Namještaj i predmeti interijera

Gradimo kamin vlastitim rukama

Kamin u sobi doprinosi stvaranju atmosfere mira i spokoja. Naravno, ugradnja kamina u gradski stan uzrokovat će ogromne poteškoće čak i za profesionalce, ali izgradnja kamina vlastitim rukama na vašoj dači ili na seoskom imanju neće biti teška. Glavna stvar je shvatiti koji je to element udobnosti doma i gdje započeti njegovu izgradnju.

Sadržaj:

Što bismo trebali učiniti – sagraditi kamin?

Za početak, definirajmo ono što nazivamo kaminom. To je građevina od opeke koja nalikuje niši u zidu i opremljena je dimnjakom za ispuštanje plinova izgaranja u atmosferu. Budući da kamin ima nisku učinkovitost, koja može doseći i do 20%, ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da će moći zagrijati velike prostorije. Danas su i kamini na drva, kameni i opečni elementi više element dekora seoske kuće nego izvor topline koji može zagrijati sobu po zimskim mrazima. Stoga biste trebali voditi računa o postavljanju alternativnih uređaja za grijanje u kuću..

Budući da velika količina topline ulazi u dimnjak, potrebno je izgraditi široku, ali plitku komoru za gorivo kako bi toplinska energija dosegla maksimum izvan kamina i zagrijala prostoriju. Bočne stijenke, kao i gornji dio kamina, moraju biti postavljene pod kutom od 45-60 stupnjeva prema grijanoj prostoriji. Time se potiče maksimalno uklanjanje topline iz komore za gorivo i zagrijavanje zraka. U pravilu se kamini postavljaju blizu zida. Idealno mjesto za njih je kut sobe između dva unutarnja zida. Nasuprot tome, zidovi u blizini prozora neprikladna su mjesta za kamine. Zbog snažnog propuha koji nastaje radom kamina, dolazi do aktivne cirkulacije zraka, a kao posljedica toga, snažni propuh kroz brtve prozora koji curi uzrokovat će nelagodu.

Crtanje kamina – skice za crtanje

Da biste izgradili kamin prema vlastitom projektu, morate nacrtati njegove crteže. Štoviše, potrebno je na crtežima označiti kamin u presjeku, redoslijed (crtež svakog reda), kao i skice fasade.

Kako biste lakše crtali narudžbu, najbolje je upotrijebiti milimetarski papir ili listove u kavezu. Svaki red opeke mora biti nacrtan u mjerilu, svaki njegov ulomak označite konvencionalnim znakovima. To se mora učiniti jer se u procesu izgradnje kamina ne koriste samo cijele cigle, već i njihovi dijelovi. Nakon pažljivog numeriranja svakog reda, crtež kamina je potpuno spreman..

Izbor materijala za kamin

Izbor građevinskog materijala za kamin treba uzeti vrlo ozbiljno, jer život ognjišta ovisi o njihovoj kvaliteti. Kamini su podignuti od opeke, mramora ili pješčenjaka – to su najtrajniji i izdržljivi materijali.

Opeke se koriste u crvenim ili vatrostalnim razredima. Ali postoje čak i drveni kamini, izrađeni od poliuretana i gipsanih ploča..

Naravno, vjerojatnije je da će takve strukture imitirati kamin ili poslužiti za postavljanje električnog kamina.

Svi elementi za pravi kamin na drva trebaju biti pažljivo odabrani. Da biste to učinili, pažljivo pregledajte svaku ciglu posebno i dodirnite je čekićem. Sve opeke koje na kraju tvore kamin ne bi trebale imati nedostataka, pukotina, svijetlih mrlja ili slomljenih uglova. Boja kvalitetnih opeka je narančasto-crvena. Kad ga udarite čekićem, zvuk je jasan, ne zvoni, ali nije ni dosadan. Za izgradnju kamina srednje veličine, isključujući polaganje cijevi, bit će potrebno oko 250-300 cigli.

Za dobro držanje zida koristi se posebna otopina veziva koja se sastoji od mješavine pijeska, gline i cementa. Najbolja glina je kambrijska (plava), ali dovoljna je obična, crvena ili smeđa..

Valja napomenuti da se pri uporabi vatrostalnih opeka u zidanju treba koristiti vatrostalna glina.

Pijesak se mora pažljivo prosijati i oprati kako ne bi sadržavao ostatke i druge nečistoće koje umanjuju kvalitetu otopine. Cement za zidanje koristi se u razredima 200 ili 300.

Prosječna potražnja za građevinskim materijalom:

 • Portland cement – do 100 kg, uzimajući u obzir raspored temelja;
 • glina – do 0,5 m3, potrošnja gline ovisi o sadržaju masti;
 • pijesak frakcije do 1,5 mm – do 0,7 m3, uzimajući u obzir potrošnju za temelj;
 • drobljeni kamen, frakcija 2-6 mm, zapremine oko 0,2 m3.

Osim osnovnih materijala, potrebni su sljedeći elementi kamina:

 • rešetka;

 • prigušivač peći ili prigušivač dima;

 • zaslon za kamin;

 • čelična armatura duljine 0,7 m i promjera do 10 mm – oko 20 kom.

Zidanje od kamina

Prije nego što nastavite s polaganjem prve opeke, potrebno je napraviti točnu oznaku mjesta na kojem će se kamin podići. Crtamo konture ložišta kamina na podu i zidu. Zatim je na vrh temelja potrebno staviti hidroizolacijski materijal, na primjer, krovni materijal.

Treba zapamtiti da se crvena opeka koja se koristi za polaganje kamina mora natopiti, inače će izvlačiti vlagu iz otopine veziva, a zidanje će biti krhko.

Vatrostalna opeka, od koje su položeni kaminski umetci, ne treba namočiti, dovoljno je očistiti je od prašine i navlažiti vodom. Mort za zidanje trebao bi imati konzistenciju poput tijesta. Ne smije se širiti, ali i ne raspadati, ne lijepiti za ruke i alat, dobro zadržati oblik.

Prije polaganja opeke na žbuku, cigle treba položiti suhe, vodeći se radnim crtežom kamina. Nadalje, prema potrebi, prilagodite njihovu veličinu dijamantnim električnim alatom tako da se svaka cigla što bliže uklapa jedna uz drugu, ali uzimajući u obzir oblaganje šavova. Nakon što opečete opeke, možete ih početi polagati na žbuku. Prilikom polaganja morate koristiti pravilo i razinu.

Unutrašnjost zida mora biti glatka, mort ne smije stršiti prema van, sav višak treba pažljivo ukloniti i obrisati vlažnom krpom. Ni u kojem slučaju ne smijete žbukati unutarnju površinu kamina i dimnjaka, jer pri zagrijavanju zidova glina će se raspasti, a s vremenom će se zidanje uništiti. Male pukotine i rupe u cigli zaglađuju se krpom namočenom u tekuću otopinu gline i pijeska, a ovaj postupak treba ponoviti nakon polaganja svakih 4-5 redova.

Ugradnja dimnjaka

Ne zaboravite da postavljanje dimnjaka nije manje važan posao od izgradnje kamina. Doista, vaš odmor uz kamin i udobnost u kući izravno ovise o ispravnom radu dimnjaka. Prilikom polaganja opeke nikada ne ostavljajte papirnate ili kartonske čepove u cijevi..

Nakon prolaska 3-4 reda zidanja potrebno je unutarnju površinu dimnjaka obrisati vlažnom krpom namočenom u otopinu gline. Zahvaljujući ovoj tehnici, dimnjak dobiva izuzetnu glatkoću, što znači da će idealno ukloniti produkte izgaranja iz prostorije kamina..

Kako bi se olakšala ugradnja dimnjaka i povećala sigurnost korištenja kamina, u dimne osovine položene su posebne cijevi kroz koje se izvlače plinovi i dim. U pravilu se koriste sljedeće vrste dimnjaka:

 • Keramički dimnjaci. Prikladni su za instalaciju i jednostavno održavanje, ali imaju visoku cijenu..
 • Modularni dimnjaci od nehrđajućeg čelika. Ovaj dizajn ima toplinsku izolaciju i vanjsku školjku, zahvaljujući kojoj se vanjska strana dimnjaka ne zagrijava i ne utječe negativno na zidanje..
 • Zatvoreni dimnjak s tankim stijenkama. Izrađen je od nehrđajućeg čelika otpornog na toplinu i kiselinu. Pouzdan, jednostavan za instalaciju i relativno jeftin dizajn.

Ugradnja metalnih elemenata kamina

Treba zapamtiti da se metal zagrijavanjem nastoji proširiti. Stoga je pri polaganju metalne armature u šavove potrebno osigurati praznine od 5-8 mm. Što manje metala ima u zidovima kamina, to bolje. No ne mogu se odložiti svi elementi, na primjer, ne možete bez pogleda ili kaminskog uloška, ​​stoga se prilikom ugradnje potrebnih metalnih proizvoda morate sjetiti minimalnih praznina.

Ventil je instaliran na visini od oko 2 m. Nema potrebe za izmišljanjem dodatnih pričvršćivača, okvir ventila je savršeno učvršćen u zidu s tekućom otopinom. Okvir kaminskog uloška pričvršćen je na isti način..

Dekoracija kamina

Ako je za zidanje odabrana visokokvalitetna opeka bez nedostataka, tada ne zahtijeva nikakvu oblogu, dovoljno je fugirati fuge bijelim mortom koji se koristi za pločice. Bijeli šavovi na crvenoj podlozi izgledaju prilično impresivno i elegantno. Ako je ipak završna obrada kamina neizbježna, vrijedi znati da je kategorički nemoguće koristiti obične pločice, u takvim ekstremnim uvjetima ona će uskoro nestati. Za ukrašavanje kamina najbolje je koristiti pločice, s uzorkom ili glatkim. Savršeno podnose visoke temperature, ne pucaju i čvrsto se drže za površinu kamina.

No postoji još jedan, svestraniji način ukrašavanja prednjeg dijela kamina. Mnoge građevinske tvrtke specijalizirane za proizvodnju kamina rado će svojim kupcima ponuditi kaminske portale od kamena, mramora, sedra i drugih prirodnih materijala. Ovi portali izgledaju sjajno, pouzdani su i praktični. Osim toga, u pravilu su takvi portali opremljeni policama za kamin, na koje možete staviti male figurice, starinske satove ili druge dodatke koji nadopunjuju izgled kamina..

Završni dodir dizajna kamina bit će ugradnja dodatne opreme potrebne za njegovo održavanje. Naravno, pribor za kamin ne bi trebao samo pružati estetsko zadovoljstvo, već i ispunjavati funkcije koje su im dodijeljene. Kamin treba servisirati samo pouzdanim i kvalitetnim priborom, što bi, između ostalog, trebalo biti prikladno. Stoga, pri odabiru kaminskih garnitura, svakako ih trebate držati u rukama, zamisliti kako se njima može upravljati i shvatiti koliko su sigurni i ergonomski. Obično su u set uključene žlica, metlica, kuka i kliješta. Stalak za ovaj pribor obično je izrađen od kovanog metala, lijevanog željeza ili obojenog lijeva.

Osim seta za kamin, svakako biste trebali kupiti i lijepi kamin. Potrebno je zaštititi od bježanja iskre i tvrdog infracrvenog zračenja. Obično se ekrani sastoje od nekoliko dijelova i imaju različite širine. Zaslon je izrađen od kovanih šipki s metalnom mrežom.

Nakon što ste položili kamin i dimnjak, nema potrebe čekati da se otopina veziva potpuno osuši. Kamin možete lagano zagrijati kako bi se brže osušio. Prvo je potrebno provjeriti propuh u dimnjaku; za to se 1-2 zgužvane novine stave u dimnjak i zapale. Usput će izgorjeti, već možete shvatiti koliko je kamin spreman za paljenje. Ako papir brzo izgori i sav dim se uvuče u dimnjak, možemo pretpostaviti da je kamin prošao test i da se može koristiti bez straha da će izgorjeti..

Izgradnja kamina odgovoran je i mukotrpan posao koji ne zahtijeva žurbu. Pristupite svim fazama uzastopno, uzimajući u obzir sve tehnološke zahtjeve, a zatim će kamin postati i ukras cijele kuće i siguran centar topline.