiviteiten voor kinderen: straatschilderen

buitenactiviteiten kinderen lente zomer straat schilderen

Straat schilderen is erg leuk voor kinderen. Het mag echter alleen plaatsvinden onder toezicht van volwassenen, want schilderen op straat is juridisch ongevaarlijk. Als het gaat om particuliere wegen, bijvoorbeeld een garage-ingang of in uw eigen tuin, kunt u de nodige ruimte bieden om rustig te schilderen. Hiervoor gebruiken de kinderen meestal straatkrijt, dat na de volgende regen weer spoorloos verdwijnt. Om streetpainting nog leuker te maken, kun je de kleuren zelf doen.

Buitenactiviteiten voor kinderen: zelf straatverf maken

buitenactiviteiten kinderen lente zomer straat schilderen kleuren grond

Zelfgemaakte verfkleuren zijn heel bijzonder speelgoed dat meteen nieuwsgierigheid opwekt. Zowel bij het sleutelen aan de kleuren als bij het schilderen daarna wordt het verlangen naar experimenten gestimuleerd. Vooral de allerkleinsten vinden het heerlijk om meteen aan de slag te gaan in plaats van kwasten en andere hulpmiddelen en laten hun creativiteit de vrije loop met de kleuren of met hun eigen handen.

buitenactiviteiten kinderen lente zomer straat schilderen zelf schilderen

Om zelf kleurtjes voor kinderen te maken, heb je een paar simpele keukeningrediënten nodig. Ook als het kind de verf in de mond steekt, is dat geen probleem, want alle ingrediënten zijn immers eetbaar. Ook zijn ze niet schadelijk voor het milieu en kost het weinig geld om zelf vingerverf te maken. De benodigde ingrediënten zijn zeker in elk huishouden aanwezig. Hier presenteren we een eenvoudig recept voor kinderverven:

 • 1/2 kopje maizena of eventueel fijn meel
 • Kleurstof voor levensmiddelen
 • 1-2 eetlepels zout
 • water

buitenactiviteiten kinderen lente zomer straat schilderen verven recept

Voedsel of specerijen en dergelijke kunnen ook worden gebruikt om te kleuren. Je kunt kurkumapoeder gebruiken voor geel, bietensap voor rood, verse spinazie voor groen, enz. Als het kind de kleuren liever niet proeft, dan kun je meer zout of eventueel bittere stoffen toevoegen. Voeg een paar druppels plantaardige olie toe om de kleuren intenser te maken. De zelfgemaakte kleuren kun je het beste maximaal twee weken in de koelkast bewaren.

Buitenactiviteiten voor kinderen: straat schilderen met verftassen

buitenactiviteiten kinderen lente zomer straat schilderen verfzakken verf

De zelfgemaakte kleuren zijn af te vullen in kleine PVC spuitflesjes, die ook nog eens makkelijk te vervoeren zijn. Als alternatief kunt u in plaats daarvan afsluitbare zakken gebruiken. Afhankelijk van hoeveel kleur je wilt bereiden, variëren de hoeveelheden kleur en maizena. Hoe intens de kleur eigenlijk is, kun je zien nadat de vloeistof is opgedroogd. Het maïszetmeel moet volledig in het water zijn opgelost. Aan het einde en na het straatschilderen kan de verf op de stoep gemakkelijk worden verwijderd met de tuinslang of bij de volgende regenbui zonder resten achter te laten.

Zelf schildertassen maken: recept

buitenactiviteiten kinderen lente zomer schilderen tassen straat schilderen recept

Het wordt zeker leuker als je de kleur vloeibaar schuim maakt. Het effect kan eenvoudig worden bereikt door een beetje azijn en bakpoeder (baking soda) of eventueel bakpoeder toe te voegen aan het zetmeel-waterkleurmengsel. Als je alles in de afsluitbare zakken mengt, kun je het proces zien.

buitenactiviteiten kinderen lente zomer maak zelf kegels schilderen recept

Buiten, als de zon schijnt, wordt het schuimen nog actiever en zeker spannender voor de kinderen. Met de verfkegels kun je grote delen van de straat of de tuin prachtig schilderen. De zelfgemaakte vingerverf is niet schadelijk voor de kinderen of de natuur en is perfect voor creatieve buitenactiviteiten, zelfs met de kleintjes.

buitenactiviteiten kinderen lente zomer verftassen zelf verf maken

Zodat schilderen leuk wordt in bad, maak je met twee simpele ingrediënten zelf creatieve vingerverven. Door scheerschuim te kleuren met voedselkleuring zijn de fantasierijke kleuren heel gemakkelijk af te vegen na het spel.

buitenactiviteiten kinderen lente zomer straat grond asfalt schilderen

Buitenactiviteiten voor kinderen in de lente en zomer: slijmzand

buitenactiviteiten kinderen lente zomer zand spelen

Meestal mogen kinderen niet in of met modder spelen. Misschien dat ze zo nu en dan, als ze na de regen naar buiten gaan en zijn uitgerust met rubberen laarzen en modderbroeken, in de plassen mogen springen. Ze spelen er echter liever niet goed mee. Nu kun je zelf een plakkerige massa maken en er goed mee spelen. Een kleine hoeveelheid zand kan worden gebruikt voor buitenactiviteiten. Meel is gewoon perfect voor vrijetijdsactiviteiten thuis.

Zelf zandslijm maken: recept

buitenactiviteiten kinderen lente zomer zand slijm recept

Slijm maken om mee te spelen is heel eenvoudig en je hebt maar een paar ingrediënten nodig:

 • Houtlijm
 • Vloeibaar wasmiddel
 • zand
 • water

Eerst meng je alle ingrediënten behalve het vloeibare wasmiddel tot je een egaal mengsel krijgt, dan voeg je een paar druppels wasmiddel toe en er ontstaat een plakkerige klont in de kom. Indien gewenst kan het zandslijm ook gekleurd worden.

buitenactiviteiten kinderen lente zomer slijmzand recept

Nadat de massa klaar is, moet je het slijm heel goed kneden. Als je wilt, kun je andere grotere delen toevoegen, zoals schelpen of parels. U hoeft het kind echter niet alleen te laten, want dit slijm mag niet in uw mond worden gestopt. Was je handen na het spelen ermee.

Buitenactiviteiten voor kinderen in het zand: vulkaan

buitenactiviteiten kinderen lente zomer zand vulkaan

Als spannend spel voor kinderen in het zand kun je een vulkaan laten uitbarsten. Hiervoor wordt een vulkaan uit zand gebouwd en in het midden een glas geplaatst. Voeg vervolgens toe aan het glas: 1 theelepel baking soda, 2 theelepels citroenzuurpoeder, 1 druppel afwasmiddel en eventueel wat kleurstof. Om ervoor te zorgen dat lava goed uit de vulkaan komt, moet je maar een beetje water in het glas gieten.

Buitenactiviteiten voor kinderen in de lente en zomer: maak zelf gigantische zeepbellen

buitenactiviteiten kinderen lente zomer zeepbellen groot

De gigantische zeepbellen zijn een attractie die erg populair is bij kinderen van alle leeftijden. Je kunt het gemakkelijk zelf doen. Eerst en vooral heb je een gigantische bubbelconstructie nodig en een recept dat goed werkt. We hebben een paar bubbelrecepten geprobeerd die niet werkten, dus hier zijn twee heel eenvoudige die goede resultaten gaven.

 • 60 ml afwasmiddel
 • 900 ml koud, kalkarm water
 • 1 theelepel pasta (poeder)

 • 1 liter water
 • 50 ml afwasmiddel
 • 1 g guargom
 • 2 g bakpoeder
 • 0,5 pasta (poeder)

Alle ingrediënten moeten eerst heel goed gemengd worden met de garde en daarna even laten rusten en pas na een paar uur, bij voorkeur een dag of 24 uur, worden gebruikt. Wanneer het schuim verdwijnt, moet het mengsel klaar zijn. Voor de gigantische bubbelconstructie heb je twee stokjes nodig, 2 draden, bij voorkeur gemaakt van wollen garen, en een klein gewicht, bijvoorbeeld een U-slide, die in het midden van één draad wordt bevestigd.

buitenactiviteiten kinderen lente zomer zelf grote zeepbellen maken

De gigantische zeepbellen zijn een geweldig idee voor buitenactiviteiten waar meerdere kinderen aan meedoen, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes. De kinderen kunnen de zeepvloeistof ook zelf mengen en met een beetje hulp de constructie maken van eetstokjes en touwtje.