Pasen & Lente

Eieren kleuren met patronen – 9 ideeën met instructies voor unieke paaseieren

Als je niet alleen eenvoudige, eenkleurige paaseieren wilt ontwerpen, kun je ze versieren met een breed scala aan patronen. Er zijn veel technieken om dit te doen, waarvan we er enkele vandaag aan u willen voorstellen. Het is aan jou of je de patronen uit de vrije hand op de eieren tekent of afgewerkte patronen direct met stof en papier overbrengt. Want als je eieren met een patroon verft, mag alles wat je leuk vindt! Je kunt het paasei hiervoor in speciale kleuren kleuren, in voedselkleuring, of je kunt verschillende soorten groenten gebruiken waarmee je de paaseieren op natuurlijke wijze kunt kleuren.

Eieren kleuren met patroon – Abstract patroon

Eieren kleuren met patronen in een abstracte en moderne look - eenvoudige techniek

Deze techniek is misschien bij velen bekend, maar we willen je toch nog even kort voorstellen, omdat de afgewerkte eieren er niet alleen prachtig uitzien, maar ook als basis kunnen dienen voor een van de andere patroonideeën in dit artikel. Bereid de kleuren voor (bijvoorbeeld in een wegwerp muffinvorm), houd keukenpapier klaar en leg een ei in elke gewenste kleur.

Houd het even vast, haal het er dan uit en dep de vochtige verf eraf met keukenpapier. Zet hem dan op een andere plek in de volgende kleur. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt totdat je van het abstracte paasei houdt. Je kunt ook handschoenen dragen om te voorkomen dat er vlekken op je handen komen als je ze vasthoudt.

Kleur eieren met elastische band

Kleur mooie eieren met patroon elastische band of touwtje

Het volgende idee is heel eenvoudig te doen. Je kleurt de eieren zoals je gewend bent, behalve dat je er vooraf op een of andere manier elastiekjes (of touw) omheen knoopt. Je kunt niet alleen linten van verschillende diktes gebruiken, maar je kunt ze ook op verschillende manieren om het ei wikkelen, bijvoorbeeld alleen reepjes in het midden of helemaal over het ei.

Een ander leuk idee is om het ei eerst een lichte kleur te geven en als het is opgedroogd, gebruik je de kauwgom en doe je het dan in een andere kleur. Als je nu de linten verwijdert, is de eerste kleur nog te zien. Je kunt natuurlijk ook meer dan twee kleuren combineren, bijvoorbeeld door bovenstaande techniek te gebruiken. Gewoon een beetje experimenteren. Met Pasen kun je nooit genoeg eieren hebben.

Eieren kleuren – patronen en kleuren overbrengen van keukenpapier

Eieren kleuren met een stukje keukenpapier - idee voor kinderen en volwassenen

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de kleine knopjes op wat keukenpapier prachtige motieven en patronen creëren. U kunt deze gebruiken bij het kleuren van eieren met patronen. Jij hebt nodig:

 • gekookte eieren
 • Keukenpapier
 • Paaseikleuren, voedselkleuren of natuurlijke kleuren
 • bevriezen zak
 • Elastische banden
 • optionele handschoenen

Instructies voor het kleuren van eieren met een patroon van keukenrol

Maak eerst de kleuren zoals je gewend bent, leg keukenpapier in een ovenschaal of ovenschaal en druppel er verschillende kleuren op. Als je tevreden bent met het kleurenschema, trek dan je handschoenen aan, leg een ei op het papier, wikkel het erin en maak alles vast met elastische banden. Stop het verpakte ei vervolgens in een diepvrieszakje, dat je ook weer vast kunt knopen met elastiekjes. Laat de kleur een paar uur inwerken. Niet alleen de kleuren worden overgebracht, maar ook de patronen van het papier.

Geblazen paaseieren met een dessin van zijden stof

Zijde gebruiken en eieren verven met een patroon - creatief idee voor Pasen

Een zijden sjaal, een oude zijden blouse, een stropdas of stukjes zijde – alles is geschikt, als het maar 100% zijde is. De patronen en kleuren van de stof kun je dan eenvoudig op de eierschaal overbrengen. Dit geeft de paaseieren patronen die echt uniek zijn en er professioneel uitzien. We leggen uit hoe je eieren kunt verven met dit soort patronen en wat je nodig hebt:

 • geblazen eieren
 • Zijden stof
 • lichte katoenen doek of zijden panty
 • witte azijn
 • Elastische banden of string
 • pot
 • schaar

Eieren kleuren met een patroon - instructies voor het overbrengen van motieven op zijde

Snijd de stof in stukken die groot genoeg zijn om het ei in te wikkelen. Let daarbij ook op het patroon zodat je niet per ongeluk aan het ei snijdt wat je wilt. Anders zou een vierkant van 10 cm voldoende moeten zijn. Wikkel nu het ei en knoop de doek stevig vast (pas op dat u de eierschaal niet breekt). Wikkel vervolgens de katoenen doek eromheen. Zo wordt de zijden stof beter tegen het ei gedrukt.

Verhit 5 cm water in een pan en voeg 60 ml azijn toe. Kook de eieren er 20 tot 25 minuten in. Omdat geblazen eieren op het oppervlak drijven, moet u ze vaak omdraaien of afdekken met een bord dat ze naar beneden drukt. Haal de eieren voorzichtig uit het water, laat ze afkoelen en verwijder de stoffen.

Paaseieren in drie tinten kleuren met plakband

Kleur roze eieren met een patroon van plakband in drie tinten

 • gekookte of geblazen eieren
 • Kleuren
 • Washi tape
 • schaar

Bereid de kleuren voor en leg het eerste ei ongeveer 10 seconden in een van de kleuren. Haal het eruit en droog het af met keukenpapier. Knip vierkantjes uit het plakband en plak ze goed op het ei (bijvoorbeeld 4 rijen van elk 3 vierkantjes zoals op de foto). Plaats het ei opnieuw in dezelfde kleur, dit keer voor ongeveer 15 tot 20 seconden, en droog het dan opnieuw.

Kleurinstructies voor mooie paaseieren met Washitape

Knip vervolgens hele stroken ducttape af en lijm deze langs de vierkanten. Wikkel daarnaast nog een stuk lint om het ei zodat het de andere kruist. Verf het opnieuw in dezelfde kleur gedurende 30 seconden, haal het eruit, droog het en verwijder de tape. De blije eitjes zijn klaar!

 Ontwerp paaseieren met rubbercement en bakpoeder

Zuiveringszout en rubber stopverf voor een snelle en gemakkelijke kleurtechniek voor Pasen

Als je technieken verzamelt voor het kleuren van paaseieren, is dit ook aan te raden met baking soda en rubber stopverf. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon het rubbercement en eventuele kleuren zonder zuiveringszout te gebruiken. Maar misschien wil je deze variant wel eens proberen. Als je deze eieren met een patroon wilt kleuren, heb je nodig:

 • gekookte eieren
 • Rubber stopverf
 • Natriumcarbonaat
 • Muffin dun
 • kwast
 • handschoenen
 • vloeibare voedselkleuring
 • azijn

Rubber stopverf instructies voor eenvoudig handwerk voor Pasen in galactische kleuren

Leg de eieren op een mat, dompel een borstel in het rubbercement en bestrooi de eieren ermee zoals je wilt. Je kunt ook proberen om stippenpatronen en andere met het penseel te schilderen of te deppen. Meng in kleine kommen of andere geschikte bakjes 55 g bakpoeder met 3 druppels kleurstof en meng de twee goed door elkaar.

Kleurrijk rubber stopverfpatroon als idee voor kinderen

Plaats nu een ei in elke muffinvorm en gebruik een borstel en handschoenen om de baking soda-kleuren op de eieren te verspreiden. Eventueel kun je dan hier en daar een paar druppels verf direct op het ei druppelen. Bedruip vervolgens de eieren geleidelijk met azijn met een eetlepel. Hierdoor ontstaat er een reactie met de baking soda waardoor alles een beetje gaat schuimen. Was vervolgens de eieren in schoon water en verwijder het rubbercement.

Maak een gemêleerd patroon met rijst

Knutselen met rijst en kleurstof voor kleurrijke paaseieren

Eerlijk gezegd, zou je zelf op dit idee zijn gekomen? Het is een heel eenvoudige techniek en je hebt de materialen waarschijnlijk al in huis. Als je eieren met een patroon op deze manier wilt kleuren, doe dan rijst in een afsluitbare diepvrieszak en voeg dan een paar druppels kleurstof toe (ongeveer 7 tot 8 druppels voor 200 g rijst). Sluit de zak en meng goed door te kneden om de rijst te kleuren (of roer met een lepel).

Instructies voor het kleuren van eieren met gekleurde rijst

Doe dan de eieren in de zakken, sluit ze opnieuw en draai en draai ze voorzichtig totdat ze gekleurd zijn. Hierdoor ontstaat een vrij onregelmatig patroon. Dan kun je elk ei een andere kleur geven voor veelkleurige ontwerpen of je kunt het met één kleur laten.

Tip: In plaats van diepvrieszakjes kun je ook andere soorten afsluitbare bakjes of plastic bekers gebruiken.

Fantastisch mooie bloemen als patroon voor paaseieren

Romantische paaseieren in blauw met takken en bladeren als patronen en motieven

Als je eieren op een natuurlijke manier wilt kleuren met een patroon, dan hebben wij het perfecte idee voor jou! Ontwerp ze niet alleen met natuurlijke kleuren, maar voorzie ze tegelijkertijd ook van prachtige bloemen. In de tuin heeft u nu een grote keuze aan prachtige bladeren en bloemen. Als je geen tuin hebt, maak dan een omweg naar de bloemenwinkel of naar een nabijgelegen weiland. Natuurlijk is er snel iets te vinden. Jij hebt nodig:

 • Bloemen en bladeren
 • gekookte of geblazen eieren
 • Groenten om in te kleuren (of, als alternatief, eenvoudige paaseikleuren)
 • Doorschijnende panty’s
 • optioneel koord of draad om te binden
 • Keukenpapier
 • azijn

Bevestig de bloemen aan het ei met zijden panty's en kleur ze zoals gewoonlijk

Neem een ​​ei en leg het blad of de bloem die je wilt ergens neer (sommige bloemen plakken beter als je ze vooraf in water laat weken). Stop dan het ei in een panty en knoop alles samen met een dubbele knoop of touwtje/draad. Pas op dat je blad/bloem niet wegglijdt. Kook de groenten tot het water gekleurd is (gebruik niet te veel water).

Ontwerp je eigen paaseieren met bloemen en bladeren

Voeg azijn toe aan het water en kook de eieren er 30 minuten in. Laat ze daarna nog 2 tot 3 uur trekken. Daarna kun je panty’s en planten uittrekken en klaar ben je. Als je wilt dat het verven van eieren sneller gaat, kun je gewoon normale eierkleuren gebruiken en de paaseieren verven met plantpatronen volgens de instructies op de verpakking.

Kleur eieren met waspatroon

Eieren maken met was en speciale instrumenten

Een techniek die waarschijnlijk iedereen kent, maar die niet mag worden onderschat als het gaat om het maken van paasei-motieven en patronen, is schilderen met was voor het kleuren. Als je was gebruikt, kun je de eieren natuurlijk kleuren, maar ook speciale paasei- en voedselkleuren gebruiken. Er zijn nu ook speciale waspotloden die bijzonder fijn zijn en perfect om mee te tekenen. Maar ook zo’n tool als in onderstaand voorbeeld is erg handig. Daar wordt was in de kleine metalen container gedaan en kort verwarmd boven een kaarsvlam.

Mooie zelfgeschilderde patronen met was op blauwe paaseieren

Nadat je de gewenste motieven en patronen hebt getekend, kleur je de paaseieren zoals gewoonlijk. Nadat de verf is opgedroogd, kunt u de overtollige was voorzichtig wegschrapen. Het bijzondere van deze techniek is dat je zelf kunt bepalen welke patronen je gaat schilderen. Ook oudere kinderen kunnen meedoen. Als u in plaats van dergelijke accessoires een gewone kaars of een waspotlood gebruikt, moeten de eieren nog warm zijn zodat de was tijdens het tekenen kan smelten. Maar als het ei te heet is, loopt de was weg en verpest je je waspatroon.

Eieren kleuren met een patroon – de nodige fine-tuning

Wrijf afgewerkte paaseieren in met olie voor glans

Welke techniek je ook kiest om eieren te verven met een patroon, de patronen komen pas echt tot hun recht als je ze laat glanzen. Hoe het werkt? Doe een beetje plantaardige olie op een doek en wrijf hiermee de eieren in. Overdrijf het echter niet met de olie, anders wordt het te vettig. Veeg tot slot nog een keer af met een schone en droge doek en je kunt ze in de paasmand of paasmand schikken.