Liefde & familie

Hoe kunt u uw kinderen online beschermen? 4 tips voor ouders

Bescherm kinderen online door websites en apps te blokkeren

Niet alleen als werkende ouder vraag je je vaak af wat je kind online uitspookt. De mogelijkheden om het kind de juiste bescherming te geven zijn niet meer echt mogelijk in de online wereld, zeker niet als er veel gebeurt op de smartphone. Terwijl u als ouder toegang heeft tot de computer en zo uw kind kunt beschermen door profielen aan te maken of pagina’s te blokkeren, is dit niet meer zo eenvoudig op de smartphone of iPhone van uw kind. Het is echter belangrijk dat u nadenkt over het beschermen van uw kinderen en er ook met hen over praat.

Ga in gesprek met je kinderen

Veilig internetten voor kinderen Ouders moeten het gesprek aangaan

Of je kind nu 5 of 15 is, praat met je kind en luister ook naar hem. Geef je kind duidelijke regels, die je ook aan hen uitlegt zodat ze begrijpen waarom ze iets niet mogen doen of waarom je niet wilt dat je kind dit spel speelt of op die website kijkt. Natuurlijk is het voor de kinderen moeilijk te begrijpen waarom zij iets niet mogen doen, terwijl de buurkinderen dat wel mogen. Maar met duidelijke en vriendelijke communicatie plus het feit dat je je kind vertrouwt en tegelijkertijd je kind jou vertrouwt, kunnen in ieder geval belangrijke punten worden verduidelijkt, ook in de omgang met sociale media en de online wereld.

Bescherm kinderen online door websites en apps te blokkeren

Gevaren op internet voor kinderen voorkomen

Het is mogelijk om zowel op de computer als op de smartphone bepaalde apps en websites te blokkeren. De zogenaamde kinderbescherming stelt u in staat uw kinderen een zekere vrijheid te geven, omdat bepaalde pagina’s vanaf het begin niet kunnen worden bezocht. Er zijn twee manieren om websites op de computer te blokkeren: de HOSTS-methode en de browsermethode. Terwijl bij de eerste methode websites systematisch worden geblokkeerd in Windows, kunnen specifieke websites in de browser worden geblokkeerd met behulp van add-ons en extensies. Bij de extensies voor Chrome of add-ons voor Firefox kunnen vaak timers worden opgegeven wanneer de pagina weer toegankelijk moet zijn en uiteraard kunnen diverse instellingen met een wachtwoord worden beveiligd zodat onbevoegden de extensie/add-on niet kunnen wijzigen. De browsermethode is natuurlijk ideaal als u wilt dat uw kind alleen op bepaalde tijden geen toegang heeft tot Youtube, maar na 18.00 uur wel video’s kan bekijken..

Smartphone & iPhone beschermen

Kinderen surfen met hun vader op het net

Natuurlijk kun je ook Android- en Apple-apparaten zo instellen dat je kind beter beschermd is. Bepaalde websites kunnen hier worden geblokkeerd, evenals toegang tot apps, muziek en video’s in de respectievelijke winkels.

In de Google- en Apple-winkels kunnen de instellingen zo worden gewijzigd dat bepaalde apps etc. niet kunnen worden opgeroepen of gedownload of dat er simpelweg niets kan worden gekocht. Om websites op een smartphone of iPhone effectief te blokkeren, moet je samenwerken met een derde partij, een externe app. Dit moet dienovereenkomstig op de mobiele telefoon van uw kind worden geconfigureerd en het is vooral belangrijk dat de instellingen worden beveiligd met een wachtwoord.

Er zijn ook zogenaamde apps voor ouderlijk toezicht die expliciet op de mobiele telefoon van het kind worden geïnstalleerd om de websites, e-mails of berichten van het kind direct te controleren en zo nodig te blokkeren (apps, websites, enz.). Deze kunnen ook laten zien waar uw kind is of welke websites, games en video’s het heeft bekeken. Dus bijvoorbeeld FamiSafe – app voor ouderlijk toezicht voor Android en iPhone om uw kind online beter te beschermen.

Wanneer plezier een verslaving wordt

Computerspelletjes en onlinespelletjes vormen een groot gevaar voor kinderen

Hoewel we onze kinderen willen beschermen tegen vreemden, pesterijen, websites en bepaalde video’s, wordt vaak over het hoofd gezien dat we de kinderen soms ook tegen zichzelf moeten beschermen. Computergames en onlinegames vormen een groot risico om zich te ontwikkelen tot een potentieel voor verslaving. Vooral wanneer de spellen worden gespeeld met een “karakter” en communicatie met andere spelers ook mogelijk is, kunnen kinderen snel verslaafd raken. Let op de speelduur/lengte van uw kind, hoe gedraagt ​​uw kind zich als hij niet/niet mag spelen en begint hij hobby’s, vriendjes en school te verwaarlozen? Gokverslaving bij kinderen kan voorkomen, ongeacht geslacht en leeftijd.

Hoe u uw kinderen online veilig kunt houden Installeer de app voor ouderlijk toezicht

Als u uw kinderen online veilig wilt houden, zijn er veel punten om in gedachten te houden. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je er met je kind over praat en hem uitlegt waar je bang voor bent, waar je bang voor bent en dat je hem wilt helpen. Het feit dat uw kind op elk moment naar u toe kan komen en met u kan praten, helpt beide partijen ook om een ​​goede relatie op te bouwen.