Milieuvriendelijk

3D-printhuis – een geweldig concept voor duurzaam leven

De Italiaanse 3D-printerfabrikant WASP werkte samen met Mario Cucinella Architects (MCA), een architectenbureau uit Bologna, om een ​​3D-printhuis te ontwerpen. Samen ontwikkelen de partners een innovatief, milieuvriendelijk model van bouwconstructies die duurzame, mondiale leefruimte mogelijk maken. In dit artikel presenteren we dit inspirerende, toekomstgerichte bouwproject.

Innovatie met 3D-printhuis

toekomstig project ecologisch dorp gemaakt van 3D-geprinte huizen milieuvriendelijke architectuur

Het model van de onder de naam TECLA bekende koffer is gebaseerd op een circulair fabricageproces. Hiervoor gebruikt het team recyclebare materialen uit de omgeving. Zo realiseren de architecten het project op een Crane WASP 3D-printer. Dit is dus een poging om een ​​oplossing te vinden voor ecologisch bouwen. WASP en MCA zijn met hulp van verschillende partners het bouwproject gestart om in te spelen op de exponentiële bevolkingsgroei en het daaruit voortvloeiende woningtekort.

avondverlichting en minimalistische meubels in duurzame woonruimtes

Voor de bouw bij Bologna kregen de geplande bedrijven in mei 2019 goedkeuring voor een TECLA-prototype. De bouw van de 3D-printerij start dan ook in september. De oplevering staat ook gepland voor begin 2020. Samen met WASP willen de architecten een innovatief prototype ontwikkelen van een woonruimte die inspeelt op de steeds urgentere klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. Deze zijn de laatste tijd steeds meer het gevolg van de behoeften van de bevolking. Dit verklaart Mario Cucinella, oprichter van MCA.

kraanwesp italiaans bedrijf 3d-printer voor duurzaam leven

De ontwerpers van het zogenaamde “TECLA”-project zijn van mening dat de wereld vooral een paradigmaverschuiving op het gebied van architectuur nodig heeft. Dit moet dichter bij de behoeften van de mensen komen en zo een antwoord vinden op de vraag naar duurzaam bouwen op aarde. Dit is ook een samenwerking die een link legt tussen gevoelige architectuur en de toepassing van nieuwe technologieën.

Een vooruitstrevend toekomstproject

vrouw ligt in bed in het iglo-huis gemaakt van duurzame bouwmaterialen met een rond dakraam

WASP is in 2012 opgericht met als doel om levensvatbare bouwprocessen te ontwikkelen op basis van de principes van de circulaire economie. Het bedrijf ziet de bouw van het 3D-geprinte huis van het type “Zero-Mile” met materialen uit de omgeving als de sleutel tot het oplossen van de wereldwijde bevolkingscrisis. Dit heeft overheden voor grote uitdagingen gesteld op het gebied van huisvestingsoplossingen. Het onderzoek richtte zich daarom vooral op de bouw van een speciale 3D-printer. Hiermee kunnen aannemers lemen huizen in de kortst mogelijke tijd en op de meest duurzame manier bouwen.

zigzag-achtige structuur als basis voor een 3D-geprint huis van rijst en klei

De eerste 3D-printer van het bedrijf was de PowerWASP. Hij had enige vaardigheden voordat het bedrijf de DeltaWASP-reeks 3D-printers ontwikkelde. Deze omvatten kleine tot grote volumes. Een belangrijke mijlpaal voor WASP in 2015 was de ontwikkeling van de BigDelta WASP, een 12 meter hoge 3D-printer voor woningbouw. Hiermee kunnen zowel technische grondstoffen als beton als stro en terrein geëxtrudeerd worden. Het bedrijf startte ook zijn Shamballa-project met de machine. Het is een milieuvriendelijk technologisch dorp in Italië dat is gebouwd met behulp van zachte additieve productie.

Technische innovaties

medewerker van het tecpla-project staat voor een deel van een 3D-gebouwstructuur

In 2018 ontwikkelde het bedrijf de Crane WASP 3D-printer om de ontwikkeling van het dorp te versnellen. Met een kleinere footprint dan de BigDelta WASP, heeft een enkele module van de Crane WASP 3D-printer een printoppervlak van 6,60 m in diameter en 3 m hoog. De Crane WASP kan ook worden gedemonteerd en opnieuw worden gemonteerd voor snel transport zorgen en bouwen ter plekke. De architecten hebben met succes een klein gebouw voor het technologiedorp Shamballa voltooid. De structuur, genaamd “Gaia”, kon een diameter van 6,5 meter en een hoogte van 3 meter bereiken. Het bestaat uit een bouwmateriaal van cement met 25% aarde, 40% rijst, 25% rijstschil en 10% hydraulische kalk.

wespkraan bouwt de muur van het 3D-printhuis

WASP is zijn TECLA-project gestart met MCA en is van mening dat het woonmodel de potentie heeft om een ​​basis te leggen voor het creëren van autonome ecosteden. Het bedrijf haalt zijn inspiratie uit de pottenbakkerswesp. Het team bouwt zijn 3D-printhuis uit gevonden grond en vanuit een duurzaam perspectief. Het oudste materiaal en de allernieuwste technologie komen samen om nieuwe hoop in de wereld te brengen. Het Gaia House, dat hun eerste 3D-geprinte huis met ruwe aarde was, werd een jaar geleden gemaakt. Tegenwoordig printen de technici en hun partners TECLA structuren die een ecologisch duurzame leefruimte mogelijk maken. De projectleiders geloven dat de planeet vraagt ​​om een ​​gezamenlijk project dat ze kunnen delen met Mario Cucinella.

Het 3D-printhuis genaamd TECLA

tecla 3d print house gemaakt van duurzame materialen zoals klei en leem met een opening op het dak

TECLA is ontworpen door MCA en ontwikkeld en gebouwd door WASP. Er wordt gezegd dat het de eerste woonruimte is die is gebouwd met meerdere collaboratieve 3D-printers. Het is ook het eerste huis dat architecten volledig met lokale klei hebben gebouwd. Dit helpt industrieel afval te verminderen en biedt daarom een ​​duurzaam model waarvan WASP hoopt dat het de nationale en lokale economieën zal stimuleren. Bovendien is het TECLA-huis ontworpen voor aanpassing aan meerdere omgevingen en kan het in één handeling worden gemaakt met de Crane WASP 3D-printer. Hierdoor kunnen ondernemers en ontwerpers het bouwproces aanzienlijk versnellen.

Realiseer dubbel bouwplan voor 3D-printer

Het TECLA-project is ontwikkeld op basis van onderzoek van de School of Sustainability. Dit is een professionele school voor duurzame architectuur opgericht door Mario Cucinella. Het onderzoek werd nog steeds ondersteund door MA-studenten van het Sustainable Environmental Design-programma aan de Architectural Association School of Architecture in Londen.

plattegrond en 3D-plan van een milieuvriendelijk bouwproject met lemen huizen

Samen onderzochten de onderzoekers de oorzaken en gevolgen van dakloosheid en het potentieel van technologische vooruitgang. Het belangrijkste idee is om een ​​geschikte oplossing te vinden voor verschillende locaties met verschillende klimaten. Dit hielp ook om het ontwerp van TECLA te beïnvloeden. Zo ontstond een flexibel model dat aan elk klimaat kan worden aangepast. Naar verluidt blijft het duurzame huis energiezuinig op een manier die conventionele woonmodellen niet doen.