Namještaj i predmeti interijera

Kamin “uradi sam” iz kartonske kutije

Ako ne možete izgraditi kameni ili cigleni kamin, preporučujemo da ostanete na kartonskoj verziji kamina. Ovaj kamin savršen je i za privatne kuće i za stanove, može se lako prenijeti s mjesta na mjesto i ne zahtijeva posebna materijalna ulaganja za njegovu izgradnju. Naučit ćemo više o tome kako vlastitim rukama napraviti kamin iz kartonskih kutija..

Sadržaj:

Božićni kamin DIY iz kartonskih kutija

Uz pomoć kamina moguće je ne samo ukrasiti dom prije blagdana, već i stvoriti pravo novogodišnje raspoloženje. Po izgledu, takav se kamin ne razlikuje od pravog, jedina je razlika u tome što kamin nije u mogućnosti zagrijati prostoriju..

Prije početka proizvodnje kamina, odredite njegovo mjesto. Ako u prostoriji nema puno mjesta, najbolje je ostati na kutnoj verziji kamina. Također, odlučite o veličini buduće strukture. U ovoj opciji morate poći od veličine kutija od kojih će se kamin graditi i od veličine prostorije.

U procesu rada na ukrasnom kaminu iz kartonskih kutija trebat će vam:

 • velike kartonske kutije;
 • ljepilo za povezivanje kutija;
 • ljepilo na bazi polimera;
 • boje za rad s kartonskim površinama, najčešće na bazi vode;
 • mogućnost bezbojnog laka;
 • boje zlatne boje u spreju;
 • stropno oblikovanje;
 • četke i spužve;
 • samoljepljiva traka;
 • ravnala, razina, mjerni instrumenti.

Među glavnim dijelovima kamina ističemo: podnožje, portal i gornji poklopac..

Za izradu glavnog dijela koristimo karton. Baza je široka oko 50 mm i dugačka oko 120 mm. Glavni dio potrebno je izgraditi od kartonske kutije i zalijepiti ga trakom. Tako je moguće dobiti prazninu u obliku kućice za lutke..

Za izradu portala ispod kamina koristi se i karton. Preporučujemo da ostanete na opciji koja ima čvrstu stražnju stijenku. Za izradu prednje strane koristi se komad kartona u obliku trake. Zatim biste se trebali pobrinuti za izrezivanje dijela za izgaranje, čija je veličina manja od samog kamina. Za spajanje svih dijelova jedan s drugim koristite ljepljivu traku.

Nakon toga slijedi proizvodni proces gornje police, njezina kvaliteta određuje čvrstoću kamina. Stoga, ako namjeravate instalirati teške predmete na kamin, onda se pobrinite za čvrstoću ove baze. Da biste to učinili, potrebno je povezati nekoliko slojeva kartona zajedno. Za spajanje dijelova u ovom slučaju upotrijebite PVA ljepilo. Nakon toga, proizvod se može pritisnuti dok se potpuno ne osuši. Tako je moguće stvoriti krutu policu koja se nalazi na vrhu. Za pričvršćivanje police na portal upotrijebite ljepilo na bazi polimera. Zatim ljepljivom trakom zalijepite sve spojeve između dijelova na kaminu.

Najlakši i najugodniji trenutak u izradi kamina iz kartonske kutije vlastitim rukama je postupak ukrašavanja. Za uokvirivanje proizvoda upotrijebite kalup od stiropora ili bagete. Moguća je mogućnost izrade štukature. Nakon toga slijedi postupak oslikavanja kamina. U početku bi proizvod trebao dobiti isti ton, najčešće je prekriven svijetlom bojom. Kako bi se sastav za bojanje ravnomjerno upio u kamin, preporučujemo da ga nanesete četkom. Za bojanje štukature i drugih reljefnih elemenata upotrijebite spužvu.

Daljnja dorada kamina vrši se prozirnim lakom. Ovaj materijal omogućit će vam da pouzdano popravite prvi sloj boje. Kako bi kamin imao realniji izgled, potrebno ga je prekriti zlatnom bojom iz kante za raspršivanje. Za dodatni ukras kamina na njega objesite novogodišnje čarape, šljokice, vijenac. Osim toga, tapete se mogu lijepiti unutar ložišta, što oponaša opeku. Imajte na umu da je upotreba zapaljenih svijeća za ukrašavanje neprihvatljiva jer je kamin izrađen od kartona i lako će se zapaliti od minimalnog dodira s vatrom.

Kao dodatni pribor za novogodišnji kamin preporučujemo korištenje ogrjevnog drveta izrađenog vlastitim rukama. Za njihovu izgradnju trebat će vam:

 • valoviti karton;
 • ljepilo na bazi polimera;
 • boje;
 • škare;
 • samoljepljiva traka.

Karton razvaljajte u cijev, pričvrstite ga ljepljivom trakom i ljepilom. Duljina i širina trupaca trebaju biti različite, izrežite mali trupac na dijelove i spojite s velikim, imitirajući čvorove. Nakon što se ljepilo osuši, obojite trupce bijelom bojom.

Ukrasni kamin iz kartonskih kutija “uradi sam”

Prije početka rada na ukrasnom kaminu, prije svega, morate odlučiti o veličini kamina. Imajte na umu da bi se kamin trebao nalaziti na vidljivom mjestu, što će ga učiniti središnjim i atraktivnim dijelom interijera..

Kako bi se odredila veličina kamina, potrebno je koristiti mjernu traku. U odnosu na mjesto ugradnje buduće konstrukcije, određuju se njegove dimenzije.

Slijedi postupak izrade crteža kamina. Označava sve dekorativne elemente, pojedine komponente, kao i dimenzije podnožja.

Posebnu pozornost treba posvetiti procesu dorade ukrasnog kamina. Točno bi trebao nalikovati pravom kaminu od opeke ili kamena. U sljedećoj fazi rada odabire se materijal za rad i alati. Preporučuje se da se dio tijela kamina izgradi od kartona na valovitoj osnovi, ispod velikih kućanskih aparata. Ove su kutije vrlo izdržljive i idealne su za stvaranje kamina..

Osim toga, za rad je potrebno pripremiti PVA ljepilo i sastav na bazi polimera. Zalijepite uglove i druge elemente kamina pomoću maskirne trake. Da bi kamin dobio istu boju, potrebna je bijela boja. U nekim slučajevima bit će potreban i prozirni lak. Da biste dobili različite boje boje, pripremite boje u boji, uz njihovu pomoć možete postići različite nijanse pri ukrašavanju kamina.

Osim toga, morate kupiti elemente u obliku letvica, uglova, koji će kaminu dati potpuni izgled. U procesu dorade trebali biste koristiti kovrčave dijelove od polistirena i poliuretana.

Osim toga, alat biste trebali pripremiti u obliku četkica i spužvi, olovaka i razine. Opskrbite se čistim krpama za uklanjanje boje ili ljepila s površine.

Skrećemo vam pozornost na dvije najčešće opcije za kamine:

 • montiran na zid;
 • kamin koji se nalazi u kutu.

Kamin, instaliran u blizini zida, kompaktnih je dimenzija, a razni ukrasni detalji ugrađeni su na policu kamina. Zidni kamin središnji je dio prostorije, uvijek je na vidljivom mjestu i privlači pozornost. U procesu izrade takvog kamina trebali biste osloboditi prostor u prostoriji za njegovo stvaranje. Zatim preporučujemo skice ovog kamina, čiji su svi detalji postavljeni na pod. Baza, portalni dio i gornja polica koriste se kao glavni dijelovi takvog kamina..

Prvo počinjemo raditi na temeljima. Mora biti krut i stabilan. Stoga obični karton neće biti dovoljan, morate se pobrinuti za njegovo zbijanje s nekoliko slojeva kartona. Preporučujemo pričvršćivanje ukrućenja unutar baze. Ovaj dio kamina trebao bi biti 80-120 mm veći od samog proizvoda sa svake strane. Postoje dva načina da vlastitim rukama napravite podlogu za lažni kamin od kartonskih kutija:

 • izrada kutije sa stranama, postavljanje dodatnih elemenata na njezino dno koji povećavaju njezinu krutost;
 • proizvodnja nekoliko kartonskih ploča koje će služiti kao dno i površina, a ukrućenja su u ovom slučaju fiksirana samo na dnu.

Za izradu bočnih dijelova podnožja koriste se identične trake od kartona. Tako baza postaje čvršća. Učvršćivanje traka provodi se ljepljivom trakom.

U procesu izrade postolja razmislite kako pričvrstiti portal na površinu. Najčešće se spaja na dno. Za dodatno učvršćivanje portala koristi se obična ljepljiva traka..

Sljedeći proces je izgradnja portalnog dijela kamina. Za njegovu proizvodnju koristi se prethodno pripremljena kutija određene veličine. Nudimo dvije mogućnosti za izradu portala vlastitim rukama:

 • okvirna stranica portala;
 • jednodijelna konstrukcija.

Prva opcija podrazumijeva čvršću strukturu. Budući da se za izradu okvirnih pregrada koristi nekoliko slojeva kartonskog materijala odjednom. U početku se montiraju prednji i stražnji dio portala. Povećavaju čvrstoću cijele strukture. Na kartonskoj podlozi napravite oznake za kamin. Pomoću noža izrežite ga. Tako se vrši izrada ovog dijela kamina..

Za izradu stropa ložišta izrežite mali komad kartona, u odnosu na njegove dimenzije. Popravite dio pomoću trake. Za dodatno učvršćivanje i jačanje glavnog dijela kamina upotrijebite okvirnu strukturu u obliku ukrućenja.

Za izradu okvirnih ploča koje povećavaju krutost podloge koriste se čvrsti kartonski pravokutnici. Oni su međusobno povezani pomoću PVA ljepila i osušeni pomoću preše. Nakon toga slijedi postupak učvršćivanja ovih pravokutnika na prednji dio portala.

Postoji još jedan način za stvaranje žičanih elemenata. Ove pregrade olakšavaju ukupnu težinu kamina. Oni su u obliku rešetkaste pregradne stijenke. Na rešetkama s povećanom krutošću pričvršćen je još jedan sloj kartonskog materijala. Portal je instaliran na podnožje postolja i pričvršćen na njega ljepljivom trakom ili ljepilom. Nakon ugradnje okvira vrši se postupak slikanja i ukrašavanja.

Kamin iz kartonskih kutija fotografija:

Pomoću maskirne trake sakrijte sve veze između kartonskih komada. Na okvirni dio kamina mogu se ugraditi različiti ukrasni elementi. Imajte na umu da su u ovom slučaju zidovi okvira dodatno zapečaćeni kartonom..

Druga metoda izgradnje božićnog kamina vlastitim rukama iz kartonskih kutija jednostavnija je za izvođenje. Stražnja stijenka takvog kamina imat će čvrst oblik, dok na njemu nije moguće opremiti police.

Slikarska traka također se koristi za povezivanje dijelova kamina. Dovoljno je, prema skici, izrezati dio za izgaranje u kutiji. Pravokutne trake pričvršćene su uz bočne dijelove tijela. Tako se provodi formiranje žarišnog dijela. Zatim biste trebali popraviti gotov oblik kamina na podiju. Prvo je površina prekrivena ljepilom, a zatim dodatno učvršćena trakom.

Gornji dio takvog kamina djeluje kao polica. Imajte na umu da težina ovog elementa ne smije prelaziti težinu kamina jer postoji opasnost od deformacije. Za izradu police upotrijebite nekoliko kartonskih listova međusobno povezanih. Gornji sloj izrađen je od kartona najveće gustoće.

Tekućim čavlima pričvrstite policu za kamin. Moguća je mogućnost izrade police od podloge od šperploče. U tom slučaju njegova debljina ne smije prelaziti jedan centimetar. Još bolje, upotrijebite šperploču otpornu na vlagu..

Ukrašavanje kamina vlastitim rukama iz kartonskih kutija

Sljedeća faza rada na kaminu je njegov ukras. Atraktivnost gotovog proizvoda izravno ovisi o kvaliteti njegove implementacije. Prva metoda ukrašavanja uključuje uporabu kupljenih ukrasnih elemenata izrađenih od poliuretana. Mala lajsna koristi se za podjelu kamina na nekoliko zona. Zatim se postavlja štukatura. Moguća je i proizvodnja kolona.

Da biste popravili ove elemente, upotrijebite tekuće čavle. Nakon toga slijedi postupak oslikavanja kamina sa svim prethodno ugrađenim ukrasnim elementima. U tu svrhu preporučujemo korištenje spužve i četke..

Slijedi proces dodatnog rada na izolaciji ovih elemenata. Na primjer, štuko se može istaknuti zlatnom bojom. Nakon završetka slikanja slijedi postupak lakiranja kamina koji će spriječiti oštećenje boje. Moguća je varijanta imitacije zida od opeke. U te se svrhe koristi kit na bazi gipsa..

Osim toga, u ložište je ugrađeno drvo za ogrjev, što čini izgled kamina privlačnijim i realnijim. Postavljanje vijenca u blizini drva za ogrjev pomoći će simuliranju plamena.

Kamin vlastitim rukama od kartonskih kutija video: