Mode

De hoodie is een allrounder! Maar wie ontwierp het comfortabele en stijlvolle kledingstuk?

De hoodie (hoodie in het Engels) is een allrounder en populair bij iedereen. Maar wie kwam op het glorieuze idee om zo’n comfortabel en stijlvol kledingstuk te ontwerpen? Bovendien past het voor bijna elke gelegenheid, is het gemakkelijk te onderhouden en erg gezellig! Even aantrekken en de outfit is compleet! – Eenvoudig! Weinig kledingstukken kunnen dit.

Hoodie met capuchon voor dames met kontzak kleurrijk en modieus

Dure designer hoodies zijn nu te zien op supermodellen op de catwalks van de wereld. Voor gewone stervelingen daarentegen zijn er in veel outletwinkels betaalbare varianten, vooral voor designermode. De hoodie is even populair bij beide geslachten en een essentieel onderdeel van elke garderobe. Maar dit onopvallende kledingstuk heeft een lange geschiedenis…

Waar komt de hoodie vandaan? – Een eenvoudig stuk stof met een complex verhaal

Hoodie Trui met capuchon is gemaakt van de kap - het standaarduniform voor broeders in kloosters van het christelijk geloof

Wie de hoodie beschouwt als een ouderwets designerstuk, functioneel en populair, een fashion basic in een grote verscheidenheid aan kleuren en maten, heeft het mis. Ook al verlost de hoodie je van menig ochtendcrisis voor de spiegel, hij komt uit een tijd waarin de meerderheid van de bevolking zich minder zorgen maakte over gevoel voor stijl in het dagelijks leven: de geliefde hoodie is een uitvinding uit de middeleeuwen : In dit onopvallende stuk Jersey of katoen manifesteert zich 1500 jaar menselijke geschiedenis. Het werd gemaakt in de variant van de zogenaamde “kap” als het standaarduniform voor broeders in de kloosters van het christelijk geloof. Als je de film kijkt “De naam van de roosJe hebt nu waarschijnlijk een duidelijk beeld van de originele hoodie voor je ogen: Lange jassen met capuchon, bruine gewaden met koorden om de heupen, werden gebruikt in de ijzige muren van de kloosters om te beschermen tegen tocht en kou. De kloof was een getuigenis van nederigheid en een symbool van nederigheid voor God, aangezien de eenvoudige aard van de gewoonte deel uitmaakte van de dagelijkse cultuur van het klooster. De zogenaamde Kukulle stond in de Romeinse tijd al bekend als Cuculla. De hoodie zoals je die kent, gemaakt van grijs katoen met een trekkoord in de capuchon en een zak op de buik, werd pas in 1930 uitgevonden door de “Knickerbocker Knitting Company”. Tegenwoordig staat dit bedrijf bekend als Champion.

Van de kap tot de hoodie: waar heeft de hoodie zijn naam vandaan??

Hoodie verhaal tovenares in een jurk met capuchon

De hoodie heeft zich niet alleen verder ontwikkeld qua uiterlijk, maar ook qua functies. De koudebescherming is vervangen door de pull-on levensverzekering. De kap voldeed aan de behoefte om je gezicht te verbergen. Volgens de legende maakte vooral één groep mensen gebruik van de oversized kap: Robin Hood en zijn volgelingen. Tijdens zijn razzia’s mocht hij niet worden erkend als een outlaw en een outlaw. De kap hielp zijn identiteit te beschermen. De naam van het allround stuk is dan ook afgeleid van het Engelse woord “hood” voor hood. Leuk weetje: de outlaw van de Sherwood Forest Robin Hood is samengesteld uit een Engels woordspeling. Robin en Hood zouden de beroemdste hoodiedrager van de premoderne en zelfverklaarde gerechtigheidsstrijder moeten geven. Als je een andere theorie gelooft, is Robin Hood slechts een verzamelnaam voor bandieten. Als je van deze slechte stijl houdt of hebt gedroomd van hoe de Altair je zoekt van “Moordenaars gelofte“Als je boven de daken van de stad zit, dan zul je de stijlen van Demobaza leuk vinden: met deze kappen met capuchon doe je op geen enkele manier onder voor de outlaws op het gebied van styling.

Werk, werk – wat draag ik vandaag? De hoodie als universele oplossing

Hoodie-verhaal Het Amerikaanse bedrijf Champion wordt beschouwd als de uitvinder van het ontwerp dat we vandaag kennen

Aan het begin van de jaren dertig diende de hoodie alleen als zelfbescherming tegen wanhopige pogingen om een ​​praktisch en geschikt kledingstuk te vinden voor de komende werkdag. Het Amerikaanse bedrijf Champion wordt beschouwd als de uitvinder van het ontwerp dat we vandaag kennen. Het functionele sweatshirt met capuchon is ontworpen voor atleten die zichzelf moesten beschermen tegen afkoeling tijdens trainingspauzes. Dit resulteerde in het praktische kledingstuk voor arbeiders die in koude omgevingen zoals koelhuizen moesten werken. De warme, wijd uitgesneden trui was vooral ideaal voor de Afro-Amerikaanse klasse van de samenleving: lange tijd leek sport en, helaas, drugshandel de enige manier voor zwarten om sociale vooruitgang te boeken in Amerika – de hoodie was zeer praktisch voor beide. Marginalisatie werd de uitdrukking van koelbloedigheid.

De dresscode van de nerds: de hoodie als efficiëntie-algoritme

Hoodie hoodie voor man met muts en bril

Een deel van de bevolking in het bijzonder zag de hoodie als het meest praktische en irrelevante wat je zou kunnen aantrekken: de nerds. Natuurlijk waren de interneticonen en oprichters geen gettokinderen, maar meestal zeer intelligente elitestudenten. Maar als ontwikkelaars en knutselaars denken nerds praktischer en geven ze over het algemeen niet veel om mode. In het opkomende digitale tijdperk dragen de “Masters of Universe” hoodies: de sterren van de digitale moderniteit, zoals Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Page (Google), Kevin Systrom (Instagram), Dick Costolo (Twitter), gebouwd met innovatieve codes en dubieuze kledingvoorschriften miljarden rijken. Overigens past de muts ook perfect bij de hoodie. Eenvoudig en eenvoudig van ontwerp, deze hoed zorgt ervoor dat je een helder hoofd kunt houden voor top cognitieve prestaties, zelfs op koude dagen.

Het wordt heet: Van de koelcel tot de catwalk!

Hoodieverhaal De streetstyle is onmisbaar voor een hoodie

Begin jaren 70 dook in New York het fenomeen gangsterroman op. De hoodie werd een uiting van verbondenheid en geen enkele streetstyle was zonder hem denkbaar. Beroemde rappers zoals Kayne West of 50 Cent dragen het nog steeds als handelsmerk. De kleding, die voorheen voorbehouden was aan de Amerikaanse arbeidersklasse, werd een fashion musthave bij uitstek en was al snel te vinden op de catwalks van topdesigners. Sindsdien is het casual sweatshirt met capuchon aangekomen waar je het zou verwachten: in de kast thuis.

Laat me je hoodies zien! – De trui voor iedereen

Hoodie als allround modieus kledingstuk voor dames

De geschiedenis heeft het bewezen: hoodies zijn een musthave! Of het nu een topdesigneritem is of casual homewear, je kunt niet zonder de comfortabele hoodie. Als je geen enorme bedragen wilt uitgeven aan modieuze truien of merken als Moschino, Lagerfeld of Superdry, kun je trucs gebruiken en hoogwaardige designerartikelen in de outlet store bemachtigen. Er is al een groot aanbod in de online shop van outlets Hoodies voor heren, bijvoorbeeld van Superdry als Dames hoodies in de uitverkoop voor elke gelegenheid en natuurlijk ook voor weer en wind. Wat je misschien niet weet: Hoodies zijn, net als schoenen, roedeldieren en voelen zich snel eenzaam in de kast. Op jacht naar meer trofeeën en koopjes, kunnen je favoriete items in de kast zich verheugen op nieuwkomers.

Herenhoodie in wit gecombineerd met grijze jeans en witte sneakers

Afbeeldingsbronnen:

san4ezz_shutterstock_1519326986

Dean Drobot_shutterstock_1488931751

elementen.envato.com

unsplash.com