Ramen & Deuren

Grote ramen ontwerpen – tips en oplossingen voor zonwering

grote ramen nieuwbouw-energie-voordeel-isolatie

Grote raamfronten in de gevel en dakramen op zolder behoren tot de standaarduitrusting van moderne woningen. Niemand wil tegenwoordig in donkere kamers wonen en dat is om vele redenen begrijpelijk. Daglicht heeft een directe invloed op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Het verbetert niet alleen de stemming, maar verhoogt ook het welzijn en de prestaties. Hoe groter het raam, hoe opener, helderder en huiselijker de kamer lijkt. Vandaag zullen we u vertellen welke andere voordelen grote ramen bieden en waar u nog op moet letten bij het ontwerpen ervan.

Grote ramen bieden veel voordelen

grote ramen nieuwbouw-jaloezieën-wit-aluminium-zicht-zonwering-eethoek-eetkeuken

Moderne huizen zoals nul-energie- en passiefhuizen overtuigen niet alleen visueel, maar ook op het gebied van energie-efficiëntie. Een uitstekende thermische isolatie van de huismuren en ramen onderstreept deze trend en garandeert een optimaal energiegebruik. Op de lange termijn levert dit aanzienlijke besparingen op en is het goed voor het milieu. Bij het plannen van moderne passiefhuizen Kardinaal wijst de raamopstelling zodat het interieur optimaal gebruik kan maken van de zonnestralen en de lichtinval. In het noorden zijn grote ramen nauwelijks de moeite waard, maar in het zuiden kun je de gratis zonne-energie gebruiken als extra warmtebron. Technisch is het plaatsen van een raamfront ook achteraf in elke woning mogelijk. Wil je een bestaande muur vervangen door grote isolerende ramen, dan moet je een bouwvergunning aanvragen.

Isoleer grote ramen

grote-ramen-nieuwbouw-jaloezieën-wit-xxl-eethoek

Bij grote ramen is het gebruik van driedubbele isolerende beglazing of warmte-isolerende beglazing zeker aan te raden. Uw voordelen: laag warmteverlies en groot besparingspotentieel. Deze warmte-isolerende ramen zijn gemaakt met driedubbel glas en bevatten ook vullingen met inert gas in de tussenruimten. Bij het kopen van een raam moet rekening worden gehouden met de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er vanuit de binnenkant van de ruimte door het raam naar buiten wordt afgegeven. Hoe kleiner de U, hoe beter de isolerende werking van de beglazing. In tegenstelling tot oude ramen hebben nieuwe energiebesparende ramen een beduidend betere U-waarde tussen 0,6 – 1,5 W/(m²K). Bij het kiezen van nieuwe raambeglazing moet u zeker weten wat de g-waarde is. De g-waarde loopt van 0 tot 1,0 en geeft de doorlaatbaarheid van de beglazing voor zonne-energie weer. Het ideale raam heeft dus een hoge g-waarde en een zo laag mogelijke waarde.

Oude en lekkende ramen in oude gebouwen geven veel warmte-energie af aan de omgeving en verhogen de stookkosten, dus moet rekening worden gehouden met mogelijke imitatie van isolatiematen. Hier zijn verschillende alternatieven beschikbaar voor het vervangen van oude ramen met enkel glas. De compressietape is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het afdichten van raamkozijnen, omdat deze na het bevestigen van 2 tot 10 mm uitzet en in ieder geval de effecten van luchtsloten elimineert. Het comfort hangt vooral af van de raamtemperatuur. Om energie te besparen en om je prettiger te voelen bij het raam, moeten de ruiten goed geïsoleerd zijn. Koudebeschermingsfolies kunnen van binnenuit op het raam worden bevestigd en reflecteren de warmte terug in de ruimte, waardoor een effectieve bescherming tegen de kou kan worden bereikt.

Zonwering voor grote ramen

grote-openslaande deuren-nieuwbouw-zonwering-jaloezieën-inrichting-vintage-stijl-landhuis

Een groot raamfront moet licht en warmte binnenlaten, maar ook de mogelijkheid bieden tot verduistering en privacybescherming. Wat in de winter gewenst is, kan in de zomer al snel te veel worden. Als u niet helemaal zeker weet wat u moet kiezen, kunt u advies krijgen van uw vakhandelaar. Hieronder geven we u echter een paar ideeën voor grote ramen.

Het is niet alleen mogelijk om kleine ramen uit te rusten met rolgordijnen. Zelfs zeer grote raamfronten tot 4,5 m breed en 4 m hoog kunnen met een maxi-jaloezie worden afgedekt. Ze zijn een aantrekkelijk alternatief voor het klassieke gordijn en kunnen ook met fotobedrukking een decoratieve blikvanger worden. Een praktische oplossing zijn ook jaloezieën die op maat worden gemaakt en dus perfect kunnen worden aangepast aan elk klassiek of modern raamfront. Structurele eisen zoals schuine plafonds en erkers zijn ook geen probleem.

grote ramen nieuw gebouw-toegang-buitenkeuken-eetkamer

Verticale jaloezieën, ook wel verticale jaloezieën genoemd, zijn meestal de eerste keuze bij de inrichting van kantoren, maar vinden nu ook hun weg naar de privéruimtes. Veel keukens en woonkamers in moderne huizen bieden bijvoorbeeld veel daglicht door grote raampuien en directe toegang tot het terras of balkon. Dankzij hun flexibiliteit kunnen lamellengordijnen snel worden geopend om toegang tot buiten mogelijk te maken. Ook de lichtinval en het zicht naar buiten zijn flexibel te regelen.

Schuifgordijnen zijn een geweldige ontwerpoptie, vooral bij brede raamfronten. Paneelgordijnen combineren perfect functionele privacy en zonwering en creatieve kamerinrichting. Schuifgordijnen worden aan trolleys in meervoudige gordijnrails gehangen en bieden verblindingsbescherming precies daar waar het nodig is. In het railsysteem kunnen maximaal vijf sporen achter elkaar worden geleid. Dit resulteert in geweldige varianten en combinatiemogelijkheden: transparante en ondoorzichtige materialen, eenkleurige en gedessineerde lengtes stof en hele raamafbeeldingen met individuele motieven. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit!

grote-raam-zonwering-romeinse blind-vloer-tot-plafond-beglazing-eetkamer

Afbeeldingsbronnen: © Photographee.eu