Namještaj i predmeti interijera

Ruska peć “uradi sam”: crteži i naručivanje

Postoji nekoliko mogućnosti za izgradnju peći. Jedna od najpopularnijih i najtraženijih je ruska peć. Odlikuje ih dostupnost i ekonomičnost materijala za izradu, jednostavnost ugradnje i izvrsne performanse. Naučit ćemo više o tome kako vlastitim rukama izgraditi rusku peć..

Sadržaj:

Ruska peć “uradi sam” – crteži, narudžbe

Ruska peć bila je tradicionalno grijanje za većinu kuća prošlog stoljeća. Njegove glavne komponente su temeljni dio, stražarnica od drveta, kamena, opeke ili betonskog morta.

Gorivo se skladišti u peći, koja se prije upotrebe dobro osuši. Nadalje, ne morate se puno truditi da otopite peć. Dobro osušeno gorivo pali se pri najmanjoj iskri. Na gornjem dijelu podpeći nalazi se polikružni svod, na kojem se nalazi podloga za čiju se izradu koristi pijesak, mrvica opeke, učvršćena glinenim mortom. Prednji dio peći u pećnici je površina za kuhanje. Imajte na umu da je posteljina glavni element klasične ruske peći. Ona daje hrani poseban okus.

Ruska peć je grijaći uređaj koji se odlikuje dugotrajnom toplinskom snagom, čak i nakon završetka ložišta. Nakon akumulacije topline, njegova isporuka traje cijeli dan, s ispravno opremljenim dizajnom peći.

Načelo rada ruske peći temelji se na prisutnosti zavoja, na njezinom gornjem dijelu nalazi se nadzemna cijev koja se sužava prema gore. Bočni dio zida odlikuje se udubljenjima koja služe kao uređaj za nakupljanje pepela. U istim udubljenjima štede se tinjajući dijelovi goriva koji postupno odaju toplinu do sljedećeg loženja peći..

U nekim slučajevima pepeo se skladišti na ploči od kamena ili lijevanog željeza. Kako bi se smanjili troškovi peći i povećala čistoća njezina rada, posuda za pepeo uopće nije opremljena. To se radilo u štednjacima siromašnih vlasnika. U ovom slučaju samo je posebno gorivo pomoglo zadržati toplinu tijekom dana, u obliku određenih varijanti drva za ogrjev, na čije se vrhove uvijek stavljala jasika. Takva je peć prilično izbirljiva i treba joj poseban pristup, pa vam preporučujemo da i dalje ostanete na dizajnu koji ima posudu za pepeo.

Da biste izbjegli dim iz peći, potrebno je točno slijediti crteže ruske peći vlastitim rukama. Obratite posebnu pozornost na njegove zidove, oni bi trebali biti posebno glatki. Zavoj ni u kojem slučaju ne smije biti žbukan. Dovoljno ga je samljeti u glatko stanje..

Središnji i najvažniji dio ruske peći, o kojem izravno ovisi kvaliteta rada ovog uređaja, je ložište. Unutar njega postoje dvije vrste komora – kuhanje i gorivo. Za postavljanje ložišta koristili su usluge iskusnih proizvođača peći koji su napravili prekid između ova dva dijela..

Kuhanje se vrši izlaganjem hrane vrućem zraku, koji se pomiče dalje prema gorivu. Peći su se odlikovale izvrsnim radnim karakteristikama, čije je ložište imalo suženje u gornjem dijelu..

Važna tajna ispravne funkcionalnosti ruske peći je prisutnost dva vrtloga unutar nje, čije se rotacijske oscilacije međusobno poništavaju bez stvaranja turbulentnih trenutaka. Ako je prag peći prenizak, razina cirkulacije se smanjuje.

Osim toga, vrtlozi unutar peći hvataju neizgorjele čestice goriva koje tinjaju i stvaraju dodatnu toplinu. Kuhanje u ruskoj pećnici provodi se bez izravnog kontakta s zagrijanim zrakom, tako da u njemu nema kancerogenih tvari i toksina.

Posebnu pozornost treba posvetiti izradi lončića, njegov svod treba biti trocentričan. Takav štednjak odlikuje stopostotno izgaranje goriva i odsutnost dima ili iskrenja..

Utikač služi ne samo kao mjesto za zagrijavanje zraka, već i za održavanje temperature prethodno kuhane hrane. Stoga hrabro izjavljujemo da je glavno načelo ispravne organizacije ruske peći stvaranje složenog kanala za dim, bez složenih shema i stvaranje pregrada..

Kako složiti rusku peć vlastitim rukama

Kako bi se u konačnici dobila visokokvalitetna peć s visokom učinkovitošću, potrebno je u početku posebnu pozornost posvetiti uređaju i funkcionalnim značajkama ruske peći. U odnosu na područje gdje su se nalazile, peći su imale različite oblike, ali je princip njihove organizacije gotovo uvijek isti..

Prosječne veličine ruske peći su:

  • širina – sto četrdeset centimetara;
  • duljina – dvjesto deset centimetara;
  • visina sto centimetara.

Ranije su te vrijednosti mjerene u aršinima. Istodobno, prosječna vrijednost aršina je sedamdeset centimetara. Međutim, pećnica se gotovo uvijek postavlja u skladu s dimenzijama opeke, one uvijek moraju ostati netaknute..

Ova gornja verzija peći lako zagrijava sobu s trideset kvadrata. Najčešće se peć nalazila u kutu prostora koji se nalazio pored vrata..

Prije početka zidanja potrebno je izgraditi čvrst temelj od lomljene opeke ili kamena. Na bilo kojoj peći postoji element u obliku pećnice za pečenje, sadrži alate za servisiranje peći. Za veliku uštedu topline, između peći i zida postavljen je toplinski izolacijski materijal..

Peć je izrađena od opeke koja se stavlja u poseban mort. Klasična ruska peć izgrađena je od crvenih opeka, jer imaju visoku razinu čvrstoće..

Zakretni dio peći odlikuje se prisutnošću određenog nagiba u odnosu na usta. Druga važna komponenta je prag premošćivanja, koji sprječava iskre da uđu u cijev dimnjaka. Osim toga, na kućnom pragu se sakuplja cijev iz čađe..

Prilikom gradnje peći posebna se pozornost mora posvetiti narudžbi. Njegova vodoravna ravnina razlikuje se po prisutnosti rezova koji pomažu razumjeti načelo peći. Shema ručne peći DIY i redoslijed zidanja:

1. U početku je potrebno pripremiti crteže za ručnu peć “uradi sam”. U odnosu na njih, prvi red je položen na podlogu temelja. Imajte na umu da je prije toga temelj, izrađen od opeke i betonskog morta, hidroizoliran. U tu svrhu koristite krovni materijal. Preporuča se gradnja prvog reda opeke sa karakteristikama otpornim na vlagu. Tako se poboljšava kvaliteta rezultirajuće peći..

2. Kako bi odijevanje redova u budućnosti bilo idealno, u prvi red polažu se tri cigle ¾. Istodobno, jedna cigla ima kosinu, što osigurava najčvršću vezu između njih..

3. U drugom redu preporučuje se korištenje cijelih opeka tijekom procesa polaganja. I četiri cigle ¾ koristi se u trećem redu. Tako je moguće izbjeći preklapanje šavova..

4. Četvrti red također je napravljen pomoću cijelih opeka. Dvije cigle razlikuju se po prisutnosti kosine, tvore ulazni luk u peć.

5. U otvor se postavlja drvena oplata. Nakon uređenja luka polaže se peti red. Opremljen je s tri cigle ¾. U ovom je redu dvadeset cigli zakošeno, što pečenju daje visoku čvrstoću..

6. U procesu postavljanja ruske peći vlastitim rukama, crteži bi uvijek trebali biti pri ruci. U šestom redu bočni zidovi položeni su u jednu ciglu, a drugi zidovi u dvije. Oplata se mora postaviti između površina unutarnjih zidova, čiji gornji dio podsjeća na polukrug. Imajte na umu da oplata mora biti takve veličine da se konstrukcija može lako rastaviti, ako je potrebno.

7. Nakon postavljanja oplate izvode se radovi na površini svoda. Svod se preporučuje opremiti klinastom opekom koja poboljšava čvrstoću konstrukcije i čini je što je moguće jačom..

8. Moguća je kupnja takve opeke ili izrada samostalno. U drugom slučaju, rubove opeke dovoljno je obraditi posebnim alatom..

9. Imajte na umu da donji dijelovi opeke trebaju biti u bliskom dodiru. Za popunjavanje praznina između opeke koristi se cementni mort..

10. Nakon izrade podlaktice treba položiti sedmi i osmi red. Sedmi red položen je u potpunosti u skladu s prvim. Osmi red izrađen je od cijelih opeka. Napominjemo da se u osmom redu postavlja platforma pomoću koje se izrađuje hladna peć. Osušeni pijesak treba razasuti između njihovih zidova. U jedanaestom redu peć i zatrpavanje se preklapaju.

11. Trinaesti red postavlja zidove dijela peći i stupa. Ova dva elementa odvojena su čeličnom trakom koja odgovara obliku i veličini pećnice. Ova se traka odlikuje prisutnošću rupa koje je povezuju s općim zidom pomoću žice.

12. Do sedamnaestog reda zidovi dva gornja elementa se nadograđuju. U ovom redu zidovi odjeljka peći izrađeni su pomoću osam opeka, prethodno obrađenih posebnim alatom. Na njima se temelji konsolidirani dio lončića. Dakle, lončić je opremljen na isti način kao i prethodno napravljeno skrbništvo..

13. Nakon izrade konsolidiranog dijela, instalira se osamnaesti red. Počinje formiranje lučnog otvora. Imajte na umu da se u procesu polaganja sljedećih redova jaz između zidova i peći popunjava osušenim pijeskom, lomljenom opekom i staklom.

14. Lonac i zatrpavanje zatvoreni su u dvadeset drugom redu. Istodobno, u sljedećem redu postaju izdržljiviji i ojačani. Tu je i element peći na kojem se prethodno nalazio samovar. Sljedeći redovi preklapaju se s cijevi, međutim, rupe ostaju u njima. U prvom se nalazi samovarski dimnjak, a u drugom je pogled. U sljedećim redovima pola vrata su fiksna.

15. Trideset prvi red postavljen je na takav način da su dodatni redovi raspoređeni u tri cigle. Tako je moguće oblikovati padobran koji uklanja dim iz pećnice. Sljedeći red u potpunosti pokriva dio poprečne cijevi. Nakon izrade trideset i tri reda, konstruira se dio dimnjaka.

16. Iznad stropa postavljaju se opeke, čije rezanje uključuje uklanjanje drvenih konstrukcija. Osim toga, rezanjem se može postići dekorativni učinak. Osim toga, prisutnost utora doprinosi povećanju prijenosa topline..

Dakle, polaganje ruske peći vrši se ručno. Točno poštivanje u proizvodnji ruske peći rukama naručivanjem ključ je za dobivanje grijaćeg uređaja s visokom toplinskom učinkovitošću.

Ruske ulične pećnice vlastitim rukama – tehnologija proizvodnje

Neki vlasnici izrađuju ruski štednjak isključivo u svrhu kuhanja hrane u njemu. U ovom slučaju nalazi se na ulici. Postoje i mini-ruske pećnice, koje se lako prenose s mjesta na mjesto, pa čak i u automobilu..

Prije nego što pročitate upute za izgradnju vanjske peći, predlažemo da vlastitim rukama proučite sorte ruskih peći:

1. Peći, za izradu kojih se koristi opeka. Odlikuju se impresivnim dimenzijama i koriste se za zagrijavanje prostorija u koje su ugrađene.

2. Peći srednje veličine ugrađene u kupke ili ljetnikovce. Jednostavno zagrijte sobu do trideset kvadrata.

3. Mini ruske peći postavljene na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Njihova glavna funkcija je estetski ugodan izgled i priprema hrane..

Dno vanjske pećnice je baza. Unutrašnjost peći odlikuje se prisutnošću posebne prazne komore. Sadrži posuđe i predmete koji se koriste za njegu pećnice. Konstrukcija dna spremnika za gorivo provodi se uz poštivanje nagiba, pa je moguće učinkovito i učinkovito koristiti gorivo.

Gorivni dio sastoji se od samog ložišta i pretinca za kuhanje. Osim toga, svaka ruska peć ima dimnjak, koji osigurava uklanjanje plinova iz izgaranja goriva..

Izgradnja peći na ulici slijedi iz pripreme baze i stvaranja temelja. U te se svrhe koriste lomljena opeka i cementni mort. Polaganje peći vrši se u odnosu na prethodno pripremljenu shemu i redoslijed. Kvaliteta funkcioniranja peći izravno ovisi o kvaliteti zidanog sastava, stoga ovom pitanju treba posvetiti posebnu pozornost..

Video DIY ruskih peći: