Ontwerp van vakantiehuizen en hotels

Warm hout ontmoet koude grijstinten – een vakantiehuis in Noorwegen

vakantiehuis apart gebouw volume glazen pui

Fjorden aan de kust, hoge bergen, groene bossen – Noorwegen staat vooral bekend om zijn geweldige en gevarieerde natuur. Degenen die zichzelf willen trakteren op een pauze van het lawaai, gaan naar dit land in het hoge noorden. Vandaag laten we je zo’n retraite zien die boven een fjord uitsteekt en van waaruit je kunt genieten van een fantastisch uitzicht op een bos. Het project “Malangen Retreat” bevindt zich in Tromsø in het noorden van het land en werd in 2017 voltooid door architectenbureau Snorre Stinessen. Het vakantiehuis is zo ontworpen dat de eigenaren voldoende ruimte hebben om hun vrienden en familie te ontvangen terwijl ze toch de nodige privacy hebben. Het is een gezellig huis met een ongelooflijk ontwerp waar warm hout en koude grijstinten samenkomen.

vakantiehuis uitzicht meer bos

Het huis bestaat uit een hoofdgedeelte en een aanbouw, die van elkaar worden gescheiden door de centrale overdekte binnenplaats. U komt het huis binnen via een grote eiken schuifdeur met een interessant geometrisch patroon. Om de architectuur aan te passen aan het koude klimaat van het gebied, dient deze ruimte ook als wintertuin met een keuken en een open haard. Vanaf hier kunt u ook het hoofdgebouw of het bijgebouw bereiken.

vakantiehuis entree schuifdeur houten lamellen gevel

De kamers

De vakantiewoning is opgedeeld in aparte bouwvolumes om een ​​hogere mate van privacy te waarborgen en tevens om de verbinding tussen binnen- en buitenruimte te verbeteren. Het woongedeelte en de aanbouw bestaan ​​elk uit twee constructies. In het bijgebouw bevinden zich de servicekamers, een ontspanningsruimte met sauna, de gastenkamers en een recreatieruimte. De sauna is voorzien van een kamerhoge glazen wand die niet alleen veel daglicht binnenlaat, maar ook uitzicht biedt op het bos.

eiken houten schuifdeur open haard RVS eiland

In het hoofdgedeelte is er een kinderkamer, een kleine woonkamer (in de eerste doos) en de slaapkamer en de hoofdbadkamer (in de tweede). Een paar treden leiden naar de open keuken met een zithoek met uitzicht op de fjord. Vanuit deze keuken heeft u toegang tot de op het zuiden gelegen buitenruimte, waar het gezin op warme zomerdagen heerlijk kan dineren.

wintertuin eiland keuken open haard betonnen vloer

De materialen

Alle bouwvolumes zijn van binnen en van buiten bekleed met cederhout. De houten panelen werden behandeld met ijzersulfaat en maanden voor montage buiten gehouden, zodat er een egaal patina ontstond. Voor de binnenoppervlakken gebruikten de architecten eiken zonder spinthout om een ​​warmer contrast met de buitenkant te creëren. Alle tussenruimtes hebben een betonnen vloer om te benadrukken dat deze ruimtes anders verbonden zijn met het huis en de natuur. De plafonds in deze kamers zijn allemaal bekleed met eikenhout, dat vanwege het hoge tanninegehalte van nature zwart is als het wordt behandeld met ijzersulfaat. De zwarte plafonds onderscheiden zich visueel en zorgen tegelijkertijd voor een iets zachtere akoestiek.

warm houten wandplafond stalen eiland

Meubilair en decoratie

De meeste meubels die we in dit vakantiehuis zien, bijvoorbeeld de tafel en bank in de eetkamer, de bedden, de kasten, de open haard en de schuifdeur in de wintertuin, zijn individueel ontworpen door Stinessen.

Voor de decoratie hebben de architecten gekozen voor zachte tapijten en knusse dekens om de kamers meer warmte te geven. Ook de houten hanglampen zetten mooie accenten. De focus ligt echter op het gebruik van hout en de verbinding met de natuur.

warm houten eiland betonnen vloer kamerhoge beglazing

zichtbare betonnen muur schoorsteen installatie fauteuil tapijt

houten lamellen plafond zichtbare betonnen muren woongedeelte

keuken scandinavisch warm hout donker

keuken eethoek bank uitzicht bos

keuken zithoek zichtbare betonnen verlichting

woonkamer warme houten wandbekleding glazen wand vooruitzichten

terras adirondack fauteuil open haard natuursteen platen

terras zithoek open haard warme houten gevel

sauna glazen wand uitzicht natuur bos

Een project van Snorre Stinnessen Studio