Liefde & familie

Concentratie bij kinderen verhogen: tips en concentratieoefeningen

Verhoog de concentratie bij kinderen van de basisschool - bepaal het type leerling

Kinderen vinden het vaak moeilijk om zich op bepaalde dingen te concentreren. Dit is volkomen normaal, want in het dagelijks leven worden uw zintuigen herhaaldelijk opgeroepen door veel verschillende suggesties. De leeftijdsspecifieke concentratiebereiken variëren afhankelijk van ontwikkeling, interesses en persoonlijkheid. Ook zijn er grote verschillen tussen kinderen in de duur en intensiteit waarmee een kind zijn aandacht kan richten. Concentratie is geen kwaliteit die kinderen a priori ter wereld brengen, maar moet regelmatig worden geleerd en geoefend. Ouders moeten daarom de tijd nemen om hun kinderen verschillende manieren te laten zien om hun concentratievermogen te ontwikkelen. De volgende tips zijn alleen bedoeld om u suggesties te geven hoe u de concentratie kunt verhogen met behulp van verschillende leermethoden, concentratieoefeningen en spelletjes.

Verhoog de concentratie bij kinderen – beïnvloedende factoren die de concentratie verstoren

concentratie-kinderen-trainen-kracht-observeren-de-milieu-omstandigheden

Of kinderen zich kunnen concentreren, hangt sterk af van de betreffende situatie. De beïnvloedende factoren die de concentratie verstoren zijn vooral visuele afleiding (bijv. tv, tablet, speelgoed), akoestische afleiding (bijv. radio, straatlawaai), interne afleiding (bijv. onaangename gedachten en gevoelens, woede, angsten, druk en spanning). In een optimale leeromgeving is het makkelijker om de aandacht te richten.

Tip: Over het algemeen bevordert een weinig irriterende omgeving de concentratie. Zorg ervoor dat uw kind een rustige en lichte plek heeft om te studeren, waar het ongestoord kan zijn. Er mogen geen speelgoed, televisies of computerspelletjes in de buurt zijn als afleiding.

De omgevingsomstandigheden beïnvloeden de concentratie

concentratie verhogen kinderen-train-uithoudingsvermogen-concentratie oefeningen

Ons lichaam past zich aan de lichtomstandigheden aan. Als het te donker is, voel je je snel slaperig. Voldoende licht daarentegen verhoogt onze prestaties en zorgt voor geconcentreerd leren. Een Studeer op het juiste licht om te leren toonde aan dat het concentratievermogen en de cognitieve prestaties van studenten kunnen worden verhoogd met behulp van daglichtachtige verlichting. Dit betekent dat bepaalde lichteigenschappen zoals kleurtemperatuur, verlichtingssterkte en richting van het licht kunnen bepalen of ons organisme effectief gestimuleerd wordt of niet. Koudwitte lichtbronnen met een hoge kleurtemperatuur zijn het meest geschikt om te leren.

Tip: Idealiter combineer je directe en indirecte verlichting en licht van verschillende kleurtemperaturen en verlichtingssterktes om de kinderkamer op een sfeervolle en functionele manier te verlichten.

Welke voedingsmiddelen versterken de concentratie??

verhoging-concentratie-kinderen-voedsel-gezonde-fruit-pannenkoeken

Dieet kan ook de focus en stemming van kinderen beïnvloeden. Uit een andere studie bleek dat omega-3-vetzuren een positief effect hebben op het concentratie-, alert- en onthoudvermogen van kinderen, omdat ze de bloedcirculatie naar de hersenen verbeteren. Vetrijke vis zoals zalm, tonijn, makreel, haring maar ook walnoten, avocado’s en lijnzaad zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Glucose wordt ook gezien als een echte “brandstof” voor de hersenen. Dit type suiker komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten zoals rijst, pasta en aardappelen, maar ook in fruit, honing en suiker.

Tip: Een pap met kaneel, pecannoten en bruine suiker is heerlijk voor het kinderontbijt.

Verhoog de concentratie bij kinderen – welk type leerling is uw kind??

concentratie-verhoging-kinderen-leren-basisschool-oefeningen

Iedereen leert anders. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld bijzonder goed in het onthouden van informatie in afbeeldingen, terwijl anderen beter leren door te luisteren. Als u weet tot welk type leerling uw kind behoort, kunt u de leertechnieken dienovereenkomstig aanpassen en hun concentratie aanzienlijk verbeteren. De leerlingtypes kunnen zich ook vermengen. Dus probeer het verschillende gereedschappen gewoon een keer vrij.

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende vormen van leren:

  • Auditief leertype: Het kan informatie opnemen die bijzonder goed wordt gehoord. Het helpt auditieve leerlingen om zelf teksten voor te lezen of te leren uit audioboeken. Deze mensen vinden omgevingsgeluiden vaak storend tijdens het leren.
  • Type visuele leerling: Hij is erg goed in het onthouden van alles wat visueel is en leert het beste door informatie te lezen of foto’s te bekijken. Inhoud in de vorm van schetsen, notities, diagrammen of afbeeldingen is voor hem gemakkelijker te begrijpen.
  • Type motorisch leren: Hij leert het beste door te oefenen en wanneer hij zelf iets doet, bijvoorbeeld door imitatie, groepsactiviteiten en rollenspellen. Hij moet dus direct betrokken zijn bij zijn eigen leerproces. Het helpt hem ook om te bewegen tijdens het leren.
  • Communicatief leerlingtype: Hij leert het beste door middel van communicatie en in partnerwerk. Hij heeft er het meeste baat bij als hij de stof kan bespreken, want pas in dialoog komen voor hem verbanden en betekenissen naar voren. Vraag-antwoordspelletjes of een quiz zijn vooral populair bij communicatieve leerlingen.

Games die de concentratie verhogen

Versterking-concentratie-kinderspellen-bevordering-speelse-vaardigheden

De concentratie van kinderen kan ook worden bevorderd door te spelen. Een goed concentratiespel vergroot het leervermogen en de aandacht en traint het logisch denken. Er zijn nu veel verschillende bordspellen op de markt die verschillende gebieden in de geest aanpakken en die zeer geschikt zijn voor kinderen en basisschoolleerlingen. Bekende spellen zoals “Mikado” en “Mensch ärgere dich nicht” kunnen worden gebruikt, evenals moderne varianten. Het klassieke puzzelspel biedt ook een breed scala aan mogelijkheden om kinderen vanaf jonge leeftijd specifiek aan te moedigen. Spelenderwijs leren is erg leuk en er worden trouwens andere vaardigheden getraind zoals behendigheid, teamgeest, doorzettingsvermogen en geduld.

Train uw kinderen om zich te concentreren – 5 eenvoudige concentratieoefeningen

concentratie-verhogen-kinderen-leren-lezen-oefeningen

Concentratie en geheugen kunnen worden getraind als een spier op het lichaam. Deze oefeningen helpen de concentratie bij kinderen van 5 tot 10 jaar te verhogen:

  • sorteer een object met een bepaalde eigenschap uit een set, bijvoorbeeld alle rode strijkkralen van andere gekleurde kralen
  • Tel bepaalde letters op een pagina uit de krant of markeer alle “t” met een markeerstift
  • Stappen tellen – “Hoeveel stappen hebben we nodig om thuis te komen?”
  • Verwissel de eerste letters van woorden in het dagelijks leven
  • “Ik zie wat jij niet ziet” is zeer geschikt voor korte pauzes van het studeren.

Afbeeldingsbronnen: CCO Pixabay.com