Liefde & familie

Spelletjes voor buiten zonder materiaal – veel simpele & leuke ideeën voor jong en oud

Het mooie zomerweer trekt ons allemaal naar buiten en of het nu in de tuin, op een weiland, aan het meer of op het strand is, een paar leuke spelletjes zijn altijd welkom. Heb je geen bal, gezelschapsspelletjes of ander materiaal bij de hand? Geen probleem, want er zijn talloze spelideeën voor buiten die je zonder extra apparatuur kunt spelen. We willen je graag kennis laten maken met een aantal geweldige niet-materiële buitenspellen die je meteen kunt uitproberen met kinderen en volwassenen. Plezier gegarandeerd!

Buitenspellen zonder materiaal – vangen met extra regels

Buitenspellen zonder materiaal - speel vangst als klassieker voor kinderen en volwassenen

Hoe je het klassieke spel “catch” speelt, is eigenlijk voor iedereen duidelijk. Een van de spelers jaagt de andere op. Zodra hij iemand aanraakt, is het hun beurt om te vangen. Tot nu toe gaat het goed, maar op de lange termijn kan het een beetje eentonig worden. Als je dus interessante buitenspellen zonder materiaal wilt spelen, kun je het volgende in het spel brengen:

 • Bepaal een veilige plek waar de kinderen kunnen staan ​​om te voorkomen dat ze gepakt worden. Om het spel door te laten gaan, stel je een beperkte tijd (bijvoorbeeld 10 seconden) in die je in deze zone mag doorbrengen. Het aantal spelers dat tegelijkertijd is toegestaan, moet ook worden bepaald. Het heeft immers geen zin als ineens alle spelers erin zitten.
 • Vooral kleinere spelers kunnen moeite hebben om iemand te vangen. Zodat ze niet gefrustreerd raken, kun je een tijd instellen, waarna de speler die moet vangen wordt gewisseld.

Buitenspellen zonder materiaal - vangspellen zijn in alle seizoenen leuk

 • Zodra de catcher iemand heeft getikt, moet de nieuwe catcher tegen iedereen schreeuwen dat hij aan de beurt is zodat iedereen weet.
 • Als je een zaklamp bij de hand hebt, kunnen spelers de lichtstraal ook opvangen. Dit is een geweldige variant voor een spelletje vangst ‘s nachts.
 • In plaats van de vangst door te geven aan de getapte persoon, kunnen ze ook “bevriezen”. Het is dan niet meer toegestaan ​​om te verhuizen. Het spel gaat dan door totdat iedereen is bevroren. Een andere mogelijkheid zou zijn om de bevroren speler te “ontdooien” door op hem te tikken door de andere spelers.

Buitenspellen zonder materiaal - vangst spelen met variaties

 • U kunt voorkomen dat u een catcher aanraakt door een label over een bepaald onderwerp uit te roepen. Voorbeeld: Het onderwerp is een tv-programma. Zodra de vanger nadert, roept de andere speler bijvoorbeeld “SpongeBob SquarePants” en kan op die manier niet worden gepakt. Een reeds genoemd programma mag geen tweede keer genoemd worden. Je kunt ook andere onderwerpen bedenken, zoals “fruit en groenten”, “bekende kinderliedjes”, “bos” en andere.
 • Als je gepakt bent, moet je de hand van de vanger vasthouden en de andere spelers met hem vangen.
 • Alle spelers draaien een tijdje in cirkels totdat ze duizelig worden (bijv. 15 seconden). Pas dan begint het vangspel. Omdat iedereen duizelig is, is het spel vooral leuk. Deze variant is geschikt voor plekken waar veel ruimte is en je niet tegen voorwerpen of meubels kan botsen (bijvoorbeeld op een weiland).

Speel buitenspellen – estafetteloop

Buitenspellen zonder materiaal - vorm teams en ren rond een object

Dit spel is geschikt voor een groter aantal spelers. Als u op zoek bent naar buitenspellen voor kinderen en volwassenen die atletisch zijn, is dit ook een goede keuze. Verdeel alle spelers in twee (of meer, afhankelijk van het aantal spelers) teams, waarbij ze allemaal achter elkaar staan. Plaats op een vooraf bepaalde afstand elk voorwerp dat gemakkelijk zichtbaar is. Bij het startsignaal rennen de eerste twee spelers weg, rennen om het item heen en terug naar hun teams. Eenmaal daar moet je de volgende speler uitschakelen zodat hij kan gaan rennen en ook een baan kan maken. Het groepsspel gaat zo door totdat iedereen één keer heeft gelopen.

Bewegingsspel met competitie - estafetteloop voor mensen van alle leeftijden

De winnaar is het team waarvan de spelers als eerste een keer hebben gelopen. Natuurlijk kun je het spel ook uitbreiden door bijvoorbeeld twee rondes per speler op te geven. Net als veel andere buitenspellen zonder materiaal, kan dit interessanter worden gemaakt met aanvullende of alternatieve varianten. De manier waarop je racet kan bijvoorbeeld variëren voor leuke sportgames voor kinderen en volwassenen:

 • achteruit rennen in plaats van vooruit
 • hop als een kikker
 • sprong
 • kruipen
 • loop in een schaar stap
 • op één been springen

Verstoppertje op een andere manier dan een buitenspel

Verstoppertje met zaklamp - Buiten- en donkere spelletjes voor kinderen, tieners en volwassenen

Ben je op zoek naar spelletjes voor basisschoolkinderen? Dan is verstoppen altijd een goed idee. Maar je kunt deze klassieker ook op een andere manier spelen: deze keer verstoppen niet alle kinderen zich terwijl iemand naar hen zoekt, maar andersom – één verstopt zich en alle anderen moeten hem zoeken en vinden. Dit kan een grote uitdaging zijn, vooral in het donker. Dan zijn dit soort buitenspellen met zaklampen bijzonder leuk.

Buitenspellen zonder materiaal – verkeerslichten

Buitenspellen zonder materiaal - iedereen neemt het tegen je op bij de verkeerslichten

Is je groep gemengd en op zoek naar leuke spelletjes voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden? Dan is het verkeerslichtspel echt iets voor jou! Vooral games voor tieners zijn moeilijk te vinden, maar deze kan leuk zijn voor hen. Er moeten minimaal drie spelers beschikbaar zijn, maar hoe meer hoe beter! Een van de spelers is het stoplicht en staat met zijn rug naar de andere spelers, die op hun beurt naast elkaar staan ​​op een startlijn op grotere afstand van het stoplicht.

Verkeerslichtspel spelen met kinderen en volwassenen buitenshuis

Het stoplicht roept “groen licht” en de andere spelers kunnen ernaartoe rennen. Kort daarna roept het stoplicht “rood licht”, draait zich om en de rennende spelers moeten direct “bevriezen”. Als het stoplicht vervolgens vaststelt dat iemand nog in beweging is, moet deze terug naar de startlijn. Alle anderen blijven roerloos totdat het verkeerslicht weer “groen licht” roept. De eerste speler die het verkeerslicht bereikt, wint de ronde en wordt het nieuwe verkeerslicht. Dit idee van buitenspelen zonder materiaal kun je nog interessanter maken door de rennende kinderen bijvoorbeeld niet te laten rennen, maar huppelen, waggelen of galopperen.

kan schoppen

Kan schoppen als alternatief voor het klassieke verstoppertje

Als je op zoek bent naar games voor 10-jarigen, dan is deze mix van verstoppertje precies wat je zoekt. Maar ook jongere en natuurlijk oudere mensen kunnen er spelen en zullen er niet minder plezier aan beleven. Zet ergens een blikje of ander voorwerp. Het moet luid zijn als er geschopt wordt. Dit is echter niet verplicht. Een van de spelers telt, zoals in een verstoppertje, terwijl de anderen zich verstoppen. Dan begint de zoektocht naar de spelers.

Idee voor een feestspel - verstoppertje met een blikje met een andere kick en freeze

In deze variant voor verstoppertje spelen voor buiten zonder materiaal, wachten de spelers niet om gevonden te worden zoals ze gewend zijn. In plaats daarvan moeten ze proberen bij het blikje of ander voorwerp te komen en er tegenaan te trappen. De zoeker mag ze echter niet zien. Als hij merkt dat een speler het object nadert, roept hij de naam van de persoon die dan op zijn plaats moet blijven. Het spel eindigt wanneer ofwel het blikje is getrapt of alle spelers zijn “bevroren”.

De giftige kikker

De giftige kikker is een leuk detectivespel dat zelfs jonge kinderen kunnen spelen

Wil je buiten kinderspelletjes spelen zonder materiaal dat wat stiller is, dan is de “gifkikker” zeer geschikt. Een van de spelers is de detective, een is de kikker en alle andere normale spelers. De detective mag niet weten wie de kikker is. Alle spelers zitten in een kring op de grond terwijl de detective in het midden zit. De kikker moet dan de andere spelers “doden” door ze stiekem in de ogen te kijken en zijn tong uit te steken. De spelers kunnen een beetje drama toevoegen om het geheel nog leuker te maken. De detective moet raden wie de giftige kikker is. Een interessant detectivespel dat gegarandeerd leuk is voor iedereen!

Spelletjes voor buiten zonder materiaal – het lachspel

Een lachspel dat heel leuk is - grimassen en proberen niet te lachen

Niet alleen voor jonge kinderen, maar ook oudere en zelfs volwassenen zullen veel plezier beleven aan dit spel. Vooral tieners zijn vaak moeilijk te entertainen. Dus als je op zoek bent naar games voor tieners, dan is dit degene die je zou kunnen aanbevelen. Het spel gaat over elkaar aan het lachen maken zonder zelf te lachen. Dat klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Wie lacht, wordt uit het spel verwijderd tot de volgende ronde en de laatste die niet heeft gelachen, wint. Dus buitenspellen zonder materiaal kunnen heel eenvoudig en tegelijkertijd heel leuk zijn. Probeer het!

paard en ruiter

Paard en ruiter is vergelijkbaar met de stoelendans, maar wordt gespeeld met koppels

Omdat dit spel vooral erg leuk is als veel mensen meespelen, is het ook geweldig voor spelletjes met kinderen op bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje of op een schoolfeestje. Voor dit idee voor buitenspellen zonder materiaal worden paren gevormd, waarbij elk paar qua grootte en gewicht vergelijkbaar moet zijn omdat een van de twee later de andere op de rug moet dragen. Vorm met behulp van stenen, stokken, in het zand, met kledingstukken, bladeren of andere dingen voor elk paar een cirkel op de grond (dit kan alleen aangegeven worden) en daar omheen een tweede en grotere cirkel.

Piggyback-competitie - spelidee voor koppels

Een van de twee spelers is het paard en moet in de kleine cirkel staan, terwijl de ander de ruiter is en in de grote cirkel moet staan. Een scheidsrechter roept dan “Little Horse”, en het paard begint in een cirkel te galopperen. Dan roept de scheidsrechter “Rider go” en rennen de renners rond hun cirkel, maar in de tegenovergestelde richting (als er absoluut geen materiaal te vinden is, kunnen de spelers zich de cirkels gewoon voorstellen en in een cirkel lopen zonder markeringen). Zodra de scheidsrechter “Rider up” roept, moeten de ruiters snel hun paard vinden en op het paard meeliften. Het koppel dat er het langst over doet, wordt geëlimineerd.

Feestspellen voor volwassenen en kinderen – De geheime danser

De geheime danser met en zonder muziek - spelletjes met beweging om stoom af te blazen

Op een feest of op een kampeertrip waar ook muziek wordt gespeeld, kan dit idee voor buitenspellen zonder materiaal worden gespeeld (als alternatief werkt het spel ook als iemand zingt of zelfs zonder muziek). Een van de spelers is een detective en moet tijdelijk opzij gaan zodat de andere spelers kunnen beslissen wie de geheime danseres wordt. Dan vormen ze een kring en staat de detective in het midden. Nu begint iedereen te dansen, waarbij de geheime danseres stiekem nieuwe danspasjes voorschrijft die de anderen dan moeten imiteren. De detective moet raden wie de geheime danseres is.

Teamspellen voor kinderen – steel the bacon

Steel the bacon is voor veel mensen een leuk teamspel

Verdeel de spelers in twee teams en zet ze in twee tegenover elkaar liggende rijen. Er moet een grotere afstand tussen hen zijn. Plaats een voorwerp (schoen, bal, steen, hoed, enz.) in het midden tussen de rijen. Elke speler van een team krijgt een nummer toegewezen. Een scheidsrechter roept een van de nummers en de twee spelers met de respectievelijke nummers rennen om het item te pakken en naar hun team te brengen. Het snelste team krijgt een punt, waarna het item wordt teruggelegd en het volgende nummer wordt geroepen. Het eerste team dat 10 punten (of een ander aantal) verzamelt, wint.

Games zonder materiaal voor 2-armige boeven

Buitenspellen zonder materiaal - armkrullen zijn populair bij jong en oud en kunnen overal worden gespeeld

Niet alleen volwassenen meten graag hun sterke punten, ook kinderen laten trots zien wat ze kunnen. Daarom zijn buitenspellen zonder materiaal met een competitief karakter precies wat je zoekt. Het goede oude armworstelen is geen uitzondering. Voor iedereen die een herinnering nodig heeft: de sterke arm wordt op de elleboog geplaatst op een stevige en niet te gladde ondergrond. Beide spelers staan ​​of zitten tegenover elkaar en houden elkaars hand vast. De andere arm ligt losjes op de grond en mag niet helpen! Bij het startsignaal proberen de spelers de arm van de ander naar beneden te drukken totdat de hand de grond raakt.