Meubilair

Epoxyharsmeubels kopen of zelf bouwen – ideeën voor creatieve meubels

Meubelontwerpers inspireren ons met steeds interessantere innovaties, originele ideeën op het gebied van interieurdesign. Onlangs zijn meubels van epoxyhars om deze reden populair geworden. Dankzij de unieke uitstraling van het materiaal versterken deze meubels de woonomgeving op een unieke manier. In deze post laten we je enkele creatieve voorbeelden uit timmerwerk zien die je kunnen inspireren voor je volgende doe-het-zelf-project of renovatie. We geven je ook nuttige informatie over de eigenschappen van het veelzijdige materiaal.

Epoxyharsmeubels – voor- en nadelen

Tafelhoek van epoxyhars en natuurlijk hout in rustieke look als modern meubelstuk

Het glanzende oppervlak wekt de indruk dat de ruimte steeds groter wordt. Optische illusies, een ongelooflijk lichtspel, een gevoel voor volume – dat is wat epoxyharsproducten garanderen. Het werkoppervlak van bijvoorbeeld een epoxyhars tafel heeft veel voordelen en positieve aspecten. Het materiaal is zeer duurzaam en vervormt niet en het oppervlak is ongevoelig voor beschadiging. Bovendien ontstaan ​​er tijdens het gebruik geen scheuren of schilfers. Omdat de prijs van primaire grondstoffen veel lager is dan die van andere analogen, kunt u bovendien de kosten van het eindproduct aanzienlijk verlagen.

aanrecht in de keuken met patronen van natuurlijke planten bedekt met epoxy op het oppervlak

Vochtbestendigheid is een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van een houten oppervlak, wat vooral het geval is in een keuken waar de omgeving vochtig is. Verder zijn epoxyhars meubelen onderhoudsvriendelijk en niet onderhevig aan de negatieve invloed van de meeste schoonmaakmiddelen. Onderhoud brengt dus geen extra kosten met zich mee. De epoxyhars voor de meubelbouw overtuigt ook door zijn slijtvastheid. Meubels gemaakt van epoxyhars veranderen niet bij blootstelling aan bijvoorbeeld ultraviolette straling. Ze behouden hun onberispelijke uiterlijk voor een lange tijd.

decoratie in de gang met een plank ladekast van metaal in combinatie met oud hout en epoxy

Het materiaal biedt ook een veelvoud aan mogelijkheden voor ontwerpoplossingen, die sommige timmerlieden kunnen gebruiken om echte meesterwerken te creëren. In combinatie met hout ontstaan ​​unieke landschapscomposities, imitaties van wateroppervlakken en andere interessante ontwerpen. De gesmolten epoxy is ook erg plooibaar waardoor je er bijna elke vorm aan kunt geven. Daarnaast is de uitgeharde hars eenvoudig te verwerken met een slijp- of polijstmachine. Indien nodig kunt u ook groeven uitsnijden of gaten boren.

Enkele nadelen

lichtblauwe bank met deken en kussens achter salontafel van hout en epoxy

Ondanks de beschikbaarheid van dergelijke grondstoffen, moet er echter rekening mee worden gehouden dat de kosten van designobjecten aanzienlijk kunnen zijn. Dus als je epoxy meubelen van een ontwerper koopt, moet je bereid zijn om er een flink bedrag aan uit te geven. Onjuiste fabricagetechnieken en het niet in acht nemen van de verhoudingen kunnen ook leiden tot de vorming van een witte verkleuring in het meubelpaneel. Elke vakman moet met deze nuance rekening houden als hij zijn eigen epoxyharsmeubels wil maken in de vorm van werkbladen of andere onderdelen.

bijzettafel met vier ijzeren poten en epoxy blad

De kans dat het materiaal bederft wanneer het wordt verwerkt met schurende verbindingen of poeders, is ook een grote zorg. Bovendien kunnen daarbij gifstoffen vrijkomen. Deze verdampen meestal onder invloed van hoge temperaturen. Om deze reden is het ten strengste verboden om hete voorwerpen op epoxyharsmeubels te plaatsen. Onder normale omstandigheden komen er echter geen schadelijke stoffen vrij en is er geen risico voor de menselijke gezondheid.

Hoe worden meubels van epoxyhars gemaakt??

kleine salontafel gemaakt van epoxyhars en hout op een ijzeren constructie

Zoals eerder vermeld, is bij het maken van meubels van epoxyhars de eerste en belangrijkste prioriteit de implementatie van werkbladen. Deze zijn er in verschillende vormen en functionele ontwerpen, waarbij de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. De onderdelen, die volledig van epoxyhars zijn gemaakt, hebben meestal geen dragend oppervlak. Dit zijn voornamelijk transparante of veelkleurige kubussen, evenals andere geometrische vormen. Binnenin zit meestal een prachtig ornament gemaakt van gedroogde bloemen of andere kunstvormen. Dergelijke accessoires worden meestal gebruikt als bijzettafels, salontafels of andere items die niet worden blootgesteld aan overmatige stress.

houtkleurige epoxyhars tafel voor een witte leren bank met kussens

Andere mogelijke varianten bestaan ​​uit hout of spaanplaat, die worden gecombineerd met een harslaag en dienovereenkomstig worden gecoat. In dit geval vervult epoxyhars een beschermende functie, omdat het het hoofdmateriaal beschermt tegen beschadiging. Voor het hoofdmateriaal geven ontwerpers de voorkeur aan panelen, massief hout, multiplexen en zelfs oude werkbladen. Er zijn ook gecombineerde houtfragmenten die worden afgewisseld met elementen van hars.

ronde tafel met stroken houten planken verbonden met epoxyharscoating

De basis kan dus elke vorm hebben: rond, rechthoekig, met scherpe hoeken. Deze staan ​​dan ook in een bepaalde of chaotische volgorde. De natuurlijke structuur van massief hout ziet er geweldig uit, hoewel veel ambachtslieden houtsnijwerk en inlegwerk gebruiken voor decoratie. Om een ​​aanrechtblad te maken, wordt een bak met bumpers op de gewenste hoogte gebruikt. Hierin worden vervolgens werkstukken gestoken en volledig gevuld met een samenstelling van hars. Na stollen wordt een glad oppervlak met gladde zijkanten verkregen.

Interessante ontwerpen

rustieke design epoxyhars meubelen in bruin voor de open haard

Voor de vervaardiging van meubels gebruiken bekwame vakmensen matte en transparante lijmsoorten, die elk verschillende tinten kunnen krijgen. Transparante mengsels passen goed bij hout of andere voorwerpen. Ze benadrukken alle details van het decor: vezels, inscripties of badges op metalen elementen. Zelfs de kleinste elementen zijn duidelijk zichtbaar door een dikke vullaag. Kleurstoffen verminderen de transparantie enigszins, maar dit geeft de vulling een verzadigde kleur. Zowel deze als andere soorten harsmengsels worden gebruikt om exclusieve werkbladen en andere epoxyharsmeubels te maken. Hieronder staan ​​​​enkele interessante ideeën om het te maken.

Coating uit verschillende samenstellingen

Het werkblad van epoxyhars lijkt op stromend water als een keukentafel

Meubels gemaakt met epoxylijm en lichtgevende verf zien er spectaculair uit. Bekwame vakmensen vullen alle ontstane holtes en de knoestplekken op met deze voeg en gebruiken tenslotte het hoofdmengsel. Zo’n meesterwerk straalt als het brandt. In moderne interieurs zullen dergelijke epoxyharsmeubels zeker de stijl en de onberispelijke smaak van de eigenaar benadrukken.

designbank gemaakt van epoxyhars en gerecyclede meubels

Een andere optie zou zijn om te bekleden met hout. Dit idee is door veel timmerlieden met succes toegepast bij de vervaardiging van designmeubels. Als basiselement gebruiken ze hout, dat aan alle kanten bedekt is met een dunne laag van de voorbereide compositie. Daarnaast kun je ook een interessant effect bereiken door de compositie te combineren met druppels water. In een mix van kleuren lijken dergelijke ontwerpen op mystieke sterrenbeelden of zelfs op de Melkweg.

vierkante vorm met decoratieve elementen en stuk hout in groen en bruin designstuk als epoxyharsmeubels

Vaak creëren ontwerpers een veelkleurige coating door deze te vullen met delen van de compositie die met verschillende kleuren zijn geverfd. Ook moet worden opgemerkt dat de mengsels prachtig zijn ingekleurd met gouache, inkt en olieverf. Deze componenten zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid. Voor scheidingswanden kunt u bijvoorbeeld dunne barrières van deze kunststof gebruiken. Meestal is de bovenkant van de hele compositie gevuld met een dunne transparante laag.

glanzend oppervlak van de moderne eettafel in moderne keukens als epoxyharsmeubels

Imitatie van marmer is ook een ongebruikelijke oplossing waarmee u een coating kunt krijgen zoals het edele natuurlijke materiaal. Hiervoor kunt u een spaanplaat gebruiken die is bedekt met kleurrijke patronen, evenals andere verbindingen, maar de laatste laag moet epoxy zijn. Deze techniek opent nieuwe horizonten voor meubelontwerpers en stelt hen in staat om te experimenteren en nieuwe interessante oppervlakken te krijgen.

Mooie epoxyhars tafels en stoelen

wereldkaart afgebeeld op epoxyhars tafel met hout en zwart metalen poten

Een tafel met een oppervlak in de vorm van een afbeelding – dergelijke meubels zien er geweldig uit in woonkamers. Thee drinken aan zo’n tafel zal ongetwijfeld gezellig zijn. Het is echter belangrijk dat dit meubelattribuut in het hele interieur van de kamer past en harmonieert met andere objecten. De tekening strekt zich meestal uit over de gehele lengte van het aanrecht. De fabrikanten bieden een verscheidenheid aan stillevens of andere afbeeldingen die een lust voor het oog zijn. De poten zijn meestal gemaakt van hout of metaal en moeten beknopt van vorm zijn – rechthoekig of vierkant.

gerecyclede oude houten stoel met heldere epoxyhars voor witte bakstenen muur

Voor een stoel kun je verschillende patronen gebruiken van epoxyhars, die goed te combineren zijn met hout. Hierdoor krijg je een uniek meubelstuk dat nergens anders te vinden is. Talrijke scheuren en andere “gebreken” geven het accessoire nog meer verfijning. Dergelijke meubels van epoxyhars zijn volkomen veilig, dus in een milieuvriendelijk interieur ziet het er organisch uit en kan het product met uw eigen handen worden gemaakt.

kleine kruk in wit en groen epoxyhars en houtdesign

Krukken of platen gemaakt van gradiënt travertijn en hars zijn ook erg interessant. De gebruikte composities zijn geschilderd in de gradiënttechniek van lichtblauw naar donkerblauw in combinatie met een krijtachtig, duurzaam materiaal en door sommige ontwerpers gebruikt om unieke ontwerpen te creëren. Epoxylagen worden afwisselend in een bepaalde volgorde aangebracht. De compositie imiteert een lagune met lichte kustzones en donkere wateroppervlakken.

Meer ideeën voor ontwerpen

design salontafel gemaakt van steen en epoxyhars in blauw lijkt op de oceaan als een meubel

De unieke eigenschappen en de onberispelijke uitstraling van het materiaal inspireren de ambachtslieden tot het creëren van exclusieve meubels. Er zijn materiaalkwaliteiten met een roodachtige, bruine, gelige of witachtige kleur. Deze kleur blijft zelfs over de gehele diepte van de consistentie behouden. Er zijn absoluut transparante composities die ook worden gebruikt voor het decoreren van meubels. Door verschillende componenten aan de samenstelling toe te voegen, streven de specialisten naar het verbeteren van de materiaaleigenschappen en het verkrijgen van een absoluut vlak oppervlak. Om deze reden is de hars erg populair bij de vervaardiging van decoratieve elementen.

hoekige tafel als epoxyhars meubel in de keuken transparant gemaakt met hout in het midden

De vorm van de epoxyhars meubelen kan heel verschillend zijn. Gieten met hars herhaalt de bochten van objecten en bedekt ze met een dunne transparante laag zonder uitstulpingen en andere defecten. Hiermee kunt u unieke meubelen in elke configuratie maken. De vullaag kan oppervlakken bedekken waarop interessante patronen en ornamenten te zien zijn. De coating vangt perfect andere decoratieve elementen: schelpen, kiezelstenen, kegels, gedroogde bloemen, munten en zelfs knopen. In zo’n geval ziet het oppervlak er zelfs driedimensionaal uit.

Inspiratie voor meubels van epoxyhars

woonkamer met grote ramen en sneeuwlandschap meubelen van epoxyhars

Liefhebbers van alle mooie dingen zullen meubels waarderen die zijn gemaakt van armoedige stukken hout of twijgen met natuurlijke gebreken, aangevallen door schorskevers. Onrealistische speciale effecten worden verkregen wanneer grof zand gemengd met zaagsel in de compositie wordt verwerkt. Originele meubelen worden gemaakt met een verscheidenheid aan investeringen: snijplanken, sneden van verschillende diameters, gespleten blokken hout, oud hout of mooie houtkrullen. Ondergedompeld in overvloed, trekken ze een ongelooflijk mooi gewaad aan dat ook kan gloeien. Als investering kunt u marmer, folie, glitter, parels of halfedelstenen gebruiken. Als je zo’n meesterwerk met je eigen handen maakt, kunnen souvenirs ook als decoratie worden gebruikt.

Tafelpoot gemaakt van heldere epoxyhars en hout

Geen enkele binnenhuisarchitect mist zo’n decoratief en functioneel meubelelement als de poten. Ze zijn van niet gering belang voor het ontwerp van meubels. Behorend tot de vorm, het type en het materiaal van een of andere stijl, hangt af van de compatibiliteit van het meubilair met andere meubels. De poten kunnen gemaakt zijn van hout, steen of gesneden natuursteen. Epoxyharsmeubels zijn versierd met houtsnijwerk of gesmede elementen, hun aantal varieert ook. Er zijn interessante exemplaren met één, twee, drie of vier poten. Meubels, voor de decoratie waarvan epoxyhars is gebruikt, passen perfect in het interieur van woon- en kantoorruimtes. Hiermee kunt u uw stijl, die wordt gekenmerkt door een dominantie van ruwe texturen, metaal, glas en hout, met succes aanvullen. Dergelijke producten zien er ook geweldig uit in het ontwerp van restaurants en hotels.