Mode

Je kast opruimen – tips en checklist voor de lenteschoonmaak

De kleerkast opruimen.Voorjaarsschoonmaak-kleren-sorteren-uitmesten

De lente is in aantocht en het is hoog tijd voor een grondige grondige schoonmaak van het gehele appartement. Alsof de frisse lucht en het warme weer ons stimuleerden om tot nieuwe energieën te komen en een nieuw begin te maken. De jaarlijkse voorjaarsschoonmaak betekent niet alleen alles grondig vegen, schoonmaken en wassen, maar ook verontreinigde plekken opruimen – dingen opruimen, kelders opruimen en kasten opruimen. Opruimen is als een ritueel en gewoon goed voor de ziel. Na de lange winter is het ontzettend leuk om ruimte te maken voor de nieuwe lente items, of?

Of je kledingkast nu groot of klein is, op een gegeven moment bereikt elke opbergruimte zijn grenzen. Volgens een onderzoek van vorig jaar Vrouwen bezitten gemiddeld 118 kledingstukken exclusief kousen en ondergoed. Toch komt het bekende fenomeen elk seizoen weer voor: kledingkast vol, maar niets om aan te trekken. Stap één naar de perfecte garderobe is uitmesten! Maak gebruik van de voorjaarsschoonmaak om een ​​opgeruimde kledingkast te toveren met kleding die perfect is voor het seizoen. Vandaag delen we een paar anti-chaostips die je kunnen helpen je kast op te ruimen. Spring in, rotzooi uit!

De kast opruimen – stap 1. Uitmesten en sorteren

Kast opruimen, oude-dingen-stapelsysteem sorteren

Eerst moet je de kledingkast volledig leegmaken en alle kleding van het winterseizoen sorteren, inpakken en in de kelder opbergen voor de volgende winter. Kijk ook eens goed naar de bestaande voorjaarsgarderobe en sorteer alles op een rijtje. Wat je niet draagt, niet past of versleten is, valt weg. Vergeet excuses als “Ik zou dat in 5 jaar kunnen doen, als ik eenmaal ben afgevallen of weer ben gaan sporten”. Bewaar alleen de stukken die je echt leuk vindt om te dragen. Stel jezelf duidelijke vragen, geef jezelf eerlijke antwoorden en denk niet na over hoeveel het kledingstuk ooit heeft gekost. Dat is voorbij en je moet gewoon afscheid nemen van zulke kasteiken. Zelfs de favoriete onderdelen die bijvoorbeeld versleten of opgezwollen zijn, moeten op een gegeven moment weg.

Kleren opruimen-schoonmaken-sorteren-weggooien-doneren-kleren verkopen

Terwijl je door je kleding gaat, verdeel je alle kleding in drie stapels:

  • Bewaren – Wat je nog steeds leuk vindt, draag het regelmatig en voel je er goed in
  • Weggooien / weggeven – alles wat de afgelopen een of twee jaar helemaal niet is gedragen, alles wat niet meer past of al lang uit de mode is

Uitzonderingen: wat alleen bij bepaalde gelegenheden wordt gedragen zoals avond- of cocktailjurken en jeans die maar één maat groter zijn dan de huidige maat.

  • Misschien / ik weet het niet – Je kunt deze stapel aan het einde nog een keer doornemen. Wees realistisch over de beslissing. Als je daarna nog steeds niet zeker bent, kun je deze onderdelen in een doos verpakken en in de kelder opbergen voor het geval dat.

Keuzehulpen: heb ik deze rok echt nodig? Kan ik deze broek relatief makkelijk en goedkoop laten verwisselen? Kan ik het kledingstuk op tijd vervangen??

En wat te doen met de stapel “pad”? Vrienden geven, doneren aan liefdadigheidsorganisaties, kleding toevoegen aan kledingcollecties, verkopen op online tweedehands platforms of traditionele vlooienmarkten. Of organiseer een ruilfeestje?

De kast opruimen – stap 2. Organiseer en zet dingen recht

Opgeruimde kledingkastlades-organiseren-compartimenten-blouses-ondergoed

Voordat je de overgebleven kleding er weer in doet, moet je alle oppervlakken in de kast goed afvegen. Sorteer alle items op type kleding (rokken, jurken, tops, broeken) of stijlen (zakelijk, alledaags, uitgaansjurken). Sorteren op kleur, bijvoorbeeld van licht naar donker, ziet er leuk uit, maar is wat onpraktisch. Het belangrijkste is om alles bij de hand te hebben en het snel te vinden.

Het is ook aan te raden om kleding aan hangers te hangen in plaats van ze op te vouwen en in een compartiment te stapelen. Opgestreken items zijn veel overzichtelijker en hoe overzichtelijker je garderobe is, hoe sneller je ‘s ochtends je perfecte outfit kunt samenstellen.

Kledingkast-opruimen-opruimhulpmiddelen-ladehangers

Zorg ook voor wat organisatorische hulpmiddelen zoals transparante opbergdozen, ladeverdelers voor grote lades en draaimodules voor dode hoeken. Plan een optimaal organisatiesysteem in de kledingkast. Een praktisch idee zou zijn om kleerhangers te markeren met gekleurde linten of compartimenten met labels.

3. Shop goed en start de lente in de mode

garderobe-opruimen-voorjaarsschoonmaak-nieuwe-designs-kanten-blouse-crème

Heb je na het uitmesten meer ruimte in je kast en meer geld op zak dankzij de verkoop van overbodige kleding, dan kun je jezelf natuurlijk trakteren op een shoppingtour. Als u in een outlet winkelt, kunt u tot 60 procent besparen op goederen uit de collecties van vorig jaar en overproductie. Aan Factory-Outlets.org Zo vindt u een lijst met meer dan 500 verkooppunten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waar hoogwaardige mode tegen gereduceerde prijzen wordt aangeboden. Het filter Gebied zoeken helpt je koopjes bij jou in de buurt te vinden.

kledingkast-opruimen-lente-garderobe-rose-royal-blue-trendy kleuren

Last but not least, een paar tips voor koopjesjacht en de perfecte lentegarderobe:

  • Vervang donkere door frisse lentekleuren zoals geel, lichtblauw, roze en mintgroen, waardoor elke outfit er lichter en speelser uitziet.
  • Koop veelzijdige stukken die in de overgangsperiode op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd volgens de gelaagde look-trend. Denk aan perfect passende tops in wit of beige, oversized blazers, lange vesten, etc..
  • Kanten blouses in verschillende kleuren en variaties zijn klassiek en elegant en kunnen perfect gecombineerd worden met een broek of jeans.
  • Tunieken en blouses in bloemmotieven en gemaakt van vloeiende stoffen flatteren het figuur en zien er bijzonder meisjesachtig en casual uit.
  • Investeer in tijdloze klassiekers zoals trenchcoats, broeken en de kleine zwarte jurk die je jaar in jaar uit zal dragen.

garderobe-opgeruimde-lente-kledingkast-organiseren-heldere-kleuren