Pergola en prieel

21 ideeën voor een pergola in de tuin – functionele ontwerpen voor het terras

pergola in de tuin romantisch zwart modern klimplanten rotan meubelen

Een Pergola in de tuin heeft veel voordelen – het is gemakkelijk zelf te bouwen en biedt tal van ontwerpmogelijkheden – het kan een verfrissende koelte brengen en worden afgedekt met een luifel, of als decoratie worden gebruikt en een echt hoogtepunt in uw tuin worden. Pergola’s zijn vooral effectief als er een vloerbedekking is – tuinpad, patio of terras met houten vloer zijn slechts enkele voorbeelden. Deze eenvoudige structuur geeft de mogelijkheid om een ​​zitplaats op te zetten die fris en uitnodigend is dankzij gekleurde bloemen en planten. We hebben 21 ideeën voor je Pergola in de tuin samengevat met functionele en praktische ontwerpen voor elke tuin of terras.

Pergola in de tuin – organiseer een gezellige zithoek

pergola in de tuin bruine houten pilaren terrasgrill

De eerste stap bij het bouwen van een pergola is het vinden van de optimale locatie ervoor. Idealiter wordt de dakbedekking op een plaats met een vlakke ondergrond geplaatst. De pergola kan dus het hele terras of slechts een klein deel ervan bedekken, vrij op de binnenplaats staan ​​of de tuiningang naar de voordeur overbruggen. Voor een pergola is in de regel geen bouwvergunning nodig omdat deze geen vaste overkapping heeft. Uiteraard dient de nodige afstand tot het naastgelegen pand te worden aangehouden.

De materiaalkeuze

pergola-vrijstaande-zwart-stalen-houten-latten

Als je een pergola wilt bouwen, heb je verschillende opties. De meeste pergola’s zijn gemaakt van hout. Anderen combineren hout met een frame van staal of aluminium. De bouwmaterialen moeten weerbestendig en stabiel zijn. Welke variant je uiteindelijk kiest blijft een kwestie van persoonlijke smaak en de stijl van het huis. De beslissing hangt natuurlijk ook af van het budget. De pergola moet immers goed bij het huis passen.

pergola-houten-palen-terras-eethoek

De weersbestendigheid en onderhoudsvereisten variëren afhankelijk van het gebruikte hout. Sparren en dennen zijn goed voor het bouwen van een pergola, maar kunnen worden aangetast door ongedierte zoals houtwormen. Als het hout in direct contact met de grond of op een vochtige plaats staat, loopt het risico op rot. Lariks is beduidend duurder dan vuren, maar heeft een hoog draagvermogen, waardoor deze houtsoort bijzonder geschikt is voor dragende elementen. Eikenhout is ideaal voor buitengebruik, zelfs zonder impregnatie. Ontdek de eigenschappen van de verschillende houtsoorten en het onderhoud dat ze regelmatig nodig hebben.

Constructies van metaal zijn veel duurzamer dan houten pergola’s. Ze zijn extreem stabiel en veel lichter. Een metalen pergola heeft geen regelmatig onderhoud nodig, maar heeft altijd roestbescherming nodig.

pergola-hout-eethoek-latten

Als je de materialen hebt gekozen, kun je beginnen met bouwen. Een goede fundering is het einddoel: de palen moeten stevig in de grond verankerd zijn. Je wilt tenslotte eindigen met een stevige pergola. Bij houten constructies is het belangrijk dat de palen boven de grond staan. Wanneer het in contact komt met de grond, begint het hout snel te rotten. De palen kunnen het beste op paalankers van metaal worden geplaatst, die in de grond worden gebetonneerd of geramd.

pergola-houten-frame-zwart-staal

Zodra de fundering gereed is, wordt de dakbedekking op de palen gelegd. Hoewel het aan de bovenzijde per definitie een halfopen opbouw is, kiezen veel bouwers voor een vaste overkapping zodat de pergola ook bij lichte regen gebruikt kan worden. Ook hier zijn er een aantal verschillende opties met betrekking tot de mogelijke materialen. Ze hebben allemaal bepaalde voor- en nadelen.

Groene pergola

pergola-hout-witte-kuip-klimplanten

Indien gewenst is de pergola ook eenvoudig uit te breiden met bijvoorbeeld een privacyscherm of extra hekjes en klimelementen. Het meest populaire decoratieve element blijven klimplanten, die de steiger omtoveren tot een groen paradijs. Klassiekers zijn wijnstokken, klimrozen, blauwe regen en duizendknoop. De bloeiende klimplanten zijn een lust voor het oog en geven een aangename geur af.

Pergola in de tuin met privacyscherm

pergola in de tuin enkele grijze kleur rotan tuinmeubelen zwembad

Als je een … hebt Pergola in de tuin gebouw in de directe omgeving van de woning, kunt u altijd genieten van een rustplek. Zodat niets u stoort, kunt u de pergola afschermen met luifels of de privacy beveiligen met een constructie van hout en klimplanten. Dit oogt modern en vormt een mooi contrast met de klassieke zuilen.

Pergola in de tuin – idee voor terrasontwerp

tuin pergola boog design open haard zithoek luiken

Als u uw vrije tijd met vrienden wilt doorbrengen, kunt u op het terras midden in de tuin een pergola bouwen. De prachtige rondingen van het ontwerp van deze gewelfde pergola zijn opvallend en een klein houten hek omlijst de hele constructie.

Moderne varianten voor de pergola

pergola in de tuin houten latten modern design steen tegels voegen gras banken

Als u wilt, kunt u de pergola in een modernere stijl ontwerpen. Hiervoor kunnen in plaats van houten balken bijvoorbeeld strips worden gebruikt. De gebogen vorm van de pergola is zeer aantrekkelijk, terwijl de ingebouwde banken zorgen voor comfort.

Pergola in de tuin – ruimtebesparende variant

Volkstuin opgezet luifel veranda

Wie denkt dat pergola’s alleen geschikt zijn voor grote tuinen, heeft het mis. Integendeel – de diversiteit van deze constructie is ideaal voor volkstuinen en kan als accent dienen. Dankzij de kleine pergola ziet de hele structuur er perfect uit.

Hoge pergola in de tuin boven het grindpad

Volkstuinomheining plaatsen

Als je een … hebt Pergola in de tuin wilt bouwen, denk dan na over de hoogte, lengte en breedte die je nodig hebt. Een hoge pergola is bijvoorbeeld perfect voor een kleine tuin en werpt schaduw op het kiezelpad.

Pergola met klimplanten

Ideeën voor bescherming tegen de zon van klimplanten

Als je een visuele verbinding met de omgeving wilt creëren, kun je de pergola versieren met klimplanten. Een tros druiven zorgt voor een dramatisch effect boven het eetgedeelte.

Pergola heeft een mediterrane smaak en komt uit Italië. De traditionele Pergola in de tuin is bedekt met druiven. Het is een romantische, charmante omgeving die veel aantrekkingskracht heeft.

Goedkoop ontwerp en interessante structuur

Ontwerp goedkope houten constructie in de tuin

Zelfs een eenvoudige structuur kan de tuin opfrissen en accentueren. De diverse vormen en functies die het kan vervullen, helpen bij het creëren van een gezellige buitenruimte die aanzienlijk minder kost dan een tuinhuisje.

Stabiele pergola poten

Steunpoten design tuinhaard

De benen van de Pergola in de tuin worden vaak op betonplaten bevestigd. Soms worden ze gewoon in de grond begraven, maar dit mag alleen met houten pergola’s. Dit is een eenvoudige oplossing voor kleine en lichte tuinhuisjes, maar grotere hebben stevige ondersteuning nodig. Het voorbeeld op de foto heeft houten balken gecombineerd met bakstenen steunen die passen bij de rustieke open haard.

vrijstaande pergola

Tuinontwerp vijver houten pergola natuursteen

Een groot voordeel van vrijstaande constructies ten opzichte van een pergola die aan het huis is bevestigd, is de flexibiliteit – u kunt de beste plaats voor uw tuinhuisje kiezen en heeft niet de beperking om rekening te houden met de beschikbare ruimte aan de voorkant van het huis.

Pergola in de tuin met open plafond

Terras design tuinmeubelen

Zelfs vrijstaande pergola’s hoeven niet een hele overkapping te vormen, soms is minder meer. Ook bij een open constructie ontstaat het gevoel van perfectie en gezelligheid.

Privé terras

Houtsnijwerk kleurrijke planten

houtsnede Pergola in de tuin  maakt een geweldige indruk en zorgt voor privacy voor de patio. Het oogt privé en uitnodigend tegelijk en creëert een romantische sfeer in de tuin.

Pergola in de tuin bootst een schip na

Gazebo vijverontwerp ideeën luifel

Een van de beste ontwerpen – dit tuinhuisje ziet eruit alsof het op het water drijft. Het is de best mogelijke plek om uit te rusten en naar het water en de dieren in het wild te kijken.

Pergola als verbinding tussen woning en woninguitbreiding

Bouw zelf een huisuitbreiding wit beschermend dak

Gazebo kan oude en nieuwe architectuur perfect naadloos combineren. Hier beheerst de klassieke pergola de taak om de oude en nieuwe delen van een gebouw in koloniale stijl met elkaar te verbinden. De arcade verwelkomt alle gasten en werkt als een stijlvolle toevoeging aan de architectuur.

Pergola als tuiningang

Ontwerp een pergola voor een huisingang

Creëer een tuiningang met behulp van een pergola. De grijze kleur van de constructie markeert en scheidt optisch de tuin van het huispad.

Gazebo luifel zonwering

Een pergola beschermend dak opzetten

Gazebo bouwontwerp

Ideeën voor arcade-ontwerp inrichten

100 ontwerpideeën voor terrassen, dakterrassen en balkons

Houten pergola voor de tuin – 20 interessante ontwerpideeën