Mannenwereld, nieuws over beroemdheden

Rijkste mensen ter wereld – Top 10 miljardairs voor 2019, volgens Forbes

Kapitalisme afgebeeld als een Amerikaanse stad met wolkenkrabbers in een hand gemaakt van geld

Het kapitalisme krijgt een verdiende straf, en niet alleen in de krantenkoppen. Het was pas in het tweede jaar van een decennium dat zowel het aantal miljardairs als hun hele fortuin daalde. Dit toont dus aan dat zelfs de rijkste mensen ter wereld economische macht en zwakke aandelenmarkten niet in de weg staan. Volgens recente tellingen zijn er in 2019 ongeveer 2.153 miljardairs, 55 minder dan een jaar geleden. Hiervan heeft 994 of 46% van de recordhouders een lager vermogen of is ‘armer’ dan vorig jaar. In totaal zijn de ultrarijken bijvoorbeeld $ 8,7 biljoen waard, een daling van $ 400 miljard ten opzichte van 2018. In totaal viel 11% van de leden van vorig jaar, of 247 mensen, uit de gelederen. De meeste van hen zijn opgenomen sinds 2009 op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis.

Welke rijkste mensen ter wereld leiden de ranglijst

elon musk kylie jenner en jeff bezos in een collage met een gele achtergrond

De regio Azië-Pacific werd het hardst getroffen met 60 fortuinen van minder dan tien cijfers. Deze malaise werd geleid door China, dat 49 miljard miljardairs minder heeft dan een jaar geleden. Ook Europa, het Midden-Oosten en Afrika verloren terrein. Amerika, gedreven door een oplevend Brazilië, en de Verenigde Staten zijn de enige regio’s met meer rijkste mensen ter wereld dan een jaar geleden. Er is nu een record van 607 in de VS, waaronder 14 van de 20 rijkste ter wereld. Jeff Bezos is opnieuw nummer 1 van de wereld, gevolgd door Bill Gates op de tweede plaats.

rijkste mensen ter wereld volgens forbes met wereldkaart en regio's met de meeste miljardairs voor 2019

Ondanks sterke tegenwind vonden meedogenloze ondernemers nieuwe manieren om rijk te worden: 195 nieuwkomers voegden zich bij de gelederen. De rijkste nieuwkomer is Colin Huang, de oprichter van de Chinese discount online retailer Pinduoduo, die in juli naar de beurs ging in de VS. Andere opmerkelijke toevoegingen zijn Daniel Ek en Martin Lorentzon van Spotify; James Monsees en Adam Bowen van Juul Labs, Daniel Lubetzky van Kind Bar en het cosmetica-wonderkind Kylie Jenner, die met 21 de jongste miljardair ter wereld is.

De Forbes-lijst

forbes wereldwijde conferentie in 2018 met voorzitter Steve Forbes

Bovenal is de Forbes World Billionaires-lijst een momentopname van rijkdom op basis van aandelenkoersen en wisselkoersen op 8 februari 2019. Sommige mensen worden ook binnen enkele dagen na plaatsing rijker of armer. Tsuyoshi Matsushita uit Japan ($ 1,3 miljard op deze lijst) had tot 18 februari bijna $ 600 miljoen verloren, toen de aandelen van zijn bedrijf voor fitness- en schoonheidsproducten, MTG, daalden..

forrest li als jonge ondernemer met sportkleding in close-up

Iets meer dan een week later sprong Forrest Li uit Singapore in de tiencijferige club toen de voorraad van zijn online gamebedrijf Sea binnen een paar dagen met 45% steeg. Forbes vermeldt individuen, in plaats van families van meerdere generaties, die een fortuin delen, hoewel ze ook het fortuin van de echtgenoot van een miljardair en kinderen bevatten als die persoon de oprichter van het fortuin is. In sommige gevallen vermeldt het Engelse tijdschrift broers en zussen of stellen samen wanneer de verdeling van eigendom tussen hen niet duidelijk is.

forbes magazine met een Kindle in Polish erop geplaatst

Er is echter een geschat vermogen van $ 1 miljard per persoon nodig om de bezuiniging te realiseren. Forbes waardeert een breed scala aan activa, waaronder particuliere bedrijven, onroerend goed, kunst en meer. Ze pretenderen niet de privébalansen van elke miljardair te kennen, hoewel sommigen die cijfers ook geven. Als er dus geen informatie wordt verstrekt of beschikbaar is, wordt er geen rekening gehouden met de activa. Dus hier is de lijst van waar ‘s werelds rijkste mensen van 1 tot 10 zijn.

Nummer 1 – Jeff Bezos & familie

rijkste mensen ter wereld oprichter van amazon jeff bezos miljardair met het grootste fortuin wereldwijd

Jeff Bezos richtte in 1994 de e-commercegigant Amazon op in zijn garage in Seattle. Hij blijft nog steeds CEO en heeft een belang van 16%. In januari maakten hij en zijn vrouw MacKenzie echter bekend na 25 jaar huwelijk te gaan scheiden. De voorwaarden van de splitsing zijn niet bekendgemaakt. MacKenzie was ook de eerste vrouwelijke accountant van Amazon. Volgens de staatswet van Washington zou ze de helft van Jeffs vermogen kunnen verdienen, waardoor ze de rijkste vrouw ter wereld is.

Jeff Bezos en zijn vrouw MacKenzie scheidden in 2016 voor $ 136 biljoen

In 2018 had Amazon een omzet van 230 miljard dollar en een nettowinst van 10 miljard dollar, vergeleken met 3 miljard dollar het jaar daarvoor. In februari kondigde de online gigant aan dat het plannen voor een tweede hoofdkantoor in Long Island City, New York, annuleerde nadat lokale wetgevers bezwaar hadden gemaakt tegen het plan. Bezos is eigenaar van The Washington Post en Blue Origin, een luchtvaartbedrijf dat een raket ontwikkelt voor commercieel gebruik.

Nummer 2 – Bill Gates

bill gates als een van de rijkste mensen ter wereld en oprichter van microsoft

Bill Gates runt de rekening met zijn vrouw Melinda & Melinda Gates Foundation, ‘s werelds grootste particuliere stichting zonder winstoogmerk. Bovenal werkt het om levens te redden en de wereldwijde gezondheid te verbeteren. De stichting werkt ook samen met Rotary International om polio (polio) te bestrijden. Gates heeft een groot deel van zijn belang in Microsoft verkocht of weggegeven. Hij bezit dus iets meer dan 1% van de aandelen en belegt in een mix van aandelen en andere activa. Hij blijft ook in de raad van bestuur van Microsoft, het softwarebedrijf dat hij in 1975 samen met Paul Allen oprichtte. Eind 2016 kondigde Gates de oprichting aan van een beleggingsfonds van $ 1 miljard met ongeveer 20 andere mensen. Tot op heden heeft Gates $ 35,8 miljard aan Microsoft-aandelen gedoneerd aan de Gates Foundation.

Nummer 3 – Warren Buffett

forbes-voorpagina met warren Buffett als een van de rijkste mensen in de Amerikaanse editie van de VS

Warren Buffett, bekend als het Orakel van Omaha, is een van de meest succesvolle investeerders aller tijden. Buffett exploiteert Berkshire Hathaway, dat eigenaar is van meer dan 60 bedrijven, waaronder verzekeraar Geico, batterijmaker Duracell en restaurantketen Dairy Queen. Als zoon van een Amerikaans congreslid kocht hij voor het eerst aandelen op 11-jarige leeftijd en betaalde hij belastingen terug op 13-jarige leeftijd. Buffett heeft ook beloofd meer dan 99% van zijn fortuin weg te geven. In 2018 schonk hij 3,4 miljard dollar, waarvan een groot deel aan de oprichting van de stichting van zijn vrienden Bill en Melinda Gates. In 2010 lanceerden hij en Gates de Giving Pledge, waarin ze de miljardairs vroegen te beloven de helft van hun vermogen te schenken aan goede doelen..

Nummer 4 – Bernard Arnault & familie

bernard arnault en delphine arnault met karl lagerfeld

Bernard Arnault is een van de meest stijlvolle mensen ter wereld en heeft 70 merken, waaronder Louis Vuitton en Sephora. Ook zijn luxegoederenbedrijf LVMH behaalde in 2018 een recordomzet en -winst, mede dankzij hogere bestedingen door Chinese klanten. De beschermheilige van de kunsten is de visionair achter het door Frank Gehry ontworpen en $ 135 miljoen Louis Vuitton Museum, dat in 2014 werd geopend. Zijn dochter Delphine is vice-president van Louis Vuitton en lid van het uitvoerend comité van LVMH. Zijn vader verdiende ook een “klein” fortuin met de bouw. Arnault droeg $ 15 miljoen bij aan die deal om Christian Dior in 1985 te kopen.

Nummer 5 – Carlos Slim Helu & familie

voorpagina van forbes met Carlos Slim Helu als miljardair en een van de rijkste mensen ter wereld

De rijkste man van Mexico, Carlos Slim Helu, en zijn familie controleren America Movil, het grootste draadloze bedrijf van Latijns-Amerika. Met buitenlandse telecommunicatiepartners kocht Slim in 1990 ook een belang in Telmex, het enige telefoonbedrijf van Mexico. Telmex is nu onderdeel van America Movil. Hij heeft ook belangen in Mexicaanse bouw-, consumptiegoederen-, mijnbouw- en vastgoedbedrijven en 17% in de New York Times. Zijn schoonzoon Fernando Romero ontwierp het Soumaya Museum in Mexico-Stad, de thuisbasis van Slim’s uitgebreide, eclectische kunstcollectie.

Nummer 6 – Amancio Ortega

rijkste mensen ter wereld amancio ortega eigenaar van modemerken

Amancio Ortega is een van de rijkste mannen van Europa en de rijkste retailer ter wereld. Als pionier op het gebied van fast fashion richtte hij in 1975 samen met zijn ex-vrouw Rosalia Mera (d. 2013) Inditex, bekend van zijn modeketen Zara, op. Zo bezit hij ongeveer 60% van het in Madrid genoteerde Inditex, waartoe ook acht merken behoren, waaronder Massimo Dutti en Pull. & Bear, evenals 7.500 winkels wereldwijd. Doorgaans verdient Ortega meer dan $ 400 miljoen aan dividenden per jaar. Hij heeft zijn dividend voornamelijk geïnvesteerd in onroerend goed in Madrid, Barcelona, ​​​​Londen, Chicago, Miami en New York.

Nummer 7 – Larry Ellison

larry ellison als de groene uitvinder van het softwaremerk orakel op dit moment

Larry Ellison was in 1977 medeoprichter van het softwarebedrijf Oracle om te voldoen aan de groeiende behoefte aan databases voor klantrelatiebeheer. Hij nam in 2014 afscheid als CEO van Oracle, maar blijft voorzitter van de raad van bestuur en chief technology officer. Als onderdeel van Oracle’s zoektocht naar cloud computing, verwierf hij in 2016 ook het cloudsoftwarebedrijf Netsuite voor $ 9,3 miljard. Ellison beloofde in mei 2016 $ 200 miljoen aan de University of Southern California voor een kankerbehandelingscentrum. In maart 2018 richtte Ellison ook een wellness-startup op genaamd Sensei, wiens eerste project hydrocultuurteelt is op het Hawaiiaanse eiland Lanai. Ellison trad in december 2018 ook toe tot het bestuur van Tesla, nadat hij eerder dit jaar 3 miljoen Tesla-aandelen had gekocht.

Nummer 8 – Mark Zuckerberg

mark-zuckerberg-is-een-van-de-rijkste-mensen-in-de-wereld-en-uitvinder-van-het-grootste-sociale-netwerk

Na weer een jaar van kritiek op nepnieuws en misbruik op Facebook, zei CEO Mark Zuckerberg dat zijn prioriteit in 2019 het aanpakken van sociale kwesties zal zijn. Hij getuigde ook voor het Congres in april 2018 toen bekend werd dat Facebook gebruikersgegevens had gedeeld met politiek adviesbureau Cambridge Analytica. Zuckerberg begon in 2004 op 19-jarige leeftijd met sociale netwerken op Harvard om studenten op naam en gezicht te matchen in de klas. Hij maakte Facebook in mei 2012 openbaar en bezit nog steeds ongeveer 15% van de aandelen. In december 2015 beloofden Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan om 99% van hun Facebook-aandeel in de loop van hun leven weg te geven..

Nummer 9 – Michael Bloomberg

Michael Bloomberg is een van de rijkste mensen in Amerika en wereldwijd

Michael Bloomberg was in 1981 medeoprichter van het financiële informatie- en mediabedrijf Bloomberg LP. Hij zorgde ook voor startkapitaal voor het bedrijf en bezit nu 88% van het bedrijf, dat een omzet heeft van meer dan $ 9 miljard. Bloomberg begon in 1966 op Wall Street met een instapbaan bij zakenbank Salomon Brothers. Hij werd echter 15 jaar later vrijgelaten. Als actieve filantroop heeft hij ook meer dan $ 5 miljard gedoneerd aan wapenbeheersing, klimaatverandering en andere doelen. Hij is van plan om in 2020 minstens $ 500 miljoen uit te geven om Donald Trump te verslaan.

Nummer 10 – Larry Page

larry page is de uitvinder van het alfabet en google en een van de miljardairs wereldwijd

Larry Page staat aan het hoofd van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Hij is ook de voorzitter van de Calico Health Department, de Smart Home Appliance Division Nest en meer. Hij was ook mede-oprichter van Google in 1998 met zijn Stanford-collega – PhD-student Sergey Brin. Met Brin ontwikkelde Page het Google PageRank-algoritme dat de zoekmachine aandrijft. Page was tot 2001 de eerste CEO van Google. Na te hebben gediend als President of Products, keerde hij in 2011 terug naar de functie van CEO.