Mannenwereld

Brouw je eigen bier – Hoe maak je je eigen favoriete drankje met hopsmaak

Als je zelf je eigen bier wilt brouwen, moet het zowel een onderdeel van de wetenschap als een kunst zijn. Het proces vereist een nauwkeurig en berekend aspect, maar tegelijkertijd kunnen de regels en mogelijke grenzen vervagen. Dit kunnen redenen zijn voor persoonlijke invulling en het creëren van een werkelijk uniek bier. Maar dat klinkt misschien alsof de kunst van het brouwen moeilijk kan zijn, toch? Nou, dat is het niet. Bier brouwen is een eenvoudig proces dat 12.000 jaar oud is. In wezen hoeft u alleen het water en de gerst te verwarmen, het mengsel met hop te koken en af ​​te koelen, en het vervolgens te laten fermenteren en carboniseren met gist. Als dit gemakkelijk genoeg voor je lijkt, gaan we wat dieper in op elke stap in dit bericht.

Hoe kun je zelf bier brouwen??

Witbier met flesje en ingrediënten als hop en graan brouw je eigen bier

Dus je hebt besloten om thuis je eigen bierdrank te maken. Je staat nu op het punt een wonderbaarlijke en lonende taak op je te nemen die bijna zo oud is als de mensheid zelf. Er is echter geen reden om zich hierdoor te laten afschrikken. Hoewel mensen al duizenden jaren zelf bier brouwen, is het basisproces door de eeuwen heen grotendeels hetzelfde gebleven. Dus in dit artikel gaan we proberen uit te leggen welke apparatuur je nodig hebt om het brouwsel te laten beginnen. We zullen u ook door de basisstappen leiden voor het brouwen van een pilsener. Allereerst kunnen we het thuisbrouwen in twee soorten verdelen: brouwgerst of extract uit mout. Het bier wordt gemaakt van de suiker van gemoute, gedeeltelijk gekiemde granen. Tijdens het hele brouwproces extraheert de meesterbrouwer deze suiker in een reeks stappen zelf uit gemalen granen.

geniet van een glaasje pilsbier met tortillachips

Als je extracten in het brouwsel wilt gebruiken, kunnen dit kant-en-klare moutextracten zijn. U kunt het proces van suikerextractie echter ook helemaal overslaan. Het brouwen van het extract is een goed startpunt voor de meeste nieuwe thuisbrouwers, omdat het proces minimale bierapparatuur en -procedures vereist terwijl er nog steeds kwaliteitsbier wordt gemaakt. Het is echter het type brouwen waar we ons hier op zullen concentreren. Misschien ken je iemand die zijn hele kelder of garage in een professionele brouwerij heeft veranderd. Deze kan vol staan ​​met glimmende tanks en fusten, gelaste leidingen, wasstations en koelkasten met tapkranen en zorgt altijd voor lekker schuimend bier. Maar wees gerust, je hoeft geen fortuin te investeren als je je eigen bier wilt brouwen. De gemakkelijkste manier is om een ​​eenvoudige set te kopen. Je kunt altijd exclusievere brouwapparatuur toevoegen nadat je een tijdje hebt gebrouwen en hebt besloten dat het het waard was.

Ingrediënten en apparatuur voor bierproductie

Benodigde ingrediënten voor het maken van bier, zoals graanmoutextracthop

Nu je voor de apparatuur hebt gezorgd, gaan we de hoofdingrediënten van het bier doornemen. Er zijn er maar vier: hop, gerst (en/of moutextract), gist en water. Eerst stel je je zetsysteem samen. Je hebt een brouwketel, gistvat + luchtsluis, trechter (optioneel), desinfectiemiddel, aanzuigbuis, roerlepel of een “brew your own beer set” nodig. Zodra je alle apparatuur hebt die je nodig hebt, is de eerste stap schoonmaken en ontsmetten.

Meet het alcoholgehalte met een hydrometer in een glas na fermentatie van bier

Allereerst moet u alle apparaten in de juiste staat brengen. Deze stap is van cruciaal belang. Absoluut alles wat tijdens het brouwproces met uw bier in aanraking komt, moet goed worden gereinigd met een reinigingsmiddel en vervolgens worden gedesinfecteerd met een hygiënisch goedgekeurde oplossing. We raden variëteiten aan zonder te spoelen, omdat ze het proces vereenvoudigen en toch effectief blijven. Zodra je je apparatuur goed hebt schoongemaakt en ontsmet, is het tijd om te gaan brouwen.

Brouw je eigen bier – recept

Zelf verschillende soorten bier pils bockbier en rood bier brouwen

Dus je hebt de apparatuur en hoofdingrediënten bekeken die je nodig hebt om je huis te brouwen. Nu ontdek je hieronder een klassiek recept voor een bockbier. Je vraagt ​​je vast ook af wat voor bier het is. We hebben gekozen voor een alternatieve variant die een hybride ras is. Je kunt de gerst of het extract en de hop zelf kiezen zoals je wilt.

verse hopbellen uit de zak met een blad op een houtachtige ondergrond

Als je een kit gebruikt om je eigen bier te brouwen, moet deze in ieder geval vloeibare mout, granen in een graanzak en hop bevatten. Met 5,5% alcohol per volume overheerst het alcoholgehalte de moutige smaak niet, terwijl het aroma van de hop goed tot zijn recht komt. Dit specifieke recept is perfect voor beginners en hobbybrouwers, maar is ook geschikt voor ervaren brouwers vanwege de balans.

Brouw je eigen bier – instructies

volle bierfles in het centrum van huisbrouwerij thuis je eigen bierdrank maken

 • Lees altijd alle instructies voordat je begint met brouwen, zodat je zeker weet dat je alles bij de hand hebt (apparatuur, ingrediënten) en het proces volledig begrijpt.
 • Begin met het opwarmen van 600 ml water in je brouwketel.
 • Doe dan de gemalen speciale granen in de graanzak.
 • Leg een knoop aan het ene uiteinde van de graanzak, zodat de korrels in de zak los kunnen komen.
 • Zet de graanzak in het water.
 • Verhoog vervolgens langzaam de temperatuur tot 60 ° C tot 80 ° C.
 • Laat de korrels 20 minuten trekken op deze temperatuur.
 • Haal de zak graan uit de pot.
 • Knijp niet in de zak. Laat de vloeistof gewoon uit de zak in de pot lopen.
 • Je hebt nu officieel de smaak van een ongegist bier. Er zijn echter een paar andere stappen om je wort volledig voor te bereiden op fermentatie.

Begin met koken

Kookproces homebrewing fermentatietank met thermometer en waterslot

 • Breng het wort eerst aan de kook en zorg dat het niet overkookt. Haal de pan van de warmtebron zodra de vloeistof kookt.
 • Roer het wort totdat het moutextract volledig is opgelost. Elk onopgelost extract dat op de bodem van de pot achterblijft, kan verbranden.
 • Zorg er daarom voor dat je goed roert voordat je het wort weer aan de kook brengt.
 • Laat je wort 55 minuten koken en voeg dan de aromatische hop toe. Omdat je dit maar vijf minuten kookt, voegt hop geen bittere smaak toe, maar voegt het toe aan het aroma en de geur van het afgewerkte bier.
 • Koel het wort. Na bijna 60 minuten koken, moet je het wort zo snel mogelijk onder de 37 ° C brengen. Er zijn veel manieren om dit te doen, en een daarvan is met het ijsbad. Om dit te doen, vult u uw gootsteen voor de helft met koud kraanwater en vervolgens met ijs en plaatst u de pot erin.
 • Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit een goed moment om de luchtsluis, slang en hydrometer te ontsmetten. Je wort is op dit moment vatbaar voor microben. Alles wat ermee in contact kan komen, moet worden ontsmet.

fermentatie

Voltooi de gistingstank voor gisting. Brouw je eigen bier

 • Dit wordt gevolgd door het overhevelen van het gekoelde wort naar uw primaire vat voor fermentatie.
 • Vul hem vervolgens met voldoende koud water zodat je ongeveer 1,4 liter hebt. Je moet het wort ook beluchten door een diffusiesteen te gebruiken of door de fermentatiekuip eenvoudig heen en weer te schudden zodra het deksel erop zit.
 • Nu kunt u uw hydrometer gebruiken om de oorspronkelijke dichtheid van het wort te meten, wat in wezen een reeks vergistbare suikers aangeeft die aanwezig zijn. U moet het nummer noteren, aangezien u dit later samen met uw uiteindelijke zwaartekrachtmeting zult gebruiken om het alcoholvolume van uw bier te berekenen.
 • Het is tijd om je gist in het wort te doen. Tijdens de fermentatie verbruikt de gist de moutsuiker en produceert alcohol met CO2. De temperatuur van het wort moet rond de 30°C zijn voordat de gist wordt opgeklopt. Het is echter het beste om de instructies op de verpakking te volgen.
 • Nadat je de gist hebt opgeklopt, sluit je het gistingsvat goed af, draai je het gerenoveerde luchtslot vast en vul je het met water.
 • Plaats de fermentatiekuip eerst op een afgelegen, temperatuurstabiele locatie. U zou binnen 24-48 uur activiteit moeten zien wanneer CO2 uit de luchtsluis begint te ontsnappen. Het duurt een tot twee weken voordat de fermentatie is voltooid. Gedurende deze tijd mag u niets doen dat het proces zou kunnen verstoren.
 • Sommige brouwers doen na ongeveer een week een tweede fermentatiestap. Het bier wordt als een glazen ballon in een nagistingsvat gezogen en nog een week of twee geconditioneerd. Deze stap is optioneel. Enkele voordelen zijn echter dat het bier helderder wordt, wat resulteert in minder bezinksel als je het bier eenmaal hebt gebotteld.

Bepaal het alcoholgehalte en vul het bier

drie soorten bier in bierglazen en een monster met een hydrometer bepalen de zwaartekracht en het alcoholgehalte

Gebruik je hydrometer om de uiteindelijke dichtheid van het bier af te lezen. U kunt het geschatte alcoholgehalte van het bier berekenen met behulp van de volgende formule: Alcoholgehalte = (OG-FG) × 131,25 Dus als u uw doelen voor dit bockbier gebruikt, krijgt u: (1,057-1,014) x 131,25 = 5,64 % Alcohol inhoud. Merk echter op dat deze berekening slechts een benadering is, maar de eenvoudigste methode is en over het algemeen goed genoeg is als u uw eigen bier brouwt.

Bierflesjes vullen met een automaat in een fabriek terwijl je zelf bier brouwt

Schep nu het afgewerkte bier in de vulemmer. Als het recept vraagt ​​om vuladditieven, zoals basissuiker, aan de vulemmer toe te voegen, voeg deze dan nu toe. Dit zijn dus de basisstappen die je kunt volgen om je eigen bier te maken. Nadat je het hele ding hebt geconditioneerd, is het tijd om het te delen met vrienden en familie en op te scheppen over het feit dat je het zelf hebt gemaakt.

groep vrienden glimlachen en roosteren terwijl ze buiten bier drinken

Nu ken je het basisproces om thuis je eigen bier te brouwen. Naarmate je meer ervaring en zelfvertrouwen opdoet, kun je met meerdere soorten bier werken om je brouwvaardigheden te verbeteren. Je kunt zelfs Iers mos aan je drankje toevoegen om de helderheid van het bier te verbeteren. Thuisbrouwen heeft echter veel andere aspecten die je in de loop van de tijd onder de knie kunt krijgen.