Ramen & Deuren

Aluminium of PVC ramen: voor- en nadelen van deze profielen

pvc-profielvenster voordelen zonlicht glazen ruit

Er worden veel verschillende soorten raamprofielen aangeboden, die zowel in uiterlijk en prijs als in kwaliteit verschillen. En aangezien het veranderen van vensters of het toevoegen van nieuwe een grotere investering is, moet u op zijn minst de basis van tevoren leren. In principe zijn er vier verschillende soorten profielen waaruit u kunt kiezen. Dat zijn de ramen gemaakt van hout, staal dat Aluminium of PVC ramen. De laatste twee zijn tegenwoordig het populairst en worden daarom veel gebruikt. Daarom laten we je in dit artikel graag kennismaken met de voor- en nadelen van twee soorten profielen, zodat je makkelijker kunt beslissen of je kiest voor aluminium of kunststof ramen..

Aluminium of PVC ramen – voor- en nadelen van aluminium profielen

raam deur terras aluminium profiel zwart voordeel nadeel

De aluminium profielen zijn weerbestendig en daardoor duurzaam en zien er ook nog eens modern uit. Een ander voordeel is dat het materiaal ook bij grote temperatuurschommelingen niet verandert of beschadigd raakt. Het is ook heel gemakkelijk te onderhouden. In vergelijking met het PVC-profiel zijn ze robuuster en is de keuze aan kleurvarianten groter.

Aluminium of PVC ramen – Aluminium ramen hebben echter ook enkele nadelen. Aan de ene kant zijn ze duurder dan kunststof ramen en aan de andere kant zijn ze minder warmte-isolerend. Maar nu worden ook geïsoleerde varianten aangeboden. De niet-geïsoleerde worden meestal gebruikt voor binnenramen. Bij de aluminium profielen is er een verhoogd risico op vochtophoping. In gebieden met zoute lucht, d.w.z. in de buurt van de zee, kunnen de profielen bellen of poriën op hun oppervlak vormen.

Aluminium- of PVC-ramen – voor- en nadelen van PVC-profielen

raamontwerp pvc plastic bruine deur

Aluminium of PVC-ramen – PVC-profielen hebben ook hun voor- en nadelen. Enerzijds hebben ze de eigenschap van een betere thermische isolatie omdat ze van kunststof zijn gemaakt. Ook het onderhoud is bij PVC uiterst eenvoudig, maar daarbovenop komt de lagere prijs ten opzichte van aluminium. De vorming van vocht wordt hier niet gegeven, mits de ramen correct zijn geplaatst. Doordat de randen van de PVC-profielen verlijmd zijn, is er minder kans op tocht.

Ook hier zijn er enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat u voor of tegen aluminium- of PVC-ramen kiest. Het kunststof materiaal is niet zo duurzaam als het aluminium en is gevoeliger voor grote temperatuurschommelingen. Daarom kan het gemakkelijker worden beschadigd of verschoven. Bij het kiezen van een kleur moet niet de goedkoopste variant worden gekozen, omdat deze na verloop van tijd vaak geel wordt door direct zonlicht. Omdat de kunststof flexibeler is, moet deze worden versterkt met stalen profielen. Dit betekent echter dat de PVC-profielen slechts tot een bepaalde raamgrootte kunnen of mogen worden gebruikt.

Aluminium of PVC ramen – aluminium profielen voor de buitenramen naar het terras

profiel ontwerp aluminium zwart raam woonkamer eetkamer

Ook de vormgeving en architectuur van het gebouw is vaak een factor die een rol speelt bij de keuze voor aluminium of kunststof ramen. In moderne faciliteiten zijn aluminium profielen een goede keuze omdat ze deze sfeer ondersteunen. Natuurlijk is PVC in sommige gevallen hier ook geschikt voor, maar vooral als je een gezellige, huiselijke sfeer nastreeft, kun je met het kunststof profiel niet fout gaan.

Aluminium- of PVC-ramen – Hoe u energie kunt besparen

voordeel pvc profiel witte deur ontwerp schuifdeur

Aluminium- of PVC-ramen – Zoals u wellicht weet, wordt het PVC-profiel aangeboden met een ander aantal kamers, die de sterkte van de isolatie bepalen. Dit betekent dat hoe meer kamers het profiel heeft, hoe beter de thermische isolatie. In die zin zijn ramen van PVC duidelijk de betere keuze in vergelijking met aluminium, als je ook naar de prijs kijkt. De reden dat de vorming van vocht ook lager is, is dat de temperatuur van het plastic binnenin warmer is dan die van aluminium.

Aluminium of PVC ramen – aluminium profiel als vouwdeur

Vouwdeur alu profiel raam idee woonkamer canapé

Aluminium- of PVC-ramen – om de effectiviteit van de profielen van de aluminium- of PVC-ramen te herkennen, moet men letten op de coëfficiënt die de thermische transmissie (Uw) kenmerkt. Hoe lager de coëfficiënt, hoe beter de thermische isolatie van het profiel. De coëfficiënt omvat niet alleen het profiel maar ook het aantal glasplaten. Een correcte installatie is ook belangrijk om een ​​goede thermische isolatie te verkrijgen. De voegen moeten worden afgedicht.

PVC dakraam in wit

nadelen pvc voordelen dakramen woonkamer tapijt bank

Aluminium of PVC ramen – Grote PVC ramen in de woonkamer

kunststof profiel wit raam open haard witte bank

Aluminium of PVC ramen – Een gebouw met grijze aluminium ramen

huis aluminium profielen raam gebouw tuin baksteen

Aluminium of PVC ramen – ramen en deuren gemaakt van wit PVC met een klassiek design

aluminium of pvc raam witte klassieke deur

Voor opvallende raamvormen kan gekozen worden voor aluminium

aluminium of pvc raam deur balkon tapijt

aluminium of pvc raam zwarte erker woonkamer bank

aluminium of pvc raam kantoorgebouw profielen

terras deur raam klassiek design pvc woonkamer

dakramen aluminium modern profiel kies glas