Pasen & Lente

Maak zelf een tulpenarrangement: zo zet je de lentebloemen op de paastafel!

Geen andere bloem staat zo mooi op de paastafel als de tulp. Stijlvol in een vaas, individueel gedrapeerd op tafel of gebonden in een boeket: de lentebode kan op vele manieren worden geënsceneerd. We hebben je al verschillende ideeën laten zien hoe je zelf een lentedecoratie met tulpen kunt maken. In het artikel van vandaag leggen we je uit hoe je zelf een lenteachtig tulpenarrangement kunt maken.

Zelf een tulpenarrangement maken: waar moet je op letten bij het kopen van lentebloemen?

Schik tulpen in een geschenkdoos met steekschuim

Sinds hij vanuit het Midden-Oosten naar Europa is gebracht, is de tulp een van de meest populaire lentebloemen. Het siert niet alleen de tuin en het balkon in huis, maar staat ook prachtig als snijbloem op de paastafel. Om lang van een arrangement met tulpen te kunnen genieten, kiest u alleen verse bloemen. Verse tulpen herken je aan hun stevige stelen en bladeren. U koopt de bloemen het beste bij een gespecialiseerde bloemenwinkel of tuincentrum. Snijbloemen uit de supermarkt verwelken sneller.

Heb je al tulpen in je eigen tuin, wacht dan tot de bloemen de juiste kleur krijgen. Groene bloemen zijn te onvolwassen en zullen sneller verwelken.

Nadat je de bloemen mee naar huis hebt genomen, moet je de stelen kruiselings afsnijden met een scherp mes. Dit zorgt ervoor dat de kanalen niet worden beschadigd en de bloemen worden voorzien van water.

De volgende stap is het maken van het bloemstuk. In het artikel geven we je verschillende ideeën hoe je een effectieve lentedecoratie tovert.

Als je het bloemstuk al hebt gemaakt, waar moet je dan pronken? Kies een kamer die niet te warm is. De eetkamer, die alleen tijdens de maaltijden wordt verwarmd, is ideaal gebleken. Het tulpenarrangement mag ‘s nachts maximaal 18 graden Celsius staan.

Maak zelf een tulpenarrangement: Kool dient als vaas

Zelf arrangement met tulpen maken Instructies

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan tulpen beschikbaar. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en in verschillende vormen. De eenvoudige vroege tulpen worden als echte klassiekers beschouwd, terwijl de Crispa-tulpen worden gekenmerkt door hun ongewone vorm en kleurverloop. In het volgende arrangement worden de eenvoudige vroege tulpen van de variëteit “Apricot Beauty” gecombineerd met Crispa-tulpen van de variëteit “Lambada”. De twee rassen kunnen goed met elkaar overweg en vormen een aantrekkelijk ensemble. Om het tulpenarrangement zelf te maken heb je een witte koolkop, een mes en een groene bloemenspons van de bloemenwinkel nodig.

Tulpen in bloemstukken Ideeën voor lentearrangementen

Zo maak je het bloemstuk: Snijd eerst een vingerdikke plak aan de steelzijde van de kool, snij dan met een mes in de steel en verwijder deze. Snijd de bloemenspons door en leg deze in de uitgeholde kool. Snijd vervolgens met een scherp mes de stelen van de tulpen diagonaal door en steek ze in de spons. Je kunt de bloemen na 2-3 dagen water geven, maar heel spaarzaam.

Zelf arrangementen maken met tulpen en snoep

Schik tulpen in vaas met pasta en snoep

Voor het volgende bloemstuk heb je een groot helder glazen theekopje of een kleine vaas met wijde hals nodig, snoepjes naar keuze (marshmallow bunnies of M&Mevrouw. Je hebt nog wel een klein wegwerpbekertje en groene accessoires of andere bloemen naar keuze nodig. Natuurlijk mag je de bloemenspons ook niet vergeten. Zo maak je de bloemdecoraties in klein formaat: Plaats eerst de wegwerpbeker in de grote theekop. Vul het gebied tussen beide containers met de marshmallow-konijntjes. Knip een bloemenspons uit en stop deze in de wegwerpbeker. Dan kun je de bloemen dienovereenkomstig inkorten en rangschikken.

Schik het bloemstuk met tulpen in een decoratieve vogelkooi

Schik het bloemstuk met tulpen in de kooi decoratief

Een kleurrijke decoratie voor het familiefeest in de tuin en een geweldige blikvanger in de eetkamer: het volgende bloemstuk met tulpen brengt vintage flair op tafel. Voor dit DIY-idee heb je een metalen vogelkooi nodig waarvan het bovenste deel kan worden geopend. Indien gewenst kunt u deze spuiten met bronzen of koperen spray. Plaats vervolgens een kleine plantenpot of een plastic beker in het midden van de kooi in een neutrale kleur en vul deze met sponsmassa. Controleer of de bloemenspons vochtig is en zo niet, dan kun je er water overheen gieten. Sluit vervolgens de vogelkooi en begin de individuele bloemen door het latwerk te prikken. Zo creëer je zelfs met een paar bloemen een volumineus arrangement.

Bloemstukken met tulpen en paaseieren

Maak je eigen tulpenarrangement in een paasmandje met viooltjes en paaseieren

Creëer een prachtige bloemenshow in een paasmandje. In het volgende arrangement worden narcissen, irissen en tulpen gecombineerd. Paaseieren geven het feestelijke ensemble de finishing touch. Je hebt de volgende materialen nodig:

  • hardgekookte en gekleurde paaseieren
  • piepschuim eieren
  • Stickers met paashazen
  • Pastelverf en een platte kwast
  • groene egeldraad en snoeischaar
  • een mand van riet, wilgentakjes of rotan
  • Kunstgras of mos
  • Lentebloemen naar keuze (narcissen, irissen en tulpen gaan goed samen)
  • een bloemenspons van de bloemenwinkel

Handwerkinstructies: Schilder eerst de piepschuimeieren en versier ze met de stickers. Knip vervolgens met de snoeischaar enkele 15 cm lange stukken egeldraad en steek een uiteinde van elk stuk draad in een piepschuimei. Bekleed de paasmand met huishoudfolie en leg een spons op de vloer. Schik vervolgens de lentebloemen en drapeer er kunstgras of mos omheen. Leg tot slot hardgekookte en geverfde paaseieren tussen de bloemen en leg de piepschuimeieren erin.

Bloemstuk met tulpen in een schaal

Hoe maak je zelf een bloemstuk met tulpen

Wil je zelf een prachtig bloemstuk met tulpen maken, maar heb je helaas geen geschikte vaas? Dan kun je een kom gebruiken. Een truc kan je helpen om het arrangement in de gewenste vorm te krijgen. Leg een stuk steekschuim of vul de kom met water. Plak met het plakband stroken horizontaal en verticaal op elkaar zodat er een raster ontstaat op de opening. Kort de bloemen in en laat je fantasie de vrije loop bij het schikken ervan.

Maak lentedecoraties met tulpen

Maak je eigen bloemstuk met tulpen en paaseieren

Heb je zelf al een charmante lentedecoratie met tulpen gemaakt, maar zijn er nog meerdere bloemen over? Dan is het volgende knutselidee precies goed voor jou. Je hebt meerdere kleipotten van terracotta nodig met een diameter van ca. 6 cm, een houten thee-, servet- of sorteerdoos, mos, hardgekookte paaseieren, een spons en de bloemen. Plaats eerst de kleipotten in de compartimenten van de houten kist en vul de gaten op met mos. Plaats een stuk bloemenspons in elk van de verschillende kleipotten en bedek het met mos. Kort de bloemstelen in en zet een bloem in elke aarden pot. Laat drie of vier potten leeg en laat daar kleurrijke paaseieren zien.

Schik het bloemstuk met tulpen in een plantenbak

Maak je eigen tulpenarrangementen in een houten kist, schik lentebloemen op de paastafel

Wilt u een natuurlijk geheel, dan kunt u kiezen voor een bloemstuk met tulpen en narcissen in een wijnkist voor losse flessen of in een plantenbak. Doe meerdere stukjes bloemenspons in de doos en schik de bloemen zo dicht mogelijk bij elkaar. Combineer verschillende soorten tulpen, bijvoorbeeld Darwin met dubbele vroege tulpen of Fosteriana tulpen met geurende Triumph tulpen.

Maak je eigen tulpenarrangement: lentebloemen in het nest

Maak zelf lentedecoraties met tulpenarrangementen in de mand

Het volgende arrangement bewijst ook dat tulpen perfect zijn voor het decoreren van de paastafel. Mooi geënsceneerd in een wilgenkrans, maak een kleurrijke decoratie van de extra klasse. Hoe maak je zelf het tulpenarrangement: Leg een rieten krans op tafel en bedek deze met huishoudfolie, die je met plakband aan de wilgenkrans bevestigt.

Schik tulpen in een handtas

Tulpen in plugmassa in de rotanmand bij de voordeur

Ring in het voorjaar met een stijlvolle lentedecoratie op de voordeur! Doe verschillende stukjes bloemenspons in een rieten handtas en rangschik de tulpen met accessoires gemaakt van eucalyptustakken.

Lentedecoratie met tulpen in kinderlaarsjes

Maak je eigen tulpenarrangement en gebruik het als vaas in laarzen

Het perfecte last-minute DIY-idee voor gezinnen met kleine kinderen: plaats een bloemenspons in de rubberen kinderlaarzen en verander ze in originele vazen. Zo zijn de tulpen bijzonder effectief.

Arrangement met tulpen, hortensia’s en asperges

Maak bloemstukken met tulpen en asperges en hortensia's

Heeft uw vaas krassen of vindt u geen geschikte vaas voor een volumineus bloemstuk, dan is het volgende idee precies wat u zoekt. Leg een stuk bloemenspons op een bord en schik de bloemen. Bind de bloemen aan elkaar met knutseldraad. Bind vervolgens de asperges rond de bloemen zodat ze de bloemenspons volledig bedekken. Bind de asperges met decoratieve linten.

Vintage schaal met tulpen, mos en hortensia’s

Arrangementen met tulpen en hyacinten in een met mos begroeide stekken

Gele tulpen en individuele witte hyacinten zien er bijzonder goed uit in compacte arrangementen. Ze komen tot hun recht in een vintage schaal en brengen een vleugje romantiek uit vervlogen tijden in je eigen vier muren.

Tulpenarrangementen maken van natuurlijke materialen

Arrangementen met tulpen Ideeën voor tafeldecoratie voor het voorjaar in de mand

Puristen kunnen kiezen voor een decoratie gemaakt van natuurlijke materialen. Witte madeliefjes, tulpen en hortensia’s zien er geweldig uit in een koolkop.

Tulpen mooi schikken: leuke alternatieven voor bloemstukken

Tulpen in vaas regelen ideeën voor lentedecor

Het hoeft niet per se een bloemstuk te zijn. Losse bloemen kunnen net zo goed in glazen en vazen ​​worden geënsceneerd. Kort bijvoorbeeld de bloemstengels in, buig ze voorzichtig om en leg ze overdwars in een glazen schaal. Boomtakken en individuele bloesems geven het arrangement een extra kick. Witte tulpen zijn een echte blikvanger en kunnen effectief als solist worden geënsceneerd.

enkele bloemen tulpen regelen lentedecoratie

Tulpen zijn echte voorboden van de lente die het warme seizoen inluiden met hun prachtige kleuren en zachte geur. Vooral met Pasen slaan ze een goed figuur op de feesttafel en creëren ze een vrolijke sfeer. Wil je zelf een tulpenarrangement maken, dan kun je je creativiteit de vrije loop laten. Of alleen met groene accessoires of samen met andere bloemen, in vazen, in schalen en zelfs in plantenbakken: de mogelijkheden zijn simpelweg eindeloos!

Tulpen in vaas schik ideeën in wit