Liefde & familie

Tips voor zindelijkheidstraining voor peuters om succesvol droog te worden

Zindelijkheidstraining tips en handige accessoires voor een succesvolle nieuwe ontwikkelingsstap

Is het tijd om een ​​nieuwe stap te zetten in de ontwikkeling van uw kind en wilt u het kind het potje leren gebruiken? Alleen al de gedachte eraan baart veel ouders zorgen. Wanneer komt het eigenlijk? Hoe moet ik het kind precies laten wennen aan het potje? En hoe weet ik eigenlijk dat ik echt naar het toilet moet? Dit zijn allemaal enkele van de vele vragen die in de hoofden van moeders en vaders zoemen. Maar maak je geen zorgen. Want net als eten, rennen, praten en zitten, leert je kleintje zich snel voelen wanneer het moet. Vandaag leggen we je graag uit hoe je de zogenaamde zindelijkheidstraining het beste kunt aanpakken en wat populaire en praktische hulpmiddelen en accessoires zijn. Hopelijk wordt deze uitdagende oefening snel een succes.

Van wanneer naar zindelijkheidstraining?

Laat uw kind in langzame en geduldige stappen wennen aan het potje

Wat voor jou volkomen natuurlijk en eenvoudig is, is voor de peuter echt een grote uitdaging. Het moet niet alleen geestelijk voldoende ontwikkeld zijn, maar ook fysiek daartoe in staat. Elk kind is daarom op een ander moment klaar om deze stap te zetten. Het heeft ook absoluut niets te maken met zijn intelligentie. Net zoals sommige baby’s eerder klaar zijn voor aanvullende voeding of eerder leren zitten, kruipen en lopen, gaan deze innovaties ook langzamer met andere baby’s. Dat is volkomen normaal. Toch wil je het een keer uitproberen. Maar wanneer begin je te leren zindelijk te worden? Wat is het juiste om te doen als je je kind wilt laten wennen aan het potje? De meeste ouders beginnen hun eerste pogingen rond hun tweede verjaardag. Sommige kinderen zijn er echter pas klaar voor als ze vier jaar oud zijn. Tekenen dat uw kind klaar is voor zindelijkheidstraining zijn onder meer:

 • Het kind is fundamenteel geïnteresseerd in het zelfstandig doen van verschillende dingen.
 • Het is blij om lof te ontvangen en ziet het als zodanig.
 • Het toilet wordt een interessant object en meer afleidend voor het kind. Het begeleidt u of broers en zussen naar het toilet. Uw kind kan ook proberen u te imiteren.
 • Ondernemen wordt een spel voor het kind. Hij zit zelf of een knuffel op het potje.
 • De volle luier wordt opgemerkt door het kind en het vestigt uw aandacht omdat het als vervelend wordt ervaren.
 • Ondanks de luier trekt het kind zich terug als het zijn behoefte doet.

Soorten potjes en andere accessoires

Het kind laten wennen aan het potje of het toilet vergt geduld

Er zijn verschillende soorten potjes en alternatieven voor het klassieke potje die gebruikt kunnen worden voor zindelijkheidstraining. Hoe zou het in de 21e eeuw anders moeten zijn, wanneer er voortdurend innovaties en van alles op de markt komen? Er is een bepaalde selectie producten voor thuis en onderweg. Hieronder hebben we een aantal varianten voor je op een rijtje gezet:

Het klassieke potje

Gids voor zindelijkheidstraining met je peuter - Waar moet je op letten?

Dit is de zindelijkheidstraining die iedereen kent. Het is meestal gemaakt van plastic, heeft brede randen voor zitcomfort, een rugleuning en is ook iets hoger aan de voorkant, zodat zelfs jongens het niet missen. Deze pot wordt eenvoudig op de grond gezet en kan in de badkamer staan ​​of in een andere kamer waar het kind vaak speelt. Dit laatste is praktischer, vooral aan het begin van de leerfase. Als het echter in de badkamer is, leert het kind tegelijkertijd deze kamer te verbinden met zijn bedrijf, wat later de overgang naar het toilet gemakkelijker maakt. Er zijn ook modellen met een gestoffeerde zitting.

Potje met muziek en geluiden

De juiste kleding is erg belangrijk om droog te worden

Iets leuker voor de allerkleinsten is een potje waar ook muziek op speelt. Dit wordt geactiveerd door het vocht en stimuleert het kind ook om zijn behoeftes op het potje te doen. Maar er zijn niet alleen modellen met muziek. Afhankelijk van het model kunnen ook andere geluiden worden afgespeeld en zelfs de toiletspoeling imiteren. Zo’n potje voor zindelijkheidstraining wordt bijvoorbeeld aangeboden door Fisher Price.

Opzetstuk voor het toilet

Plastic toiletopzetstuk voor zindelijkheidstraining in de badkamer

In plaats van een pot kan er ook direct een opzetstuk voor het toilet worden geplaatst voor zindelijkheidstraining. Het is een zitje dat ook van kunststof is en net als het potje kan worden bekleed. De zitting wordt eenvoudig op de toiletzitting geplaatst en is, net als de pot, na gebruik snel en eenvoudig schoon te maken. Zorg ervoor dat u de juiste maat kiest voordat u koopt. Hoewel toiletten meestal een standaardmaat hebben, die fabrikanten ook overwegen voor dergelijke kinderzitjes, kunnen er verschillen zijn.

U moet beslissen of u een potje of een toiletbril gebruikt. Beide hebben hun voor- en nadelen. Hoewel je het kind later met de pot moet wennen aan het toilet, biedt het het kind op zijn beurt ook een zekere mate van veiligheid. Sommige kinderen zijn bang voor het hoge toilet en voelen zich veiliger op de vloer. Met de zitting spoel je de zaken gewoon weg zoals je gewend bent, ook hier moet je eerst de pot leegmaken. Probeer gewoon uit wat het beste werkt voor zindelijkheidstraining.

Toilettrainer

Toilettrainer met ladder, zitting en handgrepen voor zelfstandig gebruik van het toilet

De toilettrainer is in feite een stoel zoals hierboven beschreven die eenvoudig op de bril van de volwassene wordt geplaatst. Het praktische aan dit type is echter dat er ook een ladder is met een trede en ook handvatten om aan vast te houden. Op deze manier kan het kind zelf op het hoge toilet klimmen. Voor tweejarigen kan een toilettrainer geschikt zijn voor zindelijkheidstraining, maar dat is het beste voor jou. Anders is het ook geweldig voor later gebruik. Want totdat het kind groot genoeg is om het toilet te gebruiken zoals het is, zal er enige tijd verstrijken.

Kinderpotje voor onderweg

Reispotje voor onderweg, om te bouwen tot toiletopzetstuk

Een zogenaamd reispotje is heerlijk voor onderweg en zeker als je kind zo gewend is geraakt aan het potje in het algemeen dat het er echt waarde aan hecht en nergens anders zaken wil doen. Het is een frame waarvan de zijkanten kunnen worden neergeklapt om de steunen te vormen voor een klassiek potje. Als de zijkanten niet zijn neergeklapt, kan het reispotje heerlijk worden gebruikt als toiletbril, omdat het geen bodem heeft. In plaats daarvan worden wegwerpzakken gebruikt, waardoor de winkel onmiddellijk kan worden weggegooid. Een reispotje is niet alleen heel geschikt voor onderweg, maar ook voor zindelijkheidstraining thuis, als je toch een zitje wilt introduceren.

Hoe ga je verder??

De zindelijkheidstraining moet interessant en leuk zijn en niet worden afgedwongen

Zodra je de nodige “uitrusting” hebt gekregen en enkele tekenen hebt opgemerkt dat je kind er klaar voor is, kun je beginnen met de langverwachte zindelijkheidstraining. Makkelijker gezegd dan gedaan! Hoe is zindelijkheidstraining goed, waar moet je op letten en wat moet je vermijden? Hier zijn een paar tips om uw kind te laten wennen aan het potje:

 • Afscheid van luiers – Zodra u met zindelijkheidstraining begint of anders na een paar succesvolle dagen, moet u stoppen met het gebruik van luiers. Dit geldt ook voor onderweg. Voortdurend wisselen tussen slipjes en luiers verlengt het leerproces alleen maar omdat het onwaarschijnlijk is dat het kind enig verschil zal zien. Waarom mag het de ene keer wel en de andere keer niet? Neem gewoon altijd wisselkleding mee. Het ongemakkelijke vocht in de broek zal je kind ook motiveren om het de volgende keer voor de winkel te laten weten. In plaats daarvan is een luier gemaakt om je droog te houden. Dit betekent echter niet dat u uw kind lang in zijn natte kleren moet laten rondlopen!

Droog worden werkt voor elk kind anders en snel

 • Wanneer moet het kind op het potje?? – Het kind moet het meestal op bepaalde tijden doen (bijvoorbeeld na het opstaan ​​of voor het naar bed gaan). Dit geldt vooral voor grote bedrijven. Probeer uw kind in de gaten te houden om te zien of dit het geval is, en bied hem dan regelmatig het potje aan voor een snelle zindelijkheidstraining.
 • Let op borden – Meestal kun je het zien door naar de kinderen te kijken wanneer het moet. De tekens kunnen voor elk kind anders zijn. Sommige grimassen of blozen en beginnen te knijpen. Anderen maken geluiden of raken hun billen aan. Besteed aandacht aan dergelijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren, omdat ze je helpen om je kind op het juiste moment op het potje te zetten.
 • Bijpassende kleding – De juiste kleding is belangrijker dan je misschien denkt. Je kind moet het ook zonder problemen naar beneden kunnen trekken. Dienovereenkomstig worden body’s niet langer aanbevolen, evenals broeken met knopen. Joggingbroeken of -rokken, leggings en onderbroeken zijn daarentegen precies wat je zoekt. Als het voldoende warm is, kan het kind gewoon naakt zijn.

Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining, tekens en tips?

 • Papa en mama als rolmodellen – Je zaken afhandelen is een volkomen natuurlijke zaak en jij, als ouders, zou ook moeten doen alsof dat zo is. Om deze reden, als je zelf naar het toilet moet, verberg jezelf dan niet. Kinderen op deze leeftijd leren door alles te kopiëren. Dus als u uw zaken ziet doen, kan dit heel nuttig zijn om het kind aan het potje te laten wennen. Ook niet grimassen. Je kind moet niet geloven dat ze iets slechts of lelijks doen.
 • anderen initiëren – Als uw kind veel tijd doorbrengt met andere mensen zoals bijvoorbeeld grootouders, moeten zij ook geïnformeerd worden over zindelijkheidstraining en uw methodes. Het is belangrijk om een ​​bepaalde routine te volgen zodat het kind sneller leert. En natuurlijk moet deze routine ook worden nageleefd door opa en oma en eventuele babysitters.
 • Loven! – Uw kind begrijpt precies wanneer u trots en blij bent en wanneer u ontevreden en teleurgesteld bent. Die laatste gevoelens zijn geen goed idee als het gaat om zindelijkheidstraining. Alleen al het feit dat ze op het potje gingen zitten of zeiden dat je geprezen moest worden. En als het zijn werk doet, des te meer. Scheld jezelf niet uit als het niet lukt of als er iets mis gaat, en straf jezelf zeker niet. Dit is volkomen normaal en hoort bij de leerfase. Je kind moet er plezier in hebben en niet een beetje bang zijn, want dat zou het alleen maar uitrekken en de situatie zelfs erger maken. Gebruik geen geweld! Als je kind er nog niet klaar voor is, verplaats de zindelijkheidstraining dan over een paar weken naar een andere dag.
 • Geef het bedrijf een naam – Leg uit waar het potje over gaat en het is het beste om geluiden of woorden te gebruiken die het kind mogelijk kan herhalen om het u te kunnen vertellen (bijv. “A-A” en “Pee”).

Zindelijkheidstraining plan

Voor de zindelijkheidstraining moet het kind wennen aan het potje

Laat je kind wennen aan het potje

Haast je niet meteen; geef je kind de tijd om te wennen aan dit nieuwe en vreemde object. Het kan grondig worden onderzocht. Zet het dan af en toe een keer op de pot. Dit kan ook met je kleding aan. Als hij bevriend is geraakt met het potje, wordt hij er twee keer per dag zonder kleren op gezet, maar nooit langer dan 5 minuten, tenzij hij echt zijn behoefte doet. Als u op enig moment merkt dat uw kind zindelijkheidstraining niet leuk vindt, stop dan en probeer het een andere dag opnieuw.

Trouwens: de beste manier om jongens te leren droog te worden, is door te gaan zitten. Dit geldt dus ook voor kleine bedrijven. Dit is niet alleen beter om hygiënische en gezondheidsredenen, maar veroorzaakt ook geen verwarring, omdat de jongen soms moet staan ​​en soms moet zitten. In het begin kunnen de kleintjes het verschil niet zien tussen grote en kleine bedrijven. Het kan dus gebeuren dat je zoon ineens staand zijn grote klus geklaard heeft.

Er zijn nogal wat soorten potjes en opzetstukken om uit te kiezen

Begin met de zaken gedaan te krijgen

Een paar dagen later kun je de ontlasting van de luier ook in het potje doen en zo aan je kind uitleggen dat ze in het potje thuishoren. Dit is een goed idee omdat de kleintjes op deze leeftijd bepaalde voorwerpen associëren met bepaalde plaatsen. U kunt deze stap de komende dagen meerdere keren herhalen. Tegelijkertijd kun je de zindelijkheidstraining starten of voortzetten door het kind elk uur op het potje te laten zitten. Als je zeker weet dat het moet, doe het dan op de pot en wacht tot de deal rond is (maar niet langer dan 5 minuten). Op deze manier leer je hem de signalen van zijn lichaam te lezen.

Handen wassen na elke sessie op het potje of toilet

Broek uit, broek aan en handen wassen

Hygiëne is belangrijk en hoe eerder uw kind het leert, hoe beter. Hierdoor laat je hem niet alleen zien hoe hij zijn broek naar beneden en weer omhoog moet trekken. Onmiddellijk daarna moeten ze ook hun handen wassen. En dat geldt ook als het niet op het potje is gegaan. Routine is hier ook belangrijk.

Tip: De droge dagen en nachten kun je noteren in de kalender. Dat zal jou ook motiveren.

Aanvullende bronnen

Trainingsbroeken en trainingsluiers zijn waterdicht en perfect om droog te worden

Trainingsluiers voor zindelijkheidstraining

Trainingsluiers zijn luiers die vocht kunnen opnemen, maar niet doorlaten, zodat de bank, vloerkleed, stoel etc. ook bij een ongeluk droog blijven. Ze zijn gemaakt van stof of in de vorm van wegwerpluiers. Ze worden op en neer getrokken als onderbroeken, waardoor ze comfortabeler zijn voor zindelijkheidstraining.

Zindelijkheidstraining broek

Een trainingsbroek ziet eruit en voelt meer als een onderbroek dan een trainingsluier. Ze kunnen ook vocht opnemen, maar niet zo effectief als luiers, maar dit is voordeliger als je je kind aan het potje laat wennen. Op deze manier kan uw kind beter “opmerken” wat er is gebeurd en het ongemakkelijke vocht voelen. Het zindelijkheidstrainingsbroekje is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en met grappige motieven, wat het dragen voor het kind ook nog eens leuker maakt..

Bedvoeringen beschermen de matras 's nachts tegen ongelukjes

Waterdichte inlegkruisjes

Als je de luier ‘s nachts uit wilt laten, koop dan van tevoren bedliners die onder het normale laken kunnen worden geplaatst. Met name het kind kan het nachtelijk plassen meestal pas later onder controle houden en heeft daarom pas later zin in zindelijkheidstraining. Met het inzetstuk blijft de matras droog en schoon.

Stoelbescherming voor auto’s en kinderwagens

Aan de andere kant is bescherming voor het kinderzitje nodig tijdens het reizen. Zo’n waterdichte stoelbeschermer wordt eenvoudig in de stoel geplaatst. Vergeet ondanks de stoelbescherming niet om uw kind af en toe een potje (of een boom, struik en dergelijke) aan te bieden op langere reizen terwijl u pauzeert in de rustruimte. Vraag het ook direct voor het rijden en bij aankomst.