Namještaj i predmeti interijera

Kako pokriti kauč vlastitim rukama

Navika je neodoljiva sila. Stoga, ako je vaša omiljena sofa izgubila svoj estetski izvorni izgled, pohabana ili razderana, tada imate dvije mogućnosti – izbaciti je ili udahnuti drugi život, povlačeći namještaj novom tkaninom. Naravno, većina vlasnika bira drugu opciju. I prirodno se postavlja pitanje – kako pokriti kauč vlastitim rukama? Zapravo, ovaj proces nije jako težak..

Sadržaj:

Razlozi za odbacivanje stare sofe

Kauč ​​je važan komad namještaja i uređenja interijera u svakom stanu. Kad sjednete na njega, možete čitati časopis, gledati televiziju i opustiti se nakon napornog dana. Nažalost, presvlake vašeg omiljenog kauča s vremenom je potrebno zamijeniti. Ako vam je kauč postao toliko poznat i poznat da je šteta otići, ne brinite – obično se namještaj može obnoviti gledajući kako pokriti kauč na fotografiji.

Ali postoje situacije kada je bolje baciti ga i kupiti novi namještaj. Prvi slučaj je kada je sam model star, možda čak i prije deset godina izašao iz mode. Moguće je da će se cijeli kauč morati obnoviti, zamijenivši neke dijelove okvira, podstavu i tkaninu za tapeciranje.

Upamtite da staro drvo škripi, materijal poput iverice može ispuštati otrovne tvari, a grinje mogu živjeti u zastarjelom pakiranju. Sve to nosi veliku prijetnju i nepopravljivu štetu zdravlju stanovnika. Osim toga, bez nekih vještina izrada presvlaka za kauč možda neće uspjeti prvi put..

Popravak drvenog okvira

Da biste se sami nosili s ovim zadatkom, samo trebate imati pri ruci sve potrebne alate i par sati slobodnog vremena. Trebali biste započeti temeljitim pregledom. Da biste to postigli, uklonite stari presvlake ravnim odvijačem. Uz njegovu pomoć podignite držač, zamahnite i uklonite.

Ako su spajalice čvrsto na mjestu, lagano ih izvucite odvijačem, a zatim ih izvucite kliještima. Tada je vrijedno provjeriti kvalitetu podloge. Ako je dobro očuvan, ipak ga uklonite jer ometa pregledavanje okvira i samostalno prekrivanje sofe. Za uklanjanje starih pričvršćivača možete koristiti razne odvijače s ravnim vrhom, bočne rezače, rezače žice i šesterokutne ključeve..

Kad se podloga ukloni, provjerite jesu li svi drveni elementi netaknuti, osobito okvir sofe. Ako iznenada pronađete oštećene ili slomljene ploče, morate ih odmah zamijeniti ili popraviti. Također je potrebno ojačati spojeve i zalijepiti spojeve. Završivši popravak drvenih konstrukcija, možete nastaviti s oblačenjem opruga na koje su položene letve i podloga. To ne mora biti jako teško: dovoljno je oko 1/5 pune kompresije..

Polaganje pjenaste gume

Oslobodili ste drveni okvir od stare slomljene vlaknaste ploče, spajalica za namještaj i čavala, sada na njega pričvrstite šperploču, a zatim zalijepite pjenu strogo prema veličini naslona i sjedala bez ikakvih uvijanja. Prilikom odabira pjenaste gume postoje tri važne karakteristike koje treba uzeti u obzir.

Pjenasta guma za naslone sjedala ne smije biti deblja od 40 milimetara. Za dizajn bočnih strana dovoljna je debljina materijala od dvadeset milimetara. Zatim pogledajte gustoću pjenaste gume. Za presvlake i presvlake sofe optimalna je gustoća 46 jedinica; za naslone najbolje je odabrati materijal gustoće veće od 30 jedinica.

Izbor pjene gume niske gustoće obećava brzu deformaciju namještaja, a to neće ukrasiti unutrašnjost stana. Stoga će dovoljno tvrda i gusta pjenasta guma biti idealna za kauč. No, upamtite da pretjerano tvrda pjenasta guma nije prikladna za upotrebu. Kako bi kauč dobio ugodnu mekoću i potrebnu elastičnost, preporuča se kao prvi sloj koristiti tvrdu pjenu, a za sljedeći sloj pjenu s manjom krutošću..

Na vrh prvog sloja, debljine 30 milimetara, zalijepite pjenastu gumu. Uobičajeno je presavijati drugi sloj na podnožje okvira u prednjem dijelu. Nakon što obnovite unutrašnjost sofe, možete početi stvarati presvlake koje se pričvršćuju na drveni okvir..

Priprema za transport

Prije nego što tapecirate stari kauč, morate se pobrinuti za dostupnost određenog alata. Za ovaj proces potrebne su odgovarajuće spajalice, građevinska klamerica, kliješta, čekić, odvijač minus i plus, oštri konci, nož za tapete, škare, kliješta s okruglim nosom, igla i kreda. Važno je da pri ruci imate bušilicu, skidač čavala, PVA ljepilo i kameru..

Vrlo je važno odabrati visokokvalitetan, pouzdan i lijep materijal za presvlake sofe. Najpopularnije su sljedeće presvlake za sofe: tapiserija, jato, žakard, velur, činčila, kurtizana ili koža. Uobičajene tkanine koje se obično koriste za šivanje odjeće neće raditi..

Prilikom odabira tkanine za tapeciranje vlastite sofe, prvi korak je definiranje funkcije “nove” sofe. Ako namještaj namjerava sjediti samo na njemu, trebalo bi dati prednost jačoj, izdržljivijoj tkanini sa sintetičkim vlaknima. Ako namjeravate koristiti kauč za spavanje, bolje je odabrati tkaninu koja sadrži prirodna vlakna. Takva podstava omogućuje tijelu da “diše”, zagrijava se po hladnom vremenu i hladi po vrućem vremenu.

Pogreške pri izvlačenju namještaja

U procesu prekrivanja kauča kožom morate se sjetiti mogućih pogrešaka. Početnici često pogrešno izračunavaju tkaninu koja se koristi u njihovom radu. Da biste to izbjegli, preporučuje se da pažljivo obratite pažnju na izračune. Izuzetno neugodni trenuci kada vlasnik nije kupio dovoljno materijala, a kad je sve to postalo jasno, iz nekog razloga to više nije moguće kupiti.

Stoga uvijek trebate kupiti tkaninu s maržom. Bolje ostaviti dodatni materijal nego nedovoljno. Od preostale tkanine možete na kraju napraviti nešto, na primjer, pokriti stolicu ili sašiti nešto od nje.

Za kvalitetno sužavanje namještaja potrebna je dobra posebna klamerica. Naravno, kauč možete povući uz pomoć čavala, ali izgledat će traljavo. Štoviše, izvlačenje namještaja čavlima prikladnije je za starinski namještaj od modernog..

Ako ste početnik u ovom poslu, prvo biste trebali povući stolicu i tek tada možete preuzeti druge stvari – svoju sofu. Prije nego što počnete povlačiti tako veliku stvar, morate osjetiti materijal, razumjeti kako se tkanina rasteže. Ako je gusta, jednostavno je trebate pričvrstiti heftalicom, ali ako koristite tapiseriju, prvo je morate ugurati unutra.

Proračun tkanine za omot

Da biste prekrili kauč i na njega prišili navlaku, morate uzeti otprilike 8 metara tkanine. Ako želite točnije izračunati potrošnju, tada morate izmjeriti širinu i duljinu sofe. Grubi izračuni izgledaju ovako: 2 širine kauča + 2 duljine kauča.

Ako kauč na kraju ima širinu od 160 centimetara i duljinu od 200 centimetara, tada vam je potrebno 7,2 metra materijala širine 150 centimetara. Ali ovo je samo smjernica kako biste mogli sažeti koliko će vas tkanina koštati, koliko košta pokrivanje kauča i koji materijal za to odabrati – jeftinije ili skuplje.

Teško je napraviti točnije izračune bez iskustva. Potrebno je pažljivo izmjeriti sve dijelove i područja, označiti ih na papiru u smanjenom obliku, stvoriti izgled, uzimajući u obzir liniju dijeljenja.

Tkanine s geometrijskom slikom, osobito prugaste, značajno povećavaju potrošnju i troškove prekrivanja sofe, jer se takve tkanine mogu rezati samo u određenom smjeru. Stoga se preporučuje odabir monokromatskih tkanina za namještaj ili materijala s malim uzorkom. U svakom slučaju, bilo kojem izračunu vrijedi dodati još 0,5 – 1 metar za potrošnju tkanine na sofi. Materijal neće biti suvišan. Osim toga, trebat će vam za zamjenu istrošenih područja..

Izrađujemo uzorak

Ako kauč ima standardni pravokutni oblik ili čak kutni oblik, tada je uzorak lakše napraviti. Precizno izmjerite svaki komad namještaja i stavite ih na milimetarski papir, vodeći računa o smjeru rezanja.

Svi će se ti izračuni u budućnosti morati prenijeti na tkaninu. Zatim kredom označite šavnu stranu. Prilikom rezanja obavezno uzmite u obzir dopuštenja za zarezivanje i šavove. Nemoguće je dati točnu preporuku o tome kako izraditi uzorak za presvlaku na kauču i koliko košta pokrivanje kauča. Svaki kauč je poseban, a verzija njegova suženja bit će drugačija. Možete se sjetiti samo nekoliko savjeta koji vam omogućuju da izbjegnete jednostavne pogreške..

Na primjer, bolje je napraviti uzorak s velikim dodacima, a zatim prilagoditi te dodatke uklapanjem i obrezati višak škarama. Što čvršće gradite uzorak, veća je vjerojatnost da ćete pogriješiti pri šivanju navlake. Samo po izgledu, kauč ima pravokutne oblike. Njegovi su oblici zapravo vrlo složeni i nemoguće je pogoditi točnim izračunom..

Niti u tvornici presvlake namještaja ne šivaju se unaprijed prema točnom uzorku; radnici učvršćuju i učvršćuju rastegnute rubove bartakama. Stoga je bolje ne pokušavati točno ponoviti oblik svoje sofe koristeći uzorak. Bolje je izraditi presvlaku kauča slobodnog oblika kako biste promijenili izgled, a ne samo povući presvlake kauča.

Izrada navlake za kauč

Odvojite skupu tkaninu koju ste kupili za presvlake sofe. Pravilno šivanje omota neće uspjeti prvi put, jer je to vrlo vješt i težak posao. Čak je i stručnjaku mnogo lakše sašiti haljinu za nestandardnu ​​figuru nego navlaka za kauč.

Stoga biste najprije trebali vježbati i sašiti pokrivač od jednostavne tkanine, takvi su omoti savršeni za namještaj na selu, a tek nakon toga možete početi povlačiti kauč u dnevnoj sobi gradskog stana. Za šivanje je uobičajeno koristiti ojačane i izdržljive niti. Na šavovima će navlaka doživjeti veliki stres, pogotovo ako ste napravili jak uzorak, a pokrov će se čvrsto zategnuti. Na takvim mjestima trebali biste dvaput šivati.

Najboljim strojem za šivanje navlaka smatra se PMZ stroj stare bake koji je opremljen ručnim pogonom. Ako nemate takav stroj, bolje je ne šivati ​​gustu tkaninu namještaja na kućanskom stroju. Je li to u dva ili tri sloja. Pogledajte video na presvlakama sofe i razmislite kako spojiti dijelove kako biste izbjegli takva “raskrižja”. Mogu se izrađivati ​​svi dijelovi odvojeno, bez međusobnog povezivanja.

U tom procesu koristite razne ukrasne mašne, pojaseve i vrpce. Dobri su u odvraćanju pozornosti s neuspjelih mjesta, nadopunjujući našivenu presvlaku za kauč i ukrašavajući cjelokupni dizajn sobe. Kako biste spriječili svoje voljene kućne ljubimce da ukopaju kožne presvlake sofe, čak i kroz navlake, unutar navlaka možete staviti tanku pjenastu gumu, koju je lako kupiti u bilo kojoj trgovini željeza..

Brojni ukrasni jastuci pomoći će sakriti “neuspješne” detalje. Osim toga, vrlo su jednostavni za korištenje. Šivanje je jednostavno, prema principu jastučnice, a možete ih napuniti bilo čime, pa čak i komadićima tkanine koji ostanu s kroja navlake na kauču.

Sada znate u kojim se slučajevima isplati uhvatiti u koštac s namještajem i kako pravilno postaviti kauč. Ako vam je kauč drag, ne morate ga bacati. U svakom slučaju, tijekom rada, preporuča se postići takvo stanje kada premaz ne popušta, ali i nije pretjerano rastegnut. Konstrukcijskom heftalicom pritisnite tkaninu. Noktima ili spajalicama presvlake se zabijaju na drveni dio okvira, nakon 2-3 centimetra. A kako biste si olakšali, jednostavno možete sašiti uklonjive navlake i staviti ih na vrh.