Ontwerp van vakantiehuizen en hotels

Duurzaam betonnen hotel met oud bakstenen hek in Thailand

De “Wonderwall” is een duurzaam hotel dat is gelegen in Chiang Mai, de provincie in het noorden van Thailand. Er zijn ook verschillende culturele en traditionele toeristische attracties. Het gebouw bevindt zich in de buurt van de Tha Pae-poort, een ander belangrijk herkenningspunt in de oude stad. Het grote terrein waarop het hotel zich bevindt is van de partner van het hotel en bestaat uit meerdere huizen, waarvan een deel ooit is gebouwd met een slaapzaal.

Onafgewerkt design als accent voor een duurzaam hotel

hoofdingangspoort opgehoopte stenen in ijzeren hek naast palmbomen

Daarom besloot de hoteleigenaar in 2018 om de oude slaapzaal om te bouwen tot een nieuw project. De architecten bouwden het huis bovenop de oude slaapzaal met 3 verdiepingen. Het bestaat nu uit 14 kamers. Ze voegden ook het andere nieuwe gebouw toe als de lobby van het hotel, terwijl een bekend café hier zijn tweede filiaal opende. Ondertussen is de kamer ontworpen als een gemeenschappelijke ruimte waarin het hotel tegelijk met het café kan werken, zodat ook externe mensen kunnen worden ondergebracht.

groot raam architectenbureau combinatie oud baksteen beton

De architecten hebben een leuk kantoortje op de tweede verdieping van het gebouw. Ze zijn ook partners en ontwerpers van het hotel. Het architectenbureau definieerde het concept voor zo’n duurzaam hotel door de schoonheid van de onvolledigheid van de materialen met behulp van de poorten en muren van de oude stad in de buurt van het project. De ontwerpers hebben het aangepast aan het ontwerp. Ze vinden dat deze poorten en muren niet meer zo compleet en netjes hoeven te zijn als vroeger. Deze onvolkomenheden betekenen echter niet lelijkheid. In feite drukken ze de zintuigen van de plaats heel goed uit, met behoud van hun eigen schoonheid en uniciteit.

duurzaam hotel met een hek van gerecyclede bakstenen en betonnen muren

De architecten hebben de inspiratie eerst toegepast op de muren van het hotel om nieuwe elementen aan de muur toe te voegen. De omtrek van de muur lijkt sterker door de combinatie van metalen cellen en door elkaar gegooide bakstenen. Door stenen halverwege de muur te plaatsen, beschermde het team niet alleen het project visueel, maar bracht het ook de onvolkomenheden van die muren tot uiting. De laatste zijn een heel goed voorbeeld van het concept van dit ontwerp.

Praktisch en modern gerenoveerd interieur

lobby met café met tafels en muren van betonblokken en krukken van metaal industrieel stil

De roestige metalen structuur, het ruwe metselwerk, het kale beton in het gebouw en de meubels in het café zijn zorgvuldig geselecteerd om de authenticiteit van de materialen tot uitdrukking te brengen. Zo geloven de architecten dat de texturen van elk materiaal hun eigen schoonheid bevatten. Hierdoor hebben ze deze op een eenvoudige manier correct gerangschikt. Dit creëert zelfs meer uniciteit voor het project door de verbeeldingskracht van de materialen te verminderen. Bovendien kan het concept de bezoekers zeker bevredigende en nieuwe ervaringen brengen.

hotelkamer gerenoveerd minimalistisch design contrasterende kleuren

De hotelkamers uit de oude slaapzaal zijn gerenoveerd en daardoor vrij klein. Daarom hebben de ontwerpers de badkamerwanden vervangen door glas om ze ruimer te laten lijken. Er is ook gekozen voor wit gecoate muren om de kamers licht en ruim te maken, terwijl de suite kamers ooit 2 slaapzalen waren. Deze zijn nu met elkaar verbonden en bieden plaats aan maximaal 3 personen. De wand voor de kamer is nu vervangen door matglas en komt naast de woonkamer te liggen. Dit maakt dit kamertype nog schaarser en geschikt voor groepsreizen. In relatie tot het landschap is het ontwerp gebaseerd op de kaalheid van de ruimte.

achtertuin roestvrijstalen trappen en kiezels naast fonteingras en bomen

Hoge bomen en struiken in de tuin omringen het hotel en zorgen voor voldoende schaduw. Betelpalmen en kruisbessen waren er voor de bouw en de Architecten besloten om de meeste oude bomen te behouden. Daarom hebben ze slechts twee nieuwe soorten bomen geplant die ‘s middags schaduw kunnen bieden voor het lobbygebouw. De trottoirs zijn geplaveid met dezelfde stenen die het team heeft gebruikt om het buitengewone hek te bouwen. Deze loopbrug bevindt zich in de tuin en leidt naar elk punt van het project.

voorplein met kiezelstenen en boomingang duurzaam hotel thailand

Aan de andere kant zijn de tuinsegmenten slechts door één materiaal gedeeld om de eenvoud uit te drukken. Grijze kiezelstenen, fonteingras en rood gras zijn de materialen die gekozen zijn om de grond te bedekken en plezier te creëren in deze “wondermuur”.

modern designcafé met bakstenen muur en betonnen vloer glazen deur binnenplaats met kiezels

uitzicht vanaf de tweede verdieping met trap van roestvrij staal

compacte slaapkamer met groot bed en schuifdeur

onvolmaakt ontwerp voor omheining gevuld met gebruikte stenen

3D-model duurzaam hotel architect project

plattegrond van de lobby van de duurzame hotel wonderwall

3 verdiepingen gerenoveerde slaapzaal omgebouwd tot hotelplattegrond