Liefde & familie

Gezonde babyslaap – Hoeveel moet hij op elke leeftijd slapen?

Gezonde babyslaapbehoeften van verschillende babyleeftijden Advies voor mama's

Alle jonge ouders zijn op zoek naar de succesvolle weg naar een gezonde babyslaap. Maar elke baby en elk kind is een individuele persoonlijkheid en heeft zijn eigen behoefte aan slaap. Sommige dingen gelden echter voor alle kleine kinderen. Je slaapgewoonten veranderen op elke leeftijd, vooral in de eerste paar maanden van je leven. Moeders moeten de verschillende fasen van de slaap van een baby leren interpreteren. Dit is de enige manier waarop u de slaaptijden van uw baby kunt gebruiken om te ontspannen en een dutje te doen. Hoe lang duurt een gezonde baby slaap op elke babyleeftijd leer je van dit artikel.

Slaapbehoeften van de baby – aanpassen aan zijn slaap-waakritme

Babyfoto Superman idee modern Adele Enersen-Rosa babybedje

Weten hoeveel gezonde slaap een baby op elke leeftijd nodig heeft, is belangrijk. Het slaapritme en de duur van de slaap zijn voor alle kinderen heel verschillend. Er zijn geen strikte slaapregels, vooral niet voor pasgeborenen. De lichte slaapfasen zijn van vitaal belang voor de baby’s. Het regelmatige ritme begint zich pas na de vierde levensmaand te ontwikkelen. Alleen dan krijgt de baby een sensueel gevoel voor dag en nacht, licht en donker, rust en activiteit. De slaaptijden zijn meestal in de nachtelijke uren.

Hoe lang slaapt een gezonde baby op verschillende leeftijden??

De baby heeft een gezonde slaap nodig.Lakens Schneeman-Adele Enersen

– Zuigelingen hebben 15 tot 20 uur slaap per dag nodig om alles wat ze hebben geleerd te kunnen verwerken. Ze verdelen hun slaaptijden gelijkmatig over dag en nacht. In de eerste levensweken slapen ze met 6-7 slaapintervallen, die 45 minuten tot 3-4 uur kunnen duren. Baby’s slapen heel vaak tijdens de maaltijden, omdat lichamelijk contact met de moeder en het bewustzijn van haar hartritme een kalmerend effect hebben op de baby.

– Op de leeftijd van 1 maand slaapt een gezonde baby 8-12 uur in 3 slaapintervallen

– Van 1 tot 3 maanden oud zijn de gemiddelde slaaptijden 11 per dag. Sommige baby’s redden het met 9-10 uur, anderen doen er 15 uur over.

– Op de leeftijd van 3 tot 6 maanden hebben baby’s 10-11 uur slaap nodig, voornamelijk in 2 grotere slaapintervallen. De baby begint zich aan te passen aan de dag-en-nachtcyclus. Slaaptijden zijn meer geconcentreerd in de nachtelijke uren. Het kind heeft 2-3 korte slaapfasen per dag nodig.

– Op de leeftijd van 6 tot 9 maanden – De totale behoefte aan slaap is nu terug naar 11 uur, maar gelijkmatiger. De baby begint de hele nacht door te slapen en valt op bepaalde tijden in slaap. Hoe langer de slaapperiode overdag, hoe minder slaap de baby ‘s nachts nodig heeft, en omgekeerd.

– Op de leeftijd van 7 tot 12 maanden heeft de peuter twee keer per dag 10-11 uur slaap nodig.

– In het 1e tot 2e levensjaar neemt de behoefte aan slaap continu af. Kinderen hebben ‘s middags gemiddeld gemiddeld 10 uur slaap nodig.

– In het 3e tot 4e levensjaar is een gezonde babyslaap maar liefst 8-10 uur. Veel peuters wennen helemaal aan de middagslaap.

 Slaapbehoeften van peuters en baby’s

Gezonde babyslaapfoto's - Vlindervleugels Adele Enersen - Slaapbenodigdheden

Foto’s door: Adele Enersen